Şimdi Ara

Faiz orani en ideal banka?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
17
Cevap
0
Favori
958
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Arkadaslar kenarda ufak bi birikmisi koymak icin en ideal banka hangisi? Egitim surem boyunca pek dokunmamayi dusunuyorum bu da yaklasik bi 10 yil ediyor benim icin. Bu yapikredinin fon olaylari gayet saglam faiz getiriyor ancak onda da a fonu b fonu gibi degisik detaylar varmis bi kere denemistim memnun kalmistim 1 yillik. Tavsiyelerinizi bekliyorum. Bu bolume ilk defa konu actim yanlis yerdeyse ozur dilerim simdiden.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• aylık kenara atılacak miktar nedir? 10 yıl sonra para lazım olacaksa kesinlikle borsada yatırım öneririm. sağlam hisselere yatırım yapınız.
    en büyük 30 firma seçilebilir.
  • quote:

Orijinalden alıntı: mehmetmetingülcan

aylık kenara atılacak miktar nedir? 10 yıl sonra para lazım olacaksa kesinlikle borsada yatırım öneririm. sağlam hisselere yatırım yapınız.
    en büyük 30 firma seçilebilir.

borsada yaptığınız her hamle için devlet vergi kesiyor, yıllık banka borsa aidatı var bir de. bu nedenle borsadan korkuyorum. astarı pahalıya geliyor. bence %13 faiz %10 net daha karlı derim
  • faiz kafası fazla çalışmayan kişilerin para kazanma yöntemidir

yani hiçbir şeyden anlamayana parasını nasıl değerlendireceğine kafası basmayana
    bizim oralarda git parayı bankaya vadeli hesaba yatır denir

bu sebeple hiçbir üyeye bunu önermemekteyim.
    yani çok da zarar etmek istemiyorum diyenler paranın bir kısmını bu şekilde tutabilir de
    tamamına önermem

(
    parasını tamamen faize yatıran arkadaşlara hakaret amacım yoktur.
    faiz çok da para kazandırmaz paranızı kısmen enflasyondan korur
    dini boyutuna hiç girmeyeyim orası başka mesele
    ancak para kazanmak için birçok yatırım aracı mevcuttur.
    )
  • quote:

faiz kafası fazla çalışmayan kişilerin para kazanma yöntemidir

yani hiçbir şeyden anlamayana parasını nasıl değerlendireceğine kafası basmayana
    bizim oralarda git parayı bankaya vadeli hesaba yatır denir

bu sebeple hiçbir üyeye bunu önermemekteyim.
    yani çok da zarar etmek istemiyorum diyenler paranın bir kısmını bu şekilde tutabilir de
    tamamına önermem

(
    parasını tamamen faize yatıran arkadaşlara hakaret amacım yoktur.
    faiz çok da para kazandırmaz paranızı kısmen enflasyondan korur
    dini boyutuna hiç girmeyeyim orası başka mesele
    ancak para kazanmak için birçok yatırım aracı mevcuttur.
    )

büyük oyuncularla baş etmek çok zor. FORD firmasının amerikadaki hisseleri bir yılda %90 eridi, rus petrolleri %70 eridi, çok çok iyi giden şirketler bir anda iflas erteleme isteyebiliyor. Ayrıca kafanız forum kurallarına bassaydı hakeret amacınız olmasa bile bu kelimeleri kullanmazdınız.

• büyük oyuncularla başetme gibi bir derdim yok

Ford otomobiller eskiden iyi olabilirdi artık vasat bir marka yolda kapıları açık bulsam bile içine binmem yani o derece

illa amerikada firmalara yatırım yapılacaksa da apple facebook gibi satış garantisi ve müşteri garantisi olan firmalar tercih edilebilir

hakaret edecek olsam direkt ederdim ben kafası fazla basmayan arkadaşlar için konuştum

yani kafası az basanlar veya kafası basmayanlar demedim
    hiçbirşeyden anlamayan derken finans piyasası ve forex piyasasını anlamayan ev arsa alıp satmayı beceremeyen
    borsada hisse alıp satmayı beceremeyen kişileri kasttettim
    (etrafta bu tarz kişilerden bolca mevcut forumda da çok var zaten üstünüze alınmanıza gerek yoktu)

her gün haberlerde dolandırılan insanları görüyoruz adam bankadaki parasını çekip evini arabasını satıp dolandırıcılara kaptırıyor

dini boyuta bakarsak faiz haram deyip için içinden sıyrılırdık öyle de yapmadık

yıllık enflasyonun %8-9 larda gezdiği bir ülkede en çok faiz veren banka brüt %13 veriyor
    net %10-11 anca yapar (vadeye göre değişir) hadi net %12 verse
    12-8 net %4 kar diyelim (yıllık)
    100 * 1.04 * 1.04 * 1.04 * 1.04 = 116.98 yaklaşık 117 desek
    100 tl para 5 yıl sonra 117 olur hadi düz hesap 120 olsun
    beşte 1 para kazanılmış olur.

bu süreçte borsada en büyük 30 firmadan rastgele bir firmadan 100 liralık hisse alsak
    5-6 yıl sonra 10 katına bile çıkabilir biz 3 katına çıktı desek 100 TL miz 300 Tl eder
    yıllık %8 enflasyon var desek
    5 yılda 8*5=40 eder
    5 yılda yüzde 40 enflasyon erimesi diyelim
    300 TL nin 3*40=120 Tl si enflasyon erimesi desen 300-120=180 eder
    para diğerine göre %50 daha fazla kazandırmış olur (180-120 / 120 = 0.50)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mehmetmetingülcan -- 22 Şubat 2016; 23:15:21 >

• nedir borsadaki en büyük 30 firma?
  • quote:

büyük oyuncularla başetme gibi bir derdim yok

Ford otomobiller eskiden iyi olabilirdi artık vasat bir marka yolda kapıları açık bulsam bile içine binmem yani o derece

illa amerikada firmalara yatırım yapılacaksa da apple facebook gibi satış garantisi ve müşteri garantisi olan firmalar tercih edilebilir

hakaret edecek olsam direkt ederdim ben kafası fazla basmayan arkadaşlar için konuştum

yani kafası az basanlar veya kafası basmayanlar demedim
    hiçbirşeyden anlamayan derken finans piyasası ve forex piyasasını anlamayan ev arsa alıp satmayı beceremeyen
    borsada hisse alıp satmayı beceremeyen kişileri kasttettim
    (etrafta bu tarz kişilerden bolca mevcut forumda da çok var zaten üstünüze alınmanıza gerek yoktu)

her gün haberlerde dolandırılan insanları görüyoruz adam bankadaki parasını çekip evini arabasını satıp dolandırıcılara kaptırıyor

dini boyuta bakarsak faiz haram deyip için içinden sıyrılırdık öyle de yapmadık

yıllık enflasyonun %8-9 larda gezdiği bir ülkede en çok faiz veren banka brüt %13 veriyor
    net %10-11 anca yapar (vadeye göre değişir) hadi net %12 verse
    12-8 net %4 kar diyelim (yıllık)
    100 * 1.04 * 1.04 * 1.04 * 1.04 = 116.98 yaklaşık 117 desek
    100 tl para 5 yıl sonra 117 olur hadi düz hesap 120 olsun
    beşte 1 para kazanılmış olur.

bu süreçte borsada en büyük 30 firmadan rastgele bir firmadan 100 liralık hisse alsak
    5-6 yıl sonra 10 katına bile çıkabilir biz 3 katına çıktı desek 100 TL miz 300 Tl eder
    yıllık %8 enflasyon var desek
    5 yılda 8*5=40 eder
    5 yılda yüzde 40 enflasyon erimesi diyelim
    300 TL nin 3*40=120 Tl si enflasyon erimesi desen 300-120=180 eder
    para diğerine göre %50 daha fazla kazandırmış olur (180-120 / 120 = 0.50)

sözü bana söylemediğinizi biliyorum, yine de insanlar hakkında bu şekilde konuşmak yakışıksız.

http://www.ntvpara.com/piyasa/bist/XU030

5 yıllık borsa istanbul bist 30 verileri

2011'de 77000 puan, 2016'da 87000 puan. Son 2 yıldır ekside kapatıyor borsa. 10000/77000, biliyorum çok sağlıklı bir hesaplama yöntemi değil fakat %13 gibi bir getiri ortaya çıkıyor 5 yıllık, bu miktardan yıllık enflasyon kadar düşülecek, kar dağıtımı kadar eklenecek. Sanıyorum aşağı yukarı %15-20 arasında bir değer çıkıyor ortaya.

bu da iş bankasının grafiğihttp://www.bigpara.com/borsa/hisse-fiyatlari/ISCTR-detay/genel/5yil

borsaya hiç girmediğimden soruyorum, elinizde 5 yıllık herhangi bir bist 30 kağıdı var mı? ne kazandırdı size?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-C1BF783EF -- 22 Şubat 2016; 22:37:38 >

• hadi bir hesap daha yapayım
    yine yıllık enflasyon %8 kabul ediyoruz
    yine en yüksek faiz veren banka yıllık brüt %13 versin
    ev fiyatları da her yıl en az enflasyon kadar artıyor diyelim
    ortada 100.000 TL para var
    iki kişi bu para ile yatırım yapacak
    a : ev alıp kiraya verecek
    b : bankaya yatıracak

a 100.000 Tl ile ev alsa
    300 TL ye kiraya verse
    yıllık 300*12 ay = 3600 Tl gelir var
    enflasyon kadar evin fiyatı artsın
    100.000 lik ev 108.000 olsun
    3600 de yıllık kira geliri var
    111.600 eder

b: 100.000 bankaya atsa
    yıllık %13 orandan para stopaj öncesi 113000 eder
    13.000 in stopajı %12 dir
    13.000 * 0.88 = 11440
    anapara 100.000 idi
    toplam 111.440

bu sonuca göre bile
    100.000 Tl ye ev alıp
    300 TL ye kiraya vermek bankaya yatırmaya göre daha karlı.

111440 - 108000 = 3440 / 12 = 286.66
    yani ev alıp 287 liraya bile kiraya versek bile daha hesaplı oluyor.
    100.000 Tl ye ev alınca daha ucuza kira da olamayacağına göre her türlü mevduattan daha iyi getiri sağlar

(elde edilen kira gelirinin hesap açılıp bankaya da yatırılmadığı kabul edilmiştir.
    faize bulaşmamak isteyen a şahsı bu kira gelirini her ay katılım bankalarına yatırırsa biraz daha gelir elde eder.

300 Tl
    1 ayda ortalama 1.49 Tl net getiri sağlarsa
    2 ayda ortalama 2.91 TL
    3 4.39 TL
    4: 5.93 TL
    5: 7.39 TL
    6 : 8.84 TL
    7 : 10.90 TL
    8 : 12.39 TL
    9: 13.85 TL
    10: 15.28 TL
    11: 16.72 TL
    12 ayda ortalama 18.37 TL getirir
    toplam getiri ortalama : 118.46
    (22.02.2016 itibariyle K.T. katılım bankasının dağıttığı kar payları dikkate alınmıştır. her ay 30 gün kabul edildi. )
    düz hesap 100 desek.

3600 kira + 100 karpayı = 3700
    100.000 ev 8.000 enflasyondan artış 3600 kira 100 karpayı ile paramız 111,700 TL yapar.

elimde bist 30 hisseleri mevcut hatta bist 50 ve bist 100 hisseleri de mevcut zaman zaman alıp satmaktayım
    bu nedenle hangisini ne zaman aldım ne zaman sattım hesabını kitabını yapmadım daha eski ve yeni hisseler de var
    borsayı uzun vadeli olarak görüyorum arada bir maliyet hesabı yapınca
    günlük değerden daha fazla olan hisselerden kısmen alıyorum

mesela x hissesinden 100 adet var bende maliyet 2.25 diyelim günlük değer 1.15 lerdeyse 100 daha alıyorum maliyeti 1.70 e çekiyorum.... (2.25 + 1.15 / 2 = 1.70)

bu şekilde portföyüm de genişliyor hangi hisseyi ne zaman aldığımın hesabını tutamamki.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mehmetmetingülcan -- 23 Şubat 2016; 0:38:44 >

• quote:

hadi bir hesap daha yapayım
    yine yıllık enflasyon %8 kabul ediyoruz
    yine en yüksek faiz veren banka yıllık brüt %13 versin
    ev fiyatları da her yıl en az enflasyon kadar artıyor diyelim
    ortada 100.000 TL para var
    iki kişi bu para ile yatırım yapacak
    a : ev alıp kiraya verecek
    b : bankaya yatıracak

a 100.000 Tl ile ev alsa
    300 TL ye kiraya verse
    yıllık 300*12 ay = 3600 Tl gelir var
    enflasyon kadar evin fiyatı artsın
    100.000 lik ev 108.000 olsun
    3600 de yıllık kira geliri var
    111.600 eder

b: 100.000 bankaya atsa
    yıllık %13 orandan para stopaj öncesi 113000 eder
    13.000 in stopajı %12 dir
    13.000 * 0.88 = 11440
    anapara 100.000 idi
    toplam 111.440

bu sonuca göre bile
    100.000 Tl ye ev alıp
    300 TL ye kiraya vermek bankaya yatırmaya göre daha karlı.

111440 - 108000 = 3440 / 12 = 286.66
    yani ev alıp 287 liraya bile kiraya versek bile daha hesaplı oluyor.
    100.000 Tl ye ev alınca daha ucuza kira da olamayacağına göre her türlü mevduattan daha iyi getiri sağlar

(elde edilen kira gelirinin hesap açılıp bankaya da yatırılmadığı kabul edilmiştir.
    faize bulaşmamak isteyen a şahsı bu kira gelirini her ay katılım bankalarına yatırırsa biraz daha gelir elde eder.

300 Tl
    1 ayda ortalama 1.49 Tl net getiri sağlarsa
    2 ayda ortalama 2.91 TL
    3 4.39 TL
    4: 5.93 TL
    5: 7.39 TL
    6 : 8.84 TL
    7 : 10.90 TL
    8 : 12.39 TL
    9: 13.85 TL
    10: 15.28 TL
    11: 16.72 TL
    12 ayda ortalama 18.37 TL getirir
    toplam getiri ortalama : 118.46
    (22.02.2016 itibariyle K.T. katılım bankasının dağıttığı kar payları dikkate alınmıştır. her ay 30 gün kabul edildi. )
    düz hesap 100 desek.

3600 kira + 100 karpayı = 3700
    100.000 ev 8.000 enflasyondan artış 3600 kira 100 karpayı ile paramız 111,700 TL yapar.

elimde bist 30 hisseleri mevcut hatta bist 50 ve bist 100 hisseleri de mevcut zaman zaman alıp satmaktayım
    bu nedenle hangisini ne zaman aldım ne zaman sattım hesabını kitabını yapmadım daha eski ve yeni hisseler de var
    borsayı uzun vadeli olarak görüyorum arada bir maliyet hesabı yapınca
    günlük değerden daha fazla olan hisselerden kısmen alıyorum

mesela x hissesinden 100 adet var bende maliyet 2.25 diyelim günlük değer 1.15 lerdeyse 100 daha alıyorum maliyeti 1.70 e çekiyorum.... (2.25 + 1.15 / 2 = 1.70)

bu şekilde portföyüm de genişliyor hangi hisseyi ne zaman aldığımın hesabını tutamamki.

son bir sorum var size,

mesela bir fon 1 yıl içinde %5 kar etti dendiği zaman,

%5 net kar mıdır, yoksa -%8 enflasyon değeri çıkılır mı bu değerden?

yani demek istediğim, 100 lira ile bir fon aldınız. %5 kar ederse 1 yıl sonraki değeri 105 lira mı olur 113 lira mı olur?

• %5 kar etti denilince 100 lira yatırınca yıl sonunda 105 olduğu kastedilir.
    enflasyon hesabını sen kendin yapacaksın.
  • şuan için

icbc %13.75
    ing e-turuncu %13
    nuvo %12.75
    enpara %12.4
    teb %12.25
  • Bence enflasyon yerine dovize gore hesaplamak gerek. Zira enflasyon %8 bana dogru gelmiyor.
  • Hocalarım yazdıklarınızı dikkatlice okudum dedikleriniz de haklı olabilirsiniz bu konuda bi fikrim yok o yüzden açtım zaten konuyu hem bu konu hakkında hem de belki başka fikirler gelir açısından ancak ben üniversiteye yeni geçtim 18-19 yaşındayım henüz. Üniversite eğitimim 6-7 yıl bir de üstüne devam edersem 12-13 yıllık bi eğitim hayatım olacak ve bu süre içinde borsayı takip etme gibi fırsatlarım olabileceğini düşünmediğim için çok araştırmadım. Fiyat içinse 50bin civarı denilebilir. Bu benim varlık olarak ev araba olmadığı için tek mal varlığı gibi bir şeyim o yüzden riskli yollardan çok öğrenciye uygun bir şeyler araştırmak amacıyla yazdım baştada söylediğim gibi. Ayrıca hepinize de uzun, açıklayıcı, örneklendirici cevaplarınız için de teşekkür ederim fikirlerinizi bekliyorum tabiki de.
  • Bir düzeltme yapayım borsada vergi falan kesilmiyor sadece çalıştığınız kuruma komisyon ödüyorsunuz o komisyondan vergi alınıyor ki oda çok küçük birşey 100 bin tl paranız varsa vede komisyonunuz 100 tl ise onun vergisi 5 tl dir komisyon azaldıkça bu vergide deşer neyse aşağıdaki arkadaşa katılıyorum borsa muhteşem bir nimettir her yıl paranı ikiye katlayabilirsin ben gelecekteki çoçuklarım için öyle yapıyorum ülke büyüyor şirketler büyüyor neden ortak olmayım neden tüpraş milyar dolarlar kazanırken banada bişiler düşmesin... neyse bu insanın büyütülme tarzınada bağlı ben riski sevmiyorum ama ben o riskin bana getireceklerini seviyorum...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kel_bakkal -- 29 Şubat 2016; 0:48:30 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: kel_bakkal

Bir düzeltme yapayım borsada vergi falan kesilmiyor sadece çalıştığınız kuruma komisyon ödüyorsunuz o komisyondan vergi alınıyor ki oda çok küçük birşey 100 bin tl paranız varsa vede komisyonunuz 100 tl ise onun vergisi 5 tl dir komisyon azaldıkça bu vergide deşer neyse aşağıdaki arkadaşa katılıyorum borsa muhteşem bir nimettir her yıl paranı ikiye katlayabilirsin ben gelecekteki çoçuklarım için öyle yapıyorum ülke büyüyor şirketler büyüyor neden ortak olmayım neden tüpraş milyar dolarlar kazanırken banada bişiler düşmesin... neyse bu insanın büyütülme tarzınada bağlı ben riski sevmiyorum ama ben o riskin bana getireceklerini seviyorum...

peki hocam aklımda 1 2 soru var cevaplayabilir misiniz?

sayfa şu :http://www.isbank.com.tr/TR/bireysel/yatirim-urunleri/pay-senedi/komisyon-oranlari/Sayfalar/komisyon-oranlari.aspx

quote:

piyasa değeri ortalaması (TL) üzerinden, belirlenen baremler ** dikkate alınmak kaydıyla “Yatırım Hesabı Saklama Ücreti”+%5 BSMV(saklama ücreti üzerinden) tahsil edilmektedir.

* Yatırım fonu piyasa değeri ortalaması (TL) hesaplamasına, 810 kodlu A Tipi Karma Kumbara Fonu ve 824 kodlu Maximum Kart B Tipi Kısa Vadeli Tahvil Bono Fonu dahil edilmemektedir.

** Üçer aylık dönemlerde,Yatırım hesabı piyasa değeri ortalamasının (TL) isabet ettiği bareme denk gelen Yatırım Hesabı Saklama Ücreti + %5 BSMV tahsil edilmektedir.

diyelim ki 100.000 tl ederinde hisselerimiz var iş bankasında, hisselerden, saklama ücretlerinden vsvs. totalde aylık ne kadar kesinti olur?

bir de diyelim ki 100.000 lira ederinde hisseyi alacağız veya elden çıkaracağız. bunun komisyon+vergisi ne olur?

teşekkürler

• quote:

Orijinalden alıntı: geleceği olmayan adam

quote:

Orijinalden alıntı: kel_bakkal

Bir düzeltme yapayım borsada vergi falan kesilmiyor sadece çalıştığınız kuruma komisyon ödüyorsunuz o komisyondan vergi alınıyor ki oda çok küçük birşey 100 bin tl paranız varsa vede komisyonunuz 100 tl ise onun vergisi 5 tl dir komisyon azaldıkça bu vergide deşer neyse aşağıdaki arkadaşa katılıyorum borsa muhteşem bir nimettir her yıl paranı ikiye katlayabilirsin ben gelecekteki çoçuklarım için öyle yapıyorum ülke büyüyor şirketler büyüyor neden ortak olmayım neden tüpraş milyar dolarlar kazanırken banada bişiler düşmesin... neyse bu insanın büyütülme tarzınada bağlı ben riski sevmiyorum ama ben o riskin bana getireceklerini seviyorum...

peki hocam aklımda 1 2 soru var cevaplayabilir misiniz?

sayfa şu :http://www.isbank.com.tr/TR/bireysel/yatirim-urunleri/pay-senedi/komisyon-oranlari/Sayfalar/komisyon-oranlari.aspx

quote:

piyasa değeri ortalaması (TL) üzerinden, belirlenen baremler ** dikkate alınmak kaydıyla “Yatırım Hesabı Saklama Ücreti”+%5 BSMV(saklama ücreti üzerinden) tahsil edilmektedir.

* Yatırım fonu piyasa değeri ortalaması (TL) hesaplamasına, 810 kodlu A Tipi Karma Kumbara Fonu ve 824 kodlu Maximum Kart B Tipi Kısa Vadeli Tahvil Bono Fonu dahil edilmemektedir.

** Üçer aylık dönemlerde,Yatırım hesabı piyasa değeri ortalamasının (TL) isabet ettiği bareme denk gelen Yatırım Hesabı Saklama Ücreti + %5 BSMV tahsil edilmektedir.

diyelim ki 100.000 tl ederinde hisselerimiz var iş bankasında, hisselerden, saklama ücretlerinden vsvs. totalde aylık ne kadar kesinti olur?

bir de diyelim ki 100.000 lira ederinde hisseyi alacağız veya elden çıkaracağız. bunun komisyon+vergisi ne olur?

teşekkürler

Saklama ücreti nasıl hesaplanıyor bilmiyorum ben 100 bin üstü işlem yapıyorum 1-2 tl bazen 0.90 kuruş civarı kesildiği için önemsemedim hiç tabi çok uzun süre hisse elimde tutmadığım için ancak 1 ay bile olsa çok bişi tutmaz gibi geliyor şimdiye dek kesilenlere dayanarak... komisyon şöyle hesaplanıyor 100 bin tl var komisyon oranına sana 1000 de 1 dediler yani 0.001 bunun yüzde 5 i vergidir yani 0.001×0.05=0.00005 bu ödediğün komisyonun vergisi komisyon+vergi= 0.001 +0.00005=0.00105 bu sayı ile paranı çarparsan cebinden çıkan toplam parayı bulursun

Not: sakalama ücreti hisse alıp sattığında alınan birşey sabit bir ücret alınması iş bankası tercihi benim kurum böyle birşey yapmıyor...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kel_bakkal -- 29 Şubat 2016; 7:58:58 >
    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.