Şimdi Ara

EUROPA UNIVERSALIS 3 (3. sayfa)

Bu Konudaki Kullanıcılar:
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
871
Cevap
3
Favori
100.703
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • 1821.02.03 oyun sonu. 1822 sanıyordum ya.. cart diye bitiş ekranı çıktı sinir oldum.

avusturya yı tam ilhak edip 4-5 eyaleti daha alacaktım, hint rajputana sı komple ilhak edilmiş durumda şu an ancak avusturya yı bitirip barış imzalayacaktım.. ah ulan.. neyse.

oyun sonu haritası: dünyanın yaklaşık 3 te biri bende.. kolonileşme olayına kassaydım en baştan sanırım bi kısım daha bende olurdu, ta 1700 civarlarında elleştim o olaya..

[img=http://img15.imageshack.us/img15/7434/eu3maptur1821231.th.png]

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-0D145328A -- 28 Mart 2009; 19:58:15 >
  • ya ben portekizlilerle oynadım ve gayet sessiz sedasız bi oyun oldu... ara sıra fas üzerine haçlı seferine çıkmak dışında hiç savaşa girmedim... sürekli kolonileştim çatır çutur para gelmeye başlayınca dananın kuyruğu koptu tabi...

portekizlilerle hint denizine kıyısı olan bi limanı ele geçirdiğinizde şu özel ayrıcalıkların olduğu menüde bi ayrıcalık seçilir hale geliyor... onu etkinleştirdiğinizde ise artık paranın anasını ağlatıyosunuz

gürültüsüz patırtısız bi oyun için kesinlikle portekizi öneririm ama "yok ben anasını ağlatcam ortalığın savaşsız bi günüm geçmiycek" derseniz osmanlı kesinlikle bu iş için en uygun ülke

• quote:

Orjinalden alıntı: deedstyger

1821.02.03 oyun sonu. 1822 sanıyordum ya.. cart diye bitiş ekranı çıktı sinir oldum.

avusturya yı tam ilhak edip 4-5 eyaleti daha alacaktım, hint rajputana sı komple ilhak edilmiş durumda şu an ancak avusturya yı bitirip barış imzalayacaktım.. ah ulan.. neyse.

oyun sonu haritası: dünyanın yaklaşık 3 te biri bende.. kolonileşme olayına kassaydım en baştan sanırım bi kısım daha bende olurdu, ta 1700 civarlarında elleştim o olaya..

[img=http://img15.imageshack.us/img15/7434/eu3maptur1821231.th.png]

kaç yılında başladın bu oyuna? savaş yapmanın bu oyunda o kadar kolay olmadığı düşünülürse (malum halk ve reputation olayları var) bu kadar yeri almak için baya uğraşmış olmalısın...

ben sessiz bi oyun için ingiltereyi öneririm. ada ülkesi, çok asker basamıyosun 10k askerle dolaşıyosun ortalıkta. o yüzden gerçek hayatta olduğu gibi donanma kasıyosun sürüyle. avrupa ülkeleriyle savaşmamaya çalışıyosun kolonilere ağırlık veriyosun.

bol kanlı oyun içinse vazgeçilmezim fransa. her yönden toplu savaşlar için birebir bi ülke. avrupayı çok kere dize getirdim...

• Ben sessiz sedasız bir oyun için Japonyayı öneririm hatta gereğinden fazla sessiz 1650 lere kadar oynadım teknolojileri en fazla 6 oluyor teknoloji namına bişey yok sadece kolonici gönderip asyadan sömürge yapıyosun o kadar ne savaş var ne bişey habire çanak çömlek çay ticareti yapıyosun başka da bişey yok
  • quote:

Orjinalden alıntı: DMUKKS

Ben sessiz sedasız bir oyun için Japonyayı öneririm hatta gereğinden fazla sessiz 1650 lere kadar oynadım teknolojileri en fazla 6 oluyor teknoloji namına bişey yok sadece kolonici gönderip asyadan sömürge yapıyosun o kadar ne savaş var ne bişey habire çanak çömlek çay ticareti yapıyosun başka da bişey yok

çinle savaşa gir de gör aksiyonu

• standart 1399 da başladım.

valla hocam bi ara reputation ı düşürmek için çok kastım bi national decision ı açmak için prestij falan veren bişiydi maksimum 4 reputation istiyordu.. onu açtıktan soora reputasyonu bi daa umursamadım çünkü kim dalarsa dalsın dayanacak güçte bi ordum vardı teknoloji saolsun :)

işin komik tarafı ben kimse savaş açmıyorum reputation ne bilim 80-90 larda allahın dandik rodos u kalkmış bana warning gönderiyo.. işin bu kısmı gerçekten realizme gitmiyor.. dandik bi rodos nası kalkıp bana ültimatom verir arkadaş ya.. neyine güveniyor 50 kıbrıs gücündeyim.. neyse böle birikiyo birikiyo 7-8 dandik tek eyaletli ülke, ben de en sonunda o aralar war exhaustion ı çekmişim artık sıfıra dandik olan başka bi ülkeye dalıyorum ediyo 8-9 ülke kapış hepsiyle, ye 5-6 tanesini. süreç böyleydi 1600 den sonrasında..

5-10 yıllık aralıklarla 1550 sonrasında sürekli savaş halindeydim denebilir. 1550 öncesinde westernization a kasmaktan kimseye fazla bulaşmadım. işin en komiği 1450 civarında timur un ülkesinde isyanlar çıktı ve timur imp.luğu beklenmedik bi şekilde yerini persia ya bıraktı.

oyunda ayakta kalmanın sırrı tek kelimeden ibaret. ENFLASYON :)

son 10 günüm bu oyunla geçti.. tekrar başlarsam tek eyaletli candaroğulları gibi bişiyle başlarım galiba.. ama sanmıyorum çok real dünya işim var pek vaktim yok oynamaya..

• oyunu baştan sona oynamak zor iş iyi başarmışsın. ülkeleri, özellikle küçük olanları büyütmek hep sorun oldu benim için. çünkü her zaman stability düşer, reputation yerlerde sürünür, en önemlisi halk kızar. bi savaştan çıkınca gücünün doruğundaysan ikinci bi sefere de çıkamazsın çünkü bu sefer stability, reputation ve halk hepten kafayı yer. savaş yapmak cidden zor oyunda. ama para benim için hiç sorun olmadı tüccar politikası sayesinde. dünyadaki en zengin marketlerdeki monopolyler benimdir her zaman ve bu sayede hep çok param vardır.

halk isyanlarını nasıl bastırdın? ülkeyi savaştan savaşa sürüklemek halkı kızdırıyo biliyosun benim her oyundaki en büyük sıkıntım hep bu oldu...

ayrıca şunu söyliim, oyun tarihe uygun hareket etmeye çalışıyo, yani timurun zayıflaması, iranın yönetimi ele alması bu yüzden.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi \*\ TaGoKo /*/ -- 29 Mart 2009; 0:32:37 >

• halk isyanlarını bastırmak için etkenler:
    1. hem o esnada savaştığın ülkelere dayanabilecek askerin hem de her bölgeyi (anadolu, arabistan yarımadası, iran tarzı 15 eyaleti kaplayacak alanı) kollayabilecek belli bi isyan engelleyici ordun (tercihan 16k en ileri türde cavalry) bulunacak.
    2. prestij: %90+ ta tutmak.
    3. national idea: national revolt risk %-1
    4. local customs support: %-bilmemkaç
    5. provincial court system: %-bilmemkaç
    6. ottoman tolerance: bu gerçekten yararlı mı bilmiyorum ancak ben ta 1600 lere kadar bu özelliği bilerek açmadım, çünkü isyan olasılığını düşürürken stabilite kazanma miktarını arttırarak (+%10) olasılığının içine ediyordu. hala en baştan ilk fırsatta etkinleştirmeli mi yoksa beklemeli mi bilemem.. benim ülkemde din her zaman diliminde %95 islam dı. ama %90 altı din durumundaysanız kesinlikle açmalısınız yoksa isyanlarla uğraşamazsınız. bende %95 islam olduğundan ötürü korkmam gereken tek şey nasyonalist isyanlardı, onlardan da çok zorlanmadan kurtuluyordum. ha bunun altında da bi ülkeyi annex ederken core province ini minimum da tutmamın faydası. :) eyaletlerinizde eyaletin tek sahibi kesinlikle siz olmalısınız.
    7. stabilite +3: bunu her zaman rahatça +2 üstünde tutmadan o ülkeyi adam ettim sanmayın. her zaman kesinlikle +3 te tutmalısınız. düştüğü anda tüm parayı yükseltmeye aktarmalısınız. yararları mı? revolt risk -%3, yıllık vergi +%30 vs. vs..

aklıma gelenler bunlar..

timur un zayıflaması olayını zaten biliyorum da olayın beni şaşırtan kısmı zayıflamanın 1400-1450 arasında bi yerde gerçekleşmesi ve 1450 civarlarında timur un erzurum van falan 4 eyalet + orta asya da semerkent le kalakalması.

Capital Samarkand
    Language(s) Persian
    Religion Islam
    Government Monarchy
    Ruler
    - 1370–1405 Timur
    - 1506–1507 Muzaffar Hussayn

1506 ya kadar sürmüş bu imparatorluk, yani demek istediğim timur imparatorluğu etkisinin 1400-1500 arasında komple o coğrafyada etkinliği sözkonusu. ama 1450 öncesinde öle cort diye patlaması şaşırtıcı.

ayrıntısı:http://en.wikipedia.org/wiki/Timurid_Dynasty

• Benim taktik genelde ilk olarak para kazanmak için çıkan ilk İdea'dan Ulusal Bankayı açtırmak oluyor 0,10 enflasyonu götürüyo öyle öyle paraları hazineye daha çok aktarıyorum sonra ufak ve paralı bi devlete savaş açıyorum bütün şehirlerini işgal edip bütün parasını alıyorum öyle ekonomiyi düze çıkarıyorum yoksa birden girer girmez ekonomiyi coşturamıyorum yani ayrıca hemen monopoly olamadığımız için oyunda biraz sıkıntı oluyor ekonomiyi geliştirene kadar ama zaman geçip ticaret verimliliğini arttırıp monopoly olunca o zaman tutulmuyosunuz oyunda.Bu arada fabrika üniversite falan yapmak amma pahalı vay 1000 altına yapıyolar 1 fabrikayı yapması da 60 ay sürüyor ayrıca ajanlarda çok önemli ben macarlarla savaşa girmeden önce sırf ajanlarımda isyan çıkartıp hırvatistanı kurdurmuştum

• evet, benim de ilk national idea national bank.

para kazanmak için ise trade yerine production tech e kasmayı tercih ederim. production %140 tı oyunumun sonunda. yılda gelen para max a çekildiğinde 12k altın falandı. trade in oranına bakıyorum bi de production ın.. trade i %150 i yapsaydım daa az gelir kazanmıştım şimdi. o yüzden en önemli şey production para kazanmada. 20 tane tekstil fabrikası vardı en son. bunların 10 tanesi kendi üretimimdi. ve onları 1600-1650 arasında yapmıştım sanırım. sayelerinde production a bütün parayı yatırmadan production tech otomatik artıyordu. ve en güzel tarafı şuydu: diğer ülkelerden geride kalmadan :) son 100 yılda yapılmasınınsa pek bi getirisi olmayacaktır o yüzden 1700 den soora yapmadım bi daha..
  • Ben normalde Osmanlıyla oynardım ama bu sefer bohemyayla oynıyim dedim ilk defa bu kadar 1700 lere kadar falan gelebildim çünkü osmanlıyla oynamak hakikaten zor oyuna başlarken timurla savaştasın karamanoğlu dulkadiroğluyla savaştasın ordunda çok az birde toprakları çok bölük pörçük ona sinir oluyorum tam fetih yapıcaksın bi bakıyosun anadoluda candaroğlu kalmış bi bakıyosun karamanoğlu kalmış.Birde bazı oyunlarda Timur öyle bir coşuyo ki durdurmak imkansız oluyor.ben 15 bin kişi zor toplarken adam 30 bin kişiyle giriveriyor anadoluya birde illla bir taraftan büyümek için memlüklülere falan savaş açman lazım o taraflar çok zengin öyle olunca da stabilite illaki düşüyor o zamanda her yerde isyan çıkıyor toparlaması çok zor oluyor.Ben genelde yönetim teknolojilerine yükleniyorum ideaları açtırıyorum hep sonra karaya yükleniyorum sonra ticarete yükleniyorum denize pek önem vermiyorum osmanlıyla oynarken.

• :) timur u durdurmanın taktiği ona dayanabilmek. 15k süvariyi topla yöneldiği eyalete, saldırdığı için büyük ihtimalle hezimete uğrayacak, geri kaçacak (moral sıfır). kaçtığı eyalete direkt yönel elinde kalanlarla çok perişan olmadıysan. o sana saldıran ordu 1-2k ya inecektir..

bundan soorası hep aynı taktik.. 2-3 savaştan soora bişey elde edemeyeceğini anlayınca ya barış teklifi gönderecektir sana.. ara sıra kendin kontrol et. 25 altın verme karşılığında barışı kabul ediyorsa hemen kurtul..

devamında ise hediye göndererek ilişkileri +200 de tutarak ondan kurtulmaya çalışmak var. o zaman kolay kolay bulaşmıyor.
  • ulusal bankayı hiç açtırmadım ben ya. enflasyonla da hiç uğraşmadım. markantalist politika uyguluyorum tüccar sayımı arttıracak ideaları açıyorum. bu sayede productiondan, hatta vergilerden aldığım gelirden daha fazla para kazanıyorum.
  • quote:

Orjinalden alıntı: BaYDoGaN

Hearts of İron ve Victoria'nın yerini tutmaz bence.

eeee normal.
  • Arkadaşlar Merhaba,

Bende Europe Universalis 2 oynamaya yeni başladım ve öğrenmeye çalışıyorum. Sizlere 4 tane sorum olacaktı.

1.si donanma oluşturmak istiyorum fakat cost 0 olarak gözüküyor. Cost u nasıl arttırabilirim. Şifresi falan var mı? (Resim 1 - Mavi çizgiyle çizili)
     EUROPA UNIVERSALIS 3

2. si bir ülkenin ordularını yeniyorum. Ordum karşı ülkede bulunuyor, ülkede benim bayrağımın dalgalandığı gözüküyor fakat ülke benim değil. Fethetmeye Annex deniliyormuş. Annex nasıl oluyor. (Resim 2 - Mavi çizgiyle çizili)
     EUROPA UNIVERSALIS 3

3. sü ise Anavatandan çok uzak şehirlerde asker üretemiyorum. Üretmenin bir yolu var mı?

4. sü ise bu oyuna sıfırdan oynamaya başladığım (arkadaşlarımdan bu oyunu oynayan yok maalesef) için oyunun oynanışıyla ilgili genel açıklama yapabilir misiniz? (Oyunda nelere dikkat etmeliyim, koloni nasıl kurulur v.s.)

Cevaplayacak arkadaşlar varsa çok sevinirim. Şimdiden teşekkürler.

• Bu oyunu çok öncelerden oynamıştım. İkinci sorun a cevap verebilirm sanırım. Yanlış hatırlamıyorsam oyunda şavaşta kazandığın topraklar Hemen senin olmuyor. Şöyle yapıyorsun Savaş sırasında ele geçirdiğin her şehir o kişiye karşı diplomatik bir üstünlük sağlıyor. Amaç bu diplomatik üstünlüğü en üst seviyeye çıkarmak en falza %100 oluyordu sanırım. Ondan sonra anlaşmayı yaparken bu yüzdeyi geçmicek şekilde bir talepte bulunursan genelde kabul ediyorlardı. Annex sadece tek şehri kalmış ülkelere yapılıyordu sanırım ama reputation ı çok fena etkiliyordu hatırlıgım kadaıyla...

Bu oyunu kendi isteğinize göre modlamakta çok kolay. Şimdi tam yerini hatırlamıyorum ama oyunun içindeki bazı dosyalarda küçük değişiklikler yaparak mesela reputation olayını sizi negatif etkilemicek şekle getirip dünyayı fethetmeye çalışabilirsiniz. Ben Amerika kıtası dışında neredeyse her yeri işgal etmiştim bir zamanlar osmanlıyla.

• Europa Universalis 3 ve expensionlarıyla gelen 1399 Grand Campaignde dünyayı ele geçirmek oldukça kolay.

Yapmanız Gereken Unitler

Batının atlıları zayıfken ilk 200 yıllık dilimde çok hızlı yayılmanız lazım. Shock'u yüksek generallerlele 10 atlı 1 piyade gibi birliklerle saldırın. Asla çok fazla piyade yapmayın. Kuşattığınız kaleye 1 birim atlı bırakın asker basalar bile 20-30 atlı kaybedip o bölgeden çıkan adamları alıyorsunuz.
    National Ideas
    1 NI kesinlikle 0.10 enflasyon düşüren national bank olmalı.
    Yardımcılar
    Sadece - reputation veren yardımcılara yüklenin Osmanlı'yken BadBoy'unuz acayip artıyor.
    Timur'u yenmek.
    Timur'u yenmek oyunun en zor kısmı, Sivas'a ne olursa olsun adam göndermeyin. Sivas'a adam gönderince Timur devasa ordusuyla üstünüze saldırıyor. Karaman'la Dulkadir'i yenin bölge almaya çalışın, barışa zorlayın. Hemen batı sınırınızdan saldırı yiyeceksiniz. Ancak Sadece atlı basarsanız Bu saldırılardan toprak kazancıyla çıkmanız dahi bir olasılık. Gerçi ilk 50 yılda toprak almak yerine sadece düşmanlarınızdan savaş tazminatı alın. Böylelikle yaptığınız mercenarylerin parasını çıkarırsınız.Mercenary almaktan çekinmeyin.

Fetihler
    -Araplar Turko-Semitik Grup sayıldığından Arap topraklarını ele geçirmeye bakın. Memlüklüler 1450lere doğru nedense hep isyanlara yenik düşüyor.
    İstanbul'u olabildiğince erken alın. Yeterince ManPower'iniz olunca arap topraklarını bırakın.
    -Ruslar birleşmeden Zaporiche'yle onları yok edin.
    -Ruslardan sonra hedefiniz İtalya olmalı. Kutsal Roma'ya üye olmamaları büyük avantaj. Doğuştan gelen Universiteleri size çok katkıda bulunacak. Üye olanlar olsa dahi oyundaki 2'li dostluk sistemini suistimar edin. HRE'nin size saldırmayacağı şekilde onları savaşa çekin.
    -Fransa'ya kadar genişleyin. Litvanya Polonya'ya çok bulaşmayın. Onlara sınır olduğunuz yerde 10.000lik ordu bırakınca genelde arkadan vurmuyorlar.
    Genel Taktikler:
    Para Spamleme.
    -Oyunu kazanmanın sırrı burada yatıyor. 5 yılda bir Etiyopya Mutapha felan gibi Afrika ülkelerine girin bir bölgelerini ele geçirin. Barış imzalayın daha sonra 2500-3000 ducata satın. 10bin para spamleyebiliyorsunuz bu adamların parası bitmeden. daha sonra Afrika'da gördüğünüz yerler artıkça yine saldırın yine saldırın. Buraları almaya değmez. Fortsuz başladıklarından isyan anında direk bölgeyi kaybediyorsunuz ve nationalismden dolayı isyan ihtimali artıyor sürekli.
    -Her zaman fetih iyi değildir. Özellikle oyunun başında düşmandan tazminat almaya bakın. Oyunun başında alacağınız 50-75 ducatlar çok önemli olacaktır.

1600lere geldiğinizde Doğu Avrupa İtalya ve Almanya'nın hepsi sizin olmuş olacaktır. Almanya'yı almanın kolay yolu;
    -Avusturya'yı asla güçsüz duruma düşürmeyin. Eğer HRE'nin liderliği frenklere geçerse Almanya topraklarını asla ele geçiremezsiniz. Bu yüzden Avusturya'yı yenin az biraz tazminatla barış imzalatın. Fransa'yla kapışabileceğinize inandığınız anda topraklarınızın içinde kabak gibi duran Avusturya'yı ele geçirin. Viyana kuşatmasından zaferle döneceksinizdir.
    Zaporiche'de Rusya Sibirya ve Kırım'ı kontrol ediyor olacaktır. Ayrıca sizin seferlerinizden anlamsız çekilde toprak almış olabilirler. Eğer diğer bölgelerinizin İstanbul'la bağlantısını kesecek bölgeleri almışsa bilgisayar, Save edip karşıya Zaporcihe'ye geçip sell provience yapıp 1000 ducata kendinize satın. Böylelikle oyunun bu mantıksızlığından kurtulmuş olursunuz. Bu hile sayılabilir ama saç baş yolduran bu mallığa tek engel bu maalesef.
    Elinizde Batılılaşmış Bir Osmanlı olacaktır. 5-6 Tane Universite'den Gov Techiniz diğerlerine göre yüksek olacaktır. Bundan sonra muhtemelen Fransa'yla savaşacaksınız. Fransa'yla savaşmam genişlemek istiyorum diyorsanız. Size önerim şudur.

İran'ı yenin 2-3 savaşta İran'ı alt edersiniz. Ondan sonra başlasın yağma. Geri kalmış askeri birimleriyle Asya Devletlerinin hiç şansı yok. İstediğinizi ele geçirin. Doğu cephenizde 100K adam çıkacak her türlü isyanı bastırmada ve Çin'e kadar genişlemenizi temin edecektir. Avrupa'da ya da Afrikada güçsüz devletleri yutmaya çalışmayın. Gereksiz yere yapacağınız saldırılar BadBoy'unuzu acayip yükseltecektir. Bırakın yavaşça Asya'yı alın. 1700lerde ise Çin'i tamamen yutmuş olursunuz.
    10-15 yıl BadBoy'unuzun düşmesini bekleyin. Bu sırada her türlü binayı yapmış olun. Artık 0 mintle tahminen yılda 700-800 ducat kardasınızdır. Doğuda 5 er şehir aralıklarla 100K adamı dağıtın bir güzelce. Badboyunuz düştüğü anda oyunun 2. zor dönemi başlıyor olacaktır.

Benim oyunumda Fransa İsveç Krallığına konduğundan ve Zaporiche inatla batılaşmadığından ve Eastern Unit Type'ı olduğundan Fransayla savaşmak zordu
    Ben ana kara sınırda savaşı ne kadar kazanıyorda olsam Kuzeyden Zaporiche hezimet yaşıyordu. Ondan warscore'u bir türlü yükseltemiyordum. Ancak daha sonra fark ettim ki 3-4 savaş sonrası Fransa'nın War Exaustion'u 15lere-20lere vurmuş. Bense hiç attrition yememeye dikkat ederim. 0 War Exhastionlu ordularımla Fransa'ya girip onlarıla sürekli cenk halinde oyunun sonuna geldim. Maalesef amacım olan Pasifikten Atlantik'e uzanan bir impratorluk kuramamıştım. Gerçi Afrika üstünden Tunus'u aldım ama ben Fransa İspanya'yı mağlup ederim diye tahmin ediyordum. Saatler süren oyunum böyle sona ermişti.

-Dediğim gibi 1600lere kadar hatta zorlarsak 1650lere kadar atlıları sık sık tutun şokçu generallere yüklenin. Asla Naval Blokade yemeyin. Bu yüzden 20 gemilik bir 2 filoyla İtalya'nın orada set kurun. 2 Bölgeden geçilebiliyor Doğu Akdeniz'e. Timur'u 1 defada yenemezseniz moral bozmayın. Zaten artık oyunda en çok sevdiğim şey kendime örneğin ilk 10 yılda Timur'u yok et gibi görevler belirleyip onları denemek. Oldu
    İyi Oyunlar, İyi Fetihler

• 22 days, it took. 5-6 hrs at average per day i assume.

1499: westernization date. no patron of the arts n. idea was used for it.

80% core provinces.
    80% islam-ised.
    60% of taken nations made to have only 1 core.
    3-4 vassals, to not to go & seize their other provinces in american continents, etc.

was not able to take the last 4 morocco provinces in time becos of casus belli & truce.

http://forum.paradoxplaza.com/forum/showthread.php?t=374414&page=64

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-0D145328A -- 25 Nisan 2009; 1:05:39 >

• bu oyuna kendini benim kadar kaptırmış olan meraklısı varsa multi yi denemek istiyorum. mesai çıkışı 5 sonrası akşamları yeterince vakit ayırabilecek bi vatandaş.. zor ama belki çıkar, soralım da.. :)
  • bu haritaları koyan arkadaşlar tüm dünyanınböyle göründüğü harita nerde duruyo acaba?

deedstyger: istersen oynayabilirim senle:D
  • 
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.