Şimdi Ara

Eski bilgisayar parçaları/1980-2000/ARSIVIM - NOSTALJİ

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
13
Cevap
0
Favori
759
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Evet arkadaşlar her zaman özel zevkim olmuştur bilgisayar bazıları benim yaşımdan büyük parçalar var ve uzun süredir saklıyorum. Teknolojinin nasıl geliştiğini görmek açısından çok güzel bir nostaji oluyor açıkçası. Çoğu parçayı bu zamana kadar yeni bilgisayar topladığım insanların "al bu eskisini" demesi ile topladım. Bazıları ise uzun yıllar benim kullandığım bilgisayarlar sonuç olarak en eskisi 1980'lerin başına dayalı parçalar var elimde.

Günümüzde neredeyse tüm parçaların Tayvan, Çin vb. gibi ülkelerden geldiğini göz önünde bulundurursak o zamandan kalan parçalarımın çoğu İtalya, ABD, Hollanda, İrlanda, İngiltere vb. gibi ülkelerden geliyor Türkiye'nin doğusundan gelen parça yok neredeyse ki o yüzden heralde kaliteliler. 1994'de dos'da kayıt ettiğim proje hala HDD'de duruyor ya da 1995'ten kalan 2gb HDD'ye hala WinXP kurulabiliyor.

Bir server kurulumundan kalan SCSI ile çalıştırdığım makineden bile resimler var elimde ki çoğu bilgisayar mühendisinin bile SCSI'den habersiz olduğuna eminim. Bu diskler yenileme sırasında büyük bir holding'in serverından kalmıştı ama hala çalışıyorlar.

Ve yine fotoğraflarda olan RDRAM ya da diğer adıyla DRDRAM'li makinede bu fotoğraflarda eğer bu ram'leri hatırlayanlar olursa ne kadar hızlı ve bir o kadar da pahalı olduğunu hatırlarlar.

Neyse fotoğraflara geçlim.

Öncelikle işlemciden başlayalım elimdeki en eski işlemciler CYRIX'ler ve pentium 2'ler işlemci konusunda en eski 1992'ye gidebiliyoruz ne yazık ki o kadar eski parçalar yok elimde. En eski işlemci ise resimdeki intel 486 benim bildiğim intel'in ilk işlemcisi. 386'lar gördüm ama ne yazık ki elimde hiç kalmamış. Anakart ise intel 486'ya ait, işlemci de üzerinde.

Sırasıyla pentium2/Celeron/Pentium4 ve intel 486

Gelelim anakartlara elimdeki en eski anakart yukardaki modelini bile bilmiyorum. Bunlar ise celeron pentium2 ve 4 için zaten sonrasındaki dual ve quad corelar günümüz teknolojisi denilebilir.

Ekran kartlarının mazisi 1992'ye dayanıyor. Expertcolor sahip olduğum en eski kart. Fotoğrafta gördüğünüz tüm kartla çalışıyor bu arada tabi celeron işlemcili agp yuvalı anakartlarda. EXPERTCOLOR'UN ÇEKİRDEK HIZI TAMI TAMINA 65MHz

Gelelim ramlare, sayısız ram ver seç beğen al aralarında 16MB'lıklar var.

Koleksiyonun en nadide ve ilginç parçaları HDD'ler özellikle içlerinde bilgilerim olanlar ayrı hoşuma gitti.

İlk HDD SEAGATE ST-183 HDD 1983-84 yapımı seagate ise 1979'da kuruldu, ilk HDD'lerini ben aldım o zamandan belliydi firmanın adam olacağı. HDD'miz sıkı durun tamı tamında 16MB. HDD'lerin hepsi ABD ve İtalya yapımı çok değil 20 sene önce parçalar Avrupa ve ABD'den geliyordu. Şimdi ise sadece Çin belki de o yüzdem yeni ürünler dayanıksızken bunlar hala çalışıyor. En alttaki İtalya yapımı Conner.

Yeri gelmişken anlatayım bu HDD'den elimde 2 tane vardı başka forumlara açtığım bu benzer konumda HDD'lerden birini satın almak istediğini söyledi bende elimde tek olduğunu söyledim pek gönderme taraftarı değildim çünkü. Koleksiyoner olduğunu ve 400-500$ verebileceğini söyledi. Aklım uçtu resmen ve adam şaka yapmadığını kanıtlardı 400 küsür dolara HDD Teksas'a yola çıktı. Bu HDD'nin yeri ayrı o sebepten.

Evet gelelim teknoloji sayfasında silinip gitmiş olanlara. SCSI disklerde bahsediyorum yani serverlarda kullanılan iki ya da daha fazla HDD'nin PCI kartlar vasıtası ile bağlanması. Bu sadece serverlarda kullanılan bir teknoljiydi hala benzerleri var ama yavaş yavş silindi.

SCSI diskler hala çalışıyor hatta XP bile kurulabiliyor.

CD'den önceki bu arkadaşları hatırlayan var mı acaba.

Son olarak ise piyasadan tamamen silinmiş olan RDRAM'ler ram dünyasında o zamanlar GSKILL falan yok yine Kingston abimiz işin peşinde. 14 yıllık bu arkadaş yeni gibi. Ayrıca 1gb RDRAM ile çalışan çalışır halde makinem var içindeki celeron işlemci 3.3 GHz'e OC'lu. Gayet sağlam makine oldu.

Veee son olarak HDD'lere karıştırırken aralarında bir şey buldum büyük ihtimalle babamın parçalarından çünkü ben o tarihte henüz dos kurabilecek durumda değildim. Tarihlere dikkat makine 4 olarak adlandırılmış ve o günden beridir de hiçbir şey yapılmamış HDD'ye hala dos yüklü.

Eski bilgisayar parçaları/1980-2000/ARSIVIM - NOSTALJİ Formata dikkat eskiden FAT32 mi vardı. Burda FAT16 var.

386'ya XP kuruluyor.

Evete arkadaşlar şu an bu kadar daha elimde birçok parça var. Belki de birçok forumdaki arkadaşımızın yaşından büyük parçalar var burada ama teknolojinin nasıl geliştiğini görün istedim 95MHz Core Clock'dan 1500MHz'lere. Yaklaşık 1,5 kg 16MB HDD'lerde 4TB HDD'lere. Teknoloji çok hızlı gelişmiş.

Eğer sizin elinizde de böyle parçalar varsa fotoğraflarını paylaşabilirsiniz DH'nin bir PC müzesi olsun.

• gerçekten çok hoş olmuş ellerine sağlık
  • Heralde hep genç arkadaşlar var forumda yok mu hiç bunları hatırlayanlar.
  • Çok beğendim ellerine sağlık

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Hocam arşivin çok güzel Eski günlere bir döndürdün. Ben o zamanlar donanımla pek tanışamamıştım ama okulda, orta 1'de bilgisayar dersinde Dos'la ve Windows 3.1'le çalıştığımız günlere döndüm Tek tek komut yazarak çalışmak güzeldi. O zaman evde bilgisayarım yoktu okuldaki haftada 2 derslik bilgisayar dersi gelsin diye can atardım

Kendi bilgisayarımı geç edinince anca agp kartlarla ve Pentium 4'le donanımı yakaladım. Cyrix işlemciler baya eski sanırım. Eskiden intel ve amd'ye rakip bir firma daha varmış

• quote:

Orijinalden alıntı: emre544

Hocam arşivin çok güzel Eski günlere bir döndürdün. Ben o zamanlar donanımla pek tanışamamıştım ama okulda, orta 1'de bilgisayar dersinde Dos'la ve Windows 3.1'le çalıştığımız günlere döndüm Tek tek komut yazarak çalışmak güzeldi. O zaman evde bilgisayarım yoktu okuldaki haftada 2 derslik bilgisayar dersi gelsin diye can atardım

Kendi bilgisayarımı geç edinince anca agp kartlarla ve Pentium 4'le donanımı yakaladım. Cyrix işlemciler baya eski sanırım. Eskiden intel ve amd'ye rakip bir firma daha varmış

Cyrix işlemci klasmanında çok zorladı ve çok iyi işlemciler vardı ne yazı ki tutunamadı fakat bunun sebebi ürünün kötülüğü değil ne yazık ki son intel son 15 yılda çok büyük kalleşliklere başvurdu açıkçası. Temelde işlemci denildiğinde AMD, CYRIX VE TEXAS INSTRUMENTS denilen işlemciler vardı intel bilinmezdi bile. İntel'in başlangıcı olan 386 tamamen CYRIX kopyasıdır hatta CYRIX paten ihlala davası da açmıştır. Aslında işlemciyi icat eden şirket diyebiliriz tabi TEXAS INSTRUMENTS ile. OC kabiliyetleri çok yüksekti tabi o zamanki OC için ısı takibi falan yoktu programlar ile. Fanın üstüne elimi tutar sıcak ya da değil diye OC'ye devam eder ya da bu kadar yeter derdim. Cyrix ısınmayan işlemciydi.

Fakat şu ortaya çıkıyor ki son 10 yılda teknoloji hiç gelişmemiş şimdi buna karşı çıkanlar olacaktır fakat teknoloji geliştirmek ile var olanı ileriye taşımak farklıdır. 1985'de Amerikan ordusu başındaki bir komutan "bilgisayar teknolojisi daha ne kadar gelişebilir ki" dedikten sonra neler oldu.,

Eskiden yeni teknolojiler ortaya çıkardı yeni mimariler yeni bileşenler. Yeni işletim sistemleri DOS'tan win95'e geçmenin şaşkınlığını kimse bilemez ama artık böyle şeyler olmuyor.

Bu parçalar teknolojiyi izleme açısından gerçekten çok güzel bir yol gösterici ama şunu da belirtmek gerekiyor ki eskiden teknoloji daha cezbedici daha araştırmaya yönelticiydi. OC, işletim sistemi nedir, hangi sorun neyden kaynaklanır bilgisini herkes yavaş yavaş ediniyordu. JUMPER'lar ile OC yapılır işlemci uyumları sağlanırdı herkes elindeki bileşeni son seviyelerde kullanmak için forumlarda ciddi teknik muhabbetlere girerdi ama ne yazık ki şimdi bilgisayarda her sorunla karşılaşan arkadaş eskisini satıp hemen yenisini alıyor.

• The_North_Face kullanıcısına yanıt
    O zamanlarda donanımcı olanlar şanslı. Bunlarla uğraşabilenlere özeniyorum keşke imkanım olsaydı o zamanlar diye.

Sorun olan hemen değiştiriyor diyorsun ama böyle donanımla uğraşmak herkesi ilgi alanı değil ki. Şimdi bir oyun çıkıyor donanımı oyun belirliyor. E yoksa sen de napacaksın hemen yenile değiştir. Yakın arkadaşlarımdan birine gösterdim parçaları bak şu hata olursa şunu kontrol et falan diyorum. 50 defa göstermeme rağmen adam hala daha telefon açıp ya onun adı neydi diye sorup duruyor. Merakı olmayana aşırı sıkıcı gelen şeyler bunlar. Zaten şimdi dizüstü hatta her şey tablete taşındı. Alıyorlar yekpare bi ürün işimi görüyor ne uğraşacam diyorlar. Onun içindeki işlemciden bellekten ona ne. Teknoloji ilerde ne getirir bilemem ama asla masaüstünden vazgeçmem. Dediğin gibi bunlarla uğraşmak deneme yanılmayla bir şeyleri keşfetmek kadar güzeli yok.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Benimde elimde hala zx Spectrumun duruyor ,işlemcisi Zilog Z80 , intel 80186 tabanlı ve 82 üretimi yani intel microprocessor x186 , sonra ki bildisayarım x386 dı :) . Hocam elinde ki en değerli parça ise intel 740 ekran kartı zamanın da efsane olmuştu, ebay koysan alan deli çıkabilir haberin olsun. :)
  • quote:

Orijinalden alıntı: experienced

Benimde elimde hala zx Spectrumun duruyor ,işlemcisi Zilog Z80 , intel 80186 tabanlı ve 82 üretimi yani intel microprocessor x186 , sonra ki bildisayarım x386 dı :) . Hocam elinde ki en değerli parça ise intel 740 ekran kartı zamanın da efsane olmuştu, ebay koysan alan deli çıkabilir haberin olsun. :)

Hocam zaten yazımda behsettim olaydan Seagate ST-183'ü Amerika'lı bir beyfendi 400 küsür dolar teklif etti bende sattım gerçekten çok şaşırdım bu tarz parçalara bu kadar para verenler olmasına. Elimde 2 tane ya da daha fazla olmayan şeyleri asla stmıyorum şu ana kadar 7-8 tane sattım koleksiyonculara elimde birden fazla olduğu için. Bu işlerle uğraşan çok kişi var yurt dışında.

İntel x186'ya uygun anakart ve diğer donanımlarınız var mı yani çalışma şansı var mı? Çünkü ben x386'yı çalıştırmayı başardım.

Ekran kartı ne yazık ki tek satmayı düşünmüyorum aslında elimde daha fazla parça var bu şekilde 3-4 koli eski parçam var(belki daha fazla olabilir kenarda köşede) ama ben daha ikisini açtım. Sürekli de yeni parçalar geliyor şu an artık pentium 4 bile kullanan var ama yavaş yavaş onlar da tarihi eser oluyor şimdi yeni bilgisayar topladıklarımdan pentium 4 ve agp kartlar ekliyorum koleksiyona. Millete bunlarla ne yapıyorsun diyor. Koyuyorum kenara duruyor bunlar koleksiyon parçası gibi deyince onun koleksiyonu mu olur diyorlar.

• The_North_Face kullanıcısına yanıt
    Evet dostum geçen ay bağlayıp bir tozunu aldım makinenin x186 hala çalışıyor ama o anakart ile tümleşik bir yapıda :) zx spectrum diye yazarsan google nasıl bir şey olduğunu görürsün eve gidince resmini de paylaşırım gerçi, ayrı bileşenler olarak ilk makinem x386 olan bir sistemdi :( ne yazık ki ben senin gibi parçalarımın kıymetini bilemedim, ya zamanın da çöpe gitti yada sağa sola verildi :( Allahtan abimin hediyesi zx spectrum hala duruyor.
  • Buldum dostum telefonla resmini çekmiştim, bunu 5.25 disk takılabilen bir aparatı ve turtel isimli bir yazıcı aparatı vardı, acayip fantastik birşey di, kağıdın üzerine bıraktığınız bir mouse gibiydi, tabi biraz daha büyük altına kalem sıkıştırıdınız o altında ki ufak tekerlerle çizim yapardı, Vayy be ne günlerdi, şu an elimde olsa deli para ederdi eminim, neyse makine bu

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi experienced -- 13 Şubat 2014; 13:16:11 >

• Bahsettiğiniz aparattanda var bende hatta birde el tarayıcısı. Normal barkod okuyucusu büyüklüğünde ama tarayıcı onu fotoğraflamamışım. Bu arada fotoğraf süper bende bu tarz kompakt olarak bir tane amstrad var. Heralde en eski komple bilgisayarım o.
  • vaybe çocukluğum aklıma geldi bunları görünce :)
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.