Şimdi Ara

Edebiyatta aşıkane gazel sorusu kesin çözüm (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
39
Cevap
1
Favori
1.682
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
Giriş

Orijinalden alıntı: İpekÜniğ

Beyler affedersiniz ama şeyden bahane üretmeyin.Soru gayet güzeldi neden ? ÖSYM full ezber + bilgi ile papağan gibi gelme karşıma diyor tamam belki kolaydı sınav ama o soru eleyiciydi kaldı ki ÖSYM uzaydan sormadı siz lise de divan içinde gördünüz bu şiirler incelendi,yazılılarda da çıktı. Öyle çok zorda değildi bence adem ile ilgili şık olacak diğerleri aşk ayrılık tarzıydı adem ile igili olan didaktik ama yanlış da olabilir ben öyle yaptım.
    Ama soruya bahane bulmayın Edebiyat abi adı üstünde E-D-E-B-İ-Y-A-T

çok haklısın divan siiri ve bu tarz gazeller mufredatimizda vardı ama türkiyede şöyle bi gerçek var edebiyat dersini neredeyse hiçbir hoca meb in edebiyat kitabından islemiyor sanırım dersanenin gereksizliğini göstermek için böyle bi soru gelmiş ama yanlış hamle yapmış ösym

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >

• quote:

Orijinalden alıntı: İpekÜniğ

Beyler affedersiniz ama şeyden bahane üretmeyin.Soru gayet güzeldi neden ? ÖSYM full ezber + bilgi ile papağan gibi gelme karşıma diyor tamam belki kolaydı sınav ama o soru eleyiciydi kaldı ki ÖSYM uzaydan sormadı siz lise de divan içinde gördünüz bu şiirler incelendi,yazılılarda da çıktı. Öyle çok zorda değildi bence adem ile ilgili şık olacak diğerleri aşk ayrılık tarzıydı adem ile igili olan didaktik ama yanlış da olabilir ben öyle yaptım.
    Ama soruya bahane bulmayın Edebiyat abi adı üstünde E-D-E-B-İ-Y-A-T

Ali Demir'in teyzesi misin? Güldürdün cidden.

Sen insanları baştan aşağı ezberci eğitim sistemine yönlendir, sonra da gel ''ben full ezber istemiyorum'' de. Yok ya?

Ayrıca okullarda bunun dersini vermiyorlar, kimse Arapça ve Farsçadan apartılmış bu iğrenç Türkçeyi bilmek zorunda değil. Ben hûb kelimesinin anlamını bilmediğim için bu soruyu yanlış yaptım, muhtemelen daha açık bir Türkçeyle yazılmış beyit gelseydi doğru yapacaktım.

• hub un anlamı farklı sanki
    http://www.baymerakli.c...-demek-anlam-nedir.html
    http://www.tasavvufalemi.com/sayfa.php?yaziNo=120

bu durumda cevap necatili olan şık olur çocuk yazmış burda cevap necati ceyru cefa da sıkıntı çekmek
  • quote:

Orijinalden alıntı: Sanal_Hero

quote:

Orijinalden alıntı: mortalzafer

cevap necatiyle başlayan şık olacak,bazılarınız dikkat etmedi ama necatiyle başlıyan şıkta kafiye vardı ama gazelde ilk beyit hariç kafiye olmaz,ee necatide mahlas olduğuna göre şiirin son beyiti oluyor ve gazelin son beyitinde kafiye olmaz cevap necatili şık eminim.

necatiyle başlayan şıkta kafiye yoktu diğer tüm şıklarda kafiye vardı diğer yanlış hatırlıyorsun ki zaten o gazeli internetten bulabilirsin bende necati yaptım ama maalesef yanlış

" kafiye yoktu diğer tüm
    şıklarda kafiye vardı " aynen bende bu yuzden yaptim. yanlis olmamali ya :(

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • ben de Necati'li olanı yaptım ama diğeriyle çok gidip gidip geldim.
    Diğerinin de birinci dizesi dem, ikinci dizesi Adem diye bitiyordu ama.

• Gazel
    Lâle-hadler yine gülşende neler etmediler
    Servi yürütmediler gonceyi söyletmediler
    Taşradan geldi çemen mülküne bîgâne deyü
    Devr-i gül sohbetine lâleyi iletmediler
    Âdeti hûbların cevr ü cefâdır amma
    Bana ettiklerini kimselere etmediler
    Hamdülillâh mey-i can-bahş ile sâkîlerimiz
    Âb-ı hayvân ile Kevser suyun istetmediler
    Ey Necati! yürü sabr eyle elinden ne gelir
    Hûblar cevr ü cefâyı kime öğretmediler
    Günümüz Türkçesiyle:
    1.Lâle yanaklılar yine gül bahçesinde neler etmediler, selviyi yürütmediler, koncayı söyletmediler.
    2.Dışardan geldi, çimen ülkesinin yabancısıdır diye, gül devri sohbetine lâleyi götürmediler.
    3.Güzellerin âdeti, üzmek ve eziyet etmektir, ama bana ettiklerini kimselere etmediler.
    4.Tanrıya şükür, sâkilerimiz can veren şarapla bize "hayat suyu"nu ve Kevser suyunu istetmediler (aratmadılar).
    5.Ey Necati! yürü, sabret, elinden ne gelir. Güzeller üzmeyi ve cefa etmeyi kime öğretmediler ki...

Geçmiş olsun, biz Necati yapanların yalnış o soru.

• quote:

Orijinalden alıntı: Rochie Roch

quote:

Orijinalden alıntı: Sanal_Hero

quote:

cevap necatiyle başlayan şık olacak,bazılarınız dikkat etmedi ama necatiyle başlıyan şıkta kafiye vardı ama gazelde ilk beyit hariç kafiye olmaz,ee necatide mahlas olduğuna göre şiirin son beyiti oluyor ve gazelin son beyitinde kafiye olmaz cevap necatili şık eminim.

necatiyle başlayan şıkta kafiye yoktu diğer tüm şıklarda kafiye vardı diğer yanlış hatırlıyorsun ki zaten o gazeli internetten bulabilirsin bende necati yaptım ama maalesef yanlış

" kafiye yoktu diğer tüm
    şıklarda kafiye vardı " aynen bende bu yuzden yaptim. yanlis olmamali ya :(

Lale-hadler yine gülşende neler etmediler --a
    Servi yürütmediler goncayı söyletmediler --a

Taşradan geldi çemen mülküne bigane deyu --b
    Devr-i gül sohbetine laleyi iletmediler ---------a

Adeti hubların cevr ü cefadır amma-----------c
    Bana ettiklerini kimselere etmediler----------a

Hamdü-li'llah mey-i can- bahş ile sakilerimiz--d
    Ab-ı hayvan ile Kevser suyun istetmediler-----a

Ey Necati yürü sabr eyle elinden ne gelir----e
    Hublar cevr ü cefayı kime öğretmediler -----a

Gazelin tamamı budur. Sanırım redif -ler eki dikkate alınıyor burada.

• Meyhane fekan olan bi şık vardı bu o soru değilmi?
    Gazeldeki aşktan hangi şık bahsetmiyor diye soruyorsa meyhaneli şık olmaz mı?

• Niye insanlar doğruları söyleyince yediremiyor musun ? Saçma saçma da niteleme yapıyorsun. Okulda dersini vermiyorlar demen de ayrı bir saçmalık git hocalarına çat buraya değil.Neden Aruz ölçüsü bulunan şıkları şikayet etmiyorsun ya da Divan Edb. çünkü aynı konu ama dur sen onu yaptın ? Burada gelip ağlamanın lüzumu yok kaldı ki bende sinir oldum ama yapıcak bir şey yok.
  • Ya aptal siyasi,politik oyunlar bizleride mağdur ediyor. Sözelciler ağzına etti bu sene sınav neden? Tarih-Coğ-Felsefe kolay yapıyorsun zaten gelip MF yapabiliyor yani o çok kolaydı diye yorum atan MF ler haklılar Troller dışında tamam madem öyle hem TM , hem Sözel korumak için Edb-Coğ zor yap ya da daha TM,Sözel dilinden olsun o da yok Coğrafya da kaç tane bilgi sorusu vardı max 3 geri kalan hep yorumla yapılır işte dershane olmadan millet yapabilsin mesajı vermek için böyle aptal oyunlara girdiler daha neler var neler. % 20 açıkla,tüm soruları gösterme birde eskiden yoktu son yıllarda "Emanetiniz emanetimizdir" yazmışlar hadi ya ? Zerre güvenmiyorum hem neyin açıklaması bu ? ateş olmayan yerden duman çıkmaz.

Son tahlilde yapacak birşeyimiz yok arkadaşlar bende isterdim sorulmasın diye ama bilemiyoruz kaç arkadaşımız burda içini döktü. Benim düşüncem biz nasıl okullarda yazılılarda ourken bazı kelimeler türkçesi veriyorlarsa orada da vermeliydiler ama yapmadılar demek ki eleyici olsun diye zaten millet günlerdir bunu tartışıyo

Ben ademli olan şıkkı yaptım çok yapıya bakmadım anlamdan ve bazı ayrıntıdan yola çıktım yanlışsa da yanlışdır bu saatden sonra takılı kalmanında anlamı yok

• Bu sorudan %100 eminim.
    Cevap adem'li falan bir şey vardı, el verse safa bilmem ne fevt eyleme bir dem diyordu, cevap o.
    Necati'li şık ilk başta alakasız duruyor ama "hub" farsça "güzel" demek, onu biliyor olmanız lazımdı. O beyitte "Boşver Necati, elinden sabretmekten başka ne gelir? Güzeller acı çekmeyi kime öğretmediler ki?" diyor, aşk acısından bahsediyor yani.
    Adem'li olan şıktaysa "Eller sana eğlence fırsatı verirse bu fırsatı sakın kaçırma, dünya dediğin cefa çekmeye değer mi hiç?" diyor, eğlenmekten, yaşama sevincinden bahsediyor yani. Cevap %100 bu.
    Ama zor soruydu, kabul edelim. :)

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • barisarock13 kullanıcısına yanıt
    "El verse de safa fırsatı, fevt eyleme bir dem
    Dünya ona değmez ki cefasın çeke adem"

• quote:

Orijinalden alıntı: Wsy11

"El verse de safa fırsatı, fevt eyleme bir dem
    Dünya ona değmez ki cefasın çeke adem"

Bu durumda kararı Ösym'ye bırakıyoruz :)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi barisarock13 -- 24 Haziran 2014; 10:25:50 >
    < Bu ileti m.bolumsonucanavari.com kullanılarak atıldı >
  • quote:

tamamıyla saçmalamışsınız. sizde orada konuya bakmanızı istiyor. gazel bilgisine değil. cevap ademli olan şık. edebiyat hocamız da sınava girdi. onun da söylediği budur.
  • barisarock13 kullanıcısına yanıt
    ÖSYM'ye niye bırakalım, her şey çok net değil mi? Adem'li şıkta yaşama sevincinden bahsediyor, sevgiliden falan değil. Aşıkanelikle ne alakask var? :)

• quote:

Orijinalden alıntı: Wsy11

ÖSYM'ye niye bırakalım, her şey çok net değil mi? Adem'li şıkta yaşama sevincinden bahsediyor, sevgiliden falan değil. Aşıkanelikle ne alakask var? :)

:) Yani artık biz diyeceğimizi dedik,ademli olan şık olduğu yönünde, artık son karar Ösym'nin. :)

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • bende ikna oldum cevap ademli şık galiba haklısınız.
  • evet evet ben önce soruyu okuyarak anlayamadım yabancı kelimeler falan sonra kafiyeye baktım aa aa aa şeklindeydi ama necatili şık ab şeklindeydi bu yoldan onu işaretledim
  • Pfff ademliyi yaptım sonra necatiyi işaretledim
  • 
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.