Şimdi Ara

Eski güç kaynağım beni idare eder mi?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
22
Cevap
0
Favori
1.584
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Merhabalar. Yeni bir sistem topluyorum fakat parçalar henüz tamamlanmadı. Şu an elimdeki parçalardan şöyle bir şey çıkıyor:

AMD Ryzen 7 2700X
    MSI X470 Gaming Plus
    CORSAIR Vengeance Red LED 3000Mhz 2x8GB (15-17-17-35)
    Sapphire RX460 2GB
    1 SSD + 1 HDD

Gel gelelim elimdeki güç kaynağı High Power'ın 500W'lık eski bir modeli. 12 Volt'ta 432W verebildiği yazıyor üstünde. (Kasanın içinde gelmişti)

https://store.donanimhaber.com/04/43/85/0443854c1ea0d2355d018d81b503defa.jpg

Bugüne kadar hiç sorun çıkartmadı, taş gibi. Ancak 8 yıldır aktif bir şekilde kullanılması önemli bir eksi olsa gerek.

Sizce bu eski PSU beni 1-2 haftalığına stok değerlerle idare eder mi? Siz olsaydınız takar mıydınız yoksa PSU alana kadar bekler miydiniz?

Şu an çalıştırdığı sistem:

AMD Phenom II X4 925
    Gigabyte MA785GT-UD3H
    Corsair DDR3 1600MHz 2x4GB
    Sapphire RX460 2GB
    1 SSD + 1 HDD
    USB 3.0 ve SATA 3 kontrolcü

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi John Voxville -- 26 Mayıs 2018; 13:58:10 >

• 1-2 haftaysa tak devam et ama sonradan değiştirmeniz gerekir

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • O anakartın 8+4 pin 12V ATX girişi var. Her türlü güç kaynağı şart.
  • a-f-h A kullanıcısına yanıt
    Tek 8 pin ile de kullanılabilir. OC için 4pin'in de takılması gerekir tabi.

Yeni sistem de kullanılabilir eski psu ile ama fazla abanmaya gelmez, akım değeri düşük. Eski psu ile kurulabilir sistem ama en yakın zamanda da bir psu almanız iyi olur. İşlemciye max 216W verebiliyor, pek işlemciyi zorlamaya gelmez. 4500TL'yi 3 parçaya dökene kadar psu'yu da değiştirin. Hem siz hem sistem rahat etsin.
  • Sıkıntı o güç kaynağında 8 pin olduğunu sanmıyorum. X470'ler 4 pin ile çalışmıyor diye biliyorum.
  • a-f-h A kullanıcısına yanıt
    8pinsiz psu çok kötü olmadığı sürece yoktur. Tek 8pin ile pek ala çalışabilir anakart ve işlemci. Hatta 8pin olmadan da çalışma ihtimali var ama çok uç bir durum olur. 24pin+8pin+2x6pin var baktığım kadarıyla. Şayet öyle ise çalışır. Sorun burada o değil, sorun 12V kanalı tek kanal değil ve verdiği akım düşük. İşlemci yüke bindiğinde hatırı sayılır seviyede akım çeker ki işlemci tepe model 8 çekirdekli 15-20A rahatlıkla çekiyor. Stress testlerinde ise bu değer daha yüksek çıkabiliyor. İşlemciyi yüke sokmayın diyeceğim, açılışta müdahale edilmez. O yüzden fazla kasmayıp psu'yu da en kısa zamanda değiştirmekte fayda var. almışken single rail akımı yüksek, düzgün bir psu almakta fayda var.
  • Teşekkürler hocam. PSU'dan 8 pin çıkış var. Eski anakartımda da o takılı. Güç kaynağı ve kasayı bir iki hafta içinde yenileyeceğim zaten ama sabırsızım biraz. Konuyu o yüzden açtım. Anakart +4pin olmadan da stok değerlerle çalışır diye biliyorum ben de. Zaten kasayı komple tamamlayana kadar günlük kullanımda takılırım sorun değil. Hızını sınırlayabilirim bile, yeter ki boş boş yatmasın dolapta.

Yeni PSU olarak, ilerde almak istediğim ekran kartını da hesaba katarak, FSP Hydro G 850W düşünüyorum. Hydro G gibi uzun ömürlü ama f/p olarak daha iyi bir tavsiyeniz varsa çok işime gelir.

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    bu sisteme bu psu yeter mi
    3 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • John Voxville kullanıcısına yanıt
    FSP gibi fason çalışan markalardan uzak durun. Kalite olarak yerlerde sürünüyor ürünleri. O kadar parayı sisteme döküyorsanız düzgün bir psu alın. Corsair(VS serisi hariç. RM, HX, AX), Seasonic, Evga(Gold-Plat olanları özellikle) tercih edilebilecek markalar. Evet, fiyatları yüksek ama kaliteleri de yüksek. Zaten elinize alınca "bu ne lan külçe gibi" diyorsunuz

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-0E2A3DE6D -- 26 Mayıs 2018; 16:53:6 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: a-f-h

O anakartın 8+4 pin 12V ATX girişi var. Her türlü güç kaynağı şart.
    Ryzen'i LN2 OC yapmayacaksan 8 pin harici güç takman gereksiz, bu MSI'in PR çalışması hiçbir faydası yok; insanları yanlış bilgilendiremeyelim.

O Güç kaynağına ancak sisteme yük bindirmezsen güvenebilirsin

• Elsa kullanıcısına yanıt
    Bu güç kaynağının yeni modelleri 4 pin geliyor, bazı anakartlar 8 pine 4 pin takınca çalışmıyor. Ondan demiştim. (ama 8 pinmiş sorun olmayacaktır)
    PR çalışması? Hocam sen hiç cpu yüke binince kaç amper çekiyor baktın mı? Yazılımla değil, donanımsal olarak. Yazılımda 150W çekiyor gözüken işlemci gerçekte 200-250W çekiyor. Tamam, hani 8pin tek başına yeterli gelir, gelmez demiyorum ama OC yapılacaksa 8+4pin olmasında fayda var. Zira çok güç çekiyor, özellikle akım olarak. 4Pin'in olayı akımı bölüyor. Yoksa 8pin standardı 150W(12.5A) ama OC yapınca işlemciler 180-200W'a vuruyor anında. Anakarta bağlanan 24pin üzerinden hem işlemciye hem ekran kartına 75W verecek bir yapı yok. Kablodan daha fazla akım çekiyor haliyle. Bu noktada 8+4pin oldukça olumlu bana kalırsa. Prime95'te işlemci iç akımı 100A'i geçiyor, yer yer 140A'e çıkıyor. 12V kanalına çevirince 15-25A arasına tekabül ediyor. Bunun tek 8 pinden çekilmesi başka, 8+4 Pin olarak çekilmesi başka. Uygun psu, kablo, güç tasarımı varsa pek bir farkı olmuyor tabi ama 8+4Pin kullanmanın da olumsuz bir yanı yok. OC yapınca 250W çekilirken 8Pin gereğinden fazla yüke biniyor. Ona binen yükü dağıtıyor, 4pin'in olayı o.

4 Pin takılı olmasa olur mu? Olur. Ama varsa da kullanılmasında olumsuz etkisi yok, taşınan akımı dağıttığı için olumlu etkisi var hatta.

• quote:

Orijinalden alıntı: Guest-0E2A3DE6D

PR çalışması? Hocam sen hiç cpu yüke binince kaç amper çekiyor baktın mı? Yazılımla değil, donanımsal olarak. Yazılımda 150W çekiyor gözüken işlemci gerçekte 200-250W çekiyor. Tamam, hani 8pin tek başına yeterli gelir, gelmez demiyorum ama OC yapılacaksa 8+4pin olmasında fayda var. Zira çok güç çekiyor, özellikle akım olarak. 4Pin'in olayı akımı bölüyor. Yoksa 8pin standardı 150W(12.5A) ama OC yapınca işlemciler 180-200W'a vuruyor anında. Anakarta bağlanan 24pin üzerinden hem işlemciye hem ekran kartına 75W verecek bir yapı yok. Kablodan daha fazla akım çekiyor haliyle. Bu noktada 8+4pin oldukça olumlu bana kalırsa. Prime95'te işlemci iç akımı 100A'i geçiyor, yer yer 140A'e çıkıyor. 12V kanalına çevirince 15-25A arasına tekabül ediyor. Bunun tek 8 pinden çekilmesi başka, 8+4 Pin olarak çekilmesi başka. Uygun psu, kablo, güç tasarımı varsa pek bir farkı olmuyor tabi ama 8+4Pin kullanmanın da olumsuz bir yanı yok. OC yapınca 250W çekilirken 8Pin gereğinden fazla yüke biniyor. Ona binen yükü dağıtıyor, 4pin'in olayı o.

4 Pin takılı olmasa olur mu? Olur. Ama varsa da kullanılmasında olumsuz etkisi yok, taşınan akımı dağıttığı için olumlu etkisi var hatta.
    8 pin 400W'a götürür ne alakası var...

• quote:

2. Dakikadan itibaren izle

Hangi 8pin? Everest psu'nun 8pini mi Seasonic titanium psu'nun 8pini mi? Bu muhabbeti daha önce x299 için yapmıştık forumda. Taşınan akımı düşürmekten başka bir iş yapmıyor o 8+ "X pin" anakartlardaki X kısmı. Mesajımda da onu yazdım zaten. Akım ile gücü karıştırıyorsunuz. 8pin standardı 150W'tır. Ekran kartlarında da cpu'da da bu böyledir. 6pin'in standardı 75W'tır. Yani 12.5A ve 6.25A. Kablolar bu değerlere göre üretiliyor. Siz ortalama altı bir psu'nun 8pin'inden 200W çekmeye çalıştığınızda o kablo ısınırken kaliteli bir psu'nun 8Pin'inden 250-300W çektiğinde bir şey olmaz muhtemelen. Ayrıca herkeste Single rail 70A psu yok, bazısı çift kanal, daha düşük Akım verecek şekilde. Bunu bölmeye, dengelemeye yarıyor o 4 Pin. Bir kablodan 15A çekeceğine 10A çektirip 5A'i de diğer kablodan çektiriyor. Kablolara binen yük azalıyor. Ben de biliyorum 8Pin'in 400W besleyebileceğini ama o 400W besleyebilecek 8pin için taş gibi psu lazım. Kaç kişide var o psu'lar? Zamanında almamış olsam ve yeni psu almaya kalksam ben de HX850i almam. 1300-1500 lirayı psu'ya gömebiliyorsanız zaten bunları düşünmezsiniz. Ama gömemiyorsanız 4Pin gereksiz demeden önce bu neden burada var diye bir düşünmek faydalı oluyor.

FSP psu'dan bahsedilmişti. O fsp psu'nun 8pin'inden siz 250W'ı ne kadar süre çekebileceksiniz? Güvenir misiniz? Ben güvenmem. Anlık sorun olmaz ama uzun vadede ne olacağı belli olmayan psu'ya ve kabloya binlerce liralık sistemimi emanet etmek istemem. O zaman o 4 pin bir anlam ifade ediyor işte. Yoksa gayet farkındayım 8Pin'in sağlam bir psu+kablo ile yeterli gücü verebileceğini. Süs değildir, zorunlu da değildir. Kullanıcıya tercih imkanı sunulması güzel sonuçta. Sağlam psu+kablo kullanıyorsan tek 8pin kablo ile kullanırsın, OC yapayım kabloya o kadar fazla yük binmesin, psu'mun kabloları da kendisi de çok güçlü değil ama ben bu işlemciyi tam verimle kullanayım dersin 8+4 pin kullanır bir kablo daha geçirirsin. Seçenek sunuyor. Şart değil tekrar ediyorum. İster kullan, ister kullanma. Ama kullanıcıya zayıf psu ile güçlü cpu'yu tam verimle daha rahat kullanma imkanı sunması güzel. Sanmayın ki her kablo, psu o 400W'ı verebiliyor. Satılan sleeve kabloların çoğunun kablo kalitesi berbat durumda, birkaç marka iyi kalitede üretiyor, onların da fiyatları zaten belli.

• quote:

FSP gibi fason çalışan markalardan uzak durun. Kalite olarak yerlerde sürünüyor ürünleri. O kadar parayı sisteme döküyorsanız düzgün bir psu alın. Corsair(VS serisi hariç. RM, HX, AX), Seasonic, Evga(Gold-Plat olanları özellikle) tercih edilebilecek markalar. Evet, fiyatları yüksek ama kaliteleri de yüksek. Zaten elinize alınca "bu ne lan külçe gibi" diyorsunuz
    FSP mi fason çalışıyormuş? Ucuzluk (ve bence tercih edilmeyecek) ürünleri de var ama kendi PSU'larını kendisi üreten ve genel anlamda iyi sayılacak bir firmadır FSP...
    Tavsiye ettiğiniz Corsair ve Evga fason çalışıyor ama

• ehhalil kullanıcısına yanıt
    Bu cevabı görünce ben de şaşırdım. Teknoseyir'den Murat Gamsız, Hydro G serisi piyasaya çıkmadan hemen önce FSP fabrikasını gezip, serinin üretim sürecini baştan sona görmüştü ve Levent Pekcan'la beraber epey memnun kalmışlardı.

Ayrıca Yabancı sitelerden bir sürü inceleme okudum ürünle ilgili ve hepsi de övüyordu bu seriyi.

....................
    Bu arada benim eski PSU 8+4 pin çıkışlıymış. Şimdi kasayı temizlerken fark ettim.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi John Voxville -- 26 Mayıs 2018; 19:5:36 >

Corsair ve Evga fason çalışıyor, doğru. Ancak belli bir kaliteleri var. FSP gibi aldım, 2 saat sonra yandı gibi bir şeyi gerçekten bir üretim hatası yoksa göremezsiniz. Kaldı ki Corsair psu'lar özelleştirilmiş, yani olduğu gibi Seasonic veya üretici kim ise onun modelinin üstüne Corsair markası basılmışı değil. Çok mu farklı? Değil elbette.Onu çok deşmeyeceğim, yoksa 80+ sertifikasında yapılan oyunlara falan gidecek muhabbet, hiç içinden çıkamayacağız.

Benim sistemde HX850i var, babamın kullandığı bilgisayarda ise VS450 var. Arada kalite olarak bariz fark var. Ama bir fsp, everest gibi arada dağlar yok yani. FSP, Everest gibi markaların ve Cooler Master, Corsair vs. büyük markaların giriş seviyesi modelleri iyi falan değil, sadece ucuz. Üst seviye bir pc'ye sokulmaması gerekenlerin başında "ucuz" psu geliyor. Fiyat olarak değil, kalite olarak ucuz. Üç kuruş ucuza mal edilecek diye kısa devreye açık devre tasarımı, ısıya dayanıksız kapasitörler, kötü bağlantılar... Kötünün iyisi yerine iyinin kötüsü daha iyidir diyorum o noktada. İyinin iyisi elbette herkesin isteği ancak fiyat gibi bir sınırlayıcı var sonuçta.

• John Voxville kullanıcısına yanıt
    Hydro G serisi oldukça iyi bir seridir. F/P olarak da emsallerine göre bir tık öndedir. Hydro G'yi gözünüze kestirdiyseniz, tereddüt etmeden alabilirsiniz.
  • Adam hala FSP'yi gömcem diye uğraşıyor, Everest ile aynı kefeye koyuyor

Dediğim gibi ucuzluk ürünleri de vardır ama Hydro, Aurum serilerinden alırsanız kolay kolay başınız ağrımaz.

Bu arada Corsair ve Evga kalitesizdir demedim. Onların da iyi serileri var, ucuzluk serileri var. Siz FSP'yi "fason" çalıştığı gerekçesiyle uzak durulması gereken bir marka olarak niteleyince, aynı mantıkla (aynı gerekçeyle) Corsair ve Evga'dan da uzak durulması gerektiğini söylemeniz gerekir. Tutarlı olmak bunu gerektirir.
    FSP'yi fason olduğu için değil, kabul edilebilirin çok üzerinde hatalı ürünü ve genel olarak çok düşük kalitede olmasından dolayı tavsiye etmiyorum. FSP'yi 2 modeli/serisi düzgün diye övemeyeceğim. Olası bir sorunda Corsair, Seasonic, Evga ile aynı tepkiyi verebilecek mi firma? Fiyatı da ucuz değil. 800-900TL verecek olduktan sonra Evga G, Corsair RM-HX serileri var, Seasonic Focus Plus var. Bunlar varken aynı fiyata FSP tercih etmek olarak bakıyorum olaya.
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.