Şimdi Ara

paralel bağlayınca amfinin gücündeki artış hoparlörlere nasıl yansıyor bunu öğrenmek istiyorum?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
21
Cevap
0
Favori
2.844
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • paralel bağlayınca amfinin gücündeki artış hoparlörlere nasıl yansıyor bunu öğrenmek istiyorum. daha açık şöyle sorayım: 140 rms lik bir çıkışaiki hoparlör paralel şekilde bağladım. çıkışın gücü 280 rms e çıktı ve diyelim ki hoparlör de 140 rms lik 2 adet oval. paralel bağlayınca amfinin gücü 280 rms oldu . hoparlörleri de 140 + 140 şeklinde toplayıp amfi çıkışına eşitlemek diye bir mevzu var mıdır yoksa her iki hoparlör 140 rms özelliğini yine sürdürüp 280 rmslik çıkışa maruz kaldığı için yanacak mıdır? sorum çok net aslında. iki hoparlör rmsleri toplamı amfinin çıkışına denk olursa yanmaktan kurtulurlar mı? farklı anlayıp değişik konuya kayacak yorum yapan arkadaşların dikkatini çekerim. şimdiden yardımcı olacak arkadaşlara teşekkür ediyorum.

• Bir amfinin çıkışı max140w rms ise, hoparlörleri paralel bağlayarak bu gücün üzerine çıkarmak pek mümkün değil. Burada çıkışın en fazla kaç ohma kadar düşürülebiliceği gerçeği yatıyor.
    Mesela cihazınız max 140w güç sağlayabiliyorsa çıkış komponentinin müsade ettiği en düşük omaj ile bunu vaadediyordur. Bu da 2 ohm olsun diyelim... Siz bu çıkışa 4ohm iç dirence sahip bir hoparlör bağlarsanız en fazla 70w çıkış gücü elde edersiniz ancak aynı hoparlörden bir adet daha paralel bağlarsanız o zaman omaj tepe noktası olan 2 ohma düşer ve çıkıştan elde edeceğiniz güç vadedilen 140wata eşitlenmiş olur. 4 hoparlör bağlarım 280 watt çıkış alırım derseniz o zaman komponent referans omajının altına düşer ve yanar...

Kısacası rms diye ifade edilen güç zaten üst sınırda alabileceğiniz güçtür, fazlasını zorlarsanız sonuç hüsran olur.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• lafın kısası 2 adet 140 rmslik 4 ohm oval var bir de 140x4 rms amfi. normal bağlayınca amfi ile hoparlörler uyumlu. ancak ovaller amfinin tek çıkışına paralel olarak bağlanınca amfide direnç 2 ohma düşüyor rms 280 e yükseliyor. ovaller yine amfiyle uyumlu mu olacak yoksa amfinin 280 rms gücü karşısında toplam 140 rms e kadar mı dayanabilecek. fantezim şudur: ovaller de paralel bağlandıklarından ötürü kendi aralarında 140x2 rms gibi takviye gerçekleştirecek ve amfinin 2 ohmda üreteceği 280 rms gücü birlikte tüketecekler yine kardeş kardeş anlaşıp gidecekler. bu mu?
  • ozkns O kullanıcısına yanıt
    selamlar, cevap verilmiş verilen cevaba katılmakla birlikte ben de farklı şekilde aynısını yazayım, amfinin tek kanal çıkışı 4 ohmda 140 watt rms veriyorsa o kadardır, 4 ohm 140 watt iki adet hoparlörü paralel bağladığınızda eğer özelliği yoksa(bazı amfilerde iki kanal birleştirip köprü olarak kullanılabiliyor) amfiden 2 ohm'da 280 watt rms alamazsınız, kısa devre olur amfiniz yanar... iki adet 140 watt rms 4 ohm hoparlör paralel bağladığında 2 ohm 280 watt hoparlörünüz olur, alacağınız ses gücü değil. Amfininiz 140 watt 2 ohmda çalışabiliyorsa alınabilecek maksimum güç 140 watt rms olacaktır bu durumda.
    Özetle amfinin özelliği yoksa isterseniz 500 watt rms hoparlör takın amfinin kanal başına gücü ne ise onu verecektir, eğer 2 ohmda çalışabilcek bir amfi değilse amfinin arızalanması ve yanması beklenen durumdur.
  • paralel bağlayınca amfinin gücündeki artış hoparlörlere nasıl yansıyor bunu öğrenmek istiyorum?
  • quote:

Orijinalden alıntı: centotrentuno

selamlar, cevap verilmiş verilen cevaba katılmakla birlikte ben de farklı şekilde aynısını yazayım, amfinin tek kanal çıkışı 4 ohmda 140 watt rms veriyorsa o kadardır, 4 ohm 140 watt iki adet hoparlörü paralel bağladığınızda eğer özelliği yoksa(bazı amfilerde iki kanal birleştirip köprü olarak kullanılabiliyor) amfiden 2 ohm'da 280 watt rms alamazsınız, kısa devre olur amfiniz yanar... iki adet 140 watt rms 4 ohm hoparlör paralel bağladığında 2 ohm 280 watt hoparlörünüz olur, alacağınız ses gücü değil. Amfininiz 140 watt 2 ohmda çalışabiliyorsa alınabilecek maksimum güç 140 watt rms olacaktır bu durumda.
    Özetle amfinin özelliği yoksa isterseniz 500 watt rms hoparlör takın amfinin kanal başına gücü ne ise onu verecektir, eğer 2 ohmda çalışabilcek bir amfi değilse amfinin arızalanması ve yanması beklenen durumdur.
    "amfinin özelliği yoksa isterseniz 500 watt rms hoparlör takın amfinin kanal başına gücü ne ise onu verecektir." ben bu cevabınıza alıntı yaparak devam etmek istiyorum ve cevabınız için de teşekkür ediyorum. Sizin bahsetmiş olduğunuz gibi 500 rmslik 4 ohm bir hoparlör satın alıp diyelim ki elimdeki 4 ohmda 500 rms verebilen amfiye bağladım. Bir baktım ki amfi özelliklerinde 2 ohmda 1000 rms şeklinde bir açıklama var. 4 ohm 500 watt rms hoparlör bağlayıp neden sadece amfinin yarı kapasitesini kullanayım ki dedim ve bu hoparlörün aynısından 1 tane daha satın aldım ve amfinin tek bir çıkışına bunları paralel bağlayarak amfiden 2 ohmda 1000 watt rms yararlanmak istedim ama bir yerde hata mı ettim acaba?

amfi 2 ohmda 1000 watt rms verdi vermesine ama hoparlörler tek başlarına ancak 4 ohm 500 watt rms kaldırabiliyorlardı.amfi 2 ohma düşünce 1000 rms veriyor diye hoparlörler de 2 ohma düşünce rmse mi dayanabiliyorlar.

şöyle örneklersem aklıma takılanı daha net aktarabilmiş olurum. altınızda saatte 500 km hız yapan bir arabanız var ve önünüzde 1000 km yol var. 2 saat sonra bu mesafeyi aşarsınız burada sorun yok. şimdi arabanın hızını değiştiremeyeceğim belli bir şey. aynı yukarıda bir adet daha hoparlör satın alıp bunları amfiye paralel bağlayarak amfiden 2 ohm çeker gibi saatte 500 km hız yapan bir araba daha alıp bu arabaları birbirine bağlayıp saatte 1000 km hız yapamam ki. hoparlörler 4 ohmd 500 rmse dayanabiliyorken 2 ohma düşünce dayanıklılıkları 1000 rmse mi çıkıyor

• Hayır paralel bağladığınız hoparlörkerin her biri kendi başına 4 ohm 500w rms ile çalışmaya devam ediyorlar, amfinize binen yük ise 2 ohm 1000w şeklinde. Bu durumda hoparlörler kendi dirençlerinden ötürü birbirlerini etki altına almıyorlar yani. Fakat ortamda elde edilen ses gücü 1000w gücüne ulaşıyor...

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orijinalden alıntı: mustyyyyy

Hayır paralel bağladığınız hoparlörkerin her biri kendi başına 4 ohm 500w rms ile çalışmaya devam ediyorlar, amfinize binen yük ise 2 ohm 1000w şeklinde. Bu durumda hoparlörler kendi dirençlerinden ötürü birbirlerini etki altına almıyorlar yani. Fakat ortamda elde edilen ses gücü 1000w gücüne ulaşıyor...
    teşekkür ederim. bak bunu böyle kimse açıklamadı. hep amfinin rmsini paralel bağlayarak yükseltemezsin diyorlar ya da 2 ohma düşürürsen çıkışları yakarsın şeklinde yorumlar yapılıyor. Vallahi siz hoparlörlerin yine 4 ohm ve kendi rms gücüyle çalışacağını açıklamadan önce yoruma dayalı cevaplar geldiği için aklım epey karıştı çünkü değerleri tek tek verip sorduğum halde 2 ohm desteklemiyorsa şeklinde varsayıma dayalı açıklamaların yapılması ya da verdiğim bilgilerin aksinin savunulması cevapların güvenirliliğini sorgulatıyor . iyi ki biri de elindeki cihaz amfi değil çim biçme makinası demedi çok şükür :D hani amfide yazılan değerlere güven olmaz deseler orası başka ama paralel bağlayınca amfinin gücü artmaz demek nasıl bir varsayım. boşuna mı 4 ohm 2 ohm değerleri yazılmış veya ohmlara göre verilen rms değerlerindeki değişiklik güçteki artış veya azalış değil mi. yani sanki benim derdim amfiye dışardan ektra bir aparat takıp da amfinin özelliklerindeki gücün daha üzerinde güç kazanmakmış gibi hep konudan çıkan cevaplar verildi..

neyse ki şimdi içim rahatladı teşekkür ederim. değişim amfinin bünyesinde gerçekleşiyor. amfi paralel hoparlörleri sanki 2 ohm 280 rms lik tek bir hoparlörmüş gibi görüyor ama hoparlörler yine 4 ohm ve 140 rms mantığıyla çalışmaya devam ediyorlar. amfi bu hoparlörleri 280 rmslik tek bir hoparlörmüş gibi görüyorsa rmsteki yükseliş hoparlörleri nasıl yakabilsin ki. mantıklı... sağolasın ya.. :D

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ozkns -- 27 Ekim 2019; 15:32:2 >

• "değerleri tek tek verip sorduğum halde 2 ohm desteklemiyorsa şeklinde varsayıma dayalı açıklamaların yapılması ya da verdiğim bilgilerin aksinin savunulması cevapların güvenirliliğini sorgulatıyor ." sözümden alındınız sanırım onu sizin gibi ayrıntılı açıklayan kişiye niye söyleyeyim. zahmet edip o kadar yazmışsınız ve içerisinde birkaç varsayım verdiniz diye size çamur mu atayım? olmaz öyle..yine teşekkür ederim.

verdiğiniz örnek aslında tam da yaralı yere denk geldi "2 ohm'da 1000 watt rms veren amfide, 2 adet 500 watt 4 ohm hoparlörü paralel bağlarsak, 2 ohm 1000(500+500) watt değerini veren hoparlörümüz olur". benim de aklıma takılan bu durumdu yani 500 + 500 oluşu. şöyle diyeyim bu hoparlörün çift bobin 4+4 subwoofer ve max 500 watt rms olduğunu varsayalım. mesela amfi özellikleri yine 4 ohm 500 rms 2 ohm 1000 rms olsun. ve subwooferu paralel bağlayıp 2 ohm haline getirdik ve amfiye bağladık diyelim. işte buradaki espiri ile ovallerin başına gelecek olan şey aynı olacak sandım. yani subwoofer 2 ohm olacak şekilde bağlandığından amfi 2 ohmda 1000 rms vermeye başlayacak olmasına rağmen subwooferun rms sabit kalacak ve amfinin gaini bu gücü aşmaya başladığında sorun çıkmaya başlayacaktır işte bendeki 2 adet 4 ohmluk 140 rms hoparlör de paralel bağlanınca aynı duruma düşecekler sandım subwooferdaki mantıkla düşününce yanar gözüyle baktım. hoparlörlerin iç dirençleri yarıya eşitlenip toplam rms 280e ulaşabilirse kaygılanacak bir durum yok. sağolun :D

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ozkns -- 27 Ekim 2019; 20:33:5 >

Uzun uzun yazdım sonra yanlış anlaşılabileceğini ve benzer şeyleri yazdığımı düşündüğüm için mesajları sildim ama siz görmüşsünüz, siz de sağ olun :)

Evet, sildiğim mesajda bahsettiğim gibi 140 watt rms 4 ohm 2 adet hoparlör paralel bağlandığında gücü iki katına yani 280 watt'a çıkacaktır, paralel bağlı oldukları için iç dirençleri 2 ohm'a eşit olacaktır(ohm kanuna göre).
    Amfi 2 ohm destekliyorsa hali hazırda sorun olmayacaktır, tabiki 2 ohm desteklemeyen bir amfi de çıkışların yanması muhtemeldir, yine benzer şekilde 8 ohm destekleyen bir amfide de 4 ohm hoparlör kullanmak sorun yaratabilir. (uyarımızı yapalımki bir başkası kendi cihazında sorun yaşamasın :) ).

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi centotrentuno -- 27 Ekim 2019; 22:31:22 >
  • centotrentuno kullanıcısına yanıt
    önceki cevaplarınız için teşekkür ediyorum. bir şey daha soracam eğer müsade ederseniz. 4 ohm 2 adet 140 rmslik hoparlörler ile 2 ohm 1 adet 280 rmslik hoparlör güç olarak birbirlerine denk mi? *hoparlörler aynı marka diyelim

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ozkns -- 31 Ekim 2019; 19:58:32 >
    Evet, paralel bağlı 2 adet 4 ohm 140 watt rmslik hoparlör 1 adet 2 ohm 280 watt rms hoparlöre denk sayılır :)
    Tahmin edebilceğiniz gibi aynı marka da olsa tek başına ve tek bobinli olan 2 ohm 280 watt rms verebilen hoparlörün bobininde kullanılan bakır kalınlığı, sarım sayısı farklı olacaktır(bu hoparlörün tipine göre de değşebilir).
    Evet teoride aynı görünse de uygulamada bence 4ohm 2 hoparlörün ortama ses yayma kabiliyeti bakımından daha avantajlı olacağı fikri ağır basıyor. Bobin ve çekilen güç bakımından eş değer fakat sesi yaymaya yarayan diyafram koni ve kabin hacmi iki kat alan kaplayacağından ses üstünlüğü sağlar diye düşünüyorum

• mustyyyyy kullanıcısına yanıt
    cevap verdiğiniz için tşkler. diğer arkadaşı epey yordum ve kırıldı sanırım çünkü ben buraya ve başka bir forum sitesine de aynı soruları sordum ve de cevaplar sanki aynı forumda verilmiş gibi algıladım dikkatim dağıldı arkadaşa da ayıp oldu burda cevap yazan birkaç kişiden biriydi ve doğal olarak eleştirimi kendi üzerine aldı sanki. bunu buraya niye yazdıysam :) neyse size aklıma takılan birkaç soruyu sorsam cevaplayabilir misiniz? çünkü bir türlü bu düşüncelerimi icraate dökemedim.
    elimde kaliteli bir oval hoparlör var ancak tizlerden dolayı gain açmakta tereddüt ediyorum. eğer 4 ohmluk ovaldaki tweeter boğaltısını boşandırırsam hoparlör ohm değerinde bir değişiklik olur mu.. ayrıca 4 ohmluk oval üzerinde birden fazla tweeter-mid vs parça varsa bunları söküp yerine söktüğüm adetince daha kaliteli tweeter bağlasam parlel veya seri nasıl bağlamalıyım??
    Ha bir de 8 adet oval var. +-+- 2 şerden dört grup seri bağlayıp sonra her 2 şerli grubu paralel bağlasam elimde 4 ohm 4lü 2 tane kolon olacak. ve sonra amfinin front sağ ve sol çıkışlarına 4 erli bağlasam sizin tavsiyeniz ne olur. amfi özellikleri şöyle: Q-line qs 140.4
    4 ohm 140wrms.4,
    2 ohm 280wrms.4,
    bridge 360wrms.2,
    max 4000w,

kullanım klavuzunda bahsettiğim bağlantı şekli mevcuttu. sizce 4 adet hoparlör 4 ohmda tek bir çıkışa zararlı mı. şimdiden teşekkür ederim...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ozkns -- 26 Kasım 2019; 8:3:28 >

Buna cevap gelirse, hoparlör sayısı 12 ye çıkacak :-) ,,

Normalde bir çıkışa bir hoparlör , ve sağ ve sol olarak bir çift hoparlör seste en iyi detay ve temiz frekanslar için en uygunu,,

Seri paralel gruplarda , omaj değeri ve watt desteği hesabı tutarsa uygundur,, fazla hoparlör = gürültü ,, ses az olsa bile .

Amfi çıkışı diyorki = 4 ohm da 140w veririm, 2 ohm desteklerim 280w veririm,,
    Anfinin 4 ohm hoparlöre tepkisi 140w ,, bana bir adet daha 4 ohm hoparlör bağlarsan çalıştırım, onada 140w veririm, çünkü hoparlör 4ohm,, iki adet 4 ohm hoparlör bağladın, 2 ohm a düştüm, onları besledim, artik başka hoparlör bağlayamazsin.

1 adet 2 ohm hoparlör bağlarsan, beslerim fakat hoparlör 250w in üstünde olmalı,, iki adet 2 ohm 90w hoparlörü, seri 4 ohmda çalıştırırim,,

2 adet 4 ohm hoparlörü seri bağlarsanız, 8 ohm olur,, anfi bu hoparlörlere 60 -70 w verebilir,,
    Neden bir adet 4 ohm hoparlör bağlayıp 100w uzeri alabiliyorken,, 4 hoparlör seri paralel kombinasyon yapıp 1 hoparlörün yapabileceği işi 4 hoparlör ile yapmak istiyorsunuz,,, neden niye ,,,

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Emin-Firtina -- 26 Kasım 2019; 17:52:3 >

• Emin-Firtina kullanıcısına yanıt
    neden mi? çünkü gaine yüklenip 100 rms üzerine çıkmaktan yana değilim. ses kaliteli ve güçlü ancak hoparlör bu güce dayanamıyor. biraz öyle dinledim ve hoparlörlerden ağır sanayi kokusu geliyordu. oysaki 4 hoparlör 2 şerli paralel bağlamıştım 2 ohmda çalışıyordu ve daha daha dolu ve akustik tonlama vermişti. eğer 4 ohmda 4er hoparlör daha az gain ile aynı işi görecekse amfiyi de ovali de riske atmaya değmez diye düşündüm bilmem belki yanlış fikirdir. 1 çıkış 4 ohmda 4 hoparlörü besler ve sorun çıkmazsa daha iyi. çünkü 140 rms woofer vs bazında normalde pek fazla sayılmazken oval hoparlör için çok ciddi bir güç.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ozkns -- 27 Kasım 2019; 1:6:56 >
    Anlıyorum da ,, 2 adet hoparlörü 8 ohm yapıp, 4 ohm anfiye girmek, baştan zarar ,, 4 ohm ile 8 ohm sürmek için anfinin sesini sona yakın acmak 80 w ı geçmez ki.
    Bunu sadece bir hoparlör ile son sesi açmadan rahatça 100w almak mümkünken ,,,
    Her çıkışa 4 ohm birer hoparlör, toplam 4 hoparlör ile anfi zaten 140 w verecem diyene kadar 120w ı geçince seste bozulmalar başlarki, zaten devamlı 100w i geçileceğini düşünmüyorum,,

Sizin için en uygunu en fazla hoparlör ile ,, bir çıkışa iki adet paralel hoparlör,, 4 anfi çıkışı için 8 hoparlör yapar,, yanlız ısınma ve güç çekişi fazla olur, takip ediniz ,,, ses açınca bass ve tizlerdeki bozulmalara kulak veriniz,, anfiyi ve hoparlörü Max güçte ve sayıda kullanmanin en çıkar yolu bu ,,,, yinede tavsiyem, 4 çıkış 4 hoparlör ...

• Emin-Firtina kullanıcısına yanıt
    kardeş aklımdan geçenler yazıya dökülünce saçma sapan bir mana ortaya çıkıyor. ben hiç 8 ohm demedim. önce seri sonra da bunlar kendi aralarında paralel bağlanacak ve her 4 lü grup kendi içinde toplam 4 ohm dirence sahip olacak. gruplardaki hoparlör sayısı 4+4 olmak üzere 8 adet. Bunlar amfinin mesela front bölümünün left ve right kanallarına 4 er 4 er bağlanacak dedim.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ozkns -- 28 Kasım 2019; 1:24:28 >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.