Şimdi Ara

Elektro Gitar

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
7
Cevap
1
Favori
241
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Uzun zamandır metal dinleyicisiyim özellikle trash metal ve artık sevdiğim parçaları coverlamak istedim ve kendi uzun süren çalışmalar sonucunda kendi bestelerimi yapmak istedim, herhangi bir müzik bilgim yok önceden çok az bir zamanlığına keman çalmıştım elektro gitarın hiçbir parçasını adını dahi bilmiyorum bu gönderi yeni başlayan birisi için gitar tavsiyesinden çok gitar hakkında tecrübeli insanların önerileri hakkında bilgi almak istediğim için açıyorum

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >

• Tam olarak hangi açıdan tavsiye istendiğini anladığımı söyleyemem ama dikkatimi çeken şu oldu. Önce cover sonra beste meselesi bence hatalı. Yaratım sürecinde benzerliği beraberinde getiriyor. Özellikle thrash metal gibi üretkenliği güncel gruplarda azalmış bir türde beste yapılacaksa iyice işler zorlaşabilir.

Bence esas hedef belirlenmeli. Cover yaparım barlarda çalarım gibi bir amaç varsa ona uygun bir strateji belirlenmeli. Zaten bu tarz yerlerde grupların kendi bestelerinin de pek çalınması istenmiyor. Elbette cover'dan besteye geçen çok grup var ama ciddi bir süre geçirdiklerini tahmin edebiliriz.

Eğer amaç bir şeyler üretmekse temel gitar bilgisi, temel müzik bilgisi ve tabii ki müzik teorisi ile temel bilgileri baştan çalışmak lazım. Gitar için iki akor öğrenip besteye girişmek de mümkün, bunda bir yanlışlık yok ama her gün biraz daha geliştirip yapılan besteleri öğrenilen bilgilere göre geliştirmek lazım. Zaten bir yerden sonra kulaktaki müzik yapılan işlere yansır ama bir de kas hafızası gibi bir şey var. Devamlı benzer riff'leri tablardan ezberleyerek yapılan çalışmalarda üretkenlik bence kısıtlanıyor. Genel olarak rock, metal müzik piyasasına bakınca bunu zaten görebiliyorsunuz.

• Rock Tribe kullanıcısına yanıt
    Cevap için teşekkür ederim evet soruyu pek iyi soramamışım ama 1 soruma istediğim gibi cevap vermişsiniz
    İlk sorum da benim gibi yeni başlamaya hevesli birisi için fiyat performans bir gitar ve amfi önerisi istediğim di
    2. Sorum olarakta bu temel bilgileri öğrenebileceğim özellikle önerdiğiniz bir youtube kanalı ya da bir web sitesi varsa yardımcı olursanız sevinirim

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • @jarni hocamın bu konuyla ilgili forumda yakın zamanda yazdığı bir mesaj var:
    konu başlığı şu:https://forum.donanimhaber.com/elektro-gitarla-ilgili-yardim--143829523

Ayrıca sitesinde de yararlı bilgiler var mesela:
    Müzik ve Yaşam
    Gitar Çalmaya Yeni Başlayanlar İçin En İyi Gitar Satın Alma Önerileri – Müzik ve Yaşam
    https://muzikveyasam.com/gitar-calmaya-yeni-baslayanlar-icin-en-iyi-gitar-satin-alma-onerileri.html

Bu konuda özel olarak bildiğim youtube kanalı olmadığı için tavsiye edemiyorum ama biraz araştırma ile çok fazla içeriğe ulaşabileceğini düşünüyorum. Tabii fazla içerik bir yerden sonra hangisi doğrusudur sorusunu beraberinde getirir. Bu durumda da bir kaç farklı kaynaktan ortak olan içeriğe göre bir öğrenme aşamasına girmek mümkün.

Benim bildiğim kadarıyla artık amfi almak o kadar gerekli değil. Bilgisayar üzerinden amfi ve pedal simülasyonları var onlar belli seviyeye kadar gayet iş görüyor. Özellikle bütçe kısıtlaması varsa tüm yatırımı elektro gitara yapmak mantıklı. Kısıtlama yoksa önce elektro gitar, sonra ses kartı, sonra yetmeze amfi gibi bir sıralama olabilir. Kolay gelsin.

• bence beste yapmayı boşver başlangıçta. ben de senin gibiydim başlangıçta tsubasa müziği çalacam diye elektor gitara başladım .

sevdiğin müziklerin adını öğren, sonra guitar tab'larını bulmaya çalış. (yani gitarla çalmak için yazılmış notalar, piyano için farklı oluyor mesela), bu gitar tablarını okuyup anlamaya çalış (kolay zaten, tabdaki en üst çizgi, gitarına üstten bakarken en alttaki tiz tele denk geliyor.)

örnekler:

songsterr sitesi:
    Songsterr Tabs with Rhythm
    Seven Nation Army Edit Tab by The White Stripes - Guitar 1 - Distortion Guitar | Songsterr Tabs with Rhythm
    https://www.songsterr.com/a/wsa/the-white-stripes-seven-nation-army-edit-tab-s432573t2

ultimate guitar sitesi:
    tabs.ultimate-guitar.com
    Gary Moore - Still Got The Blues (Guitar Pro)
    https://tabs.ultimate-guitar.com/tab/gary-moore/still-got-the-blues-guitar-pro-226030

en hızlı yolu bu. zamanlar tablardaki bilmediğin işaretleri google'da arata arata anlamlarını bulursun. o işaretlerin isimlerini de musescore isimli ücretsiz nota yazma programını indirip biraz kurcalayarak bulabilirsin.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi leopolidas -- 30 Haziran 2020; 22:25:40 >

• Benim bir tane fakat çok önemli bir tavsiyem olacak. Türkiye'de çoğu kişinin gelişmesine engel olan bir nokta bu:

Tab'lerden olabildiğince uzak dur. Tamam belki ilk başladığında 2-3 ay falan göz ucuyla bakarsın ama bu gözler 4-5 senedir gitar çalıp melodi çıkaramayan gitaristler gördü. Böyle olmayın, müzisyenliğiniz bir gram gelişmez. Müzikte en önemli silahınız teknik değil, armoni bilgisi değil, müzik teorisi değil; kulaklarınızın ta kendisi.

Beste yapma gibi bir amacın varsa bu sadece gitar çalmakla da bitmez. Sürekli besleyeceksin kendini. Müzik dinlemekten bahsediyorum. Yapmak istediğin müzikle ilgili kaliteli kayıtları analiz etmen gerekli.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-389755DF6 -- 23 Haziran 2020; 1:0:29 >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.