|
Eski Türk Filmlerinde "O İşten Önce Suyu Isıt Geliyorum" İfadesinin Anlamı
Eski Türk filmlerinde sıklıkla karşılaştığımız "O işten önce suyu ısıt geliyorum" ifadesi, eşlerin kocalarına akşam yemeği hazırlama geleneğini yansıtır. Bu ifade, aşağıdaki anlamlara gelebilir:
- Suyu Isıt Ne Demek: Suyu ısıtmak, yemeğin pişirilmesi için tencere veya kazan içinde suyu kaynatmak anlamına gelir.
- Suyu Hazırla Ne Demek: Suyu hazırlamak, yemeğin pişirilmesi için tencere veya kazan içinde gerekli miktarda suyu dökmek ve ısıtmak anlamına gelir.
- Suyu Hazırla Geliyorum Ne Demek: Kocanın eve gelmeden önce eşinin yemeğin pişirilmesi için suyu ısıttığı ve hazırladığı anlamına gelir.
- Akşama Suyu Isıt Ne Demek: Kocanın akşam yemeği için eve geleceğini ve eşinin yemeğin pişirilmesi için suyu ısıtmasını istediği anlamına gelir.
- Hanım Suyu Isıt Ne Demek: Kocanın eşinden akşam yemeği için suyu ısıtmasını istediği anlamına gelir.
Bu ifade, geleneksel Türk aile yapısında kadının ev işlerinden sorumlu olduğu ve yemek pişirmenin onun görevi olduğu anlayışını yansıtır. Günümüzde bu ifade daha az yaygın olsa da eski Türk filmlerinde kültürel mirası yansıtan önemli bir söz öbeğidir.