Şimdi Ara

ELDEKİ MAKİNEYLE MUTLU OLMA SANATI... (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
29
Cevap
0
Favori
748
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
Giriş
  • güzel yazı olmuş, eldeki ile yetinmeyi bilmeliyiz. elimizdekini dahi hakettiği gibi kullanamadıktan sonra daha gelişmişini alsak neye yarar.
  • Ben fuji s9500 kullanıyorum. Tum menusundeki fonksiyonlar nedir, ne ise yarar, nerde nasıl kullanılır ogrendim. Kullanma ve hakim olma sureci gecttikten sonra + ve - leri ni cıkarabilir duruma geldim.
    Haliylede benim ihtiyacım olupta bu makinada olmayan nedir yada hic kullanmadıgım ozelligi nedir belirledim.
    Simdi yeni makina cıkınca ona gore bakıp degermi degmezmi karar vericem. Simdi s9600 var biraz suslenmis o kadar elimdenkinden bir farkı yok altyapısı aynı, lens sensor aynı. Bunu satıp onu almaya degecek bir artısı yok. Belirledigim eksi yanlar bu yeni modelde hala giderilmemis neden alayım.
    Boyle bakmak lazım.
  • quote:

Orjinalden alıntı: ikarahal

Bakın cevrenize elindeki cihaza dunya para saymıs ama tam olarak kullanmasını, ne gibi ozelliklerin oldugunu, o ozelliklere ne kadar ihtiyacı oldugunu bilmez. Kullanmadıgı ozelliklerde urune bosuna para verir.
    İki gun sonra sıkılır tipinden hadi at baska al. Gosteris merakından baska sey degil bence.
    Yukarda bir arkadasımız bol pixel li makina demis. İste buda bir ornek. Fotograf ta pixel den cok daha onemli
    degerler vardır. Sırf mp yuksek diye makina alınmaz. Satıcı oyunlarına dusmeyin. Adam gibi keskin dogru renklerde ve sapmalara ugramadan distorsiyonu dusuk 1 mp fotograf uyduruk 20 mp camur gibi fotograftan cok cok daha iyidir. Ustelik A4 yada daha fazla cıktı almayacaksanız 100 mp olsa neye yarar. Standart kullanıcıya 3 mp rahatlıkla yeter. 3 mp A4 bile basar. Kac kisi A4 basıyor cektigi fotografları. Lens kalitesine,sensor kalitesine islemci kalitesine bakın. Onemli olan bunlar. Video cekiyor, iste 3 mp fotograf cekeni cıkmıs vs gibi sebeplerle gidip cep telefonuna 1 milyara yakın para veriyor. 200 milyonluk bir fotograf makinası o cep telefonundan cok daha iyi fotograf ceker. Cep telefonları oyuncaktan baska birsey degildir. Oyuncaklarada bu kadar yatırım yapılmaz. Bu sisirilmis reklamlara kaptırmayın kendinizi. Elinizdeki cihazları tam anlamıyla ogrenin neler yapabildigine yada yapamadıgına hakim olun. Nelere ihtiyacınız var tespit edin sonra karar verin. Diger konuda hala fotograf kelimesine resim deniliyor. Surekli bilincsizce fotograf makinası degisir aaa bu daha guzel gorunuyor diye ama daha fotografın kelime anlamını bilmez.
    Bu konuda sayısız ornek var. O kadar cok yanlıs varki.
    Panel ekran alanlarada cok uzuluyorum. Satıcının ne sattıgından haberi yok soru soruyorsun o ne diyor, zaten tuketicinin dunyadan haberi yok ezbere alımlar dunya para saymalar. Cok yazık.

aah ah.

eğitim şart.

• quote:

Orjinalden alıntı: delakitir

quote:

Bakın cevrenize elindeki cihaza dunya para saymıs ama tam olarak kullanmasını, ne gibi ozelliklerin oldugunu, o ozelliklere ne kadar ihtiyacı oldugunu bilmez. Kullanmadıgı ozelliklerde urune bosuna para verir.
    İki gun sonra sıkılır tipinden hadi at baska al. Gosteris merakından baska sey degil bence.
    Yukarda bir arkadasımız bol pixel li makina demis. İste buda bir ornek. Fotograf ta pixel den cok daha onemli
    degerler vardır. Sırf mp yuksek diye makina alınmaz. Satıcı oyunlarına dusmeyin. Adam gibi keskin dogru renklerde ve sapmalara ugramadan distorsiyonu dusuk 1 mp fotograf uyduruk 20 mp camur gibi fotograftan cok cok daha iyidir. Ustelik A4 yada daha fazla cıktı almayacaksanız 100 mp olsa neye yarar. Standart kullanıcıya 3 mp rahatlıkla yeter. 3 mp A4 bile basar. Kac kisi A4 basıyor cektigi fotografları. Lens kalitesine,sensor kalitesine islemci kalitesine bakın. Onemli olan bunlar. Video cekiyor, iste 3 mp fotograf cekeni cıkmıs vs gibi sebeplerle gidip cep telefonuna 1 milyara yakın para veriyor. 200 milyonluk bir fotograf makinası o cep telefonundan cok daha iyi fotograf ceker. Cep telefonları oyuncaktan baska birsey degildir. Oyuncaklarada bu kadar yatırım yapılmaz. Bu sisirilmis reklamlara kaptırmayın kendinizi. Elinizdeki cihazları tam anlamıyla ogrenin neler yapabildigine yada yapamadıgına hakim olun. Nelere ihtiyacınız var tespit edin sonra karar verin. Diger konuda hala fotograf kelimesine resim deniliyor. Surekli bilincsizce fotograf makinası degisir aaa bu daha guzel gorunuyor diye ama daha fotografın kelime anlamını bilmez.
    Panel ekran alanlarada cok uzuluyorum. Satıcının ne sattıgından haberi yok soru soruyorsun o ne diyor, zaten tuketicinin dunyadan haberi yok ezbere alımlar dunya para saymalar. Cok yazık.

aah ah.

eğitim şart.

• Bir yerden sonra en ufak özellik eklentileri bile fiyatı abartı değiştiriyor. Sonra "wah, tüh!" derken aradan geçen 6 ay-1 yıl süre fiyatları değiştiriyor, normalleştirip makul hale getiriyor, getirebiliyor. O yüzden çıkan özelliğe ilk sahip olmanın peşinde koşmanın getiri ve götürülerini iyice hesaba katmak şart.

Örnek: Bendeki Canon A510 makine cidden üzerinde iyi çalışılmış ve gayet iyi oturtulmuş bir tasarım. En azından benim satın aldığım Nisan 2005 şartlarında. Şimdilerde eksikliğini hissettiğim daha yüksekçe zoomdan ergonomi dezavantajı nedeniyle vazgeçebiliyorum. Dolayısıyla IS de pek anlamlı olmuyor. Veya ISO 400'de görüntü kalitesi açısından bende kabul edilebilirlik sınırı.

Ancak yine ergonomi açısından bakıldığında ayrılabilir ekranlı makinelerin fiyatları yeni yeni normalleşiyor ve dolayısıyla da yaygınlaşıyor. Zaman içinde kullana kullana "keşke olsa" dediğim 1 numaralı madde bu. Ama hala olmazsa olmaz değil.

Yanlış yerleşmiş söyleyiş alışkanlıklarından biri de, yüksek çözünürlüklerin sadece baskı alırken işe yarayacağı düşüncesi. Neden öyle olsun ki? İki yılda 10.000 tane foto çekebilen bir amatör kaç tane çıktı/baskı alır ki. Ama hemen herkes aldığı resimde kimi detaylara hakim olmak için foto izleme veya düzenleme yazılımının Zoom fonksiyonunu kullanır. İşte o anda yüksek çözünürlüklü makineler kendilerini göstermeye başlar. Yoksa sadece ekranda izleme programının "fit to desktop" ayarına sabitlenmiş görüntülerini 1280*1024 çözünürlükle görmeye alışmış kullanıcı rahatça "aslında 1 megapiksel bile işini görür" diye iddiada bulunabilir.

Bazı gerçekler bir süre mantıklı olabilir, ama bunlara takılıp kalmamak lazım. Geçen yılın trendi ortalam 3mp çözünürlükteydi. 3mp A510 ile 4mp A520 arasında 200YTL veya %45-50 fazla vermek pek mantıklı değildi. Ama şu anda trend 5mp den aşağısını götürmüyor. Nasıl olsa yeter diyerek hala 3mp peşinde koşmak, sadece ekonomi arayanlar için makul olacaktır.

Yine hala 3x zoom yeter deek çok mantıklı değil. Aynı trend, geçen yılın fiyat seviyelerine göre bakıldığında 4x, 5x ve üstüne kaymış durumda.

Son bir not: Yukarıdaki konuda 4. madde mantıksal, 5. madde ise duygusal değerlendirmelerle yazılmış diye düşünüyorum. Siz de buradan hareketle kendiniz ve öncelikleriniz hakkında yorum yapabilirsiniz sanırım. (Burası da konu başlığına uygun düşsün diye vurgulanmış olsun)

Hem, ekonomik ve tecrübe açılarından sabretmek ve yenisi çıkınca değil, artık yetmeyince modernize olmak lazım.

.oO°Oo.

• Mp ve zoom ureticilerin en kolay pazarlama taktigi. Cunku ucuz yontem.
    Maliyet dusuk diye kucuk bir sensorun icine daha fazla hucre koyup mp artırıyorlar.
    Dusuk kalite mercekleri gruplayıp odak uzaklıgını arttırıyorlar.
    Sonucta fotograf kalitesi ikinci plana atılıyor. Bol niose li ve az ısıklı, renk sapmalarına ugramıs distorsiyonlu fotolar.

Yuksek kaliteli lens ve sensorle cekilmis cam gibi 1 mp fotografı dogru tekniklerle 10 mp e cıkarabilirsin ve sıradan 10 mp ile cekilmis makinadan cok daha iyi sonuc alırsın. Onemli olan iyi donanımla iyi fotograf cekmek.

Yuksek mp fotograf pro amaclı calısanlar dısında cogu kisinin isine yaramaz. Standart kullanıcılar icin yer kaybından baska bir anlamı yok. Gercekten yuksek mp e ihtiyac duyan pro kesim zaten ileri seviye DSLR ile calısır. Standart seviyedeki makina 100 mp olsada farketmez, cunku fotograf kalitesi belli seviyeyi gecemez.
    Zoom da aynı sekilde, yuksek zoom aynı zamanda ısık kaybı demektir. Cok cok iyi mercek grupları ile yapılmıs objektifler bunun dısında tabi.

Simdi ureticilerin yuksek zoom yerine (dusuk zoom olsun) daha kaliteli lens ve genis acı,
    Yuksek mp yerinede noise oranı dusuk buyuk sensor yapmaları bence cok daha onemli.
    Ama bu maliyettir, kalitedir ve tercih etmezler. Tabi bu tuketici sınıfı urunler icin, isi bilen pro kesim icin degil.
    Pro kesimin urunleri olması gerektigi gibi tabi fiyatlarıda oyle.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ikarahal -- 20 Eylül 2006; 9:44:12 >

• ARKDAŞIMIN GÖRÜŞLERİNE KATILIYORUM DAHA İLKOKUL ÇOÇUKLARININ ELLERİNDE MİLYARLIK TELEFONLAR DOLAŞIYOR BİR YIL GEÇMEDEN SATIP YENİLERİ İLE DEĞİŞTİRİLİYOR BU SAVURGANLIĞA BİR SON VERMEK LAZIM ARTIK...
    quote:

• ikarahal ,size tamamen katılıyorum,Avrupada insanlar tüm kullanılmış ürünlerini evlerinin önünde satarlar,ihtiyacı olanlarda çok ucuza bunları alırlar illa sıfır almak gerkemez ki hem maddi hemde manevi kayıp bazı arkadaşlarım var haftada cep telefonu değiştirdiği halde mutlu değil neden çünkü artık tüketim bir hastalık hatta kumar gibi bişey olmuşta ondan.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi patriot1071 -- 20 Eylül 2006; 15:25:13 >
  • quote:

Orjinalden alıntı: fener19

hırs sebeb-i hasarettir.

Bence olay bizim Türk milletindeki gösteriş meraği..İhtiyaç değil gösteriş..
  • 
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.