Şimdi Ara

Elektrikli savaş uçağı yapmak mümkün mü? (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
39
Cevap
0
Favori
2.557
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
Giriş
  • bu konuda uzman değilim ama tahminim elektrikli uçak ya pervaneli olur ya da elektromanyetik gücü kullanarak yapılabilir...
  • quote:

Orijinalden alıntı: ilkerinanç

bu konuda uzman değilim ama tahminim elektrikli uçak ya pervaneli olur ya da elektromanyetik gücü kullanarak yapılabilir...

Aslında uçağa turbuprob motor takılırsa çok yüksek hızlara ulaşabilir.Ama bunun için o motora güç verebilecek bir elektrik motoru olması lazım ayrıca çalışma süresi uzun olmalı.

Turboprob motoru bilmeyenler olabilir onuda hemen açıklayayım.
    Arkasında çalışan bir turbojet motorundan aldığı güçle bir pervaneyi çeviren motor türüdür. Düşük .hızlarda yüksek verim saglar

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: Çift Çekirdekli
    Aslında uçağa turbuprob motor takılırsa çok yüksek hızlara ulaşabilir.Ama bunun için o motora güç verebilecek bir elektrik motoru olması lazım ayrıca çalışma süresi uzun olmalı.
    Iyi de zaten cogu jet motoru bir elektrik motoru yardimiyla baslatilir. Yeterli akis saglandiginda yakit enjekte edilir ve yanma gerceklesir. Turboprop da bir jet motorudur, dolayisiyla yakit olmadan calismasi mumkun degil.

Kargo ucaklarinda kullaniliyor ama bu motoru kullanarak standart bir figther jet ile kapisabilecegini sanmiyorum.
  • quote:

Orijinalden alıntı: neverlate

quote:

Iyi de zaten cogu jet motoru bir elektrik motoru yardimiyla baslatilir. Yeterli akis saglandiginda yakit enjekte edilir ve yanma gerceklesir. Turboprop da bir jet motorudur, dolayisiyla yakit olmadan calismasi mumkun degil.

Kargo ucaklarinda kullaniliyor ama bu motoru kullanarak standart bir figther jet ile kapisabilecegini sanmiyorum.

Belki motora bazı modifikasyonlar yapılarak tamamen elektrik ile çalıştırabilir.

• quote:

quote:

quote:

Belki motora bazı modifikasyonlar yapılarak tamamen elektrik ile çalıştırabilir.

Jet motorlarinin temel prensibi bir fosil yakitini sikistirilmis hava ile yakmaktir. Yani tek enerji kaynagi yakittir. Turboprop motordan da yanma olayini cikarirsaniz geriye sadece elektrikle donen bir pervane kalir. Yani eski pirpir motorlardan bir farki kalmaz.

Amacimiz havayi hizlandirmak, eger kimyasal bir reaksiyon yapmayacaksak yani sadece elektrik enerjisini, kinetik enerjiye cevireceksek bunun bilinen tek yolu bir "pervane" kullanmak veya dogada oldugu gibi "kanat cirpmak"tir. Aklima baska bir yontem gelmedi. Yani boyle bir savas ucagi mecburen pervaneli olacaktir.

Ama bence ileride, cok hafif malzemelerden yapilmis, insansiz, kanat cirparak ucan ve cok kivrak manevralar yapabilen, hedefini lazer ile vuran, sadece elektrik enerjisi kullanan ucaklar yapmak mumkun olabilir.

Bunlari yazinca aklima Starcraft taki Zergler geldi. Kucuk yasta kafamda bir suru soru isareti birakmisti oyun. Zerglerin kanat cirpan yaratiklari ile uzay gemisini andiran Battlecruiser'ler savasiyordu. Kendi kendime diyordum: Eger bu oyunun gectigi yer atmosfer ise uzay gemisi nasil ucuyor? Eger uzay ise kanatli yaratiklar nasil ucuyor? Kucukken de mantiksiz bulurdun simdi de mantiksiz bulurum

Elektrikli savaş uçağı yapmak mümkün mü?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi neverlate -- 23 Mayıs 2012; 21:37:06 >

• Havayı manipüle edecek plazma sayesinde mümkün olacak.Kanatlarda ya da benzeri yapılarda oluşturulacak plazma itki sayesinde mümkün olacak. Pervaneye gerek yok. Aşılması gereken sorunlar mevcut ama ümit vadediyor.

Plzmanın hava akışı üzerindeki etkisi :

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi muuzoo -- 23 Mayıs 2012; 22:00:12 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: curufperlit

quote:

Orijinalden alıntı: KayhanKaan

Nükleer reaktörlü gemi yapılabilir zannediyorum.
    Büyük ihtimalle bütün fizibilite çalışmalarınıda yapmışlardır.

gemiden kastın uzay gemisi ise dunyaya donmeyecek araştırma gemılerıne boyle bır sıstem oda cok kucuk ıhtımal yerlestırebılır.

eger normal deniz gemisi ise zaten ucak gemilerinin cogu nukleerdir ve denizaltılarda.

gunumuz teknolojisi ile jet motorundan aldıgın verımı bır elektrıklı motordan alamazsın.alsan bıle sureklı enerjı kaynagına baglı olması lazım yanı elektrık depolama olmadıgı ıcın dedıgın şey şuan imkansız.

bu arada solar ucaklar var guneş enerjısı ıle calısanlar onlar elektrıge donusturuyor sonra ucuyor youtube da vıdeo wr bakabılırsın avrupadan bır ulkede yapmışlarda baya profesyonel bır calısma

Uzay gemisini kastettim.
    Neden dünyaya dönmeyecek gemilerde kullanılabilir anlamadım atmosferde sorunmu çıkar demek istiyorsun

• @muuzoo,

Ilgincmis gercekten. Fakat videodaki mekanizma itki saglayan bir mekanizma degil. Daha cok hava akimini kontrol eden bir mekanizma. Bence kanat ve kuyruklardaki kontrol yuzeylerinde kullanilabilir ama motor olarak (en azindan bu sekliyle) kullanilmasi imkansiz.

Belki butun kanat yuzeyini bir plasma actuator dan olusturup, periyodik bir sinyal ile kanat cirparak itki elde edebilirsiniz. Mantiksiz degil acikcasi.
  • quote:

@muuzoo,

Ilgincmis gercekten. Fakat videodaki mekanizma itki saglayan bir mekanizma degil. Daha cok hava akimini kontrol eden bir mekanizma. Bence kanat ve kuyruklardaki kontrol yuzeylerinde kullanilabilir ama motor olarak (en azindan bu sekliyle) kullanilmasi imkansiz.

Belki butun kanat yuzeyini bir plasma actuator dan olusturup, periyodik bir sinyal ile kanat cirparak itki elde edebilirsiniz. Mantiksiz degil acikcasi.

Şimdilik hava akışını kanat yüzeyine yapıştırarak daha iyi manevra yapmaları sağlanıyor ama uygun kontrol yöntemleri ile itki de oluşturabileceğimizi düşünüyorum. Uzay gibi sürtünmenin az olduğu ortamlarda iyon itkili motorlar kullanılabiliyor belki bir benzerini atmosferik ortamda da gerçekleştirebilir bu tarz kanatlarla da birleştirdik mi gelişmiş bir hava aracı elde ebiliriz. Bir iki fotoğraf daha ekleyeyim. Bu çalışma da Türkiye'den Hocam Fuat KARAKAYA'nın çalışması.

http://host.nigde.edu.tr/fkarakaya/

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi muuzoo -- 23 Mayıs 2012; 22:42:39 >

• Havayi kanat yuzeyine yapistirarak aslinda bir "moment" olusturmus oluyor. Bu da kanadi hareket ettirmek (yani kanat cirpmak) icin kullanilabilir. Ancak bu sekilde kuvvetin yonunu degistirebiliriz.

Normalde bir elektrik motoru ile cirpmaya kalkarsaniz motorun, transmisyonun bir suru kayiplari olacaktir. Belki bu sekilde %100 e yakin bir verimle itki elde edilebilir. Dedigin gibi tek sorun kontrol.

Acikcasi ben ucus mekaniginin zirvesinin kanat cirpan esnek ve kivrak robotlar olacagini dusunuyorum. Genelde insanlar bulus yaparken dogada gorduklerini taklit ederler, fakat itki konusunda hep dogada olmayan verimsiz cozumler bulmusuz. Bu yuzden havacilikta buyuk bir potansiyel oldugunu dusunuyorum.
  • quote:

quote:

quote:

gemiden kastın uzay gemisi ise dunyaya donmeyecek araştırma gemılerıne boyle bır sıstem oda cok kucuk ıhtımal yerlestırebılır.

eger normal deniz gemisi ise zaten ucak gemilerinin cogu nukleerdir ve denizaltılarda.

gunumuz teknolojisi ile jet motorundan aldıgın verımı bır elektrıklı motordan alamazsın.alsan bıle sureklı enerjı kaynagına baglı olması lazım yanı elektrık depolama olmadıgı ıcın dedıgın şey şuan imkansız.

bu arada solar ucaklar var guneş enerjısı ıle calısanlar onlar elektrıge donusturuyor sonra ucuyor youtube da vıdeo wr bakabılırsın avrupadan bır ulkede yapmışlarda baya profesyonel bır calısma

Uzay gemisini kastettim.
    Neden dünyaya dönmeyecek gemilerde kullanılabilir anlamadım atmosferde sorunmu çıkar demek istiyorsun

Şimdi o nükleer reaktör içeren bir alet sonuçta.uzaytaki ortam koşulları ile pek bir bilgim yok ama dünyayı terk ederken risk içerir fakat bence dönerken daha çok risk içeriri maliyeti ne olursa olsun dünyaya döndürmek için bence insanlık böyle bir riski alamaz etkisi ve yan etkileri yıllarca sürebilir.

zaten nükleer uzay gemilerinin yapılmama nedenleri en başta dünyayı güvenli bir şekilde terk etmelerinin garanti altina alinamamasi bence.yoksa nasa da ister nükleer motorla calışan cihazlar.

aslında merak ettiğim nükleer denizaltilarin çalışma mekanizması onlarda buyuk risk içeriyor bence havayla aynı riski taşıypr deniz sularında olası bir nükleer kaza

bunu araştırmak lazım

• Belki saçma olacak ama manyetik enerji ile dünyaya zıt bir alan yaratıp havada asılı kalsak uçağı ufo gibi yuvarlak yapsak ilk enerjiyi alet depolayıp kalksa sonra aletin kenarlarındaki menfezlerden hava girse ve bu hava içeri doğru küçülen tünelden geçse ve merkezdeki tek bir tribünü döndürse ve alet kendi elektiriğini üretse nasıl olur

Banada biraz uçuk olacak ama ilerde bioenerji önemli olacakmış gibi geliyor böyle hamam böceklerini felan gama ışınıyla felan parçalayarak bağların kopması esnasında açığa çıkan enerji dopalayacaklarmış felan geliyor yani yani diyorlarya insanda gökteki yıldızlardan daha fazla hücre var diye belki diyorum :)

Bana öyle geliyor ki topuk kısmı körüklü bit bot olsa bu botta diz kapağına doğru hareket eden bir mil körüğün hareketiyle bir yere sürtünerek ısı oluşmasını sağlasa bu ısıyı bile alıp elektiriğe çevirebiliriz gibi geliyor belki biraz ağır olabilir ama sırt çantasına felan monte edilebilir.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi pasamu -- 23 Mayıs 2012; 23:21:29 >

• Bir fighter yapılması zor ama bir nakliye veya bombardıman uçağı yapılabilir. Gecen gün biyerde bir uçak gemisinin nükleer reaktörle çalıştığını duydum ama digrumudur bilmem

• Yapılmış bir şeyi neden "mümkün mü" diye sordunuz anlamadım. Nükleer güçle çalışan, önceden doldurulmuşi aküyle çalışan, güneş enerjisiyle çalışan uçaklar zaten on yıllar evvel yapıldı.
  • quote:

quote:

quote:

Uzay gemisini kastettim.

Uzayda nükleer gemiyi nasıl kullanacaksın ki? Uzayda atmosfer yok. Nükleer enerjiyle elde edilen ısı bilindiği gibi suyu buhara çevirmek için kullanılıyor. Uzayda su en kıymetli şey olsa gerek. Uzay gemisi için bence en iyi çözüm güneş yelkenidir.

• Voyager uzay aracı plütonyumla çalışan ufak bir reaktöre sahip ve güneş sisteminin dışına doğru 1977 den beri uçuyor. Nükleer reaktöre sahip denizaltılar faal olarak kullanılıyor. Denizaltılar suyu oksijene çevirerek hava da temin edip günlerce su üstüne çıkmıyorlar.

Eğer nükleer bir uçak yapılacaksa bu insansız olmalı soğutma olayı denizde nispeten ayrıca denizaltının büyüklüğü sayesinde radyasyona karşı alınan ağır önlemler kaldırma kuvveti sayesinde sorun olmuyor. Ancak uçağın ağırlık sorunundan dolayı örneğin cm lerce kalın kurşun levhayı uçağa monte etmek zor uçak kalkamayabilir yada verimli olma.

İnsansız büyük uçaklarda mesela bombardıman yada ona benzer yapılabilir. Ama radyasyon sebebiyle insansız olmalı. Böylece yük sorunu çözülmüş olur. Uzun süre havada kalabilir deniz üssüne konuşlanır, radyasyona dayanıklı giysilerden giyen yer ekibi uçağı takviye yapabilir.

• elektirik sıkıştırma teknolojisi gelişirse neden olmasın

• quote:

Orijinalden alıntı: mahmut716

elektirik sıkıştırma teknolojisi gelişirse neden olmasın

O yöntem geliştirilirse belki klasik bombalara veda bile ederiz.
  • performans olarak jet motorun yerini alabilecek bişey yok şuanda. Ancak elektrik ile çalışan jet motor yapmak mümkünmü, yapılsa bile verimi ne derecede olur bunu araştırmak lazım .

quote:

Orijinalden alıntı: Drazy

Voyager uzay aracı plütonyumla çalışan ufak bir reaktöre sahip ve güneş sisteminin dışına doğru 1977 den beri uçuyor. Nükleer reaktöre sahip denizaltılar faal olarak kullanılıyor. Denizaltılar suyu oksijene çevirerek hava da temin edip günlerce su üstüne çıkmıyorlar.

Eğer nükleer bir uçak yapılacaksa bu insansız olmalı soğutma olayı denizde nispeten ayrıca denizaltının büyüklüğü sayesinde radyasyona karşı alınan ağır önlemler kaldırma kuvveti sayesinde sorun olmuyor. Ancak uçağın ağırlık sorunundan dolayı örneğin cm lerce kalın kurşun levhayı uçağa monte etmek zor uçak kalkamayabilir yada verimli olma.

İnsansız büyük uçaklarda mesela bombardıman yada ona benzer yapılabilir. Ama radyasyon sebebiyle insansız olmalı. Böylece yük sorunu çözülmüş olur. Uzun süre havada kalabilir deniz üssüne konuşlanır, radyasyona dayanıklı giysilerden giyen yer ekibi uçağı takviye yapabilir.

Voyager da kullanılan reaktör perfarımans için değil idare için üretilmiş bir reaktör. Çok düşük miktarda güç üretiyor

• 
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.