74 model bi vw kaplumbağa aracım var nette daha önce yapılmış örneklerini bulmama ramen ne yazıkki kimseden yardım alamadım
konunun özü : araç 74 model vosvos torpidomu audi a3 göstergesi koycağım şekilde modifiye ettim göstergeye biraz uğraşarak vosvos göstergelerini içine adapte ettim a3 göstergesinin ortasına 64 x 128 grafik lcd dik konumda sığacak orjinal yol bilgisayarı ekranı yeri var. motor ısısını ,iç ve dış ortam sıcaklığını, litre olarak yakıtı, saati ve tarihi, açık kapıları bi görsel üzerinde görmeyi, akü şarj durumunu ,el freni ve emniyet kemeri ikazlarını ,grafik lcd de görmek ve olumsuz durumları sesli ve görsel ikaz olarak almayı istiyorum 2 buton yardımıyla menü geçişleri olacak şekilde tasrlıyacağını mekatronik mezunu bi dostum bu konuda bana yardımcı olabilecegini bu isteklerimin çok kolay olmamakla beraber çok ta zor bişey olmadığını söylemesi üzerine bu projeye başladım fakat arkadaşım 6 aydır vakitsizlikten bişey yapamadı aracımda şu anda zaten car pc hali hazırda var 7" dokunmatik bir vga lcd monitörle 1.66 gh atom işlemci 2 gb ram 224 mb ekrankartı 32 gb ssd 320 gb 2.5"hdd 12 volt psu gps bluetoth wireless car pc yazılımı riderunner aracılığıyla navigasyon internet araçkiti video müzik vs ihttiyaçlarımı görecek şekilde ufaktefek aksaklıklar olsada kullanabiliyorum yakında usb röle kontrol kartıyla tüm elektrikli aksamı dokunmatik olarak ekrandan kumanda etmeyi düşünüyorum elektronik bilgim çok süper olmasada ufaktefek işlerimi görecek kadar var asker öncesi analog devrelerle çok uğraştım fakat dijital deneyimim yok şeması olduktan sonra pcb hazırlayabilecek ve montajını yapabilecek bilgiye sahibim hex dosyası olduktan sonra pic e yazabilecek dostlarım var bu bi ödev falan da değil sadece benim yapabilmeyi çok istediğim ama yeteneklerimi aşan bi proje arkadaşımın isteği üzerine ks0108 128x64 grafik lcd(dik olarak kullanmalıyım) pic16f877a pic birkaç ısı sensörü ve ufak tefek malzemeleri almıştım yardımı olabilecek arkadaşlara şimdiden teşekkürleer
Eski köye yeni adet getirme
teşekkürler darısı başına
16f877 yi kullanarak yazı tabanlı bir lcd ye bunları yazdırabilirsiniz diye düşünüyorum. aslında grafik lcd de kullanabilirsiniz ama 877 ile grafik lcd hiç kullanmadım yavaş kalabilir belki.
tek yapmanız gereken bahsettiğiniz ölçümler için sensörler almak ve bunlardan gelen bilgiyi uygun şekilde okuyup ekrana yansıtmak (sıcaklık tarih saat vs gibi) ama yakıt tüketimini ölçmek için nasıl bir sensör nasıl bir ölçüm metodu kullanılır açıkçası bir fikrim yok.
ama yapılmayacak bir şey değil ve yaparken hem zevk alıp hem de güzel bir ürün ortaya çıkardığınızda aldığınız keyif gibisi yoktur
ilginize teşekkürler veri alına bilecek yerleri aklımın erdiğince anlatmaya çalışayım kapı swich leri aracın şasesini kapı açık olduğunda lamba devresine verirler burdan -12 v yada bir röle yardımıyla açık yada kapalı durumu alına bilir keza el freni ve emniyet kemeri uyarılarıda aynı mantıkta çalışır devir distribütörden bobine giden kablo üzerinden (platinin her açıp kapatmasında bobine -12 volt yani şase verir)burdan saydırıla bilir yakıt sarfiyatı değilde yakıt miktarı ölçmek istiyorum buda yakıt şamandrasının max ve min durumlardaki drenci ölçülüp değişen drenç üzerinden hesplatıla bilir (tabi bide şamandranın sallantıdan sürekli hareketli olması bi şekilde ortalam değer alınmasını gerektirir ) akü şarj durumu tesisattan alına bilir motor sıcaklığı ve iç dış ortam sıcaklıkları ısı sensörleri yardımıyla alıana bilir (yanlız benim motorum hava soğutmalı olduğu için normal motor ısısı 120 ve üzeri degerlerde oluyor) saat ve tarih zaten bilenler için sanırım problem olmaz belki diyeceksiniz ordan yazmakla olmaz buişler diye ama keşke kendim çöze bileceğim bi konu olsaydıda burdan herkezle paylaşa bilseydim olurda bu projeyi hayata geçire bilirsek sanırım sadece ben değil birçok araç sahibi bundan yararlana bileceklerdir sonuçta yapılacak birkaç değişiklikle universal bi yol bilgisayarı olabilir en azından proje olmasada yapmak istiyenlere bi ön çalışma olmuş olur ricam vakit ve bilgi olarak müsait olan arkadaşlarımızın mümkünse bişeyler olması için paylaşımda bulunması konuya ilgi gösteren ve yardımcı olmaya çalışan herkeze teşekkürler
Tarkan Alkış
Öncelikle yapmak istediklerinizi sıralayalım: 1.ilgili led lambanın elfrenini çekince yanması,buradan far sinyal vs bi ton daha bilgilendirme lambası olduğu için onları da istediğinizi varsayıyorum 2.motor ısısını ,iç ve dış ortam sıcaklığını, litre olarak yakıtı, saati ve tarihi, açık kapıları bi görsel üzerinde görmeyi, akü şarj durumunu ,el freni ve emniyet kemeri ikazlarını ,grafik lcd de görmek 1. sorunun cevabı elfreninin altında bir switch olmalı, vosvosları tanımıyorum belki o senede koymamış olabilir fakat şahin doğanlarda bile var inceleyip benzerini yapabilir ve ilgili ledi basit yöntemlerle sürebilirsiniz aynılarını diğer bilgilendirme lambaları için de yapabilirsiniz dikkat edilmesi gereken bu ışıkların çalışma voltajlarının bilinip ona göre sürülmesi 2. bu tamamen programı yazan arkadaşın hayal gücü ve programlama bilgisine bağlı. ben bu dediklerinizi grafik LCD de gösterecek programlama bilgisine sahip değilim fakat çok da zor bir şey olmadığını söyleyebilirim biz 16x2 alfanumerik LCD kullanmıştık adresleri vs daha anlaşılır olduğu için sürmek daha kolay. saydıklarınız arasında kablolama dışında ekstra donanıma ihtiyacınız olan tek şey LPG nin Litre olarak gösterimi onu da şu şekilde hallediyoruz LPG nin tank üzerindeki şamandıra göstergesini kendi yaptığımız pot ile değiştiriyoruz bunun örnekleri internette mevcut ayrıca bir arkadaşımız hazır olarak da satıyor bunu nicki "ftsahin" bizim forumdan. 3 bacaklı pot şamandranın seviyesine göre analog bir voltaj gönderiyor biz bunu PIC le dijital değere çevirip gereken hesaplamalardan sonra ekrana Litre olarak yansıtıyoruz.
yani işin özü işin büyük bir kısmı programı yazan abimizin ellerine bakıyor. sıcaklı göstergesi olarak ds18b20 yi tavsiye ederim dallasın mükemmel kararlılıkta çalışan dijital sıcaklıkölçeri. biz bunu kullanmıştık. eğer biraz sabrınız ve ingilizceniz varsa bu işler öyle çok çok da zor işler değil ETE nin 14 derslik serisi var onları çalışıp datasheetlere biraz göz atınca çözülemeyecek şey yok internette farklı programlar farklı çözümlerle defalarca yapılmış örnekler çok fazla dediğim gibi sabır ve ingilizce :D ben böyle çözdüm yani bu işler için 18f877 iş görür sanki 4 port ve 40 bacak ve inanılmaz özellikleri var kolay gelsin çok sabır gerektiren bir iş kesinlikle yılmayın bozun yenisini alın hatta devreyi baştan defalarca kurun ama yılmayın zevki ve tatmini hiçbişeyde yok... iyi forumlar...
ilgin için teşekkürler bugüne kadar arabamda yaptığım tüm işler kendi emeğim buna motor yenilemesinden tutun (rekefiye) yürüyen aksam motor ve yürür modifiyesi döşeme ve tüm elektieik işleri dahil bi projeyi tamamlayıp kendi emeginin verdiği hazzı çok iyi bilirim başlamak bitirmenin yarısı derler allahın izniyle başladık işallah bi sonuca bişekilde varacagız umutluyum tek üzüntüm 10 - 15 yıldır kendimi elektronikten uzklaştırıp geliştirememem ama hiç bişey için geç değil öğrenmenin sınırı yok sonuçta bi süre sonra illaki kendi işimi görecek kadar geliştirecegimede inanıyorum destekleriniz için hepinize teşekkürler
Çok ilginç bir çalışma olacak gibi. yaptıkça resimleri koyarsanız bizde takip ederiz. Sorduğunuz sorularla ilgili teknik bilgim çok yetersiz olduğu için yardımcı olamayacağım için üzgünüm. size başarılar.
Takipteyim resimlerle sayfanızı güncelleştirirseniz daha ilgi çekici olabilir.
yoğunluğunu biraz hafifletmiş olan necbettin arkadaşım ilk fırsatta bişeyler göndericek 4 gözle onu bekliyorum bide şöyle bişey geldi aklıma kullandığım audi a3 göstergesinde 4 adet 4 bacaklı içnde bir çesit dişli sistemi bulunan motorlar hız devir yakıt ve hararet durumunu gösteriyor bu motorları sürecek bi devre tasarlana bilme ihtimali illaki vardır ama yardımcı olabilecek biri olma ihtimali varmıdır tada bu tür bi proje yapmış olan
Yakıt tüketimini göstermesi için sensörleri değiştirmeniz lazım. Depo ile motor arasında yakıt hattına debi metre yerleştirmeniz lazım. Debi metre size birim zamanda akan yakıt miktarını verecek ancak birim mesafede harcanan yakıtı öğrenmek için aracın sayısal olarak HIZını bilmek lazım ki hesaplamalarda kullanalım.
Bir kaç link buldum lazım olabilir. Umarım hevesiniz kaçıp vazgeçmezsiniz.