Şimdi Ara

El yapımı Turkcell ilçe kapsama haritası :)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
4
Cevap
0
Favori
2.080
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Windows Mobile işletim sistemli ve GPS destekli cep telefonları için >>G-Net Track<< adında bir uygulama var. Uygulama hem konumu kaydediyor, hem de o konumda iken cep telefonunun bağlı olduğu baz istasyonu hücre numarasını (CELLID) ve sinyal gücü bilgisini. Bu kayıtlar Google Maps biçiminde olduğundan bunları daha sonradan Google Earth ve mobil uygulaması üzerinden görüntüleyebiliyorsunuz. Ben de uygulamayı çalıştırıp ilçe içinde bir tur attım ve bunları kaydettim.

Aşağıdaki bağlantıdaki dosyayı indirip açarsanız içinde Google Earth ile açılan dosyalar var. Bu dosyalar Google Earth'te açılacak ve ekranda yeşil veya diğer renklerde benekler görünecek. Bu noktalara tıkladığınızda da noktanın konumu ve o noktada bağlı olunan antenin kodu (CELLID) ve sinyal gücü (RXLEVEL) yazacak.

Her bir CELLID farklı bir anten demek. Yani mesela bir baz istasyonunda üç anten varsa onun etrafındaki alanda da minimum üç farklı CELLID olacak.
    LAC bilgisi önemli değil bizim için.
    RXLEVEL sinyal gücünü gösterir. Bu rakam -55'e ne kadar yakınsa sinyal kaybı o kadar daha az, o kadar daha güçlü demektir. Ancak bu uygulamada -55'e kadar sinyal göstermiyor olabilir, bende göstermedi. 2G, 3G otomatik modda dolaştım, yoksa 2G'de Turkcell baz istasyonunun dibinde -49 bile oluyordu ama uygulamaya nasıl yansır bilemem.
    Uygulamada benim farkettiğim RXLEVEL değerleri -73, -86, -99 ve -113. Sizde cihazlarınıza bağlı olarak farklı olabilir.
    İşaretlenmiş noktalarda büyük noktalar iyi sinyalli konumlar oluyor, nokta boyu küçüldükçe de sinyal düşüyor.
    Farklı renkteki noktalar genelde farklı CELLID değerlerine sahip, yani farklı antenlerle ilişkililer.
    Uygulama işte bu şekilde bilgileri kaydediyor ve KML olarak dışarı aktarıyor.

Bende bu şekilde bir şehir içinde tur attım, bir de direksiyon dersinde kayıt yaptım (240 KB şehir dışı dosyası.) Haritada şehir içinde olan 50binli rakamlar 3G sinyalini, 15binli olanlar da 2G sinyaline sahip. Dolayısıyla şehir içinde neredeyse her yerde sinyal 3G ve açık alanda olduğu için yeterli derecede.

>>Bu şekilde aldığım kayıtları buradan indirebilirsiniz.<<
    Yalnız genelde sinyal her yerde iyi görünüyor ve tabii ki de iyi, çünkü kayıtlar sokakta alındı. :D Evin içine girince hemen 2G'ye geçiyor ve o da aradığım halde baz istasyonu dikmeyen Turkcell'e inat bazen sinyal yok bile oluyor. :D

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sis651 -- 14 Ocak 2011; 4:53:59 >

• Çok güzel birşey yapmışsın. -113 dB sinyal kaybı olduğu zaman görüşme yapılamaz yani telefon çekmez. Büyük ihtimalle sonuçlar doğrudur. Ama RX seviyesi sadece 4 tane ise sonuç doğru olmaz. Çünkü hassasiyet yok.
    RX: Alınan sinyal
    TX: Gönderilen sinyal
    Cell ID: Hücre kimlik numarası
    LAC: Yer alan kodu

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Drahmizm -- 14 Ocak 2011; 11:38:46 >
  • ilginç
  • quote:

Orijinalden alıntı: Precious89

Çok güzel birşey yapmışsın. -113 dB sinyal kaybı olduğu zaman görüşme yapılamaz yani telefon çekmez. Büyük ihtimalle sonuçlar doğrudur. Ama RX seviyesi sadece 4 tane ise sonuç doğru olmaz. Çünkü hassasiyet yok.
    RX: Alınan sinyal
    TX: Gönderilen sinyal
    Cell ID: Hücre kimlik numarası
    LAC: Yer alan kodu

-105 ve üzeri sorun demek, özetle telefon çekmiyor. Ancak telefonun kendi uygulamasında da baktığım kadarıyla 3G modunda -113'te cihazda hiç çubuk çekmiyor. Ancak yine de şebeke yok demiyor ve sesli arama yapılabiliyor. Birkaç derece daha üstünde ise şebeke gidiyor. 2G'de ise -106 ötesinde gidiyor şebeke. Tabi bu telefonla ilgili bir mesele de olabilir, cihazdan cihaza değişebilir hani.
    RX seviyesinin az olması kötü. Ancak belki cihazın TAPI sistemi işletim sistemine bunu sadece bu değerlerde gösteriyor. Cihazın alan testi uygulaması -49 ile -126 arasındaki tüm değerleri gösterebiliyor, ancak ya bu uygulama bu şekilde aldığı değerleri Google Earth'e uygun biçimlendirmek için yuvarlıyor, ya da veri işletim sistemine yuvarlak gidiyor.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.