Şimdi Ara

Ekran kartı ram ilişkisi - Nvidia kernel sorunu Geforce 9600 GT

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
4
Cevap
0
Favori
1.001
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş

Bir kaç gün önce bilgisayarımı upgrade etmek sevdasıyla, uzak kaldığım forum tartışmalarına bir göz gezdirdikten sonra 3 adet 2GB DDR2 800Mhz ram siparişi verdim. Elimde zaten önceden (aynı marka, Hi-Level) 2GB ram olduğu için, sipariş ettiğim ram'lar ile beraber toplamda 8 GB ram'i sistemim sorunsuz bir şekilde tanıdı. Tam bu işi sorunsuz hallettim diye sevinirken hiç te sevimli olmadığı her halinden belli bir sistem hatasıyla karşılaştım.

'Ekran kartı driver'i çalışmayı durdurdu. Nvidia kernel sorunu, vs. Kurtarıldı" ve buna benzer şeyler sağ alt köşede sıksıkla belirmeye başladı. Üstelik bu hatayı almak için öyle sistemi zorlayacak bir program çalıştırmak ta şart değil. Bazen sadece masaüstünde bir pencereyi yeniden boyutlandırmak bile yeterli. İki gün boyunca internette bakmadığım yer kalmadı. İngilizce, Almanca ve Türkçe bütün forumları ve yazılan yorumları neredeyse teker teker okudum. Sonuç: Hiç.

Umudumu kestim ve kendi işimi kendim çözeyim diyerek, sistemde yaptığım değişiklikleri teker teker geri almaya başladım. Ram'ları çıkardım ve eski kullandığım 2+1+1 GB olanları taktım. Bütün gayretlerime rağmen hiç sorun almadım. Sadece yeni sipariş ettiğim 2+2+2 GB olanları taktım yine sorun almadım. Ne zaman ki Elimdeki 2GB + yeni aldığım 6GB ramları birlikte kullanıp sistemi 8GB toplam belleğe ulaştırdım işte o zaman bu hatayı almaya başladım. Bunun bir driver sorunu olduğunu söyleyen yüzlerce insanın sözüm ona çözüm önerilerini de birer birer uygulamıştım daha önce. Olayın driver ile ilgisi yok.

Şimdi sorum şu: Neden sistemime 8GB ram takmaya çalıştığımda (Maksimum 32 GB ram desteği var) ekran kartım hata veriyor?

- Olayın power supply ile ilgisi olabilir mi? Ekstra ram = Ekstra power ???
    - Bu olay olmadan hemen önce Nvidia'nın kendi sitesinden "beta" versiyon driver yüklemiştim. Beta driver'ler ekran kartına OC (over clock) yapıp çalışma frekansını yükletmiş ve ekran kartımın zarar görmesine neden olmuş olabilir mi? Eğer öyleyse bunun bir çözümü var mıdır?

Sistemim:

ECS 780 GM-A V.1.0 anakart
    Geforce 9600 GT ekran kartı
    Power supply (şu an bilgisayar yanımda değil ama ekran kartının istediğinden daha iyi bir güç kaynağım olduğunu biliyorum)
    Ram: 1 Adet soğutucusuz Hi-Level 2GB DDR2 800 Mhz, 3 Adet soğutuculu Hi-Level 2GB DDR2 800 Mhz, 2 Adet soğutucusuz Hi-Level 1 GB DDR2 800 Mhz
    Amd Athlon XII (2.7 Ghz olması lazım)

İlginiz ve önerileriniz için hepinize şimdiden çok teşekkür ederim,

Saygılarımla,
    Emre

• Merhaba değerli forum üyeleri,

Ne yazık ki sizşerden bir cevap alamadım ve bu arada kardeşimle beraber problemi çözebilmek için çeşitli şeyler denemeye devam ediyoruz. Sizlere bahsettiğim aşamadan sonra şöyle bir şey yaptık. Anakart'ın bütün ram soketleri düzgün çalışıyor mu diye hata almadığımız 6GB maksimum ram değerine ulaşacak şekilde değişik portları denedik. Hiç birinde (elimdeki 2GB ram dahil) hata almadık. Ne zaman ki toplam ram 6GB'den daha fazla oluyor, hemen bu hatayı alıyoruz.

Anlayamadığım nokta, anakartımın aslında 32 GB'ye kadar ram desteğinin olması ya da olduğunun iddaa edilmesi. Görüşleriniz için müteşekkirim.

Sevgilerimle,
    Emre
  • Anlaşılan hiç kimsenin bir önerisi yok. Ben yine de şansımı denemek için gelişmeleri yazacağım.

Sorunun ram'dan kaynaklandığı düşüncesiyle 6GB ram ile sistemi çalıştırdık ve masaüstünde iken sorun almadık. Bu iyiye işaretti ama biz yine de bir de oyun içinde deneyelim dedik. Rise of nations oynuyoruz. Oldukça eski ve hafif te bir oyun. Online oynuyoruz. Ne hikmetse on-on beş dakika sonra oyundan atıyor ve ekranda garip parlaklıklar oluşuyor. Bilgisayarı yeniden başlatınca sorun düzeliyor.

Ekran kartı bu süreçte zarar görmüş olabilir diye söktük ve yola onboard ekran kartı ile devam ettik. Anakart üzerinde Ati'nin bir ekran kartı var. Aynı oyunu bu kez de onboard ekran kartı ile denedik. Yine hüsran. Bu defa da "not optimum mode 1680x1050" diye bir uyarı aldık.

Şimdi kafamız iyice karıştı. Sorun ramlarda mı, ekran kartında mı, yoksa başka parçalarda mı (işlemci, anakart, vs.)? Bu konularda tecrübeli bir arkadaş bir akıl verirse çok sevinirim.

Sevgiler,
    Emre

• Arkadaşlar,

Yok mu bir önerisi olan? Eminim birinin başına benzer bir olay gelmiştir. Alman forumlarında bios pilinden ve hard disk üzerinde bad sector olabileceğinden bahsediyorlar. Lütfen birisi bir akıl versin.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Asus GT 1030 ekran kartı
    9 ay önce açıldı
    Daha Fazla Göster

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.