Evet gençler, Bu forumu bilgi vermek amaçlı bırakmaya ve sadece geyik yapmak için kullanmaya karar vermiştim; ancak bu bir toplum sağlığı meselesi olduğu için paylaşım yapıyorum. Yeni geçtiğim 45 yıllık bir binadaki daireye, onca inşaat çalışmasından sonra taşındım. 2 ay kadar huzur içinde oturduktan sonra hamam böcekleri çıkmaya başladı. Tüm evi odalara çerçeve şeklinde raid köpük sıkıp evi terk ettik. Akşam eve geri döndük. 18 ölü topladık. O anda hem bizim dairede, hem de binada bir böcek sorunu olduğunu anladık. Sonra profesyonel ilaçlama firması çağırdık. Tüm binayı ikna ettik. Tüm daireler dahil ilaçlattık. Bu arada ucuz bir işlem. Daire başına 75TL, ortak alanlar 150TL (kapıcı dairesi dahil). Ortak alan daire sayısına bölünüyor hali ile. Maliyetinden korkmayın özetle. Bizde daire başına 105TL'ye geldi. Bu işlemden sonra her gün 4 ölü toplamaya başladık. 7 gün boyunca böyle devam edince, evde yuvalanmış böceklerin içinden geçtiğimizden, bu ölülerin dışarıdan girdiğinden emin olduk. Ve çalışmaları genişletmeye başladık. Öncelikle banyoları evin kalanından izole etmek için kapı altı süpürgeleri aldık. Yere baskı yapacak şekilde monte ettik. Bunu yapınca ana banyodan çıkan böceklerin evin kalanına geçemediğini gördük. Normalde elbet bir açıklık bulup çıkarlar. Ancak banyoya çıktıkları an ilacı yeyip şapşallaşıyorlar. Bu noktada tek yapmanız gereken bariz delikleri tıkamak oluyor. Evin tüm zemin giderlerini, duş kanallarını söktük. Hepsinin altına sineklik yapıştırıp geri taktık. Sineklikten sadece yavru hamamböcekleri geçebilir. Kalanı geçemez. Tüm gider deliklerinin (lavabolar, çamaşır makinesi, bulaşık makinesi giderleri) takozla düzgün kapandığından emin olduk. İki tanesinde açıklık keşfettik. Takozu düzgün bağlamamış usta. Düzelttik. Hala günde 2-4 böcek ölüsü toplamaya devam ettik. Bu noktada bina rögarından işkillenmeye başladım. "Temizletelim, ilaçlayalım" dedim. Binayı ikna ettim. Rögarı açtığımızda çektiğimiz sifonun rögara gelmediğini gördük. Kameralı görüntüleme çağırdım. Bahçedeki kanalizasyon bacalarının yerini, tıkanıklığın yerini tespit ettirdim. Sonra kazı başladı. Nokta atış kazım yapıp, tüm bacaları açığa çıkardık. Bacalardan birinin diğerine bağlantısında büzün çöktüğünü ve binanın yıllardır kanalizasyon bağının kopuk olduğunu, dolayısı ile binanın yıllardır altına sıçtığını keşfettik. Binayı bilgilendirdim. Para topladık. Tamir etmek için 9000TL para topladık. İKİ GÜNDE. VE BEŞ DAİREYİZ. Tüm tamirat yapıldı. Şimdi çalışan bir kanalizasyonumuz var. Çeşitli antik medeniyetlerin 4000 yıl önce becerdiği bir şeyi 2022 yılında becerebilmiş olmanın haklı gururunu yaşıyorum. Bu arada ilaçlamanın üzerinden 21 gün geçtikten sonra ikinci ilaçlama da yapıldı ve şu anda iki gündür bir tane bile hamam böceği ile karşılaşmadım. Acil durum seviyemi DEFCON 5 seviyesinden DEFCON 4 seviyesine indirmiş bulunuyorum. Kalan hamam böceklerinin yuvasında benim "HEİL" selamı verirken çekilmiş, kare bıyıklı bir fotoğrafımın üstünde dart oynadıklarını düşünmekteyim. ----------------------------- Çeşitli bilgiler vereyim şimdi: Çeşitli hamam böceği türü var: Türkiye'de en yaygını yerli böceğimiz, doğu hamam böceği. Bu arkadaş bina gider boruları vasıtası ile dolaşıyor. Daireden daireye bu şekilde geçiyor. Sinir bozucu, ancak üreme hızı ve yöntemi diğer hamam böceklerine göre daha insaflı. Rengi koyu kahverengi. Amerikan hamam böceği. Bu arkadaş büyük. Amerikada herşeyin king size olması gibi büyük. Alman hamam böceği. Bu arkadaş acayip hızlı ürüyor. Mücadelesi en zor olan. Sarımtrak kahverengi ve diğer iki türe göre daha küçük. Hangisinden görürseniz görün, genel kural şu: Bir tane görürseniz 100 tane vardır. Hangisini görürseniz görün, toplu mücadele yapmanız gerekmekte. Bir daire olarak sadece sizin mücadele etmeniz bir işe yaramayacaktır. ----------------------------- Türk tipi hamam böceği (doğu hamam böceği) görürseniz giderlerinizdeki boşlukları tek tek kontrol edin. Lavabolarınızda U borusu yoksa takın. Banyo giderlerinin altına sineklik yapıştırın. Özellikle binanın kanalizasyon bağlantısında sorun varsa, sayıları katlanarak artar. Bizde, tadilat boyunca bahçede ve otoparkta kırdığımız her betonun altından bu şerefsizlerden onlarca çıktı. Toplamda belki 300, belki 500 tane. Şerefsizin yuvası ile bizim göderdiğimiz yemek kaynağı (bozuk kanalizasyon bölgesi) dip dibe. Lan yemeğin önüne hazır geliyor, daha ne benim eve giriyorsun mal? Muhtemelen nüfus çekilmez bir hal alınca birileri mülteci geliyor, yuvalanacak yeni alan arıyorlar... ---------------------------- Son olarak, ben pek kullanamadım ama, kimyasal ile toplu katliam konusunda uzman olan Almanların muazzam bir buluşundan bahsedeceğim: Bayer Maxforce. Bu jel tipi bir zehir. Elemanın tadı böcekler için karşı konulmazmış. Eleman bunu yiyor. Uzun sürede zehirliyor. Yuvasına geri döndüğünde ölüyor. Diğer şerefsizler bunu yeyince zehirlenip ölüyor. Bende pek işe yaramadı, zira ben bu ilacın farkına evimi ilaçlattıktan sonra vardım. Benim eve giren hamamböceği dönemiyordu. O yüzden Jel de pek işe yaramıyordu. |
Evdeki Hamamböceği Sorunu ve Çözümleri
Hamamböcekleri, evlerde yaygın görülen ve rahatsız edici haşerelerdir. Hem sağlık sorunlarına hem de mülk hasarına neden olabilirler. Evde tek bir hamam böceği bile görürseniz, büyük bir istila ile karşı karşıya kalmamak için harekete geçmeniz önemlidir.
Hamamböceği İstilası Belirtileri
- Canlı veya ölü hamam böcekleri görmek
- Hamamböceği dışkısı görmek (küçük, siyah noktalar)
- Yumurta keseleri (küçük, kahverengi keseler)
- Küçük delikler veya çatlaklar gibi hamam böceklerinin girebileceği giriş noktaları
Hamamböceği İstilasının Nedenleri
Hamamböcekleri yiyecek, su ve barınak ararlar. Evde yiyecek artıklarının bırakılması, suyun birikmesi ve dağınıklık, hamam böceklerini çekebilir.
Hamamböceği İle Mücadele Yöntemleri
Hamamböcekleri ile mücadelede birden fazla yaklaşımın kullanılması etkilidir:
- Önleme: Yiyecekleri sıkıca kapatın, su birikintilerini giderin ve dağınıklığı azaltın.
- Tuzaklar: Hamamböceği tuzakları, onları yakalamanın etkili bir yoludur.
- Kimyasal Kontrol: Hamamböceği spreyleri, yemler ve tozlar, istilaları kontrol etmeye yardımcı olabilir.
- Profesyonel İlaçlama: Ağır istilalar için profesyonel bir ilaçlama şirketine başvurmanız gerekebilir.
Özel Durumlar
- Lavabodan Gelen Hamamböcekleri: Lavaboları temiz tutun ve gider deliklerine gider koruyucuları takın.
- Giderden Gelen Hamamböcekleri: Giderleri düzenli olarak kaynar suyla dökün ve borulara kimyasal temizleyiciler uygulayın.
- Hamamböceği Yuvası Bulma: Hamamböcekleri karanlık, nemli ve tenha yerleri severler. Mutfak dolaplarının arkasını, buzdolabının altını ve çamaşır makinelerinin arkasını kontrol edin.
- İlaçlamadan Sonra Böcek Çıkması: İlaçlama, tüm hamam böceklerini hemen öldürmeyebilir. Bazıları birkaç gün sonra ortaya çıkabilir.
Hamamböceği istilası ile mücadele etmek zaman ve çaba gerektirir. Yukarıdaki yöntemleri takip ederek evinizi hamam böceklerinden arındırabilir ve sağlıklı bir ortam sağlayabilirsiniz.