Şimdi Ara

EL YAPIMI (DIY)SUBWOOFER PROJESİ VER2 'Portlu Kutu'Final. (4. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
65
Cevap
3
Favori
3.624
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
Giriş
  • Buna benzer şeyler düşünüyordum bende açıkçası.
    EL YAPIMI (DIY)SUBWOOFER PROJESİ VER2 "Portlu Kutu"Final.
  • YAZICIOĞLU kullanıcısına yanıt
    Bende bu şekilde yapmayı düşünüyordum degerli bilgileriniz için teşekkür ederim selamlar
  • İç dekorasyon hususunda ustaların fikrini almakta fayda var tabiki.

Bazı projelerde ve ürünlerde mesela svs pb16 kabin içerisine keçe vb malzemeler kullanıldığını görüyoruz.

Benim hatıldağım ve bildiğim kadarı ile kutu içerisine bu tür malzemelerin koyulması sürücü de kutu hacminin büyüdüğü izenimi yaratarak daha düşük frekanslara inilmesini sağlıyor.

Yabancı birkaç forumda kutunun sağlamlığına olumlu etki ettiğini söyleyenler var.

Sizin fikirleriniz nelerdir bu konu hakkkında.
  • YAZICIOĞLU kullanıcısına yanıt
    Konuyu subwoofer/full-range, kapalı/port'lu kabin oluşuna göre farklı ele almak mümkün.

Önce kabin iç duvarlarını çatı su yalıtımında kullanılan, PP3000 diye anılan plastobit levha ile kaplamak kabin duvarlarının rezonatif titreşimlerini sönümlendirmek açısından yararlı olabilir. Uygulama için ısı tabancası kullanmak gerekiyor.

Kabin içi ses yalıtımı için ideal malzemenin ne olduğu konusunda farklı görüşler var.
    Ticari firmaların seri üretim açısından en kolay uygulanan malzemeleri seçtiğini düşünüyorum.
    Ben en başarılı malzemenin cam yünü levha olduğuna karar vermiştim. Ancak cam yünü tozunun sağlık açısından sakıncaları malum. Kapalı kabinlerde belki sadece uygulama esnasında korunma yetebilir. Ama port'lu kabinlerde mutlaka sorun olacaktır. Yıllar önce tasarladığım bir full-range port'lu kabinin tüm duvarlarını 2 cm cam yünü levha ile, bunun üzerini de 1 cm kalınlığında BAF (bonded acetate fiber) kaplamıştım.

Kapalı kabinlerde ise port'lu kabinlerden farklı olarak tüm kabin içi uygun yoğunlukta yalıtım malzemesi ile doldurulabiliyor.
    Yalıtım malzemesinin %20'ye, bazı kaynaklara göre de %40'a kadar iç hacmin büyümüş olduğu etkisi yarattığı belirtiliyor.
    Bu kapalı kabinlerde olumlu olmakla birlikte portlu kabinlerde port'un hesaplanan rezonans frekansını kaydıracağından randıman düşüklüğüne yol açması da mümkün. Bu nedenle port'lu kabinlerde yalıtımın hava akışını olumsuz etkilemeyecek şekilde sadece duvarlarda ve abartmadan yapılması gerekir. Port'lu kabinlerde port rezonans frekansının kayması olasılığına karşı port'u baştan hesaplanandan biraz daha düşük frekansa ayarlayıp yalıtımın da bu durum göz önüne alınarak yapılması düşünülebilir.

Yalıtımın kutunun sağlamlığını etkileyeceğini sanmıyorum.

İçimden bir ses bütün yazdıklarımı zaten bildiğinizi söylüyor. :)

• Bilgiler için teşekkürler hocam.
    Tecrübeler paylaştıkça faydalı hale geliyor.
  • 
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.