Ben 18 yaşındayım ehliyet yazılı sınavdan geçtim şuan direksiyon dersi alıyorum.Araba kaldırma ,sürme vesaire onlarda pek sıkıntım yok ama park konusunda kafam karışıyor.2 çeşit park var paralel park,l park var birde ayrıyeten yeni gelen dar alanda u dönüşü(dubalar ile olan) bunları sıra sıra 2şer defa yapıyoruz nasıl yapıldığını az buçuk biliyorum ama karıştırıyorum bunun için hoca ya ek ders almamı yada ailede araba varsa onla pratik yapmamı istedi hazır olmadan sınava girme dedi babamın arabası yok,biraz akrabamız var ama onlarda bana vermez güvenmez,dayım,eniştem vesairede memlekette öğrenciyim 7 ders alacağım bunun 4 dersi bitti.3 ders kaldı.Ne yapmamı öneririsiniz?Bu tarz sorun yaşayan varsa nasıl çözdü? |
Ehliyet direksiyon dersi yardım

-
-
ehliyet kursun zaten sana eğitim vermesi lazım 4 ders almışsın 3 ders kalmış.zaten o arabayla sınava gireceksin başka bir arabayla tur atmanın sana çok avantajı olmaz.imkanın varsa eğitime erken gidip senden önceki adaylar sürerken arkada izlemen sana bi tık daha yardımcı olur .Bunun haricinde tur atarken tüm hareketlerini ezberle kurs hocan seni yönlendirecektir işte kelebek camını dubayı ortala full sol kır şimdi düz gibi ezberelemen gereken hareketleri söyleyecektir bu hareketlleri ezbere yap ama yaparken arabanın 4 tekerinin nerede olduğunu anlamaya çalış ve direksiyon hakimiyetinde bunu kullan.Arabanın içinde arkadada olsa git diyorum ya işte bu arabanın 4 tekerinin nerede olduğunu arabanın tepkilerini iyice anlaman için yardımı olur.çok fazla heyecana gerek yok olursa olur olmazsa olmaz bir daha denersin.
-
Yani hoca anlatıyor sonra birkez daha yaptığımzda çoğunu kendim yapıyorum ama bir süre sonra diğerleriyle birlikte karışıyor.Hocada hemen sınava girme boş bulduğunda sür tecrübe kazan bunlar kafana rahat rahat girer diyo.Hoca park derslerinin kısa videosunu attı artık arasıra onu izliyorum en azından kafama girsin.Eniştem direksiyonu 3.sınavdan sonra ek ders ala ala başardı kuzenim 2.sınavında kazandı bunların araba tecrübesi yoktu zar zor geçtiler .Yani ama ehliyet alan arkadaşlarımın,akrabalarımın çoğunda babasının arabası var ve sınavıda tekte geçtiler banada bizim arabayı alayım gel pratik yap diyorlar ama emanet mal onun ağırlığını alamam.Hoca hiç olmazsa tekrar ders alırsın ama bu dersleri iyi öğrenmeye bak ,öğrencisin falan filan bende duruma göre özel ders için işe gitmeyi düşünüyorum.
-
Hocam, gözünde çok büyütme. Trafikte kimlerin ehliyeti var, bir bilsen! Rahat ol biraz. Ben hayatımda ilk defa sürücü kursu arabasında direksiyona geçmiş biriydim. Koltuğa oturdum, hoca "Gaz, fren, debriyaj... Hadi yürü!" dedi. İlk başta 2-3 defa stop ettirdim ama sonra yürüdüm.
Beni en çok zorlayan şey, arabanın birden harekete geçmesi ve devam etmesiydi. Yeni bir şey öğreniyordum ve bu, hareket halindeyken oluyordu. Sürekli yeni refleksler kazanmam gerekiyordu: debriyaj, direksiyon kontrolü, vites, ayna, bakış, ayaklar, gözler... Her şey çok hızlı gelişiyordu ve reflekslerim araba hızına yetişemiyordu. Yine de ilk gün yarım tur atmıştım. Arada stop ettirdim, ama hocam hiç üstelemedi. Pencereden kolunu çıkarıp dışarıyı izliyordu, sadece yönlendirme yapıyordu.
İkinci gün erken gelip diğer adayları izledim. O gün sürmeyi öğrenmiştim; reflekslerim artık araba hızına yetişiyordu. Sonraki günlerde ufak tefek hatalarım oldu ama sakinliğimi korudum. El frenini çek, kontağı kapat, aç, tekrar başla… Arkada korna çalanlar umrumda değildi. Sonuçta sürücü adayıyım! Işıkta iki defa stop ettirsem ne olacak?
Kendine güven. Kimseyle kendini kıyaslama. Rotayı ezberle, yapacaklarını sırala. Sınav aracı dışında başka arabalar denemek ve izlemek bana çok şey öğretti, belki sana da öğretir. Önceden gidip arabaların içinde ve dışında izledim. Kursa dolmuşla giderken bile şoförü dikkatle takip ettim. Yetmedi, internetten araştırdım. Kavramanın mantığını anlamak için "Debriyaj nasıl çalışır?" diye videolar izledim. Biz arabayı ayaklarımızla nasıl kontrol ediyoruz? Debriyaja basıp çektiğimizde ne oluyor? Simülasyonlara bile baktım.
Mantığını anlarsan zor değil. Evet, ilk defa kullananlara zor gelebilir ama sınav stresi yaşama. "Sınavı geçeyim, sonra otomatik kullanırım." diye düşünenler daha çok sıkıntı yaşıyor. Manuel öğren, ne olacak ki?
Eğer önünde 3 ders varsa ve her biri 2 turdan 6 tur atacaksan:
- İlk derste hocanın müdahalesine izin ver.
- İkinci derste, ilk turda hatalarını söylesin, düzeltsin; ikinci turda "Sanki sınavdayım, hocam." de ve seni sözlü olarak uyarmamasını iste, hatayı yapana kadar beklesin.
- Son derste, tüm turlarında "Hocam, hata yapsam da söyleme, tur sonunda değerlendirme yap." de.
İzle, dene, tekrar et, korkma. Eğer özel ders alacaksan sınav aracında alabiliyorsan daha iyi olur. Sınavda ya da derste gergin olsan bile bunu asla belli etme. Gergin olduğunu hissederlerse hatalarına daha çok odaklanırlar. Rahat ol! İnşallah tek seferde geçersin. Dünyada ne sınavlar var, bu ne ki?
Stresin dengelisi iyidir. Seni hayatta tutar, motive eder, yeterince heyecanlandırır. Fazlası ise zarar verir. Yolun açık olsun, Allah'a emanet ol.ar motive eder yeterince heyecanlandırır fazlası sana zarar verir.Yolun açık olsun allaha emanet ol.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi rayli82 -- 2 Mart 2025; 18:29:42 >
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X