Şimdi Ara

Euclid Uzay Teleskobu, sadece bir haftada 26 milyon galaksi tespit etti

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
15
Cevap
0
Favori
546
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
6 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Euclid Uzay Teleskobu, sadece bir haftada 26 milyon galaksi tespit etti
    Avrupa Uzay Ajansı'nın (ESA) evrenin en büyük gizemlerini çözmeye yönelik başlattığı Euclid misyonu, yalnızca bir haftalık gözlem sürecinde 26 milyon galaksi tespit etmeyi başardı. Uzayın derinliklerine dair eşsiz bir pencere açan bu veriler, gökbilimcilerin karanlık madde ve karanlık enerji gibi evrenin en büyük bilinmezlerini anlamalarına yardımcı olacak.

Temmuz 2023’te fırlatılan ve Şubat 2024’te veri toplamaya başlayan Euclid Uzay Teleskobu, evrenin büyük ölçekli yapısını haritalamayı amaçlıyor. Galaksilerin şekilleri, boyutları ve dağılımı üzerinden bu yapıyı anlamak, bilim insanlarının evrenin yaklaşık yüzde 95’ini oluşturan ancak ışıkla etkileşime girmediği için doğrudan incelenemeyen karanlık madde ve karanlık enerjinin doğasını belirlemesine yardımcı olabilir.

Evrenin devasa haritası şekilleniyor

ESA’nın paylaştığı ilk veriler, kozmik ağ içindeki galaksilerin geniş çaplı organizasyonunu gözler önüne sererken, birçok galaksi kümesi, aktif galaktik çekirdekler ve süpernovalar gibi geçici gök olaylarını da içeriyor. Üç mozaik halinde sunulan bu ilk görüntüler, Euclid’in gözlem kapasitesinin ne denli büyük olduğunu gösteriyor.

10,5 milyar ışık yılı uzağa uzanan gözlem

Euclid’in tespit ettiği 26 milyon galaksi arasında, bazıları 10,5 milyar ışık yılı (Bir ışık yılı, ışığın bir yılda kat edebileceği mesafedir; kabaca 9,5 trilyon kilometredir) uzaklığa kadar uzanıyor. Bu uzak mesafelerde, evrenin gençlik dönemine dair ipuçları veren parlak kuasarlar da bulunuyor. Önümüzdeki yıllarda Euclid aynı bölgeleri defalarca tarayarak, bu alanları daha da detaylı hale getirecek ve 2030 yılına kadar gökyüzünün üçte birini kapsayan devasa bir kozmik atlas oluşturacak.

Ayrıca Bkz.Arif Karabeyoğlu: Fergani, bu yıl uzaya bir uydu daha gönderecek

Euclid, yüksek çözünürlüklü Görünür Görüntüleme Sistemi (VIS) ve yakın kızılötesi spektrometresi (NISP) sayesinde galaksilerin şekillerini ve mesafelerini ölçebiliyor. Bu teknolojiler, evrenin yüzde 95'ini oluşturan karanlık madde ve karanlık enerjiye dair daha fazla bilgi edinmemizi sağlayacak.

Günlük 100 GB veri üreten Euclid, önümüzdeki yıllarda 1,5 milyardan fazla galaksinin görüntüsünü yakalayacak. Bu devasa veri setinin analizinde yapay zeka ve vatandaş bilimi büyük rol oynayacak.

Euclid aynı zamanda uzak galaksilerden gelen ışığın ön plandaki madde tarafından bozulduğu bir fenomen olan yerçekimsel merceklenmeyi incelemek için de güçlü bir araç. Şu ana kadar 500’den fazla güçlü mercek adayı belirleyen misyon, yapay zeka ve uzman analizleriyle bu sayıyı binlerce yeni keşifle artırmayı planlıyor. Euclid misyonunun ilk kapsamlı kozmoloji verileri ise Ekim 2026'da paylaşılacak.

Resim Galerisi

Resimin Açıklaması
    Euclid'in gözlemlediği galaksiler

Kaynak:https://www.techspot.com/news/107219-euclid-spacecraft-captures-26-million-galaxies-one-week.html
    Kaynak:https://www.esa.int/Science_Exploration/Space_Science/Euclid/Euclid_opens_data_treasure_trove_offers_glimpse_of_deep_fields

• Teknoloji bakımından insanoğlu öyle atılımlar yaptıki 100 senede, ama gel görki daha insanoğlu yanındaki gezegenlere gitmekten bile aciz bi yaratık evrende

• yersen. haftaya 26 milyon tane daha tespit eder. jelibon rezervlerine gülenler bunlara inanıyor.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • ebedidevlet kullanıcısına yanıt
    Sen neye inanıyorsun peki? Bize de söyle, biz de aydınlanalım. Ne jelibona gülelim ne de bunlara inanalım! Heyecanla bana sunacağın bilgileri bekliyorum.

< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • Esxici E kullanıcısına yanıt

kopernik, darwin ve freud çerçevesinde inşa edilmiş modernlik ve modern dünya dayatmasını reddediyorum. bu kişiler kimdir ve müfredatlarla bize dayatılan teorileri, insanı nereden alıp nereye koymuştur tahlil etmek gerek. tabii bunun yerine 5 doz biyontek ve çift kat maskeyle 2 hafta tam kapanma ritüeli de bir seçenek.

Neden red ediyorsun işte, onu soruyorum. Kopernik’in güneş merkezli evrenini red ediyorsan, Batlamyus’un dünya merkezli evren teorisine inanıyorsun herhalde. Darwin ve Freud zaten başka mevzularla ilgileniyor.

• Esxici E kullanıcısına yanıt

darwin ile insan, insan olmaktan kovulmuş, freud ile bilinci elinden alınmıştır. kopernik teorisiyle dünya ihmal edilebilir bir yer olmuştur.

insan, bilinç ve dünya "modernlik" adı altında gözden çıkartılmıştır.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Visionx st V kullanıcısına yanıt
    Bence orada keşfedilmeye bekleyen bir teknoloji var. Eğer o teknolojiyi keşfedersek , uçakla bir yerden bir yere gidiyormuş gibi bir durum olacaktır. Sadece o teknolojinin , bilimin onu keşfedilmesi gerek. Bakarsınız Yapay zeka bizim yerimize buluverir :)

Bu adamların söylediklerinin neresi yanlış? Modernite ile birlikte nasıl insan gözden çıkarıldı? Bana bunları açıkla. Premodern ve postmodern dönemlerde insanın bulunduğu konumu karşılaştır. Bu araza henüz Kopernik sorusunun cevabını alamadım. Gerçi sorduğum hiçbir şeyin cevabını alamadım henüz.

• Yani sadece Samanyolu galasisindeki Dünya'da hayat var, diğer milyonlarcasında hayat yok. biz de saçma sapan işlerle kafa yoralım, ömrümüzü tüketelim.

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • özgürce evrende dolaşmak isterdim

• Bu kadar Galaksi var ama bugüne kadar insanoğluyla hiçbir Dünya dışı varlık iletişime geçmedi geçemedi, hiçbir Dünya dışı akıllı varlık dünyaya gelmedi gelemedi ya evrende insanoğlundan daha gelişmiş bir medeniyet henüz yok ya da her şeyi insanlardan gizliyorlar. Işık hızı Evrende aşılamaz bir hız limiti bile olsa Evren milyarlarca yıldır var ve hiçbir radyo sinyalinin dahi dünyaya gelmemiş olması çok garip.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • asdic A kullanıcısına yanıt

Fizik kuralları aşılamaz ve birçok şeyi sınırlandırıyor , Ankara'da bir karınca olduğunuzu hayal edin mars'a nasıl gidersiniz ? İşte bu kadar imkansız birçok konu.Mabaddan uydurma bilim kurgu teorileri ve gerçekliğini dahil ispat edecek en ufak bir ayrıntıya sahip olmadıkları şeyleri uydurup duruyorlar sonuçta hayalgücünün sınırı yok. İşte bir köprü yapsak , ışınlansak vs vs. Bunlar imkansız şeyler.

Basit bir hesap yapalım diyelimki bizim bulunduğumuz samanyolu galaksisinde bizim gibi bir tür olduğunu varsayalım ve bunlar bizden 100 milyon yıl önce gelişmiş statüsüne sahip olsunlar.Aramızdada 50 bin ışık yılı olduğunu varsayalım , bizi şu anda tespit etseler ve bize sinyal gönderseler bile bu sinyali 50 bin yıl sonra alacağız :) Ki ben içinde bulunduğumuz galaksiden bahsettim şu an biryerlerde milyar yıl önce evrimini tamamlayıp teknolojiyi keşfetmiş canlılar olabilir ama bir işe yaramıyor.

Eğer halen var olmaya devam edersek bir insanın farklı bir türle etkişime girmesi milyarlarca sene sürecek,bu benim kendi düşüncem.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi thelastairbender -- 23 Mart 2025; 12:57:4 >

• En ufak bir eserin yapanı , ustası var. Şu koca evrenin yaratıcısının büyüklüğüne hayran kalmamak, eserlerini görmemek hele bi de inkar etmek hiç akıl karı değil!

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.