Şimdi Ara

En iyi Ünilerde Dolmayan Mühendislikler (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
35
Cevap
0
Favori
1.312
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
Giriş

Muhendisliklerde onde sanırım evet, ama sosyal bilimlerde ozu daha saglam gibi, tobb veya baska alt kademe özellerle kiyaslanamkcak kadar lse imperiala filan adam yolluyor. Aslinda tobbun sistemi akademiye biraz ters, buna ragmen biseyler cikarmalari basari. Bu ethz filaj yapanlar ugdan mastera mi giden profil mi genelde? 3 4 yildir cok bakmadim iki okula da, öğrenci profili yukselmesi ile beraber hacet cs gibi baya bi one atilim olmus olabilir.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • The Killing Road kullanıcısına yanıt

Gördüğüm kadarıyla genelde ug+master tobb phd eth. Cogu da bilincli gidiyor yani calıstimak istedikleri alana yöneliyorlat diyebilrim (bence). Onur mutluyu belki biliyorsunuzdur comp arch da dunyada sayılı isimlerden. Ekibinde bayagı bir tobblu var hatta trden en çok tobblu gördüm ben geçenlerde baktığımda.

ozu iibf dedigim gibi bilmiom ama kardesim + birkac arkadasım ozu hukukda. Bayagı memnunlar.

hacet cs + profille orantılıdır elbet ama akademik kadrosu da iyi gibi duruyordu. Bir arkadasın kardesi icin bakmıstım iyi hocalar vardı sanki.

• FireLordZuko kullanıcısına yanıt

Evet turk hocayla matchlenme ve alan faktoru de var. Bizde 12 13 yil mi ne comparch acmadilar mesela. Peki 13 yil sonra dersi kim mi acti, onur mutlu Bi ml icin us e ugdan phd yollasinlar veya epfl syscoma, o zaman adam yerine koyarim tamamen 

Ozu hukuk baya iyi su an ya, benim peder ille ozel diyene koc Bilkent Sabancı uclusu sonrası tavsiye ediyordu (yaklaşık 6 saatlik bir neden hukuk okumanalisin nutugundan sonra tabi)

Fena kadrolari yok evet, ama genişlik değil ortalamaya bakarsak tobb da ozu de daha iyiydi sanki. Simdi gerci oguz erginden de kurtuldular, tobb oyle bir sahlanir ki belki topp unimiz olur 

quote:

baslıga gelecek olursak liseli arkadaslar iyi atıp tutmus. Bir okulun eğitim kalitesi 2 sene icinde değişmez

Beni yanlış anlamanıza üzüldüm şimdi bir düzenleme yapmaya çalışayım:

1 ) liseli değilim maalesef (keşke olsam)
    2 ) tam olarak nerede 2 sene içinde kalite değişir yazmışım?

(Eğer başlığa yani bana değilde başlık altında yazılmış olanlara dediyseniz bunu alttaki yazılanları önemsemenize gerek yok ama ben yine de bir açıklama yapayım başkaları için)

Burada yazdıklarımda iki şeyden söz ettim:

1) Bazı vakıflar burslu olarak az kişi aldığından yüksek puanlı gözüküyor ve insanlar o üniversitenin genelinin o düzeyde olduğunu zannediyor böylelikle Odtü-Boğaziçi seviyesinde oldukları algısı oluşuyor. (Veya artık hangi devlet ünisi ile sıralamaları yakınsa) Halbuki bazılarının ücretli kontenjanları dolmuyor ve çoğunun %90'ı 1k dan değil 200-300k dan öğrencileri barındırıyor. Bu da öğrenci kalitesini gösteriyor.

2) Devlet üniversitelerinin diplomaları da parayla alınabiliyor, UOLP-suny kontenjanları ve kıbrıs yerleşkeleri bu üniversitelerin diplomasını dağıtıyor. Bu da mezun olan asgari öğrenci kalitesini düşürüp genel olarak verilen diplomanın değerini azaltıyor.

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >

Hocam valla bi yeğenim şuan tercih yapacak olsa özyeğin cs,ee yerine hacettepe cs,ee yi öneririm.

Her ne kadar ilk 10 ile ilk 1k çok fark etmese de ya da 2k ile 20k, 250-300k lar çok kötü be, hele hele 500-600k ne ya ? Yoldan geçen adamı almışlar bölüme demek oluyor bu. Böyle ortamların varlığı düşünüldüğünde insan tercihini yaparken akademik görevlinin yanında öğrencileri de değerlendiriyor. Mesela ben bölümüm zamanında 100-150k dan adam alsaydı hayatta yazmazdım. (Econ, Man gibi ea bölümleri istesem yazabilirdim çünkü zaten istanbul, ankara üniye baktığında onlar da 150k ile alıyor ama atıyorum makine, endüstride 150k ile hangi üni var? Hiçbir üni gelmeyince son seçenek benim bölümümü yazacak adamla aynı sırada oturmak rahatsız ederdi açıkçası) siz böyle bir durumda yazar mıydınız bölümümüzü ?

• D0MEST0S kullanıcısına yanıt

Hocam merhaba size demedim, yanlış anlaşıldıysam kusura bakmayın. 1 de yazdıklarına büyük oranda katılmıyorum birazdan açıklayacağım, 2ye çoğunlukla katılıyorum (özellikle itü kıbrıs ücretli üni diploma dağıtma olayı felaketti.)

1e gelecek olursak sanırım bilkentte okuyorsunuz zaten bilkent bunun dısında 20k lık biri belli koşullar altında ilk 1k ile rahatlıkla rekabet edebilir bana kalırsa.

koc sabancıya gelicek olursak

koc: burslu kontejan 20civarı her bölüm icin ek olarak 10 civarında da anadolu bursiyeri alıyorlar etti 30

kocta çap cok yaygın oldugu icin özellikle popüler bölümlerde (cs ie ) çok çap yapan oluyordur oradan da 15-20 kisi desek

ortalama medyanı ilk 1-1.5k olan 50kisi kocta her sene cs okuyor genel öğrenci sayısı da çap ile 150-200 dür max. 50 tam burslu gayet yeterli sayı, hem rekabet hem arastırma hem de sektöre yönelik prestij icin. Kaldı ki ucretlilerin de eli armut toplamıyor, bundan dolayı koç ile ilgili dediklerinize katılmıyorum.

sabancıya gelelim : sabancı 85 say / 65civarında da ea tam burslu alıyor + 200küsür say ilk 15k+ 150de tm 10k civarı ögrenci.

özellikle cs ögrenci sayısı 350lere dayandıgı günlerde tam burslu giren 150civarı öğrencinin minimum yarısı cs okuyordur. Yani 75-80 kisi.

kaldı ki yarı burslu ve ücretli gayet basarılı insanlar hatta bölüm birincileri bile cıkıyor.

diger bölümlere gelicek olursa ie de cs in yarısı kdr ögrenci vardır. Yakın seyler söylenebilir

diger muhlerde ögrenci sayısı ciddi oranda azalıyor ama özel ilgisi olan insanlar bu bölümleri okudugu icin ee me bio mat gibi hem research imkanı bayagı yuksek hem de kontejan az yani iyi bir ögrenme ortamı oluyor diye düşünüyorum.

genel itibariyle baktıgımızda her bölümde %20-25lik çok sağlam öğrenci olması bile yeterli benim gözümde.

mesela politeknik torino aşırı kolay bir til-i sınavı ile öğrenci alıyor. Gecen sene cs de 600-700ögrencileri varmıs bu sene 1k üstü bekleniyor. Ama 2.-3. Sınıfta ögrenci sayısı yarıya iniyor, girmek kolay çıkmak zor. Aynısı TUM icin de gecerli.

anlayacagınız hiçbir okulun kalitesini tabanındaki öğrenciler belirlemez. Genel olarak cevremden kocun top tier okullara göre kolay olduğunu duyuyorum. Sabancı daha yogun zorluk olarak da boun odtuden alırı aşağıda oldugunu sanmam.

tobb da bilkent seklinde- iyi fena olmayan sıralamalardan öğrenci alıyor + asırı yogun okul.

ozu yedıtepe bau ve kalan hakkında cok bilgim olmasa bile belli bir standartı tutturuyorlar ki akademşye ögrenci sokabiliyorlar. Daha asagıdı icin bir fikrim yok.

saygılar🥳

son olarak da 100kfan bu okulları yazanlar ya iyi lise tembel ögrenci aile ittirmesi fln oluyor yani aşırı boş olmuyor. Anası babası itülü fln cıkıyor mesela yarısının. Yani müteahhit cocugu koca sabancıya gitmez yeditepe insaata gider. Yada ağanın oğlu koc sabancı egitimiyle ugrasmaz nisantası unide audiyisiyle sürter.

birde az kontejan var 30kisi yani 3milyom kisi icinde 30kisi buraları tercih ediyorsa ilginç sebepleri oluyor insanların.

Ben de tam aksine mümkün oldugunca odtu bogazici disinda devlet onermem biri gelirse, okulun basina nasil bir kayyum gelecegi belli degil

Ya yks sıralamasına ulkecek asiri fazla anlam yüklüyoruz bence. Bilkent cs 40k ile alirken de 0 burslu ilk 3 derecesi cikiyordu, şimdi de ibden gecisle (bu genelde lauddan filan oluyor, 6 haneli sıralama yani) 3.9 tutturan insanlar var. Ki bunlari sadece muhendislik ornegi olarak veriyorum, sosyal bilimlerde cok ciddi bir yksye bir kez bile bakmamis, yurt dışı istediği gibi olmayinca gelen veya zaten paralı okuyacaklarini bildikleri icin gram kasmadan 1 sene daha hayati yaşayıp sonra üniversitede ailesinin yönlendirmesi ile acilan kesimler var. Daha once de yazdim, ee disi cevremin ortalamasını alirsak tm 60k filan ediyor herhalde, forumda iyy igrenc gerizekali dediginiz siralamalar ama alakalari bile yok, ben kendileri ile tanistigim icin de son derece memnunum yani, Akademik basarilari da gayet yerinde, yks ile bachelor gpa arasinda gram korelasyon yok ki zaten. Bunun tersten olanlari da var, labdaki hareketlerinden by ozurlu mu diyip ilk 100 oldugunu ogrendigim cocuklar da vardi mesela, veya forum algisina gore cok cok basarili cikmasini bekleyecegimiz yari burslu tayfadan hayatimda en cok dersliklerden ziyade bi yerde biseyler icerken gordugum insanlar olmasi gibi.. Eger siniftaki en zeki insan olsan bile sana yakın 2 3 kisi varsa eyvallah, geri kalan sadece curveu dusuruyor diye bile bakabilirsin (ki daha rahat sivrilicem diye ozel tercihi yapanlar da var ki mantiksiz değil). Benim curve x4 getirdiğim cok ders oldu, bundan da rahatsizlik duymadim acikcasi, siniftakiler de gayet normal sorular soruyodu yani, benim isime geldi sadece. Ben zaten koç yazmayi daha cok dusunuyordum, bilkenti tanidik cok diye tercih ettim, yazardim yani

Çok iyi açıklamışsımız elinize sağlık.

Ama yine galiba sırf öğrenci kitlesinden tekrar tercih etsem

Bilkent'i Koç'a, Tobb'u özyeğin'e, hacettepe'yi Yeditepe'ye, Yıldızı Bahçeşehire tercih ederdim

Zaten kişisel bir şey bu bazıları çok rahatsız olmaz sıralamalardan sadece eğitime bakar da açıkladığınız iyi oldu Koç Sabancı tercih edeceklerin içini rahatlatır bu bilgiler.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi D0MEST0S -- 22 Ağustos 2024; 19:42:55 >

Herhalde bana dediniz o liseli lafını falan, buna cevap bile vermeyeceğim.

TUM ile Türkiye'deki vakıfları kıyaslamışsınız. O kadar saçma olmuş ki bu kıyaslama, ne desem bilmiyorum. TUM istediği gibi öğrenci bırakır, okulu bırakırlar umrunda bile olmaz, farkındaysanız o fanclubını kurduğunuz Koç, Sabancı, Ozu gibi okullar deli gibi zam yapıyorlar öğrenciden para çıkarmak için, ama lafa gelince arkalarında holding var, öğrenciden alacakları paraya ihtiyaçları yok dersiniz... O zaman niye bu kadar acayip zamlar yaptılar?

Gerçekten kontenjan dolduramazlarsa sustainable bir iş modeli olduklarını mı düşünüyorsunuz? TR'de o bahsettiğiniz durum hiç yok, kaç kişi giriyorsa o kadarı da çıkıyor aşağı yukarı. Çok sayıda düşük sıralamalardan, tembel öğrenci alıyorlar ve bunları mezun ediyorlar. Yani diyelim 50 tane 200k'dan giden öğrenci okulun düzeyini belirlemiyor da, 15 tane ilk 10k'dan giren öğrenci mi belirliyor? Aksine öğrenci ne kadar iyi olursa olsun en kolay sınavları yaparsınız rahatça geçer sorun olmaz, asıl odaklandıkları şey her öğrencinin geçebileceği düzeyi yakalamak.

Eğitim kolaylaşmaz, değişmez ama sınavları, notlamaları, ders geçirme işini kolaylaştırırlar. Aslında buna da emin değilim, çünkü şu anki hali de kolaydır muhtemelen onu daha düşürmeleri gerekir mi emin değilim yani. Koç'a veya sabancı'ya gitmiyorum ama çift anadal yapması çok kolay olan okulun sınavları ne kadar zor olabilir?

Sıralamalara bakın geçen sene 90k'dan falan kapatan paralı mühendislikler kontenjan dolduramamış direkt 300k diye sayıyorum. Bu öğrenciler dersleri yıllarca geçemeyecekler diye bir şey yok özelde, mutlaka geçirip mezun edecekler o öğrencileri.

Akademiye öğrenci sokmak derken ne demek istediniz tam anlamadım. Akademiye hiç öğrenci sokamayan okul mu var? Taşra üniversitelerinden bile gelip YTU veya İTU'de yl/doktora devam edenler biliyorum.

Ozu yeditepe bilgi bau gibi okullar olabilecek en düşük sıralardan öğrenci almışlar, kontenjan dolduramamışlar bazı mühendisliklerde hala daha öğrenci ve eğitim kalitesi açısından neyini nasıl savunacağız bunların?

• ben vakıfı şu yüzden sevmiyorum. 200k yapmış adamla 2k yapmış adam aynı sırada oturuyor. Bunun akademik olarak 2k yapan bir öğrenciye zararı olmayabilir zira aldığı eğitimde kimin yanında oturduğu önemli değil fakat iki gün sonra mezun olduklarında bu fark net olarak görülecek. Zira yks bir yerde çalışmayı ölçen bir sınav. 200k yapan çocuk hayatında radikal bir karar almazsa aşırı önde gelen bir çalışan olmayacak bu da etikete zarar verecek. Etiketin 1-2 bölüm harici hala önemli olduğunu düşünüyorum.

Eyvallah, mantıklı konuştunuz ha. ama ben yine de koçta sabancıda okuyanları zorbalıcam

Kendilerini zorlamadan once bi analarina babalarina bakmayi tavsiye edebilirim kim bilir oralarda ne fırsatlar vardır  

• ikigai kullanıcısına yanıt

Sana da dememiştim, yıllardır uğramıyoruz dh alıngan insanlarla dolmuş 

kaldı ki yazdığım yazıdan TUM ile bizim okulları kıyasladığımı anladıysan liseli lafını sonuna kadar hak ediyorsun kardeşim. Yani ne diyeyim, bir yazı ancak bu kadar yanlış anlanabilirdi.

Parlak fikirlerinle hayatta başarılar dilerim

yok senin yazını okumadım da kendi yazıma birdaha baktım akpli vekiller ya da twitter trolleri gibi cımbızla almıssın aksam aksam delirteceksin beni.

aynısı TUM için de geçerli dediğim. TUM a girmek kolaydır çıkmak zordur. Lisans düzeydinde işlenilen dersin mantığı da genel olarak yapısı da bizim ülkemizden ve genel çoğu ülkeden farklıdır.

sen tum da ug de hoca yüzü görmeden dönem bitirir kütüphane de dönemi geçerirsin. İEL li parlak bir cocuk değilsen de 1sene önce zor bela öğrendiğin C1 almancanla ya ülkeye dönersin ya da ruhr bochum seviyesi bir okula gecis yaparsın aynıları yazıda belirttiğim gibi POLİTO icin de gecerli.

ama yazıyı kafanla okumayıp birde üstüne edebiyat kasarsan hicbir yere varamayız güzel kardeşim benim. Haydi iyi akşamlar 🤗

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi FireLordZuko -- 22 Ağustos 2024; 20:13:58 >

Tesekkür ederim hocam. Zaten her okulun kendine göre eksi ve artıları var. Bunu bilerek doğru tercihi yapmak en önemlisi. Ben zamanında koc and bursiyerligi icin kocta kaldıgımda cok iyi derece yapmıs bizim mentorlugumuzu yapan bir abi söyle demişti : top üniler aşağı yukarı aynı hangisinin kampüsünü en çok beğendiysen onu yaz 5 sene mutlu olduğun bir yerde uyandıktan sonra her türlü başarılı olursun.

kaldı ki kimse kimseyi de inka etmek zorunda değil, iyi aksamlar.

Birde burda anonimiz yani kimin neyi ne niyetle yazdığını da bilmiyoruz, belki benim söylediğim herşey yalan kim bilir 😗

• 
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.