Şimdi Ara

Ethernet Kablo Bağlantısı Neden 5GHz WiFi'dan Daha Yavaş?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
18
Cevap
0
Favori
7.540
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş

Masaüstü bilgisayarımı ethernet üzerinden bağladığımda stabil olarak 49 Mb indirme hızı alıyorum.

Ancak, uygun mesafede iPad ile 5GHz WiFi üzerinden elde ettiğim hız 62 Mb civarında.

Bunun sebebi nedir? Ethernet kablosuyla bağlandığımda neden 12 Mb kadar düşüyor bu hız?

Teşekkürler.

• Zaten hiçbir zaman o hızı alamaSınız. Kabloyla 54 mpbs max anlık alacağı veridir. Türkiyedeki alt yapıyla zaten zor ki o kadar anlık veriyi yazmanız da sıkıntılı. Ssd disk lazım. Takolmayın o değerlere. 5ghz yayın zaten yasal olarak sıkıntılı. 5ghz destekliyor diye kullandığınız anlamına gelmez.
    Standart olarak 2.4 ghz dir wireless sinyalleriniz.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Kablonda veya diskinde sorun vardir, tabletin ssd diski oldugu icin yazma hizi daha yuksek oldugundan indirme hizi da yuksek gorunecektir,

Kablo baglantisinda teoride fast ethernet (100 mbps) ile bagliysaniz bu hiza ulasabilirsiniz. Gigabit (1000 mbps) ile bagliysaniz bu hiza da teoride ( raid 0 yapilmis ve okuma/yazma hizi 500 uzeri olan bir cift ssd disk ile) ulasabilirsiniz.

Kablosuzda da ayni sekilde uygun sartlar saglandiginda 54 mbps ise bu hizda aktarim saglanir, gunumuzde artik 150 - 300 - 400 mbps hizlarina ulasan kablosuz routerlar standart oldu, bunlarin 2.4 ghz, 5 ghz 10 ghz vs. gibi frekanslarina gore de farkli versiyonlari mevcut,

Konuna donelim, ilk anlattigim gibi muhtemelen bilgisayarinin diski ya da kablosu v.s. gibi nedenlerden dolayi dusuk gorunmustur.

• Kablolu olarak bağlı olan bilgisayar 10/100 Mbps ise narcose arkadaşın dediği gibi kabloda ve diskinde sıkıntı yoksa, modemin bu hızı karşılayacak düzeydeyse almanda bir sıkıntı olacağını sanmıyorum.

ikincisi 5 Ghz bandı 2,4 Ghz bandından farklı birbiriyle ilişkisi olmayan firekanslardır. Hiçbir yasal sıkıntısıda yoktur. 2,4 Ghz ve 5 Ghz bireysel kullanım için belirlenmiş frekanslardır. Daha yüksek bant genişliği olduğundan dolayı hızda ona göre daha fazladır. Türkiye'de yasal olarak kullanabileceğiniz bantlarda sadece bunlardır. Diğer frekansları zaten kullanamazsınız.

Senin sorunun bence kablo veya ethernet portlarından kaynaklı bir sorun olsa gerek...
  • narcose N kullanıcısına yanıt
    10Ghz kablosuz router'a bir örnek verirmisiniz.
  • pathetique80 P kullanıcısına yanıt
    Kablo ve kablosuz bağlantı üzerinden ayrı ayrı speedtest yaparmısınız.

Masaüstü pc'nin ethernet kartı kaç mbps? Kart modeli nedir? Ram kaç gb? İşletim sistemi nedir?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Logic_Man -- 13 Şubat 2016; 13:40:25 >
  • Logic_Man kullanıcısına yanıt
    Merhaba,

PC'yi çok yeni topladım. Özellikleri şunlar:

İşletim Sistemi: Windows 10 (Versiyon 1511 - 10586.104)
    İşlemci: i7 6700K
    Anakart: Z170-A (ASUS)
    Bellek: 2x8GB 3000MHz
    SSD: 250GB Samsung 850 EVO

Modem: Huawei HG255s
    Servis Sağlayıcı: Turkcell Superonline - 50Mbps+125GB AKK+TurkcellTV Paketi

Ethernet kabolusu, Superonline'ın modem kutusundan çıkan 1 metre civarındaki standart kablo. Üzerinde şunlar yazıyor:
    CAT5E UTP 24AWG 4PAIRS PVC 75°C EIA/TIA 568B Başka bir kablom da var. Denedim. Sonuç değişmiyor. Sanırım kabloyla ya da en azından CAT5E ile ilgisi yok

Diğer yandan, dün geceden bu yana,

- Masaüstü dışında 2 farklı dizüstü ile de etherneti denedim. 4 adet LAN çıkışının hepsine ayrı ayrı baktım. Tüm cihazlar neredeyse 49 Mb civarında stabil sonuç veriyor.

- Tüm testleri speedtest.net sitesinde ve seçili server'lara dikkat ederek yaptım.

- Elimdeki 5 GHz bandını destekleyen tek cihaz iPad. Şu ana kadarki hiçbir testte 60 Mb altına inmedi.

- Aynı iPad, yerini hiç değiştirmeden (modemle aynı odada) 2,4GHz bandına geçince ethernete yakın değerler veriyor.

https://store.donanimhaber.com/9c/60/44/9c60441c34f987b0de76052f92b6a4a5.jpg

Modem arayüzündeki değerler aşağıdaki gibi:

https://store.donanimhaber.com/e5/a0/b0/e5a0b074b8e937c2b27b78f6257e0806.png

Ethernet Kablo Bağlantısı Neden 5GHz WiFi'dan Daha Yavaş? Ethernet Kablo Bağlantısı Neden 5GHz WiFi'dan Daha Yavaş? Ethernet Kablo Bağlantısı Neden 5GHz WiFi'dan Daha Yavaş?

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • cyberenerger kullanıcısına yanıt
    Yukarıda özelliklerini verdiğim kablo dışında farklı kablolar ve 2 farklı dizüstü ile de denedim. Ayrıca modem üzerindeki 4 ayrı LAN çıkışını ayrı ayrı denedim. Farklı bir sonuç alamadım.

Aklıma gelen tek teori, modemin ethernet çıkışlarını mevcut tarifeye göre bu şekilde ayarlanmış olduğu.

Diğer yandan,
    Bağlantı yapılırken, 50Mb'in biraz üstü bir hız çıkacağını söylemişlerdi. Zaten gerek ethernet, gerekse 2,4GHz bandı arada bir 52 civarına dokunuyor. Ancak, iPad ile yapılan testler 5GHz bandında bir kez bile 60Mb'in altına inmedi. Yukarıda resmini koyduğum test 63Mb çıktı. ethernetle aldığım 49Mb ile aralarında ciddi fark var.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Logic_Man

24 Ghz bile ornek verebilirim;

https://www.ubnt.com/products/

Buradan detaylarina ulasabilirsin.

• cyberenerger kullanıcısına yanıt
    Yasal olarak 10 ghz ve 24 ghz frekanslarini da kullanabilirsiniz, ubiquitinin airfiber urunlerinden kullanmaktayim;

• quote:

Orijinalden alıntı: narcose

quote:

Bahsettiğiniz cihaz(PowerBridgeM10) router olarak isimlendirilmiyor ve kullanım alanı-şekli tamamen farklıdır bunların. Bu cihaz tek başına ev içi kullanım için yapılmadı. Point to Point Outdoor Wireless Bridge cihazıdır ve bu cihaza direk bağlanacak bir telefon, tablet, notebook vs. bulunmamaktadır.

Wireless routerlarda "Wi-Fi Alliance" standartları kullanılır. Bu standartlara uygun cihazlarda kullanılan frekanslar arasında 10GHz yoktur.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Logic_Man -- 13 Şubat 2016; 22:00:53 >

• pathetique80 P kullanıcısına yanıt
    Muhtemelen modem ayarlarından veya özelliklerinden kaynaklanıyor. Konfigürasyonu iss tam yapamayıp lan bağlantısıyla sınırlı kalmış olabilir.

İpad hat takılabilen bir model ise Wi-Fi Assist özelliği, belki wifi ve 3g hat birleştirme yapıp nete çıkabilir diye aklıma geldi. Böylece hız artabilir. Zor ihtimal ama bir kontrol edin.

Lan arayüzü kısmınından fotosunu eklermisiniz. Orada ilgili bir ayar varmı? Birde bu modemin max. ethernet hızı kaç mbps? Kılavuzunda veya kutusunda yazabilir.
    iPad'de o özellik yok. Ancak modem arayüzündeki ayarları yine de göstereyim:

https://store.donanimhaber.com/00/cc/b0/00ccb06bf7e2e0cb1e6ec86d3b022d1a.png

Kılavuzda ethernetle ilgili böyle bir ayrıntı yok. Ancak modem arayüzünde, PC'nin bağlı olduğu LAN2'nin yanında 1000Mbps yazıyor.

• quote:

quote:

quote:

Bahsettiğiniz cihaz(PowerBridgeM10) router olarak isimlendirilmiyor ve kullanım alanı-şekli tamamen farklıdır bunların. Bu cihaz tek başına ev içi kullanım için yapılmadı. Point to Point Outdoor Wireless Bridge cihazıdır ve bu cihaza direk bağlanacak bir telefon, tablet, notebook vs. bulunmamaktadır.

Wireless routerlarda "Wi-Fi Alliance" standartları kullanılır. Bu standartlara uygun cihazlarda kullanılan frekanslar arasında 10GHz yoktur.

Arkadasim seninle tartismak istemiyorum ama bu cihazlarin datasheet'lerini okumani tavsiye ederim.

10 ghz ve 24 ghz olan modellerini sadece point to point olarak degil, multipoint olarak da calistirisin. Sen olayin 10 ghz inde takili kalmissin, su anda buna uygun alici olmadigi (ileride olmayacagi anlamina gelmez) icin yalnizca kendi cihazlarinda kullaniliyor.

Konuyu dagitmadan arkadasin sorunu icin, muhtemelen kendisinin de belirttigi gibi modeminde bir kisitlama mi yoksa sorun mu var buna yogunlasmasi lazim, belirttigi ozellikte bir bilgisayarda eger sorun yok ise, modem uzerine gidilmeli,

Imkan varsa, bilgisayar ile ipad arasinda data alisverisi ne kadar hizla yapiliyor veya mumkunse modeme baska bir bilgisayari kablo ile baglayip data alisverisi yaptiginda degerleri ne cikiyor,

Eger yine mumkunse elinde farkli bir fiber modem ile ayni durumlar yasaniyor mu test edebilir.

• quote:

quote:

quote:

quote:

Arkadasim seninle tartismak istemiyorum ama bu cihazlarin datasheet'lerini okumani tavsiye ederim.

10 ghz ve 24 ghz olan modellerini sadece point to point olarak degil, multipoint olarak da calistirisin. Sen olayin 10 ghz inde takili kalmissin, su anda buna uygun alici olmadigi (ileride olmayacagi anlamina gelmez) icin yalnizca kendi cihazlarinda kullaniliyor.

Konuyu dagitmadan arkadasin sorunu icin, muhtemelen kendisinin de belirttigi gibi modeminde bir kisitlama mi yoksa sorun mu var buna yogunlasmasi lazim, belirttigi ozellikte bir bilgisayarda eger sorun yok ise, modem uzerine gidilmeli,

Imkan varsa, bilgisayar ile ipad arasinda data alisverisi ne kadar hizla yapiliyor veya mumkunse modeme baska bir bilgisayari kablo ile baglayip data alisverisi yaptiginda degerleri ne cikiyor,

Eger yine mumkunse elinde farkli bir fiber modem ile ayni durumlar yasaniyor mu test edebilir.

Geçerli bir cevap yazmadığınızdan dolayı bende sizinle tartışmak istemiyorum. Datasheet okumak değil, datasheet'de hangi bilgiyi aradığımız önemlidir. 10GHz bilgisini siz verdiniz, bende bu spektrumda çalışan wireless router olmadığını söylüyorum. İleride olabilir şeklindeki varsayımlarınız bizi bağlamıyor.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Logic_Man -- 14 Şubat 2016; 15:09:49 >

• quote:

Orijinalden alıntı: pathetique80

iPad'de o özellik yok. Ancak modem arayüzündeki ayarları yine de göstereyim:

https://store.donanimhaber.com/00/cc/b0/00ccb06bf7e2e0cb1e6ec86d3b022d1a.png

Kılavuzda ethernetle ilgili böyle bir ayrıntı yok. Ancak modem arayüzünde, PC'nin bağlı olduğu LAN2'nin yanında 1000Mbps yazıyor.

Lan arayüzü derken modemin lan arayüz resmini istemiştim zaten.

İOS9 ile beraber mobil hat takılabilen ipad ve iphone larda wifi assist özelliğide bulunabiliyor. Bu otomatik devreye giren bir özellik. Bundan dolayı kontrol etmenizi istedim.

LAN2'de 1000mbps yazıyorsa bu modem kaynaklı olabileceği durumunu destekliyor. 1000mbps yazığına göre modemde 1000mbps ethernet port var. Bu bantgenişliği problemi olmadığını gösterir. Daha öncede yazdığım şekilde modem konfigürasyonu kaynaklı gibi duruyor.

Bu noktadan sonra modeme firmware update yapmayı deneyin. Tabi varsa. Huawei veya Superonline'dan talep edin yeni yazılımı. Birde anakartınız yeni olduğu için, bios ve driver'ları güncel tutun.

Anladım. Bence de modem konfigürasyonuyla ilgili bir şeymiş gibi. Firmware'i Huwei'nin sitesinden baktım ama bulamadım. Superonline'da ise eski model duruyor hala. Neyse, onu bir şekilde deneyeceğim.

Teşekkürler yardımlarınız için.

Son olarak, tüm testler sonucunda evimdeki durumu yazayım. Benzer paket/modem kullananlar belki karşılaştırma fırsatı bulurlar.

- Ethernet bağlantısı tüm cihazlarda (1 PC masaüstü, 1 PC Dizüstü ve 1 MacPro ile farklı ethernet kabloları da kullanılarak denendi) 49Mbps stabil iken,
    - Modemle aynı oda içerisinde 2,4GHz ortalama 52Mbps (54 gördüğü de oldu),
    - 5GHz ise modemle aynı odada 62Mbps (60'ın altına hiç düşmüyor).

EDIT
    Tamamen emin olmak için biraz önce Superonline'ın "24 Saat Turbo" servisini satın aldım. Ethernet 100Mbps ve üstünü yakalıyor.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi pathetique80 -- 14 Şubat 2016; 20:02:17 >

• my_x kullanıcısına yanıt
    yanlış eleman 5ghz wifi kullanıyor hızıda muhtemelen 100mbps ethernet kartının sürücüsü sorunlu yada kablosu sorunlu...
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.