Şimdi Ara

ELEKTRİK SAYACININ ŞALTERİ GÖK GÜRLEYİNCE ATAR MI?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
9
Cevap
0
Favori
17.766
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • 1.5 yıl önce yeni bir daireye kiracı girdik. Apartmanda 10 daire + bir dükkan var. Dairelerin yarısı elektronik sayaca sahip. Bizim ki de öyle (KAAN). Yağmurlu günlerde bazen komşuya tenbihleyip öyle evden çıkıyoruz. Çünkü hiç belli olmuyor; şimşek çakıp gök gürleyince, hepsinde değilse bile birinde mutlaka dairenin ana sigortasının şalteri atıyor. Sadece elektronik sayaçlarda mı böyle oluyor diye merak ettim. Dolabı açıp baktığımda, bizimki gibi üç-dört dairenin şalterlerini de atmış görüyorum. Bazıları klasik sayaç. Daha önce başımıza hiç gelmemiş acayip bir durum. Bina 4-5 yıllık yeni bina. Sigortalar sıfır. Elektrik sistemine bağlı bir gariplik sözkonusu galiba. Belki de bir önlem. Şalteri kaldıran olmasa, eve 2-3 gün uğramayacak olsak, buzdolabındaki herşey çürüyüp kokuşacak yani. Başına gelen, sebebini ve önleme yolunu bilen birileri varsa yardımlarını bekliyorum. Saygılar.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi franko -- 11 Mart 2006; 17:46:40 >

• Yapay Zekanın Yanıtı

Gök Gürleyince Elektrik Sayaçlarının Şalteri Atar mı?

Gök gürültüsü ve şimşek gibi aşırı hava olayları, elektrik sistemlerinde kesintilere neden olabilir. Bu kesintiler, elektrik sayaçlarının şalterlerinin atmasına yol açabilir.

Nedenleri

• Yıldırım Çarpmaları: Yıldırım düştüğünde, muazzam miktarda elektrik enerjisi toprağa iletilir. Bu enerji, elektrik hatlarına sıçrayabilir ve aşırı voltajlara neden olabilir.
    • Dalgalanmalar: Yıldırım çarpmaları, elektrik şebekesinde dalgalanmalara neden olabilir. Bu dalgalanmalar, elektrik sayaçlarının hassas elektronik bileşenlerini bozabilir ve şalterlerinin atmasına neden olabilir.
    • Kıvılcımlar: Yıldırım çarpmaları ayrıca elektrik hatlarında kıvılcımlara neden olabilir. Bu kıvılcımlar, yangınlara ve elektrik kesintilerine yol açabilir.

Korunma Yolları

Elektrik sayaçlarının şalterinin gök gürleyince atmasını önlemek için şu önlemleri alabilirsin:

• Paratonerler: Paratonerler, yıldırımı toprağa yönlendiren cihazlardır. Elektrik hatlarına veya binalara paratoner takılması, yıldırım çarpmalarının zararını azaltmaya yardımcı olabilir.
    • Dalgalanma Koruyucular: Dalgalanma koruyucular, elektrik şebekesindeki dalgalanmaları absorbe eden cihazlardır. Elektrik sayaçlarına dalgalanma koruyucular takılması, aşırı voltajlardan kaynaklanan hasarı önleyebilir.
    • Topraklama: Elektrik sisteminin düzgün şekilde topraklanması, aşırı voltajların toprağa yönlendirilmesine yardımcı olarak elektrik sayaçlarını koruyabilir.

Elektrik Kesintileriyle Başa Çıkma

Gök gürültüsü nedeniyle elektrik kesintisi yaşarsan, aşağıdaki adımları izlemelisin:

• Güvenliği Sağla: Elektrikli cihazları fişten çek ve suyla temas halinde kalma.
    • Elektrik Şirketini Ara: Elektrik şirketine elektrik kesintisini bildir.
    • Güç Geri Gelene Kadar Bekle: Elektrik şirketinin gücü geri getirmek için çalışmasına izin ver.

Gök gürleyince elektrik sayaçlarının şalteri atabilir. Uygun önlemler alınarak ve elektrik kesintileriyle düzgün bir şekilde başa çıkılarak bu kesintilerin etkisi en aza indirilebilir.

Yapay Zekanın Yanıtını Genişlet
  • Atar.Sanırım paratoner lazım.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Spetsnaz! -- 8 Mart 2006; 22:06:00 >
  • quote:

Orjinalden alıntı: __MuLKiYeLi__

Atar.Sanırım paratoner lazım.

Varsa elektrik mühendisi arkadaşlar daha iyi cevap verir ama paratoner şart değil. Olsa iyi olur fakat bence asıl sorun sağlıklı topraklama yapılmamasında. Uzmanı, güvenilir birini bulun gelip tesisata baksın.
  • kaçak akım koruma sigortası varsa bu da yapabilir.
    son dönemde yeni binalarda bu zorunluluk oldu. kaçak akım koruma sigortaları .
    Genelde piyasa malı ucuz kaçak akım siğortası takıyorlar. bizim evde sık sık atıyordu. ( özellikle grup grup bir kaç daire birlikte) Siemens kaçak akım siğortası taktık kurtulduk.
    ( varsa kaçak akım koruma sigortasını sakın iptal etirmeyi düşünmeyin. çünkü bu sigorta siz herhangi bi şekilde elektrik ile temas ettiğinizde anında atar. elektriği keser. ( ilginçtir sıvı teması olduğunda da atar. )Avrupa'da sanırım 30 yıldan fazladır zorunlu olarak kullanılyor bizde ise 2001 den beri . )

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi waterman -- 8 Mart 2006; 23:54:35 >
  • bu koruma sigortasını ayda bir test etmeyi ihmal etmeyin, üzerinde bir test düğmesi olması lazım..bizimki daha 2 yıl olmasına rağmen bozuldu, değiştirmek lazım...
  • Kaçak akım sigortası bizim apt.de de var sanırım. Ayrıca topraklamayı bizzat kendim kontrol etmiştim daireye taşınırken; dijital voltmetre ile. Değerler tamdı. Nasıl yapacağımı da, yine buradan verilen bir siteye gidip (keşke adresini bir kenara kaydetseymişim. Bu soruyu da oraya sorardım) adım adım talimatları izleyerek öğrenmiştim. Apartmanın altyapısı her konuda iyi diyebilirim. Sanırım şu durumda, o kaçak akım sigortasını bir elektrikçiye yeniden göstermemiz lazım. Ama bir konuyu merak ettim; bu kaçak akım sigortası her daire için ayrı mı takılıyor, yoksa apt. ana girişine bir tane mi takılıyor?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi franko -- 10 Mart 2006; 16:33:59 >
  • quote:

ELEKTRİK SAYACININ ŞALTERİ GÖK GÜRLEYİNCE ATAR MI?

elektrik sayacının yanında otomatik sigorta olur birde kaçak akım sigortası olur eğer binada paratoner ve topraklama yoksa atabilir.

işten iyi anlayan bir elektrikci getirip baktırmak lazım

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi engin_er_26 -- 11 Mart 2006; 18:37:21 >
  • Engin(e)er,
    Ben değiştirdim. Sen de değiştirmezsen bu sefer kendin komik duruma düşeceksin, ona göre.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi franko -- 11 Mart 2006; 18:26:01 >
  • quote:

Orjinalden alıntı: franko

Engin(e)er,
    Ben değiştirdim. Sen de değiştirmezsen bu sefer kendin komik duruma düşeceksin, ona göre.

ee sen değiştirisinde ben değiştiremem mi değiştirdim işte
    Engin(e)er, değil Doğrusu Engin ER bunuda yanlış yazmışsın adım bu ama mesleğim engineer......... nasıl çakmak ama

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi engin_er_26 -- 11 Mart 2006; 18:38:52 >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.