Şimdi Ara

Europa Universalis IV Rehberi (2. sayfa)

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
56
Cevap
11
Favori
51.771
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
4 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • hocam osmanlıyım hep zarardayım az önce kastamonuyu sırbistanı ve istanbulu aldım ondanmı acaba -7 zarardayım şuan
  • quote:

Orijinalden alıntı: E4EN

hocam osmanlıyım hep zarardayım az önce kastamonuyu sırbistanı ve istanbulu aldım ondanmı acaba -7 zarardayım şuan

Fetihlerden sıkıntı çıkmaz ancak asker sayınıza bakın.Limiti geçtiyseniz ekstradan bakım ücreti gidiyor.Hazine gelir giderinizin ekran görüntüsünü koyarsanız yardımcı olabilirim.
  • Beyler ben oyunu yukledim ama acilmiyolar start eu4 diyorum hic bisey olmuyo crakle ilgili falan mi?

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Osmanlıda oynuyorum City of the World's Desire görevinde Konstantinopolis'i aldım. Görev bitmedi. Ben mi yanlış anladım görevi acaba...
  • İstanbul ve Bizansı almalısınız aksi halde görev tamamlanmaz.
  • merhaba arkadaşlar

osmanlıyla 1700lerin başındayım batılılaşmayı başlattım ancak inanılmaz şekilde isyanlar çıkmaya başladı,önünü alamadım. Batılılaşmanın ne gibi faydaları var ve en acısız şekilde nasıl batılılaşabiliyoruz ,tecrübeli arkadaşlar yardım edebilirmi ?
  • quote:

Orijinalden alıntı: wowlocker

merhaba arkadaşlar

osmanlıyla 1700lerin başındayım batılılaşmayı başlattım ancak inanılmaz şekilde isyanlar çıkmaya başladı,önünü alamadım. Batılılaşmanın ne gibi faydaları var ve en acısız şekilde nasıl batılılaşabiliyoruz ,tecrübeli arkadaşlar yardım edebilirmi ?

Öncelikle danışmanlarını(advisors)kov.Çünkü fiyatları çok artıyor,para gerektiğinden kovmalısın.İkincisi askerlerini ülkenin dört bir yanına dağıt,isyanları hemen bastırırsın.Batılılaşmanın faydaları dediğin şey direk batı teknolojisine geçiyorsun senin Osmanlı teknolojin 1700'lerden sonra geride kalıyor askerlerin batıya oranla kötü,yenemezsin hiçbir batı ülkesini.Batılılaşınca batının askeri birimlerini çıkarabiliyorsun ve senin insan gücün fazla olduğu için çok rahatça ilerleyebilirsin.Yani batılılaşma doğu ülkeleri için şart.

• quote:

Orijinalden alıntı: VoldyTheAce

quote:

Orijinalden alıntı: wowlocker

merhaba arkadaşlar

Öncelikle danışmanlarını(advisors)kov.Çünkü fiyatları çok artıyor,para gerektiğinden kovmalısın.İkincisi askerlerini ülkenin dört bir yanına dağıt,isyanları hemen bastırırsın.Batılılaşmanın faydaları dediğin şey direk batı teknolojisine geçiyorsun senin Osmanlı teknolojin 1700'lerden sonra geride kalıyor askerlerin batıya oranla kötü,yenemezsin hiçbir batı ülkesini.Batılılaşınca batının askeri birimlerini çıkarabiliyorsun ve senin insan gücün fazla olduğu için çok rahatça ilerleyebilirsin.Yani batılılaşma doğu ülkeleri için şart.

Zaten batilasmazsa 1850lerin osmanlisina donusur aman dikkat

• Uzun zamandır oynuyorum ama bu oyun rehberle öğrenilmez arkadaş sadece neyin ne olduğunu öğrenebilirsin ve konuyu açan arkadaşa teşekkür ederim temelimi attırdı. Ama dediğim gibi min 40 saat oynamalısınız kavramak için. Aynı şey diğer paradox oyunları içinde geçerli

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: Quadima

Merhaba arkadaşlar.Elimden geldiğince her türlü bölümü detaylı olarak anlatacağım.Daha rehberi hazırlamadım her akşam bir bölümünü anlata anlata gideceğim.Eğer hali hazırda anlamadığınız yer varsa konuya yazarsanız o akşam o konuyu detaylı bir şekilde açıklarım.

Bu akşam oyunun en temel bölümünü yani kullanıcı arayüzünü ele alacağım.Oyunun hoş bir arayüzü var.Kullanımı kolay ve ekranda fazla yer kaplamıyor;

Arayüzdeki elementlere sırayla bakalım;

İlk olarak sol üstte ülkenizin bayrağını göreceksiniz.Üstüne tıklayarak ülkenizle ilgili her konunun başlığının olduğu,her başlıkta detaylı olarak bilgilerin bulunduğu bir ekran açılacak;

Şimdilik bu sekmeyi anlatmayacağım,daha sonra detaylı olarak değineceğim.

Ana ekranımıza geri dönersek,bayrağın sağ tarafında uzayıp giden bazı ikonlar var.Şimdi onlara değinelim;

İlki tahmin edeceğiniz gibi hazineniz.Ordaki sayı değeri hazinenizdeki altın miktarı.Altın ikonunun üstünde durursanız sekme açılacak ve gelir-gider durumunuz size verilecek.Montly

balance dediği şey sizin gelirinizin giderinizden farkı.Pozitif olursa her ay hazinenize para katılıyor demektir.Negatif ise para kaybettiğiniz anlamına geliyor.Daha aşağıda biraz daha

detaylı olarak yukarıdaki anlattığım yazılmış.Taxation(vergi),production(üretim),trade(ticaret),army maintenance(ordunun gideri) gibi bilgiler size neyin ne kadar kazandırdığını veya ne

kadar kaybettirdiği hakkında bilgi veriyor.Aşağıda görüldüğü gibi;

İkinci ikonumuz,insan gücü sekmesi.Bu ikon size ülkenizdeki asker olabilecek insan sayısını veriyor.Hazineniz ağzına kadar dolu olsun ancak yeterli eli ayağı tutan insanınız yoksa

asker üretemezsiniz.İşte bu sekme bu konu hakkında size bilgi veriyor.İnsan sayınız artıyor mu artmıyor mu buradan takip edebilirsiniz.

Üçüncü ikonumuz ise ülkenin kararlılığı(stabilitesi).Eğer her 5 yılda bir savaşa giriyor ve ekonomiyi bozuyorsanız stabiliteniz kötü olacaktır.Veya savaştan çok miktarda toprak kazancı

gene dolaylı yoldan sizin kararlılığınızı bozacaktır.Sonucu ne mi olur?Bolca ayaklanma olur.Osmanlı'ya oynayan bilirler sırf bu yüzden Avrupa'da ilerlemek zordur çünkü çok sık stabilite

bozulduğundan isyan çıkar.Kararlılık bazen kendi kendine de düşebilir,sizin kararlarınıza göre de düşebilir,şans meselesi.Kararlılığı artırmanın bazı yolları var onları sonraki detaylı

ekranda anlatacağım.

4. ve önemli ikonumuz prestij.Yerine göre diplomasiye etki eden göre düşmanı korkutan bir faktör.Gene bazı şeylere göre artış gösterir veya düşebilir.Bendeki ekranda görüldüğü üzere

bazı bonuslar eklenmiş(member of HRE gibi,açılımı Kutsal Roma İmparatorluğu üyesi).Savaşları kazanıp kaybetmeniz,dediğinizi yapmanız prestij için çok önemli şeyler.Sonra başınız

çok ağrır demedi demeyin.

5. ve son ikonumuz,meşruluk.Hak iddaa gibi şeyler bu konu üzerinden yürür.Eğer bir ülke üstünde hak iddaa edecekseniz meşruluğunuz olması gerekir.Gene,eğer tahtınızın varisi güçlü

değilse(türkçeye nasıl çeviriceğimi tam bilemedim,ingilizce ifade etmek de istemiyorum)meşruluğunuz daha az olacaktır.

Evet dostlar.İlk sekmeleri açıkladım.Şimdi biraz daha sağa gidelim ve oradaki karakterlere bakalım.

İlk karakterimiz tüccarımız.Bu adam sizin genel olarak deniz ticaretinize etki eder.İsterseniz kendi limanlarınızda gelirinizi artırmak için çalıştırırsınız isterseniz yabancı ülkelerin

limanlarına ülkenizin ticari gücünü artırmaya yollarsınız,seçim sizin.

İkincisi kolonici abimiz.Bu adam koloni olarak alınabilen yerlere yollanıp orayı sizin koloniniz haline getiriyor.Oranın etinden sütünden yararlanıyorsunuz.Fark ettiyseniz bende

yok.Çünkü oyuna daha yeni başladım ve istenen teknoloji bende yok dolayısıyla daha sömürge yapamıyorum hiçbir yeri.

Üçüncüsü diplomatımız.Bu adam diplomasimizi mümkün kılar.10 devletle aynı anda diplomasi yapamazsınız çünkü yeterli diplomatınız yoktur.Bu kişilerle diplomasi mümkün olur.

Dördüncü adamımız misyonerimiz.Tahmin ettiğimiz gibi bir yeri kendi ülkemizin dinine döndürmemizi sağlar.Çok önemlidir çünkü bir yeri aldığınızda dini sizden farklıysa illaki orada

isyan çıkacaktır,kaçarı yok.Ancak siz orayı misyonerle kendi dininize çevirip sizin çekirdek bölgeniz(core) yaparsanız anavatan toprağı gibi olur,isyan çıkma olasılığı bir hayli azalır.

(Çekirdek bölge yapmak için o şehrin sizin dininizden olmasına gerek yoktur yanlış anlaşılmasın ama olursa iyi olur).

Ana ekranımızda bir diğer önemli unsurlar temel güçlerimiz;administrative power,diplomacy power ve military power.Bu üçünün işlevi teknoloji geliştirmek,stabilite artırmak ve savaş

yorgunluğu azaltmak olarak sıralanabilir.Peki neye göre artıyor derseniz ülke liderinize göre artıyor.Başta bir Fatih Sultan Mehmet varken fazla artarken 2.Selim varken çok çok daha

yavaş artar örnek olarak.

Bu akşamlık bu kadar arkadaşlar.Sorunuz varsa herhangi bir yerden sorabilirsiniz.

2.BÖLÜM:

Evet arkadaşlar bugün oyunun detaylı yerlerine gireceğiz.

İlk durağımız government(hükümet)sekmemiz.

Bu sekmede ülkenizin kim tarafından yönetildiği(bende King Friedrich II),tahtınızın varisi(heir),yönetim biçiminiz(feudal monarchy),ülkenizde bulunan etnik gruplar(saxon) ve ülkenizde

bulunan belli bonuslar(country modifiers) size sunulur.

Ülkemizin yönetim şeklini Feudal monarcy yazan yerin sağındaki kutudan(change government) değiştirebilirsiniz.Her yönetimin belli artıları veya eksileri vardır.Görelim;

Mesela administrative monarchy size genel olarak daha fazla para kazandırır(orada gördüğünüz bonuslar:production efficiency ve national tax modifier).

Hükümet sekmemizde bir diğer nokta ise ****or slots(size akıl veren adamlar gibi düşünün).Size aylık bir gider karşılığında bazı bonuslar veriyorlar.Mesela biri ülkede isyan çıkma

olasılığını düşürürken diğeri vergiden aldığınız parayı artırır,sonuncusu ordudaki disiplini artırır.Oyunun başındayken bu adamları almanızı önermiyorum çünkü geliriniz zaten az

olacak,bir de bu adamların en aşağı istediği para aylık 0.9 gold.Az gibi gözükse de sizi yaralayabilir,aman dikkat!

Veee geldik bana sorarsanız oyunun en önemli yerine,diplomasi.Ne kadar güçlü olursanız olun,karşınızdaki ülke orta güç-yüksek güç seviyesinde bir ülkeyse,diplomasi yapmayıp hurra

saldırırsanız yenilirsiniz.Size garanti veriyorum.Kaçırdığınız en ufak detay oyununuza mal olabilir.Örnek olarak ilk oyunum Osmanlı'ydı.Macaristan kek gibi gözükür ancak çok

çakaldır.Her daim Safevi'lerle veya Akkoyunlu Karakoyunlularla ittifak halindedir.Dikkat etmezseniz sizi 2 ateş arasına alabilirler(yaşadım).En basitinden Bizans.İstanbul' aldıktan sonra

sizin bütün komşularınızla askeri ittifak yaparlar.Bizansa saldırmak demek bütün komşularınızla savaşa girmek demektir.Neyse çok uzattım,şimdi her diplomasi seçeneğinin ne anlama

geldiğini açıklayalım;

İlki bildiğiniz üzere savaş ilan etme.

Alliance actions(müttefik hareketleri):

1)Form coalition against:Bu ülkeye karşı koalisyona girersiniz.Mesela düşmanınız çok güçlü,habire sizi eziyor.Koalisyona girin,başka ülkeler katılırsa size yardım edebilirler.

2)Offer alliance:Askeri ittifak teklifi.

3)Support independence:Bu ülke başka bir ülkenin buyruğu altındaysa bağımsızlığı için destek verebilirsiniz.Aman dikkat abi ülkeyle savaşa yardım edeceksiniz.

Influence actions(Etkileme-etki altına alma hareketleri):

1)Enforce peace:Bu ülke başka bir ülkeyle savaş halindeyse bu ülkeye barış için baskı yapabilirsiniz bu seçenekle.

2)Establish protectorate:Bu ülkeyi bir nevi vassalınız gibi savunmanıza yarar.Ancak herhangi bir para almazsınız(yanlış hatırlamıyorsam).

3)Proclaim guarantee:Karşı ülkeye herhangi bir savaş açılırsa sizde savaşa dahil olursunuz.Askeri ittifaktan farkı o ülke sizin yardımınıza gelmek zorunda değil.Siz onun bodyguard'ı

olursunuz.

Relations actions(İlişki hareketleri):

1)Improve relations:İki ülke arasındaki ilişkileri geliştirir.

2)Send warning:Bu olay çok güzel bir olay.Eğer bu ülke sizin komşularınızdan birine saldırırsa direk üstüne savaş ilan edebilme sebebiniz oluyor.

3)Send an insult:Bu seçeneğimiz karşıdaki ülkeye hakaret etmemizi sağlıyor.Bu da onlara bize savaş etme olanağı sağlıyor.Eğer düşmanınıza karşı savaş açmak için sebebiniz yoksa

bunu yapın,belki size savaş açarlar ve istediğinizi alırsınız.

Dynastic actions(Hanedan-aile hareketleri)

1)Royal marriage:Karşı ülkeye evlilik teklif ediyorsunuz.Ailelerinizden birileri evleniyor ve ilişkiniz artıyor.Daha kolay askeri ittifak falan yapabiliryorsunuz.Ayrıca eğer zamanı gelirse bu

ilişkiden doğacak çocuk karşı ülkenin tahtında hak iddia edebilir(aynısı sizde de olur dikkat! Osmanoğulları gider yerine başka bir hanedan gelir falan dikkat edelim).

2)Offer vassalization:O ülkeyi vassalınız yapabilirsiniz.Size bağlı olurlar,size asker yollarlar,belli bir miktar haraç alırsınız.Tampon bölge oluşturmak için birebirdir.

Covert actions(Gizli hareketler)

1)Fabricate actions:Komşunuz olan topraklarda hak iddia edebilirsiniz.Savaş için temel nedeniniz budur EU IV'te.

2)Sow discontent:Karşı ülkenin halkında hoşnutsuzluk,memnuniyetsizlik yaratıp isyana sebep olabilirsiniz bu seçenekle.

3)Support rebels:Düşman ülkede hali hazırda isyan hareketi varsa aylık bir bütçe ayırıp bu isyana destek olabilirsiniz.Bir de siz saldırırsınız isyanla birlikte oh mis

4)Sabotage reputation:Bu ülkenin prestijini her türlü ülkeyle bozarsınız(düşmanıyla,komşusuyla,ezeli rakibiyle vs.)

5)Infiltrate administration:Bu seçenek çok bomba bir seçenek.Eğer başarılı olursanız karşıdaki ülkenin harite üzerindeki sisi kalkar.Yani tüm ordusunu,şehirlerini nerde ne kadar askeri var görürsünüz.

Economy actions(ekonomik hareketler):

1)Issue embargo:Ticari gücünüzün fazla olduğu bölgelerde,hedef ülkenin ticaret gücünü düşürür.Ancak dikkat,sizin de ticari verimliliğiniz bir miktar düşecektir,hedef ülke sizin ezeli

rakibiniz(rival) olmadığı sürece.

2)Send gift:Belli bir altın karşılığı hediye gönderirsiniz,karşılığında ilişkileriniz gelişir.

3)Loan offer:Karşı ülkeye borç önerirsiniz.

4)War subsidies:Eğer hedef ülke savaştaysa,her ay bir miktar altın yardımı yapabilirsiniz(savaşı bitene kadar veya siz anlaşmayı bozana kadar).

5)Sell province:Hedef ülkeye toprak satma seçeneğimiz.

Access actions(Askeri olarak bazı izin hareketleri,tam nasıl çevireceğimi bilemedim)

1)Ask for military access:Ordularınız hedef ülkenin sınırları içinde hareket edebilir.Müttefik olmanız gerekmez.

2)Ask for fleet basing rights:Donanmanız hedef ülkenin limanlarına sığınabilir ve tamir alabilir,bana sorarsanız çok çok önemli bir özellik eğer adalara falan çok saldırıyorsanız.

3)Offer for military access ve offer for fleet basing rights:Bu da hedef ülkenin sizin sınırlarınıza girmesi veya donanmasının sizin limanlarınıza sığınması özelliği.

Bu günlük sona geldik arkadaşlar.Bir sonraki bölümde görüşmek üzere!

NOT:Arkadaşlar yanlış çevirdiğim noktalar falan varsa lütfen söyleyin düzelteyim ingilizcem çok iyi değil.Teşekkürler.
    Kardes bir oynanis videosu cekip-yayinkarmisin bide ben kusatma yapiyorum 20 birlik gibi biseyle kazandim dedik sehrin ustunde cizgiler cikiyor bu cizgiler nedir ne degildir anlatabilirsen sevinirim
    < Bu mesaj bir yönetici tarafından değiştirilmiştir >

• moskova çok hızlı büyüyor nasıl önüne geçicez?
  • quote:

Orijinalden alıntı: dotacı22

moskova çok hızlı büyüyor nasıl önüne geçicez?

Asya'daki müslüman ülkelere ve Polonya-Litvanya'ya yardım et.
  • quote:

quote:

peki polonya Litvanya birleşti commonwealth oldu ve Avusturya maceristanda böyle birleşiyormu nasıl birleştiriyorlar ülkeleri
  • quote:

quote:

quote:

peki polonya Litvanya birleşti commonwealth oldu ve Avusturya maceristanda böyle birleşiyormu nasıl birleştiriyorlar ülkeleri

Bazı ülkeler birleşebiliyor evet.Avusturya-Macaristan'ın birleştiğini sanmıyorum.İskandinavya'daki devletler mesela birleşebiliyor.Almanya da oluşturulabiliyor.Örnekler çoğaltılabilir.

• quote:

quote:

quote:

quote:

Bazı ülkeler birleşebiliyor evet.Avusturya-Macaristan'ın birleştiğini sanmıyorum.İskandinavya'daki devletler mesela birleşebiliyor.Almanya da oluşturulabiliyor.Örnekler çoğaltılabilir.

benim bildiğim tarihte Avusturya Macaristan bi ara birleşiyor peki Osmanlı kırım birleşmesi olabilirmi yada kırımla herhangibir devletle birleşebiliyormuyuz yeni devlet kurmak için (kırımla oynuyorumda)

ekleme: ayrıca kırımda dandik biyönetim var teknolojiside kötü onu monarşi yapammı yapmayammı

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dotacı22 -- 5 Eylül 2014; 13:07:47 >

• quote:

quote:

quote:

quote:

quote:

benim bildiğim tarihte Avusturya Macaristan bi ara birleşiyor peki Osmanlı kırım birleşmesi olabilirmi yada kırımla herhangibir devletle birleşebiliyormuyuz yeni devlet kurmak için (kırımla oynuyorumda)

ekleme: ayrıca kırımda dandik biyönetim var teknolojiside kötü onu monarşi yapammı yapmayammı

Osmanlı ve Kırım birleşerek yeni ülke oluşturmaz.Sadece Osmanlı vassalı olduğu için Kırım'ı kendi devletine katabilir.Avusturya ve Macaristan'ın tarihte birleştiği doğru ancak oyunda gerçekleşiyor mu hatırlayamadım,görmedim de.Teknoloji ücretlerini azaltan herhangi bir yönetime geçsen iyi olur.

• quote:

quote:

quote:

quote:

quote:

quote:

Osmanlı ve Kırım birleşerek yeni ülke oluşturmaz.Sadece Osmanlı vassalı olduğu için Kırım'ı kendi devletine katabilir.Avusturya ve Macaristan'ın tarihte birleştiği doğru ancak oyunda gerçekleşiyor mu hatırlayamadım,görmedim de.Teknoloji ücretlerini azaltan herhangi bir yönetime geçsen iyi olur.

peki hiç monarşiye geçmeyip demokrasiye geçme gibi bi şansım varmı varsa nasıl?

• quote:

quote:

quote:

quote:

quote:

quote:

quote:

Sanırım isyan çıkıp başarılı olursa yönetim şekli değişebiliyor.Ben hiç değiştirmedim ama böyle olması gerek.Bu şekilde monarşiden cumhuriyete veya tam tersi gerçekleşebilir.

• quote:

quote:

quote:

quote:

quote:

quote:

quote:

quote:

Sanırım isyan çıkıp başarılı olursa yönetim şekli değişebiliyor.Ben hiç değiştirmedim ama böyle olması gerek.Bu şekilde monarşiden cumhuriyete veya tam tersi gerçekleşebilir.

yani cumhuriyrt isyanları çıkınca bastırmayıp şehirleri salacam tamam anladım yalnız cumhuriyet mi iyi monarşimi ?

• quote:

quote:

quote:

quote:

quote:

quote:

quote:

quote:

quote:

yani cumhuriyrt isyanları çıkınca bastırmayıp şehirleri salacam tamam anladım yalnız cumhuriyet mi iyi monarşimi ?

Amacına göre değişir google'larsan görebilirsin hangisi ne içini iyi.

• 
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.