Şimdi Ara

elektrik bilgisi iyi olanlara; iki trafonun çıkışlarını seri bağladığımda...

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
14
Cevap
0
Favori
7.686
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • arkdaşlar bana 25-30 volt çıkışlı bir trafo lazım.
    elimde de 12-15 volt çıkışlı bir trofo var ve 15watt...

iki tane trofo alıp ikisinin çıkışlarını seri bağlasam diyorum ama...

kullanacağım devre bir elktro mıknatıs.. ölçtüm deverdeki direnç 15 ohm..

böylece,

V=IxR
    den
    amperi 1 amper veya daha az olacak

P=IxV
    den de
    P= 15 watt dan az oluyor.

bu durumda ben bu elektromıknatısı

iki tane trofoya bağlarsam ne olur?

trofaya fazla amper vermiş olurmuyum
    yada
    trofun wattını aşarmıyım???

saygılarımla

• trafolar seri bağlanmaz, eğer daha fazla güç çekmek istiyorsan aynı çıkış gerilimine sahip trafoyu paralel bağlayabilirsin ama önce polaritelerini doğru ayarlaman gerekir. bence 24 voltluk bir trafo senin işini daha iyi görür.
  • dergul, trafolar birbiriyle seri bağlana bilir tabi bunun için bazı şartlar var akım güc gibi
    senirkentli,25- 30 volt diyorsun ve direnç 15ohm(eger dc vereceksen 15 ama ac vereceksen direnç artacak) diyorsun 30voltta 2A yapar buda 60W yapar demekki senin 60W tı adam gibi çekebileceğin bir trafoya ihtiyacın olcak ve iki trafo alıp birbirine seri bağlamanı tavsiye etmem çünkü boşa yer kaplar ve sana pahallıya gelir bence en az 100VA lık bir trafo kullan
  • en kolayı sanırım kafa patlatma ikisinede regüle devresi yap basit 7812 ve7912 ikilisini kullan +-12 vol çıkışa sahip olursun şaseleri birleştir dier uçlardan 24 volt alırsın 15 vol istiorsan 7815 7915 kullan
  • ugurmola haklısın bana 60 watt çakabilecek trafo lazım.

ama lazrails arkadaşım senin dediğni anlamdım.
    elektrik-elektronik bilgim yok...

yapabileceğim bir şey mi senin dediğin?? biraz açıklarmısın??

dergul, ugurmola, lazrails teşekkürler...
  • quote:

Orjinalden alıntı: dergul

trafolar seri bağlanmaz, eğer daha fazla güç çekmek istiyorsan aynı çıkış gerilimine sahip trafoyu paralel bağlayabilirsin ama önce polaritelerini doğru ayarlaman gerekir. bence 24 voltluk bir trafo senin işini daha iyi görür.

ya nasıl anlamafim bişi biriniz bağlanır biriniz bağlanmaz kanıtlayın bağlanıp bağlanmadını anlayalım
  • kanıtlayın derken ne yapalım yani sen eline iki tane trfo al ikisininde çıkışlarını yaz bir yere seri bağla bir yönde iki çıkışın farkını diger yönde iki çıkışın toplamını göreceksin yani iki trfoda 12 volt çıkarıyorsa bir yönde 0V diğer yönde 24 V göreceksin
    eger paralel bağlamak istesen eğer bu ölçümleri yaptın ya seri bağladıgında0V tu gösteren ölçümde kalan iki ucuda birbirine bağlarsan paralel bağlamış olursun fakat bu bağlantılarda gerilim akım sınırları var
    bunlar kısaca özetlersek
    seri bağlarken iki trafonun akım kapasitesi eşit olmalı
    paralelde gerilim ve akım birbirine eşit olmalı

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ugurmola -- 21 Ocak 2007; 12:23:46 >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Eş trafolar seri bağlanabilir. Faz farkına dikkat edilmezse seri bağlantı sonrası çıkış voltajı ya 0v yada bir trafo çıkışının 2 katı olur.
  • quote:

Orjinalden alıntı: senirkentli

ugurmola haklısın bana 60 watt çakabilecek trafo lazım.

ama lazrails arkadaşım senin dediğni anlamdım.
    elektrik-elektronik bilgim yok...

yapabileceğim bir şey mi senin dediğin?? biraz açıklarmısın??

dergul, ugurmola, lazrails teşekkürler...

bence benim dediğim daha ii arkadaşlar dediğim sistemi açıklim kardeş basit ama bilgim yok demişsin anlatıorum hani simetrik beslemeli güç kaynakları olur +12 volt ve -12 volt çıkıç veren +12 v ve -12 volt uçlarını kullanınca 24 volt gerilim elde edersin benim bu dediğimi sen ayrı iki trafoyla yapıcaksın şaselerini birleştiriceksin bu gerilimlerde kullanacağın 7812 ve7912 regülatörleri maks 1A di sanırım işini görür bence bu sistemi yap
  • sayın arkadaşlar sanırım burda yanlış anlaşılma var
    senirkentli, sana simetrik bir kaynakmı lazım yani +25V -30V gibi bişey mi istiyorsun yoksa tek kaynakmı sana yardım etmemiz için bunu açıklaman lazım çünkü lazrails arkadaşımızın dediğini anlamadım demişsin o sana simetrik besleme hakkında bilgi verdi
    benim anladıgım kadarıyla sana 25V ile 30V arası çıkış verebilen bir trafo lazım
  • ugurmola hocam aynen öyle bana 25 volt üzerinde bir votaj gerkiyor.

aslında sorumu anlatarak bir daha sorayım.

elektro mıknatıs yapacağım demiştim. elekto mıknatısın istediğim güçte çekim kuvvetine sahip olması için 2 ampere yakın akım geçirmem lazım.

ama bulunduğum yerde.

yüksek ampere dayanıklı trafo yok.

12 volt çokışlı 15 watt çeken bir tafo var. bu trafo da 1 ampre ancak dayanır.

diyorum ki bu tarfolardan iki tane alsam ikisini seri bağlasam

ne olur?

teşşekürler
  • ozaman gene 1A çekebilirsin bu trfolarla yapman için 4 tane alıp iki seri bunlarıda paralel yapman gerek buda çok saçmalık olur
    sen bir yerlerden ısmarlama falan yap veya hurdacılara ugra veya müzik setlerinden falan ara...........
    ve sen 60W istiyorsan bunu uzun süre gerçekleştireceksen 60Wlık bir trofo buna az gelecektir ısnma falan oluşacaktır buda kayıp demek senin oraya en az 75 80W lık bir trfo takman gerek ve buda yaklaşık 100VA lik bir trfo yapar(piyasada genelde VA diye satılıyor
    tabi eger elindeki elektro mıknatıs gerçekten bu değerlerdeyse
  • merak ettimde bu trafoların seri bağlaması ile ilgili bilgileri nereden bulabilirim söylermisiniz. çünkü nasıl yapıldığını çok merak ediyorum.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dergul -- 21 Ocak 2007; 22:55:09 >
  • senirkentli dostum, nereden katılıyorsun? Eğer yapabilirsek, alalım gönderelim sana trafoyu, sözü edilen kombinasyonlar daha pahalıya gelir gibi..
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.