Şimdi Ara

Ev içi internet ve network dağıtımı / Fiber, Cat6 veya Cat7 kablo kullanmak/ Cisco Meraki

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
29
Cevap
1
Favori
6.495
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
    Üç katlı müstakil bir evin network dağıtımı projesini yapıyoruz, sizlerin fikirlerini almak isterim:

1) Mevcut durumda zemin kat garaja gelen internet sinyalini bir panoya sokmayı planlıyoruz. Bu panodan her kattaki mahale ayrı ayrı Cat6 kablo ile direkt bağlamayı düşünüyoruz. (3 kat için toplam 15-20 adet cat 6 gidecek). Bunun yerine fiber ile her 3 katda oluşturulacak kat panolarına gitsek, kat panosundan da o kattaki mahallere cat 6 ile giteek teknik/hız yönünden bir avantaj/dezavantaj olur mu? Arada birden fazla terminal olması hızı/ping i yavaşlatır mı? Fiber/Cat6 dönüşümü sorun yaratatır mı? Her iki senaryo için (Fiber->Cat6 veya panodan itibaren tamamen Cat 6) yaklaşık maliyetleriniz nelerdir?
    2) Bu evde kullanmak üzere hangi markaları önerirsiniz. Hem ana pano hem gerekirse kat panolarında switche ihtiyacım olacak. Internet garajdan itibaren networke gireceğindn ayrıca katlarda routera ihtiyacım sanırım olmayacak. (Wireless için olan dışında) Cisconun network switchlerinde uzman olduğunu biliyorum ama ev tipi kullanım için basit ve kullanışlı modeli nedir bilmiyorum. Cisco Meraki modelini bir yerde okudum fakat bu projeye uygun mudur fiyatı nedir öğrenemedim.
    3) Yabancı forumlarda artık günümüzde yeni bir proje yapılacaksa Cat 6 yerine Cat 7a kablo kullanımını öneriyorrlar bu sayede 10Gb-tbase network standardı sağlanır deniyor. 1 numaralı paragrafta belirttiğim senrayolar dikkate alınırsa, sizce Cat7a kullanılması mı gerekir? Bildiğim kadarıyla Cat7a Cat6 ya göre çok kalın olduğundan uygulanması da zor.

Teşekkür ederim.

• Bence fiber isine girmek gereksiz olur. Fiberin sonlandirilmasi ve malzemeleri pahali. 3 katli diyorsunuz. Kullandiginiz bakir Cat6 kablo 90-100m yi asmiyorsa sorun olmaz. Cat7a ile Cat6a arasinda performans bakimindan sizin kullaniminizda bir fark olmayacaktir. Cat7a nin aluminyum muhafazasi oluyor ekstradan, yogun kablolamalarda veya yuksek gerilime yakin yerlerde noise'u azaltmasi icin.

Switch olarak Cisco tabi ki iyidir ama maliyeti dusurmek isterseniz Extreme Networks'un switchlerine bakabilirsiniz. Daha da dusurmek isterseniz Huawei tarafina yonelebilirsiniz. Yogun bir network akisiniz olmayacak diye tahmin ediyorum. O yuzden ulkede destegini alabileceginiz bir gigabit switch isinizi gorur diye dusunuyorum.

Biraz maliyet odakli yorum oldu. Her seyi olabilecek ust kalitede isterseniz bunun ucu yok zaten.
  • bir bağlantı arasına cihaz girmesi demek tepkime süresi . maliyeti .sorun kaynağını bulmayı ve stabileteyi genelde azlatan şeylerdir.

Böyle ufak çaplı bir yerde UTP kablo yani ethernet ile sistem kurulması daha kolay ve kullanışlı olacaktır.

Türkiyede cat 7 kablo bulmanız zor birde onların uçları farklı tanesi 1 dolar olması gerekiyordu. Malzemeyi bulabilirseniz cat 7 kullanmanız uzun vadede avantaj oalcaktır tabiki.

Bulamazsanız Cat 6 türünün outdoor versiyonu . içinde klavuz olan ve parazitlenmelere karşı alimunyum sargı + tel örgülü sistemler kullanılabilir.

Parazit önleme sisteminin çalışması için kablonun dışında bulunan aliminyum sargı ve tel örgünün ev hattından ayrı network sistemi için oluşturulmuş ayrı bir topraklama yapın.

Ev hattının topraklmasına kesinlikle bağlamayın.
  • Birebir aynı düşünce içindeyiz diyebilirim. Yaptığım araştırma sonucunda binadaki kutudan evin içine CAT6 için F/UTP olanı seçmek gerekiyor. Çünkü, aliminyum folyo kaplı birde klavuzu mevcut.

Ev içi internet ve network dağıtımı / Fiber, Cat6 veya Cat7 kablo kullanmak/ Cisco Meraki
  • FoxPark kullanıcısına yanıt
    tabi bunun ucuna plastik uç takarsak o aliminyumun pek faydası olmaz :D onuda yeri gelmişken belirteyim .
    http://www.cyberxlink.com/resize/Shared/Images/Product/RJ45-Connector-Shielded-EZ-RJ45-CAT-6-with-External-Ground/CN1-4565-Z6S_14.jpg?lr=t&bw=550&w=550&bh=550&h=550
  • quote:

Orijinalden alıntı: ULTILIX

tabi bunun ucuna plastik uç takarsak o aliminyumun pek faydası olmaz :D onuda yeri gelmişken belirteyim .http://www.cyberxlink.com/resize/Shared/Images/Product/RJ45-Connector-Shielded-EZ-RJ45-CAT-6-with-External-Ground/CN1-4565-Z6S_14.jpg?lr=t&bw=550&w=550&bh=550&h=550

Bilmediğimdem soruyorum, linkeki ürünün bu kablo ile faydası tam olarak nedir. Yani aliminyum folyoyuda bu sokete dahil mi edeceğiz nasıl olacak.

Kabloyu bulduğum internet sitesi. 40mt kadar almayı planlıyorum fakat ne kadar güvenilir bilmiyorum. Resimdeki konnektörden ben TR de bulamadım. Zırhlı olanlar var ama arka kısmındaki kelepçeleri yok.
    http://www.ekokablo.com/urun/89988/BEEK_-_BC-305-FU6.html

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi FoxPark -- 31 Mart 2017; 15:21:16 >

• FoxPark kullanıcısına yanıt
    Sayın FoxPark,
    Kablo olarak 10GB-base desteklemesi için Cat6a kullanmayı düşünüyorum. Bunlarda da bildiğim kadarıyla S/FTP koruması, sizin söylediğiniz F/UTP kablo tipinden daha yüksek kaliteli ve uzun mesafede sinyal koruması sağlıyormuş.

Yine de uygulamayı bilen kullanıcılar görüşlerini paylaşırsa sevinirim.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi buzzinthing -- 2 Nisan 2017; 18:31:11 >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • buzzinthing B kullanıcısına yanıt
    Benim kabloyu kullanacağım maksimum mesafe 40 MT yi geçmez o nedenle f/UTP düşünüyorum. Dediğiniz gibi bu konuda bilgi sahibi arkadaşlar varsa bizi de aydinlatirsa iyi olur
  • Konuyu yukarı
  • quote:

Orijinalden alıntı: FoxPark

Benim kabloyu kullanacağım maksimum mesafe 40 MT yi geçmez o nedenle f/UTP düşünüyorum. Dediğiniz gibi bu konuda bilgi sahibi arkadaşlar varsa bizi de aydinlatirsa iyi olur

aydınlatalım.

1. aynı marka model cat5e ile cat6 arasında (unshield,foil, awg, polietilen vs) taşınan hız olarak fark yoktur.
    2. 100 metreye kadar şu kadar hız taşır dediklerinde bunun tam olarak yüz metre olması gerekmez. kablonun cinsi modeli burada değişir. bunların testlerini yapabilen cihazlarda (fluke dtx 1800) bu açıkça bellidir.
    3. bu testten istenilen sonuçlar çıkmazsa fiber o zaman çözüm olarak kullanılır.
    4. cat6a ve cat7 üzerinde 10gbit/sn yük taşıyabilmektedir. bu yükü yollayan sevkiyatçı yoksa bir işe yaramaz gerçi. sevkiyatçı ne demek? günümüzdeki aktif network cihazları 1gb/sn switchlerdeki portları bile 10/100/1000 olarak gözükmekte. piyasadaki pahalı management switchlerde bile ancak 2 yada 4 port 10gb destekliyor. bu yüzden kablo 40gb yük taşısa bile sevkiyatçı 1gb/sn ise paranızı israf etmenize gerek yok.
    5. 100 metre işin raconu. bunu 120-140 metrelerde de görmek mümkün. ancak sonlandırma patch panelde yapılıyorsa ki işin raconu bu patchleme için kullanılacak patchcordları da hesaba katıp testleri ona göre (uçtan uca) yapmak lazım.
    6. kablonuzun categorisi ne olursa olsun (bu biraz yanlış olabilir) geçtiği güzergahta etkilenebileceği bir alan yoksa ftp kablo kullanmanıza gerek yok (aslında bu kısımda bayağı bi kafa patlatmak gerekiyor). şöyle ki: ftp kablolar cat7 ye kadar 3e ayrılırdı. f/utp. s/ftp. sf/utp. bazı kablo markaları çeşitli modeller ile bunları çoğaltmıştır. bunların hepsinde band genişliğinin bozulmamasını sağlayan katmanlar vardır. peki bu kabloları ne zaman nerde kullanıcaz. bu kabloları üzerlerinden yüksek akım yüksek gerilim vs geçen kabloların yakınından hat çekilecekse o zaman kullanıcaz. yakın derken? kimisine göre 2 parmak kimisine göre 1 metre kimisine göre 10 adım. bunları ölçen cihazlar vardır elbette de kim bilir nerde kim bilir kimde. neyse konuyu dağıtmadan dış ortamda dış ortam kablosu iç ortamda iç ortam kablosu kullanılır. shieldli ve folyolu kablolar elektromanyetizm den etkilenmemek için kullanılır. kullandıgınız kablonunda kendi direnci vardir. bu yüzden cat6a, cat7, cat7a, cat8 ve cat8a yüksek band genişliklerinde çalışabilmesi için ftp standardi ile üretilmiştir.

• CRhackSH kullanıcısına yanıt
    Burada işin özü taşıyıcının kapasitesi ve gücü sanırım. Kablolar aynı özelliklere sahip fakat sinyalinde parazit oluşturacak bir etken yok ise kablo değişmenin bir anlamıda yok diyebilirmiyiz?

Birde karşı komşumun ve benim evime aynı kutudan cat 5 kablo gelmekte. BF te aynı haritada komşumun pingi 50 civarında gezerken benim ping 70 lerde. Sistemi komuşumun evine götürüp orada denedim ping düşük. Acaba diyorum benim eve gelen cat 5 kablosunun sinyalini bozan bir durum mu var?
  • quote:

Burada işin özü taşıyıcının kapasitesi ve gücü sanırım. Kablolar aynı özelliklere sahip fakat sinyalinde parazit oluşturacak bir etken yok ise kablo değişmenin bir anlamıda yok diyebilirmiyiz?

Birde karşı komşumun ve benim evime aynı kutudan cat 5 kablo gelmekte. BF te aynı haritada komşumun pingi 50 civarında gezerken benim ping 70 lerde. Sistemi komuşumun evine götürüp orada denedim ping düşük. Acaba diyorum benim eve gelen cat 5 kablosunun sinyalini bozan bir durum mu var?

aynen öyle. kablolamayı burda doğru belirlemek lazım. kablo testlerinde sinyal kalitesi 8 standart altında ölçülüyor. bunların 3 ü en önemlisi. bunlar sinyal kaynaktan çıktıgı andaki şiddeti, hedefe ulaştıgı andaki şiddeti ve kat ettiği yol boyunca dışardan etkilenmesi. oyunlardaki ping genelde sinyalin dışardan etkilenmesi yüzünden. burdaki hedef interneti en kısa şekilde mümkün olduğunca yalın halde tutmak. örnek vermem gerekirse yazın pingler genel olarak yüksektir. gün ışığı zaten elektromanyetiktir. ayrıca akşamları tüm gün ısınan zemin sinyal kalitesinde dalgalanmalar yaratır ancak gündüze göre daha stabildir. fotonlar nesnelerin içinden geçer geçerken titreşir vs vs. bunun önüne geçmek için alt yapıyı düzenlemek gerekir. bütün bunlar seninle yada benimle olmaz. kabloyu kısa tut. geçeceği yeri derin kaz. izoleli çelik spiral kullan. çelik spirali toprakla vs vs. burda senin yapabileceğin pek bişey yok. keşke her yer fiber olsa da kayıp bu kadar çok olmasa. bakırın kaderi bu malesef.

O zaman apartman dairesinde bu işler biraz zor. Kabloyu kısa tutmak için tek çözüm evin içinden değilde dışardan çekmek o zaman mesafe 20 MT ye kadar düşüyor.
  • iş internetten açıldıgına göre bir iki bilgi daha vereyim. adsl için 2 damar yeterlidir. bu bildiğimiz telefon hattıdır. cat kablolardaki mavi-mavi beyazdır. bu modeme girer. modemde işlenir ve lan portu olarak çıkar burdaki renkleri turuncu-turuncu beyaz ve yeşil-yeşil beyazdır. biz bu çıkıştan patchcord ile bilgisayara gireriz. günümüz modemleri 100mb/sn dir. böyle olunca 10/100/1gb/sn olan gigabyte xa990-ud3 rev3.0 anakartımızdaki NIC cihazı 100mb/sn ye çalışır. şimdi bu ne demek? bu; sen hız testi yaparsın orda 16 mbps bile görsen bu anca internetten saniyede 2 megabytelık data alışı yapman demek. online oyunlarda 50 ping diyelim bu rakama. sen eğer komşunla arana 1 gb/sn veri taşıyabileceğin bir kablo çeksen. LAN'dan cs atsanız ping kaç olur? saniye de 124 megabyte data alış-verişi ( burda alış-veriş. önceki örnekte veriş upload hızına bağlıydı çünkü onu hesaba eklersek senin ping görece 80 lere zıplar bu da kafa karıştırır). o da ne bizim ping yok denecek kadar az. ama burda işin içine birde fps giriyor ki oda bizi başka bi solucan deliğine götürüyor. diyorlarki insan gözü 35-45 fps den fazlasını algılamaz oyunlarda fps yi bu civarda tutun. tamam tutalım da bende var fx8350 sende var celeron D. bende var 32 gb ram sende var 1 gb ram. bende var sapphire r7 250x vapor sende var voodoo III 3000. ben oynuyorum ultra da sen oynuyorsun very very low'da. senin fps 35-45 arası benim fps 120-140 arası. oyunu sen kurduysan fark eder mi? ben kurduysam fark eder mi? evet eder. senin sistemin benimkine yetişemeyeceğine göre benim sistemim seninkinin seviyesine düşecek. Lan'daki tracerlar senin işleyebileceğin kadar data paketi yollayacak yada baktı olmuyo işi direk senin tracerlara yıkacak. sen istek yolladıkça sana data akışı yapacak buda lan'ı yavaşlatacak. yani sen saniyede 124 megabyte datayı işleyemezsen lan'da saniye de o kadar data akışı olmayacak boyle olunca bizim olmaması gereken ping yine yükselecek. 2 bilgisayar arasındaki ilişki böyle olunca online oyun serverları, data centerlar bu yüzden önemli. o yüzden o bilgisayarlarda 4 tane lan portu 2 tane işlemci 32 tane çekirdek 512 gb ram var. tek bir bilgisayarda.

• quote:

O zaman apartman dairesinde bu işler biraz zor. Kabloyu kısa tutmak için tek çözüm evin içinden değilde dışardan çekmek o zaman mesafe 20 MT ye kadar düşüyor.

sen al eline bi şu elektrikçilerin kullandığı ucuz naylon kangal borulardan, cırtla sağa sola. içinden de cat5e kablo geçir.maksat çoluk çocuk koparmasın. o kadar uğraşmışkende 1-2 sene dayansın. dışarda da bildiğin kalorifer borusunun içine döşe.fıratpene filan gerek yok en ucuzu neyse ondan al. bak keyfine. girme fiber, cisco işine.
    Teknik detaylara bakılırsa anladığım kadarıyla baya bilgi ve tecrübe sahibisin bu konuda. Cevaplar içinde teşekkür ederim.

Şöyleki binaya fiber geliyor kutudan Cat5 çıkıp eve geliyor fakat modeme Cat 5 bağlı değil rj11 ile yani telefon hattı jaki ile bağlanıyor modeme. Madem Cat 5 in sadece iki telinden faydalaniliyorsa neden Cat 5 kullanıyor Telekom. Kutudan direk iki telli bakır kablo ceksinler.

Modem arayüzünden bakınca vdsl2 olarak görüyorum. Maksimum bağlantı 150 mbit, benim internetin bağlantısı 24 mbit gösteriyor. Kafamı çok karıştırdığı için kablo değiştirme ve mesafeyi kisaltma işine girdim. Çünkü oyunun içine ediyor bu ping muhabbeti. Bütün mesele ping düşürmek. Sırasiyla kablo değişimi sonrası modem en son olmadı ev :)
  • buralarda binaya fiber gelir telekomun kabinetine girer orda modem ve swtich vardir. fiber önce modeme modemden de switch e girer. telekom bu switch i bütün abonelere port açarak paylaştırır. ya da her daire ye tek core bi multimode genellikle sc fiber gelir media converter dan geçer ve genelde switch e girer. siz interneti bu switchten alırsınız. sizin söylediğinizi anlayamadım ben. vdsl yi bunlar fiber hızında internet diye sattı ama 2 tel diyosunuz. 2 tel ise üzerinde AC 48 volt geçen bildiğin telefon hattıdır o. fiber kutusu ile ev arasındaki çalışmayı düzenlemek için çalışma yapılacaksa üstteki 2 seçenek pingi kesin düşürür.

https://tr.wikipedia.org/wiki/VDSL2

oku burayı yardımı dokunacaktır. cat5 i değiştirsen bile düşecek senin ping.

Fiber kablo->Binadaki kutuya->Kutudan Cat5->Daireye->Dairede telefon hattı olarak rj11 kullanılıyor. Akşam eve gidince modem arayüzünde yazan değerleride eklerim. Yani bize fiber diye bakır telli 24 mbit internet vermişler.

Ev içi internet ve network dağıtımı / Fiber, Cat6 veya Cat7 kablo kullanmak/ Cisco Meraki Ev içi internet ve network dağıtımı / Fiber, Cat6 veya Cat7 kablo kullanmak/ Cisco Meraki Ev içi internet ve network dağıtımı / Fiber, Cat6 veya Cat7 kablo kullanmak/ Cisco Meraki Ev içi internet ve network dağıtımı / Fiber, Cat6 veya Cat7 kablo kullanmak/ Cisco Meraki

• telekom un kabinetinin içini aç onu da çek. diger kutularda sanırım telefon ankastresi var. onları da çek. akşam tekrar bakalım

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi CRhackSH -- 13 Nisan 2017; 15:59:31 >
    Biraz geç cevapladim kusura bakmayin.

Kabin kapalıydı diğer iki kutuda soketler var. Yani bir nevi piriz. Kabloları birbirine bağlayan apart.

Buda modemin baglanti değerleri

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.