Şimdi Ara

ELEKTRİK İLETKENLİĞİ VE İYONLAŞMA YÜZDESİ

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
9
Cevap
0
Favori
31.828
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Sorularda sık sık çıkıyor çözeltilerdeki elektrik iletkenlik ne zaman değişir neye bağlıdır karşılaştırılırken neye bakıyoruz
    ve de asit-baz daki iyonlaşma yüzdesi artar azalır değişmez tarzı sorular var bu soruların çözüm mantığını bilenler yardım edebilir mi?

• Yapay Zekanın Yanıtı

Elektrik İletkenliği ve İyonlaşma Yüzdesi

Elektrik iletkenliği, bir maddenin elektrik akımını iletme yeteneğidir. İletkenlik, maddenin yapısına ve içindeki iyonların varlığına bağlıdır.

Sıvı çözeltilerde elektrik iletkenliği, çözeltinin iyonlaşma yüzdesiyle doğrudan ilişkilidir. İyonlaşma yüzdesi, çözünen maddenin iyonlara ayrışma derecesini ifade eder. Çözünen madde tamamen iyonlaştığında, çözelti yüksek bir elektrik iletkenliğine sahip olacaktır.

Elektriksel iletkenlik, aşağıdaki faktörlerden etkilenir:

• İyon konsantrasyonu: İyon konsantrasyonu arttıkça elektrik iletkenliği de artar.
    • İyon hareketliliği: İyonların hareketliliği, boyutlarına ve yüklerine bağlıdır. Küçük ve yüklü iyonlar daha hareketlidir ve elektrik iletkenliğini artırır.
    • Çözelticinin dielektrik sabiti: Çözelticinin dielektrik sabiti, çözücü moleküllerinin ayrılma yeteneğini ifade eder. Yüksek dielektrik sabitine sahip çözücüler, iyonların ayrışmasına yardımcı olur ve elektrik iletkenliğini artırır.

Örneğin, bir tuz çözeltisinde tuz iyonlaşarak pozitif ve negatif yüklü iyonlar oluşturur. Bu iyonlar elektrik akımını iletir ve çözeltiye yüksek bir elektrik iletkenliği verir.

Asitlik arttıkça iletkenlik artar çünkü asitler iyonlara daha kolay ayrışır. Bu nedenle, asidik çözeltiler genellikle bazik çözeltilerden daha yüksek bir elektrik iletkenliğine sahiptir.

Yapay Zekanın Yanıtını Genişlet
  • Dostum dediğini tam anlamadım ama, elektrolit çözeltilerin sıcaklığı arttırlırsa elektrik iletkenliği artar.
  • çözeltilerde tuz derişimine bağlıdır. Tuz ekledikçe iletkenliği artar( tabi doygun olana kadar ).. Asit bazlarda kuvvetli olanın iyonlaşma yüzdesi ve elektrik iletkenliği fazladır. Zatıy asit ya da baza su eklersen iyonlaşma yüzdesi artar

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: Going to California!

Dostum dediğini tam anlamadım ama, elektrolit çözeltilerin sıcaklığı arttırlırsa elektrik iletkenliği artar.

molariteyle alakalı olanları diyorum mesele 0.5 NaCl çözeltisinde 1M AgCl çözüyorlar elektrik iletkenlikleri nasıl değişir yada ikisinin karşılaştırmaları nedir gibi.
  • quote:

Orijinalden alıntı: ultrazek35

quote:

Dostum dediğini tam anlamadım ama, elektrolit çözeltilerin sıcaklığı arttırlırsa elektrik iletkenliği artar.

molariteyle alakalı olanları diyorum mesele 0.5 NaCl çözeltisinde 1M AgCl çözüyorlar elektrik iletkenlikleri nasıl değişir yada ikisinin karşılaştırmaları nedir gibi.

eğer ekleme yapıldıktan sonra çözeltideki toplam iyon molarite sayısı artarsa;
    iletkenlik artar,
    kaynama noktası artar,
    donma noktası düşer,
    buhar basıncı azalır..

örneğin 1litrelik 1M NaCl çözeltisine 1litre 1M CaCl2 çözeltisi eklenirse;
    ilk durumda 1M Na + 1M Cl = 2 M iyon var,
    ikinci durumda çözelti hacmi iki katına çıkacağında molariteler yarıya iner ve: 0.5 M Na + 0.5 M Cl + 0.5 M Ca + 0.5x2 M Cl = 2.5 M iyon olur.
    toplam iyon Molaritesi artmıştır...

• quote:

Orijinalden alıntı: taylann93

quote:

quote:

eğer ekleme yapıldıktan sonra çözeltideki toplam iyon molarite sayısı artarsa;
    iletkenlik artar,
    kaynama noktası artar,
    donma noktası düşer,
    buhar basıncı azalır..

örneğin 1litrelik 1M NaCl çözeltisine 1litre 1M CaCl2 çözeltisi eklenirse;
    ilk durumda 1M Na + 1M Cl = 2 M iyon var,
    ikinci durumda çözelti hacmi iki katına çıkacağında molariteler yarıya iner ve: 0.5 M Na + 0.5 M Cl + 0.5 M Ca + 0.5x2 M Cl = 2.5 M iyon olur.
    toplam iyon Molaritesi artmıştır...

çok teşekkürler

• quote:

Orijinalden alıntı: Damla034

çözeltilerde tuz derişimine bağlıdır. Tuz ekledikçe iletkenliği artar( tabi doygun olana kadar ).. Asit bazlarda kuvvetli olanın iyonlaşma yüzdesi ve elektrik iletkenliği fazladır. Zatıy asit ya da baza su eklersen iyonlaşma yüzdesi artar

su ekleyince iyonlaşma yüzdesi artar ama çözünürlük azalır diye bir istisna vardı galiba
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Güneş Enerjisi ile Isınma
    3 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • quote:

quote:

Orijinalden alıntı: Damla034

çözeltilerde tuz derişimine bağlıdır. Tuz ekledikçe iletkenliği artar( tabi doygun olana kadar ).. Asit bazlarda kuvvetli olanın iyonlaşma yüzdesi ve elektrik iletkenliği fazladır. Zatıy asit ya da baza su eklersen iyonlaşma yüzdesi artar

su ekleyince iyonlaşma yüzdesi artar ama çözünürlük azalır diye bir istisna vardı galiba

Su ekleyince iyonlaşma yüzdesi artar. K sabiti değişmez.[ H] derişimi azalır. Böyle biliyorum. Çözünürlük hakkında bir fikrim yok.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• Su ekleyince çözünürlük değişmez bence.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.