Şimdi Ara

El Yapımı Su Sogutma sistemim :) (6. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
121
Cevap
0
Favori
46.947
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 34567
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Merhaba konuyu hortlatıyorum ancak blok konusunda bir fikrim var. Xigmatek s963 kule tipi soğutucu var elimde. Bu headpipelerin yani bakır boruların içi boş bildiğim kadarıyla. bu boruları tabandan kesip altta kalanı bloğa rakorları kaynatıp soğutma bloğu olarak kullansak, üstte kalan tarafı da aynı şekilde gerekli kaynaklarla radyatör olarak kullansak nasıl olur ?
     El Yapımı Su Sogutma sistemim :)

2. fikrim ise şu şekilde:

kahverengiyle boyadığım yerlere bakır boruları kaynatıp geri kalan yerlerin ucunu kesip rakor kaynatıp suyu tanktan basarak su soğutma şeklinde kullanmak. bu şekilde hem su soğutma bloğu ve hem radyatörü tek parçada kullanabiliriz.

• Selamlar,

Baya geçmiş üzerinden, 7 sene olmuş. Herkese teşekkürler.

@ Bounty Hunter

Bence herşey olabilir neden olmasın. Ama mevcut bir soğutucuyu uyarlamak uğraştıracağını düşünüyorum ve kestikten sonra nasıl bir şey çıkacak eline bilinmez.

1. fikrin için: Üstteki radyatörü bloğa kaynatınca bloğu anakarta nasıl monte edeceksin? Açıkçası beni en çok uğraştıran konuların birisi blokları anakarta nasıl monte ederim sorusuydu.

2. fikrin için: Bu bakır boruların çapı nedir? Standart 12 mm hortumlarla aynı mıdır? tüm sistemde aynı çapı kullanman gerekir. diğer bir konu 3 boru bir tarafta 3 boru bir tarafta var. Bunlar altta birbirine bağlımıdır?

Bu arada benim sistem hala çalışıyor. Bileşenleri ise 5 sene önce güncellemiştim LGA 775, Q6600 lü x38 li zamanlarda. Onlarda eskidi ama hala kullanıyorum. Üzerinde hazır zotac 8800 gt ve ona uygun blok var. Kendi yaptığım bloğu kartı değiştirdiğim için kullanmıyorum. Pompa olarak switech MCP655 var. Eheim 1000 dalgıç pompanın birincisini 2-3 yıl kullandım ancak belirli bir süre sonra pervaneleri kırıldı. 2. aldığımda da kısa bir süre sonra pervaneleri kırıldı. Switech MCP655 rekor elinde 4-5 sene oldu sanırım. Eheim 1000 den uzak durun. Pervaneleri plastik ve çok kötü.
    Kasa Cm-Stcker STC101 le ise devam

Bu aralar enermax liberty 500w yamuk yaptı. 2007 de almıştım. Bilgisayara elektrik veriyor ancak bilgisayar açılmıyor. Abit quat gt x38 yandı sanmıştım. Neyseki ucuz yırtık. Bilgisayar parçaları aşırı pahalanmış. Şimdilik geçici 350 watt asus psu ile dışarda takılıyoruz.

Başka pc de denedikten sonra çalışmazsa Enermax artık emekli olacak. Sanırım yeni psu yakında bu olacak: :)
    http://www.teknobiyotik.com/donanim/psu-guc-kaynagi-power-supply/seasonic-m12ii-80-plus-bronze-620w-guc-kaynagi.html

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kaeln -- 9 Şubat 2014; 17:01:28 >

• quote:

Orijinalden alıntı: kaeln

Selamlar,

Baya geçmiş üzerinden, 7 sene olmuş. Herkese teşekkürler.

@ Bounty Hunter

Bence herşey olabilir neden olmasın. Ama mevcut bir soğutucuyu uyarlamak uğraştıracağını düşünüyorum ve kestikten sonra nasıl bir şey çıkacak eline bilinmez.

1. fikrin için: Üstteki radyatörü bloğa kaynatınca bloğu anakarta nasıl monte edeceksin? Açıkçası beni en çok uğraştıran konuların birisi blokları anakarta nasıl monte ederim sorusuydu.

2. fikrin için: Bu bakır boruların çapı nedir? Standart 12 mm hortumlarla aynı mıdır? tüm sistemde aynı çapı kullanman gerekir. diğer bir konu 3 boru bir tarafta 3 boru bir tarafta var. Bunlar altta birbirine bağlımıdır?

Bu arada benim sistem hala çalışıyor. Bileşenleri ise 5 sene önce güncellemiştim LGA 775, Q6600 lü x38 li zamanlarda. Onlarda eskidi ama hala kullanıyorum. Üzerinde hazır zotac 8800 gt ve ona uygun blok var. Kendi yaptığım bloğu kartı değiştirdiğim için kullanmıyorum. Pompa olarak switech MCP655 var. Eheim 1000 dalgıç pompanın birincisini 2-3 yıl kullandım ancak belirli bir süre sonra pervaneleri kırıldı. 2. aldığımda da kısa bir süre sonra pervaneleri kırıldı. Switech MCP655 rekor elinde 4-5 sene oldu sanırım. Eheim 1000 den uzak durun. Pervaneleri plastik ve çok kötü.
    Kasa Cm-Stcker STC101 le ise devam

Bu aralar enermax liberty 500w yamuk yaptı. 2007 de almıştım. Bilgisayara elektrik veriyor ancak bilgisayar açılmıyor. Abit quat gt x38 yandı sanmıştım. Neyseki ucuz yırtık. Bilgisayar parçaları aşırı pahalanmış. Şimdilik geçici 350 watt asus psu ile dışarda takılıyoruz.

Başka pc de denedikten sonra çalışmazsa Enermax artık emekli olacak. Sanırım yeni psu yakında bu olacak: :)
    http://www.teknobiyotik.com/donanim/psu-guc-kaynagi-power-supply/seasonic-m12ii-80-plus-bronze-620w-guc-kaynagi.html

hocam 1. fikirde o radyatör gibi olan tarafla işlemciye temas eden tarafı alttan keseceğim. altta kalan bloğun am3 anakarta monte etme parçası var elimde o şekilde monte edicem. bakır boruların çapı bayağı küçük oraya rakor kaynatmam gerekicek. o borular alttan birbirine bağlı yani U şeklinde 3 bakır boru var soğutucuda.

• Boruların çapı küçükse sıkıntı. Dediğim gibi tüm sistemde darboğaz olmaması için daha küçük borular kullanmamalısın. üçünün birleşimi ne kadar hacim karşılar çaplarını ölçüp sistemde kullanacağın boru çapı ile karşılaştırman lazım.

Ama olmaz değil, iyi bir kaynakla 3 giriş ve çıkış ayrı ayrı birleştirilirse olur gibi gözüküyor.
  • quote:

Boruların çapı küçükse sıkıntı. Dediğim gibi tüm sistemde darboğaz olmaması için daha küçük borular kullanmamalısın. üçünün birleşimi ne kadar hacim karşılar çaplarını ölçüp sistemde kullanacağın boru çapı ile karşılaştırman lazım.

Ama olmaz değil, iyi bir kaynakla 3 giriş ve çıkış ayrı ayrı birleştirilirse olur gibi gözüküyor.

boruların capı 5-6 mm civarında. o çapta boru da bulabilirim. yada rakor kaynatıp 12 13 mmlik boru da kullanabilirim. bakır boruların çapı küçük olsa bile içerisinden az da olsa su geçer. gerekirse basınçlı bir pompa kullanırız.
  • Projemi tam olarak düşündüğüm gibi çizdim.

Borular alttan birbirine bağlı ve işlemci yüzeyine direk temas ediyor. o altta kalan keseceğim parça universal şeklide lga775 ve amd anakartlara uygun. gerekirse lga1155 olan uyumlu bi soğutucu alırız onu kullanırız 2. eli 30 lira civarı. Bakır boruların çapı tahminim 6 mm. kumpasla net olarak ölçüp ona göre hesap yaparım. 3 boru birleşince Pi.r^2den 10 mm çapa yakın bir bakır boruyla eşdeğer hale geliyor. Bu şekilde kaynatmak yerine lehimleyebilirim de iyice lehimlersem su kaçırma riski daha az olur kaynakta azda olsa açıklar kalabilir. Üstte kalan parçayı da radyatör yapıp radyatör masrafınıda çıkarırız işin içinden Hem bu şekilde yapımı çok kolay olur hemde çok ucuz olur su soğutma olayında devrim gibi bişey olur

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi vahit.lafci -- 11 Şubat 2014; 14:47:50 >

• Bence de gayet ucuz maliyetli olur. + pompa ve depo gerekecek sadece. Onlarda ucuz yolla hallolabilir.

Ancak performasınıda düşünmen lazım. 3 adet boru sadece bloğun içerisinden dümdüz geçiyor. Soğutmak için yüzey alanları bence pek yeterli olmayacaktır. Ne kadar soğutabilirler denemeden bilinmez. Aynı şey üstteki soğutucu içinde geçerli. Sonuçta bunlar hava soğutma için tasarlanan parçalar. O yüzden dikkatli olmak lazım.

Kolay gelsin.
  • quote:

Bence de gayet ucuz maliyetli olur. + pompa ve depo gerekecek sadece. Onlarda ucuz yolla hallolabilir.

Ancak performasınıda düşünmen lazım. 3 adet boru sadece bloğun içerisinden dümdüz geçiyor. Soğutmak için yüzey alanları bence pek yeterli olmayacaktır. Ne kadar soğutabilirler denemeden bilinmez. Aynı şey üstteki soğutucu içinde geçerli. Sonuçta bunlar hava soğutma için tasarlanan parçalar. O yüzden dikkatli olmak lazım.

Kolay gelsin.

soğutucu işi benimde kafama yatmadı onun yerine farklı bir radyatör kullanabilirim. neyse zaten yaza doğru tasarlayacağım bu sistemi şimdilik düşünmenin bi manası yok.
  • 6 senelik konu ama helal olsun :D ben de ankarada oturuyorum yer isimleri vermeniz cok iyi oldu benim icin tabi o dukkanlar kaldiysa :D

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: Bounty Hunter

Projemi tam olarak düşündüğüm gibi çizdim.

Borular alttan birbirine bağlı ve işlemci yüzeyine direk temas ediyor. o altta kalan keseceğim parça universal şeklide lga775 ve amd anakartlara uygun. gerekirse lga1155 olan uyumlu bi soğutucu alırız onu kullanırız 2. eli 30 lira civarı. Bakır boruların çapı tahminim 6 mm. kumpasla net olarak ölçüp ona göre hesap yaparım. 3 boru birleşince Pi.r^2den 10 mm çapa yakın bir bakır boruyla eşdeğer hale geliyor. Bu şekilde kaynatmak yerine lehimleyebilirim de iyice lehimlersem su kaçırma riski daha az olur kaynakta azda olsa açıklar kalabilir. Üstte kalan parçayı da radyatör yapıp radyatör masrafınıda çıkarırız işin içinden Hem bu şekilde yapımı çok kolay olur hemde çok ucuz olur su soğutma olayında devrim gibi bişey olur

bunu yapan bircok.kisi var hatta youtubede de videosu var.

• quote:

Orijinalden alıntı: ...DeAtH...

quote:

Orijinalden alıntı: Bounty Hunter

Projemi tam olarak düşündüğüm gibi çizdim.

bunu yapan bircok.kisi var hatta youtubede de videosu var.

link varmı hocam acaba

• http://m.youtube.com/#/watch?v=_24qHQjeL1E

yaparsan soyle takip ederim

suan benim yapnaya basladigim custon sivi sogutma sistemime bakabilirsin konu actim profilimde var.

• quote:

Orijinalden alıntı: ...DeAtH...

http://m.youtube.com/#/watch?v=_24qHQjeL1E

yaparsan soyle takip ederim

suan benim yapnaya basladigim custon sivi sogutma sistemime bakabilirsin konu actim profilimde var.

harika olmuş hocam tam istediğim gibi yazın bu fikir üzeirinden başlarım çalışmaya.
  • kaeln kullanıcısına yanıt
    Merhabalar hocam sen ne is yapiyorsun bilmiyorum ama cpu blok cizmenden bir seyin muhendisi oldugunu dusunuyorum neyse bende boyle bir sistem yapmayi dusunuyorum amd fx 8120 kullaniyorum gpu ve kuzey kopruyede baglamak istiyorum nasil bir yol izlemeliyim onerilerini bekliyorum

• Stok fandan bozma su sogutma projesini hayata gecirdin mi hocam bende ayni sekilde blok olarak kullanmayi dusunuyorum 2 3 tane stok fan bozup cpu gpu kuzey kopru maksat bakir bloklari kullanmak

• quote:

Orijinalden alıntı: fthmrtylz

Stok fandan bozma su sogutma projesini hayata gecirdin mi hocam bende ayni sekilde blok olarak kullanmayi dusunuyorum 2 3 tane stok fan bozup cpu gpu kuzey kopru maksat bakir bloklari kullanmak

iptal edebilirim hocam laptop almayı düşünyüroum. ama yapılmayacak şey değil yani. temas yüzeyi biraz az o sıkıntı olabilir.
    Birde bu akvaryum pompasını çalıştırmak için ayrı hat mı çekiliyor yoksa evirici falan kullanıp psu dan mı güç aldın ?
  • Hocam Allah rizasi için yardim edin radyatör satinn alacagim bi site onrrin

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi firatkrky -- 22 Haziran 2014; 23:17:18 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: fthmrtylz

Birde bu akvaryum pompasını çalıştırmak için ayrı hat mı çekiliyor yoksa evirici falan kullanıp psu dan mı güç aldın ?

Hayır hocam akvaryum pompasının kablosunu kesip röle bağladım. röleyide bilgisayarın molexlerine bağladım. röleye bilgisayardan elektrik gelince devre tamamlanıyor ve pompa otomatik olarak çalışmaya başlıyor.
    burda:http://forum.donanimhaber.com/fb.asp?m=18875446

ama akvaryum pompası beni yolda bıraktı. switech mcp lerden aldım sonra. tavsiye etmiyorum akvaryum pompasını. pervaneleri plastik olduğundan kolay kırılıyor.

ilk soruna da yanıt olaraktan evet mühendisiyim, çevreye alet edevata bakış açınız farklı oluyor zaman zaman :)

bu arada donanım olarak sistemim artık alarm veriyor. laptopa terfi edeceğim sanırım yakında. bazı değişiklikler ile sistemi hala kullanıyorum.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kaeln -- 22 Haziran 2014; 23:22:09 >

Akvaryum pompasinin pervaneleri nasil tam olarak bilmiyorum ama 5 metre yukseklige saatte 5 ton su basan bir motor iyi bisidir herhalde bende konu actim bu hususta onerileri bekliyorum 3 lu blok yapmayi dusunuyorum bakalim ne cikaricaz ortaya

• 
Sayfa: önceki 34567
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.