Şimdi Ara

eski bilgisayar için hafif stabil hızlı linux tavsiyesi ??

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
28
Cevap
1
Favori
6.982
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

bilgisayarı online film izlemek, müzik dinlemek ve flash oyun oynamak için kullanıyorum. ve tabiki facebook. Görselliğe hiç önem vermem stabil çalışsın yeterli benim için.

Linux Mint Debian Mate kasmadan kullanabilir miyim acaba ? Veya Linux Mint debian XFCE ? bunlar ağır gelir derseniz hangi işletim sistemi..

ayrıca 64 bit kullanmamın bir faydası veya zararı olur mu ?

bilgisayar ortalama 7 senelik
    sistem özellikleri şu şekilde:

AMD ATHLON 64 3000+ İŞLEMCİ
    SOKET 754 NFORCE 3 ANA KART
    ati radeon 9800
    1.5 (DDR)GB RAM
    320 GB HARD DİSK

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ewo -- 1 Aralık 2012; 17:23:12 >

• crunchbang kullanabilirsin
  • quote:

Orijinalden alıntı: Skiin Bird

crunchbang kullanabilirsin
    Mate, XFCE her ikisini de sorunsuz kullanırsınız.
    Isınma sorunu yaşarsanız aşağıdaki bağlantıyı incelersiniz.
    http://forum.linuxmint.org.tr/index.php/topic,2990.0.html

Linux Mint 13 XFCE veya Linux Mint 13 Mate 64 bit sistem de önerilebilir. Çoklu mimari desteği sayesinde 32 bitlik uygulamaları kullanamakta sıkıntı yaşamazsınız. Bununla birlikte sisteminizde 1,5 Gb. ram olduğu için 32 bit sistem kurmanız daha uygun olacaktır.

AMD 2500+, 1 Gb. Ram, fx5200 ekran kartı ile Gnome 2 masaüstünü normal bir performansla çalıştırabiliyordum. Sizin sisteminiz daha iyi olduğuna göre Mate masaüstünü kullanırken sorun yaşamayacağınızı varsayıyorum. XFCE ile dahi iyi performans yakalacağınız ise kesin. XFCE kurarasanız, klasik menü çok yavan gelirse Cardapio menüyü kullanabilirsiniz.

• quote:

Orijinalden alıntı: kelebekx3

Linux Mint 13 XFCE veya Linux Mint 13 Mate 64 bit sistem de önerilebilir. Çoklu mimari desteği sayesinde 32 bitlik uygulamaları kullanamakta sıkıntı yaşamazsınız. Bununla birlikte sisteminizde 1,5 Gb. ram olduğu için 32 bit sistem kurmanız daha uygun olacaktır.

AMD 2500+, 1 Gb. Ram, fx5200 ekran kartı ile Gnome 2 masaüstünü normal bir performansla çalıştırabiliyordum. Sizin sisteminiz daha iyi olduğuna göre Mate masaüstünü kullanırken sorun yaşamayacağınızı varsayıyorum. XFCE ile dahi iyi performans yakalacağınız ise kesin. XFCE kurarasanız, klasik menü çok yavan gelirse Cardapio menüyü kullanabilirsiniz.

Öncelikle mate kurup kasma olup olmadığına bakacağım. eğer kasma yaşarsam xfce geçiş yaparım.

Linux Mint Debian sanırım önermiyorsunuz ? Ubuntu üzerine kurulu olanı mı kullanmamı tavsiye edersiniz ?

• quote:

Orijinalden alıntı: ewo

quote:

Öncelikle mate kurup kasma olup olmadığına bakacağım. eğer kasma yaşarsam xfce geçiş yaparım.

Linux Mint Debian sanırım önermiyorsunuz ? Ubuntu üzerine kurulu olanı mı kullanmamı tavsiye edersiniz ?

Alıntıları Göster
    Linux tecrübeniz varsa LMDE daha iyidir. LMDE yarı yuvarlanan bir dağıtım. Sonraki sürümü kurmak için gelen güncellemeleri kurmak yeterli oluyor. Ama sürekli güncellenen paketler yerine sevice paketleri şeklinde güncellemeler geliyor. Güncel ISO 4. sürümü içeriyor. 5. sürüm güncellemesi yayınlandı ama şu an için ISO dosyası yok. Güncelleme için bayağı dosya indirmek gerekiyor. Aralık ayının sonuna doğru 6. sürüm ile birlikte yeni ISO dosyası da yayınlanması gündemde. İsterseniz bu kalıpları bekleyebilirsiniz, güncellemeleri yüklemek sorun olmaz derseniz LMDE daha uygun olabilir.

• quote:

Linux tecrübeniz varsa LMDE daha iyidir. LMDE yarı yuvarlanan bir dağıtım. Sonraki sürümü kurmak için gelen güncellemeleri kurmak yeterli oluyor. Ama sürekli güncellenen paketler yerine sevice paketleri şeklinde güncellemeler geliyor. Güncel ISO 4. sürümü içeriyor. 5. sürüm güncellemesi yayınlandı ama şu an için ISO dosyası yok. Güncelleme için bayağı dosya indirmek gerekiyor. Aralık ayının sonuna doğru 6. sürüm ile birlikte yeni ISO dosyası da yayınlanması gündemde. İsterseniz bu kalıpları bekleyebilirsiniz, güncellemeleri yüklemek sorun olmaz derseniz LMDE daha uygun olabilir.

Alıntıları Göster
    Açıkcası güncelleme süresi o kadar önemli değil sonuçta bi kez kurulum yapıp uzun süre kullanacağım. bu yüzden beklemek ve güncellemek benim için hiç sorun değil..
    Linux tecrübem çok az. Grafik arayüzü ile kurulum yapabilirim kodlar hakkında hiç bir bilgim yok. Daha önce ubntu kurup bir süre kullanmışlığım var sadece.

stabil olması ve sağlımlık olarak bir fark yok derseniz ubuntu tabanlı olanı kuracağım.. son sorum bu olsun

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ewo -- 1 Aralık 2012; 18:43:59 >

• quote:

Açıkcası güncelleme süresi o kadar önemli değil sonuçta bi kez kurulum yapıp uzun süre kullanacağım. bu yüzden beklemek ve güncellemek benim için hiç sorun değil..
    Linux tecrübem çok az. Grafik arayüzü ile kurulum yapabilirim kodlar hakkında hiç bir bilgim yok. Daha önce ubntu kurup bir süre kullanmışlığım var sadece.

stabil olması ve sağlımlık olarak bir fark yok derseniz ubuntu tabanlı olanı kuracağım.. son sorum bu olsun

Alıntıları Göster
    Linux tecrübeniz az ise Linux Mint 13'ü öneririm. Kurulum için aşağıdaki Linux Mint 14 kurulum rehberinden faydalanabilirsiniz. Linux Mint 13 kurulumu aşağı yukarı aynıdır.
    Linux Mint 14 Nadia Resimli Kurulum Rehberi
    LMDE daha sağlam ve hızlı ama Linux Mint 13 araç bakımından daha zengin. Burada anlatıldığı biçimde Mate 1.4 masaüstüne yükseltebilirsiniz.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kelebekx3 -- 1 Aralık 2012; 19:45:36 >

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Linux tecrübeniz az ise Linux Mint 13'ü öneririm. Kurulum için aşağıdaki Linux Mint 14 kurulum rehberinden faydalanabilirsiniz. Linux Mint 13 kurulumu aşağı yukarı aynıdır.
    Linux Mint 14 Nadia Resimli Kurulum Rehberi
    LMDE daha sağlam ve hızlı ama Linux Mint 13 araç bakımından daha zengin. Burada anlatıldığı biçimde Mate 1.4 masaüstüne yükseltebilirsiniz.

Alıntıları Göster
    Kurulumu sorunsuzca tamamladm, Mate 1.4 güncellemesini de yaptım.. Gayet rahat ve hızlı çalışıyor. Herhang bir donanım uyumsuzuğu da çekmedim.

fakat şöyle bir sorum olacak;

ben bu işletim sistemini uzun süre kullanmak istiyorum. Yani demek istediğim 3 ayda bir silip yenisi kurmak değil de sürekli kalsın. Linux Mint sitesinde şöyle bir şey okudum;

quote:

13 Maya Precise Pangolin Long term support release (LTS), supported until April 2017.

Maya 14 için ise şu yazıyor ;

quote:

14 Nadia Quantal Quetzal Supported until April 2014.

Yani Maya 13 2017 ye kadar güncelliğini koruyacak mı ?
    Maya 14 kurmuş olsaydım 2014 de yeni kurulum yapmam mı gerekecekti ?

• quote:

Kurulumu sorunsuzca tamamladm, Mate 1.4 güncellemesini de yaptım.. Gayet rahat ve hızlı çalışıyor. Herhang bir donanım uyumsuzuğu da çekmedim.

fakat şöyle bir sorum olacak;

ben bu işletim sistemini uzun süre kullanmak istiyorum. Yani demek istediğim 3 ayda bir silip yenisi kurmak değil de sürekli kalsın. Linux Mint sitesinde şöyle bir şey okudum;

quote:

13 Maya Precise Pangolin Long term support release (LTS), supported until April 2017.

Maya 14 için ise şu yazıyor ;

quote:

14 Nadia Quantal Quetzal Supported until April 2014.

Yani Maya 13 2017 ye kadar güncelliğini koruyacak mı ?
    Maya 14 kurmuş olsaydım 2014 de yeni kurulum yapmam mı gerekecekti ?

Alıntıları Göster
    Linux Mint'in numarayla biten sürümleri Ubuntu tabanlıdır. Ubuntu belli aralıklarla uzun dönem destekli sürümler çıkartır (Ubuntu 10.04, Linux Mint 9, Ubuntu 12.04, Linux Mint 13 gibi). Linux Mint 13'de LTS tabir edilen bu uzun dönem destekli sürümlerdendir. Bu sebeple Linux Mint 13'ü tercih etmeniz daha uygun olacak. LTS sürümlerin 5 yıl desteği, diğer sürümlerin 1,5 yıl desteği mevcut.

• quote:

Linux Mint'in numarayla biten sürümleri Ubuntu tabanlıdır. Ubuntu belli aralıklarla uzun dönem destekli sürümler çıkartır (Ubuntu 10.04, Linux Mint 9, Ubuntu 12.04, Linux Mint 13 gibi). Linux Mint 13'de LTS tabir edilen bu uzun dönem destekli sürümlerdendir. Bu sebeple Linux Mint 13'ü tercih etmeniz daha uygun olacak. LTS sürümlerin 5 yıl desteği, diğer sürümlerin 1,5 yıl desteği mevcut.

Alıntıları Göster
    O zaman dediğiniz sürümü kurmak çok iyi olmuş..
    Mate in yanına Cinnamon masaüstü kurmam mümkün mü ? başlangıçta seçmek mümkünmüş çünkü appletler ile birlikte kurup onu da denemek isterim

edit:

Linux mint forumda

sudo apt-get update && sudo apt-get install cinnamon

Komutu ile yükleniyor yazıyordu. yükledim, sonra yazılım merkezinden artwork dosyalarını da yükledim. cinnamon kurulumu tamam fakat applet kuramıyorum.
    işlemci gözlemcisi falan hiç birini kuramadım bu konuda bir tavsiyeniz var mı acaba

Linux mint başlangıç ekranında Cinnamon ve Cinnamon 2d den başka ayrıca bir sürü masaüstü seçeneği de gelmiş (ubuntu, ubuntu2d, cairodock). Bunları o menüden kaldırmamın bir yolu var mı

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ewo -- 4 Aralık 2012; 13:24:04 >

• quote:

Mate in yanına Cinnamon masaüstü kurmam mümkün mü ? başlangıçta seçmek mümkünmüş çünkü appletler ile birlikte kurup onu da denemek isterim

edit:

Linux mint forumda

Komutu ile yükleniyor yazıyordu. yükledim, sonra yazılım merkezinden artwork dosyalarını da yükledim. cinnamon kurulumu tamam fakat applet kuramıyorum.
    işlemci gözlemcisi falan hiç birini kuramadım bu konuda bir tavsiyeniz var mı acaba

Linux mint başlangıç ekranında Cinnamon ve Cinnamon 2d den başka ayrıca bir sürü masaüstü seçeneği de gelmiş (ubuntu, ubuntu2d, cairodock). Bunları o menüden kaldırmamın bir yolu var mı

Başlangıç ekranındaki (MDM) görünmesini istemediğiniz seçenekleri silmek için aşağıdaki kodu uçbirimde çalıştırıp xsessions dizinini açınız.

sudo nemo /usr/share/xsessions/

Bu dizin içindeki Ubuntu, Ubuntu-2D ve Cairodock dosyalarını siliniz.

Uygulamacıkların kurulumu ile ilgili Linux Mint E Dergi Root 9. sayıdaki Cinnamon Masaüstü tanıtımını inceleyebilirsiniz.

http://root.linuxmint.org.tr/sayilar/9/

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kelebekx3 -- 5 Aralık 2012; 19:34:15 >

• quote:

quote:

edit:

Linux mint forumda

Başlangıç ekranındaki (MDM) görünmesini istemediğiniz seçenekleri silmek için aşağıdaki kodu uçbirimde çalıştırıp xsessions dizinini açınız.

Uygulamacıkların kurulumu ile ilgili Linux Mint E Dergi Root 9. sayıdaki Cinnamon Masaüstü tanıtımını inceleyebilirsiniz.

Alıntıları Göster
    Kelebek sanırım linuxmint forumundaki moderatörlerden birisin oradan tanıdık geliyor nickin.

• quote:

Orijinalden alıntı: lordemrys

Kelebek sanırım linuxmint forumundaki moderatörlerden birisin oradan tanıdık geliyor nickin.

Alıntıları Göster
    Puppy Linux.
  • quote:

quote:

edit:

Linux mint forumda

@Skiin Bird
    önerdiğiniz masaüstü bana çok ilginç geldi mint e kıyasla biaz zor gibi alışmam öneriniz için teşekkürler..

@terranigma
    eğer linux mint i sevemezsem ilk bunu deneyeceğim..

@kelebekx3

mint gayet iyi gidiyor.. alıştım ve çok da rahat. ama denemesem içimde kalırdı, LMDE 201204 kurdum diski bölümlendirip. Mint 13 e kıyasla çok daha stabil geldi ve daha hızlı çalışıyor. güncelleme konusunda sabırla 1 gb olan güncellemeyi yaptım. sonrasında mint türkiye forumunda başka bir güncelleme daha gördüm. onu da yaklaşık 15 kb hız eziyeti ile güncellemeye çalışıyorum..
    ubuntu üzerine kurulu olan mint böyle her hareketi sanki 1 saniye düşünerek yapıyor gibi. debian olan çok daha kararlı gözüküyor. yine mint türkiye forumunda LMDE değil de ubuntu ya öncelik vermiş mint camiası diye bir şey okudum. olur da mint debian olmazsa, mint debian tadında kararlı başka debian dağıtım önerebilir misiniz ?

http://forum.linuxmint.org.tr/index.php/topic,4381.0.html

• quote:

quote:

quote:

edit:

Linux mint forumda

@Skiin Bird
    önerdiğiniz masaüstü bana çok ilginç geldi mint e kıyasla biaz zor gibi alışmam öneriniz için teşekkürler..

@terranigma
    eğer linux mint i sevemezsem ilk bunu deneyeceğim..

@kelebekx3

mint gayet iyi gidiyor.. alıştım ve çok da rahat. ama denemesem içimde kalırdı, LMDE 201204 kurdum diski bölümlendirip. Mint 13 e kıyasla çok daha stabil geldi ve daha hızlı çalışıyor. güncelleme konusunda sabırla 1 gb olan güncellemeyi yaptım. sonrasında mint türkiye forumunda başka bir güncelleme daha gördüm. onu da yaklaşık 15 kb hız eziyeti ile güncellemeye çalışıyorum..
    ubuntu üzerine kurulu olan mint böyle her hareketi sanki 1 saniye düşünerek yapıyor gibi. debian olan çok daha kararlı gözüküyor. yine mint türkiye forumunda LMDE değil de ubuntu ya öncelik vermiş mint camiası diye bir şey okudum. olur da mint debian olmazsa, mint debian tadında kararlı başka debian dağıtım önerebilir misiniz ?

http://forum.linuxmint.org.tr/index.php/topic,4381.0.html

Alıntıları Göster
    Linux Mint Debian Edition'a alternatif olarak SolusOS'u düşünebilirsiniz.

http://solusos.com/

Crunchbang kurmak isterseniz aşağıdaki belge işinize yarayabilir.

crunchbanglinux.org
    404 Error - Page Not Found
    http://crunchbanglinux.org/wiki/tr/kurulum_rehberi

Şu an için ana dağıtım Ubuntu tabanlı olandır. Ama süreçte LMDE ana dağıtım olacak gibi görünüyor. Örneğin LMDE tarafında sürücü yükleme yardımcısı yoktu. LMDE'de bu eksiklikte yakın zamanda çözülecek gibi duruyor, Device Driver Manager projesi bakalım nasıl sonuçlanacak.

GitHub
    Build software better, together
    https://github.com/linuxmint/device-driver-manager

Aralık ayının sonuna doğru LMDE'nin yeni güncelleme paketi bekleniyordu, bu paketle beraber yeni ISO kalıpları da hazırlanacak.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kelebekx3 -- 13 Aralık 2012; 17:07:31 >

• quote:

Linux Mint Debian Edition'a alternatif olarak SolusOS'u düşünebilirsiniz.

http://solusos.com/

Crunchbang kurmak isterseniz aşağıdaki belge işinize yarayabilir.

crunchbanglinux.org
    404 Error - Page Not Found
    http://crunchbanglinux.org/wiki/tr/kurulum_rehberi

Şu an için ana dağıtım Ubuntu tabanlı olandır. Ama süreçte LMDE ana dağıtım olacak gibi görünüyor. Örneğin LMDE tarafında sürücü yükleme yardımcısı yoktu. LMDE'de bu eksiklikte yakın zamanda çözülecek gibi duruyor, Device Driver Manager projesi bakalım nasıl sonuçlanacak.

GitHub
    Build software better, together
    https://github.com/linuxmint/device-driver-manager

Aralık ayının sonuna doğru LMDE'nin yeni güncelleme paketi bekleniyordu, bu paketle beraber yeni ISO kalıpları da hazırlanacak.

Alıntıları Göster
    Crunchbang kurdum ama sevmedim..
    SolusOS da yazılım uygulamasını göremedim ve görsel konuda çok çirkin paneller gereksiz havalı şeyler görünce ondan da soğudum. lmde şuan cinnamon ile çok güzel gözüküyor.. lmde devam etmeyi düşünüyorum. yeni sürüm de gelince artık iyice tadından yenmez olur

hard diski tekrar boyutlandırıp solus os kurup ön yükleyicisini o boyutlandırdığım alana kurup, easybcd ile başlatmayı denediğimde solus os açamadım. sonra lmde olan kısma ön yükleyici kurunca ancak solus os açabilmiştim şimdi solus os tan vazgeçtim ve lmde nin ön yükleyici haliyle solusos un ki ile değişti. solus un olduğu bölümü formatladım.. lmde nin ön yükleyicisne tekrar geri dönme şansım var mı ?

grub customizer ile listeden kaldırmayı denedim fakat ön yükleyici kosunu tam anlamadım bu konuda öneriniz nedir

• quote:

lmde nin ön yükleyicisne tekrar geri dönme şansım var mı ?

grub customizer ile listeden kaldırmayı denedim fakat ön yükleyici kosunu tam anlamadım bu konuda öneriniz nedir

Grub'u yeniden kurmanız gerekir. Aşaşğıdaki kodu uçbirimde çalıştırıp çıktısını paylaşınız. Grubu hangi disk bölümünee kurmak istiyorsunuz.

sudo fdisk -l
  • quote:

quote:

Grub'u yeniden kurmanız gerekir. Aşaşğıdaki kodu uçbirimde çalıştırıp çıktısını paylaşınız. Grubu hangi disk bölümünee kurmak istiyorsunuz.

sudo fdisk -l

Alıntıları Göster
    xubuntu candır

• quote:

quote:

sudo fdisk -l

çıktı bu şekilde,

ilk kısım windows ikinci kısım yedek klasörüm üçüncü lmde ve 4. kısım linux mint 13

evr@evr:~$ sudo fdisk -l 
    [sudo] password for evr:

Disk /dev/sda: 320.1 GB, 320072933376 bytes
    255 heads, 63 sectors/track, 38913 cylinders, total 625142448 sectors
    Units = sectors of 1 * 512 = 512 bytes
    Sector size (logical/physical): 512 bytes / 4096 bytes
    I/O size (minimum/optimal): 4096 bytes / 4096 bytes
    Disk identifier: 0xd029258f

Device Boot Start End Blocks Id System
    /dev/sda1 * 2048 206847 102400 7 HPFS/NTFS/exFAT
    /dev/sda2 206848 193214463 96503808 7 HPFS/NTFS/exFAT
    /dev/sda3 193216449 625135615 215959583+ f W95 Ext'd (LBA)
    Partition 3 does not start on physical sector boundary.
    /dev/sda5 193216512 508424191 157603840 7 HPFS/NTFS/exFAT
    /dev/sda6 508426240 567126015 29349888 83 Linux
    /dev/sda7 567128064 624592895 28732416 83 Linux
    /dev/sda8 624594944 625135615 270336 82 Linux swap / Solaris
    evr@evr:~$

hard disklerin görüntüsü de bu şekilde windos da.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ewo -- 14 Aralık 2012; 22:03:28 >

• quote:

quote:

quote:

sudo fdisk -l

çıktı bu şekilde,

ilk kısım windows ikinci kısım yedek klasörüm üçüncü lmde ve 4. kısım linux mint 13

evr@evr:~$ sudo fdisk -l 
    [sudo] password for evr:

Disk /dev/sda: 320.1 GB, 320072933376 bytes
    255 heads, 63 sectors/track, 38913 cylinders, total 625142448 sectors
    Units = sectors of 1 * 512 = 512 bytes
    Sector size (logical/physical): 512 bytes / 4096 bytes
    I/O size (minimum/optimal): 4096 bytes / 4096 bytes
    Disk identifier: 0xd029258f

Device Boot Start End Blocks Id System
    /dev/sda1 * 2048 206847 102400 7 HPFS/NTFS/exFAT
    /dev/sda2 206848 193214463 96503808 7 HPFS/NTFS/exFAT
    /dev/sda3 193216449 625135615 215959583+ f W95 Ext'd (LBA)
    Partition 3 does not start on physical sector boundary.
    /dev/sda5 193216512 508424191 157603840 7 HPFS/NTFS/exFAT
    /dev/sda6 508426240 567126015 29349888 83 Linux
    /dev/sda7 567128064 624592895 28732416 83 Linux
    /dev/sda8 624594944 625135615 270336 82 Linux swap / Solaris
    evr@evr:~$

hard disklerin görüntüsü de bu şekilde windos da.

Alıntıları Göster
    Linux mint 13'ün de kurulu olduğunu atlamışım. Sistemi Linux mint 13 çalışan CD/DVD/USB ile açınız.
    Aşağıdaki kodları sırasıyla uçbirimde çalıştırıp Boot Repair ile Grub'u yeniden kurabilirsiniz.

sudo add-apt-repository ppa:yannubuntu/boot-repair && sudo apt-get update 
    sudo apt-get install -y boot-repair && boot-repair

Önerilen Onarımı seçiniz.

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.