Ev içi internet ve network dağıtımı / Fiber, Cat6 veya Cat7 kablo kullanmak/ Cisco Meraki (2. sayfa)
-
-
Öğrenmek güzel kurcaladıkça daha çok merak ediyor insan.
Bu degerler dediğiniz gibi çok iyimiş. Söyle bir durum var. Arada ne kadar çok ek varsa o kadar sinyal kalitesi düşüyormuş okuduğum kadarıyla. Direk kutudan gelen cat 5 kablosundan 2 ayrı hat çekmiştim. Tabi bu hatları ayırıcı bir splitter ile sagladım. Acaba diyorum bu halde sinyaller çok iyi ise aradaki bağlantıları iptal edip direk kutudan gelen cat5 i modeme bağlarsam seviyeler daha da iyileşebilir! Birde kablo mesafesini 40 mt den 20 mt ye düşürürsem en az kayıplarda daha saglıklı ve kaliteli baglantıyı yakalamış olurmuyum? -
quote:
Orijinalden alıntı: FoxPark
Öğrenmek güzel kurcaladıkça daha çok merak ediyor insan.
Bu degerler dediğiniz gibi çok iyimiş. Söyle bir durum var. Arada ne kadar çok ek varsa o kadar sinyal kalitesi düşüyormuş okuduğum kadarıyla. Direk kutudan gelen cat 5 kablosundan 2 ayrı hat çekmiştim. Tabi bu hatları ayırıcı bir splitter ile sagladım. Acaba diyorum bu halde sinyaller çok iyi ise aradaki bağlantıları iptal edip direk kutudan gelen cat5 i modeme bağlarsam seviyeler daha da iyileşebilir! Birde kablo mesafesini 40 mt den 20 mt ye düşürürsem en az kayıplarda daha saglıklı ve kaliteli baglantıyı yakalamış olurmuyum?
yani doğal olarak. madem ugrascan 23 awg cat6 s/ftp ile yap. marka istersen corning yoksa HCS kullan. bir ucunu ankastereye diğer ucunu direk modeme gir. ankastreye düz tornavida yada maket bıçağının tersiyle, modeme de rj11 ile girersin. rj45 çakan penseler rj11 i de çakar. tam ortadaki ikiliyi kullancan. mavi-mavi beyaz ı kullan. kablonun içinde sargılar aynı uzunlukta değildir. turuncu-turuncu beyaz ile mavi-mavi beyaz 100 metre de 3 metre fark eder.
-
Belirttiğiniz kablodan satan firma bulamadım. Hepsi sabit 350 MT satıyor parça satan yok. -
bilgisayarcılar yada internet cafelerde vardir. belki s/ftp yoktur ama parça bulabilirsiniz. -
Selam, konuyu hortlatacam ama yeni bi ev aldım. Apartmanın girişinde Fiber kutusu var TT nin. Daireye kadar cat5 yada cat6 kablo çıkıyor. Bu fiber değil. Kafama takılan şu, fiber olsa fiber modeme optik kablo giricez, vdsl olsa 2 tel kablo ile yine modeme giricez.. Peki bu cat5 veya cat6 olan kabloyu modeme nasıl giriyoruz WAN bağlantısından mı?
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
Bu konunun aktif tutulması lazım, ev içine/apartman içine/yan eve internet dağıtımı önemli ve eğlenceli bir konu. Ben de bu sıralar bununla uğraşıyorum, eski bir duvar içi telefon-TV tesisatını yeniliyorum (malzemeleri ve planı benden, işçiliği ustasından).
Sorununuz çözülse de çözülmese de yazayım, başkası faydalanır belki.
Binaya fiber kablolar giriyorsa, bina içinde 3 olasılık var:
- Bina içine DSLAM kabini kuruyorlar, bundan her daireye VDSL internet veriyorlar, daireye gelen CAT5/CAT6 kablonun ucuna RJ11 jakı basıp VDSL modeminizin DSL girişine takıyorsunuz.
- Bina içine MDU kabini kuruyorlar, bundan her daireye fiber internet veriyorlar, daireye gelen CAT6 kablonun ucuna RJ45 jakı basıp modeminizin/router'ınızın WAN girişine takıyorsunuz.
- Fiber kablo dairenize giriyorsa, size bir GPON terminali (ONT cihazı) veriyorlar, fiber kablo bu cihaza giriyor, bu cihazdan çıkan CAT6 kablonun ucuna RJ45 jakı basıp modeminizin/router'ınızın WAN girişine takıyorsunuz. Yine fiber internet kullanıyorsunuz.
1.senaryoda VDSL2 uyumlu bir modem kullanmak zorundasınız, çünkü hiçbir router DSL sinyallerini alamaz. Router sadece bir dağıtıcıdır.
2. ve 3.senaryoda, router özelliği olan modemi veya sade router'ı bir dağıtıcı olarak kullanırsınız. Modemlerin/router'ların WAN girişinden giren fiber interneti, kablolu ya da kablosuz olarak diğer cihazlara verirsiniz.
Bina içi kullanılan kablolamada ise; CAT3 kablo 10 megabit, CAT4 kablo 16 megabitte sınırlandığı için tercih edilemez. CAT5 de 100 megabitte sınırlandığı için, yüksek hızlı fiber internetin söz konusu olduğu 2. ve 3.senaryoda tercih edilemez.
"Fiber modem" diye özel bir modem türü yok. "Fiber modem" bile değildir onlar, "fiber router"lardır. Yani MDU kabini ya da ONT cihazından kendilerine gelen fiber interneti yayarlar sadece. "Fiber uyumlu modem" dediklerine bakarsanız, hepsi de Gigabit WAN girişine sahip olan modem veya router'lardır. Yani gigabit hızında internet alan her cihaza, kafadan "fiber modem" diyorlar nedense.
Mesele sadece WAN girişi değil ki. Amaç 100 megabitin üstünde, hatta 1 gigabitlik fiber internet kullanmak ise, MDU ya da ONT'a bağlı olan router'ın (dağıtıcının) hem WAN hem LAN portları gigabiti desteklemeli. Kablosuz olarak 300-500 megabitten yayması önemli değil, kablosuz verimsiz bir şey, sinyal karmaşası. Kablolu bağlantıdan 1 gigabitten yayması lazım önce.
Bugün "ADSL/VDSL/fiber uyumlu modem" diye bir sürü cihaz var piyasada. Bakıyorum WAN'ları Gigabit ama LAN'ları Fast Ethernet. Yani 1 gigabitten alıyor da 100 megabitten veriyor.
Binadaki kabin ya VDSL kabini, ya da fiber kabinidir.
Ben FTTB (binaya kadar fiber) altyapısında VDSL olmaz diyordum ki, bazı binaların içine DSLAM kabini kurulduğunu öğrenince şaşırdım. Binaya kadar fiber kablo döşeyip VDSL vermek çok tuhaf, çok saçma bir iş.
-
3 katlı bina için nasıl tesisat kuruyoruz ve interneti nasıl dağıtıyoruz, onu da yazayım.
Üstteki 2 katta, eskiden kalma telefon ve TV hattı var. Bu kablolar, iki tane sıvı altı buattan dağılmış. 14 mm'lik borular içinden kalın TV anteni kabloları ve ince telefon kabloları yürütülmüş. Bazı borulardan tek, bazılarından çift kablo yürütülmüş. Hangi borunun hangi odaya gittiğini tespit ettik önce.
Telefon tesisatında çok fazla ekleme yapıldığını gördük ve bu eklenti noktalarına birkaç el teması sonrasında internet hızının düşüverdiğini de gördük (kablo kopmadığı halde). Modem arayüzünde gözüken maksimum hız, 10-12 megabit birden azaldı. O derece hassas. Eski tesisatların durumu gerçekten vahim. Altyapı hızı sorguladığımızda 68 megabit çıkıyor ama modem arayüzünden bu değeri hiç göremedik (40 megabit gördük, o da 28'e düştü). Tesisat değişimi tamamlandığında 68 megabit göreceğimize eminim. O zaman 50 megabit internet kullanabileceğiz.
Eski kabloların hepsini çıkarıp borulara 6 mm kalınlığındaki CAT6 kablolar süreceğiz. Ören Kablo kullanıyoruz, marka çok da önemli değil. 23 AWG, CAT6, önemli olan kısmı bu, gerisi teferruat. Kaplaması falan önemsiz. Aynı kategorideki farklı marka kabloların bütün teknik ve elektriksel özellikleri aynı oluyor zaten.
Sıva altı buatın olduğu yere 8'lik Switch koyacağız. Duvarlardaki bazı TV ve telefon prizlerini, data prizleriyle değiştireceğiz. 8'lik Switch'in, 1 girişi 7 çıkışı olduğu için, bir switch'ten seçmece 7 prize internet ulaştırabileceğiz. Switch'e giren internet de tabii ki modemden CAT6 ile geliyor. Yani Modem > Switch > 7 priz, yani üstteki 2 katta 7 cihaz kablolu bağlanabilecek. Sonra bu prizlerden birine takılacak bir router ile, üst katlarda kablosuz olarak da dağıtabiliriz tabii.
Alt katta duvar içi bir tesisat yok.
Türk Telekom ankastresinden modeme CAT6 çekeceğiz. Modemi de 1.kat girişi önüne, tavana yakın yüksekçe bir noktada bir pano içine monte edeceğiz, su ve toz almaması için. Modeme gelen internet, üstteki iki kata tek bir kabloyla gidecek, 2.kattaki buat içindeki Switch ile 7 prize dağılacak, dediğim gibi.
Alt katta ise, duvar içi boru olmadığından ve boru koymak için duvarları kırıp dökmek istemediğimizden, en az zarar olacak şekilde, modeme en yakın odanın duvarında küçük bir delik açacağız, panodaki modemden bu deliğe bir CAT6 çekeceğiz, modemi bu kablo ile oda içindeki bir router'a bağlamış olacağız. Yani modem > Router > 4 cihaz. Router'dan kablosuz olarak da dağılabilecek tabii.
Modeminizi kuracağınız yeri belirlediniz mi, eski tesisatın geçtiği yerleri bildiniz mi, gerisi kolay. Switch'ler ve Router'ları doğru yerleştirdiniz mi sağı solu dağıtmadan yenilersiniz. Biraz uğraştıran bir süreç ama keyifli.
Evinde 100 megabit üstünde interneti olanların, gigabit özellikte Modem, Switch ve Router kullanması gerekir. 100 megabit üstü internette, "Gigabit zinciri" kurulmalı.
Mesela, şu iki switch'ten TL-SG1008D olanı Gigabit LAN portlarına sahip. Böyle bir switch, prizlere/cihazlara 1 gigabit hızında çıkış verebilir. Diğer switch ise 100 megabitte sınırlar.
https://www.tp-link.com/tr/compare/?type=smb&typeId=42&productIds=4621%2C4632
Tesisatı, kablosundan prizine modeminden router'ına kadar tek bir zincir olarak düşünmek şart.
Yine gigabit özelliği olan CAT6 kablo kullansanız bile, switch, router, modem gibi diğer devre elemanlarında gigabit yoksa, yine sınırlarsınız, 100 megabiti aşamazsınız.
Bu işlerle uğraşan herkese kolay gele.
-
tarif ettiğin 3. seçenek oluyor FTTC telefon hattı ile bağlıyorlar...
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X