2020 yılında eşit ağırlık alanından mezun oldum. Bu yıl tekrardan sınava eşit ağırlıktan hazırlanıyorum fakat kendi alanımda ısrarla istediğim bir bölüm/meslek yok. İş bulabileceğim bir bölüm okumak istiyorum. Bu yıl diyetisyenlik bölümünü düşünmeye başladım. Alan (AYT) sınavında sayısalla tek ortak dersim matematik. Bu yıl matematiği bir şekilde hallediyorum. Yök atlas verilerine göre şu an sadece TYT denemeleri sonucum ve Mat2 netlerimle 400-500k arası vakıf üniversitelerinde beslenme ve diyetetik bölümüne ücretli veya %25-%50 burslu olarak gidebilirim. Maddi açıdan pek bir sıkıntım yok. Bu bölümü okumak istersem ailem her türlü bana destek çıkacak yani. Fakat bu bölüme yerleştikten sonra bu bölümü okurken ciddi bir sıkıntı yaşar mıyım bunu merak ediyorum. Fen derslerimde iyi bir temelim yok çünkü. Bölüm derslerinde sözel dersler de yer alıyor fakat kimya ve biyoloji dersleri ağırlıkta elbette ki. Fizyoloji, anatomi, mikrobiyoloji gibi dersleri barındırıyor ve dediğim gibi benim fende bir temelim yok. Demek istediğim; bölümü iyi kötü bir üniversitede okuyabilme imkanım var fakat fende temeli olmayan eşit ağırlık mezunu bir öğrenci bu bölümde bir başarı yakalayabilir mi? Bölümü bitirmekte büyük sıkıntı yaşar mıyım? Kimya ve biyolojiye temelden çalışmam mı gerekir? Bölümü okuyan veya benim durumumda olup da özel üniversitede bu bölüme yerleşmiş olanlar yardımcı olabilir mi? |
Eşit Ağırlık Mezunları Diyetisyenlik Bölümünde Okuyabilir mi?
Eşit ağırlık mezunları, üniversitelerin Beslenme ve Diyetetik bölümlerine başvurabilir ve diyetisyen olarak kariyer yapabilirler. Diyetisyenlik, sağlık bilimleri alanında uzmanlaşmış, beslenme ve diyet konularında danışmanlık veren bir meslektir.
Diyetisyenlik bölümlerine giriş koşulları üniversitelere göre değişmekle birlikte, genellikle eşit ağırlık veya fen alanlarından mezun olma şartı aranır. Eşit ağırlık mezunları, temel matematik, fizik, kimya ve biyoloji derslerini aldıkları için diyetisyenlik bölümünün müfredatında yer alan temel bilim derslerine daha kolay uyum sağlayabilirler.
Ancak, eşit ağırlık mezunlarının diyetisyenlik bölümünde başarılı olmak için bazı ek adımlar atmaları gerekebilir. Örneğin, biyoloji ve kimya alanındaki bilgilerini güçlendirmeleri ve beslenme bilimiyle ilgili temel kavramları önceden öğrenmeleri faydalı olacaktır. Bazı üniversiteler, eşit ağırlık mezunları için hazırlık programları veya ek dersler sunabilir.
Sonuç olarak, eşit ağırlık mezunları, gerekli önlemleri alarak diyetisyenlik bölümünde başarılı olabilir ve bu alanda kariyer yapabilirler. Üniversitelerin giriş koşullarını ve müfredatlarını dikkatlice incelemeleri ve gerekirse ek hazırlık yapmaları tavsiye edilir.