Anahatlariyla boyle bir sisteme sahibim. Bilgisayari topraklamasi olmayan bir yerde zorunda kaldim ve bilgisayar acilmadi. Bilgisayari resetledikten sonra islemci ayaralamalarini yapmak icin Bios ayaralarina girmem gerektigini soyleyen bir mesaj uzerine Biosa girip carpani 11 FSB yi ise 133 MHz e ayarlayip biostan ciktim ve bundan sonra bilgisayari tekrar acamadim. Aslinda aciliyor ama acilmasi cok uzun suruyor ve HDD biostan gorunurken Boot hatasi aliyorum. Ayrica bilgisayar acilirken IDE aygitlar aranmaya basladiginda bilgisayar bir sure kilitlenmis gibi davraniyor ve HDD'yi CD-Rom'u ve CD-RW yi buluyor boot etmeye devam ediyor ve windows baslayamiyor cunku diskten baslatma hatasi ile karsilasiyorum. Ve butun bunlar yaklasik 5 ila 6 dakika arasi suruyor. Normalde bilgisayar bu asamaya en fazla 30 - 35 sn icinde geliyordu.
Ilk olarak HDD den suphelendigim icin arkadasin bilgisayarinda HDD yi denedim ve sorunsuzca calisti. Arkadasin HDD sini benim bilgisayarda deneyince bu sefer Windows Xp logosuna kadar geliyor ve 1sn kadar mavi ekran gorundukten sonra bilgisayar resetleniyor. Sanirim sorun anakart veya IDE yuvasi belkide biostur.
Ayrica burada ya da baska bir forumda okumustum. Arkadas oc icin ayaralamalari yaptiktan sonra bilgisayari yeniden baslarken bios ayarlarinin yeniden duzenlendigini belirten mesaj geldigi sirada bilgisayari resetledigini ve bu yuzdende biosunun uctugunu anlatmisti. Bende acaba diyorum biosun basina mi bisey geldi de biosda bir sorun mu var? Bios yukseltsem sorun cozulur mu? Gerci su an baska bir bios versiyonu indirdinm ve eve gidince ilk is olarak bu yukseltmeyi deneyecegim. Bu arada canim sikkin oldugu icin derdimi tam olarak anlatamamis olabilirim. Anlasilmayan yerler tekrar sorulursa elimden geldigince anlasilir bir sekilde anlatmaya calisirim.
Saygilar...
cpu çarpan ayarını default a getir.voltaj degerlerin de defaultta kalsın. ardından sistemi yeniden başlat.eger ki sorun devam ediyorsa bir de başka bir ram i kendi sisteminde test et.bir ihtimal ram uyumsuzluğu olabilir....
Sorunu cozuldu. Ama cozumu bir turlu anlayamadim. Dedigim gibi bios update yaptim ama sorun hala ayni sekilde devam ediyordu. Bunun uzerine HDD'yi tekrar arkadasin bilgisayarina taktim ama bu sefer bir oncekinde oldugu gibi bilgisayar boot etmedi. Biostan HDD ye baktigim zaman 80 GB lik HDD 1 GB olarak gorunuyordu. Bu sefer kendi hardiskimi arkadasin bilgisayarinda ikincil disk olarak taktim. Bilgisayar sorunsuz bir sekilde acildi. Bir oncekileri tekrar denedim ama sonuc bir turlu olumlu alamadim. HDD'nin BOOT edilen kisminda bir sorun olusmus olabiliecegini dusunerek kendi HDD'mi tekrar ikincil disk olarak taktim ve almam gereken yedeklerimi aldiktan sonra HDD'yi windows altinda formatladim. (Burda aklima takilan baska bir konu var; Bicimleme seceneklerinde dosya sistemi olarak sadece NTFS vardi. Neden bu sekilde oldu acaba?) Bicimlendirme islemi bittikten sonra HDD'yi tekrar kendi bilgisayarima taktigimda bilgisayar hic bir sorun gibi acildi. Diske fdisk ve format yaptiktan sonra tekrar windows kuramadim cunku saat 07:00 olmustu.
Su an herhangi bir sorun yok gibi gorunuyor.
Saygilar...
valla dostum sana söyleyeyim rda+ n force chip setli oldu?u için e?er önce via driverlar? kuruluysa windows açmaz bu normaldir bende de ayn?s? oldu ayr?ca ayarlar? load optimized olarak ayarlarsan windows sorunsuz olarak aç?l?rki ram % sini ayarlaman gerekir çünki fsb h?z?nda çal???rlar anlad???m kadar? ile 133Mhz lik i?lemci kullan?yosun xp cd sini takt?ktan sonra kurulum k?sm?nda onar k?sm?ndan sistemi onar? seçmen gerekir daha sonra ba??na gelirse akl?nda olsun !!!!!