Şimdi Ara

FAN Kontrol Projesi 2 (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
52
Cevap
1
Favori
9.783
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Merakla bitmiş halini bekliyorum
  • donanımla ilgili pek birşey kalmadı, (kasayı açıp eski fan kontrolcüyü sökmeliyim ve kablo boylarını almalıyım)
    Sonrası programlamaya kalıyor.
    USB'den haberleşmeyi düşünüyorum ama pic'de kullanacağım firmware konusunda kararsız kaldım. (HID, CDC)
    Önce düzgün çalışan bir bootloader bulmam lazım.
    Elektronik forumuna da yazdım ama ses çıkmadı.
  • Tebrikler
  • güzel çalışma teşekkürler
  • Bu aralar fazla uğraşamadım, yazılımın büyük kısmı bitti.
    Baskı devrede küçük bir hata yapmışım. (pwm ve takometrede kullandığım 12F675'lerin Vdd/Vss uçları ters olmuş
    :( devre üzerinde telle köprü atmam gerekti)

Fet sürücüler yolda, soğutucuyu bağladım.
     FAN Kontrol Projesi 2

slot çıkışına takılacak parça tamam. LCD ve Röle için çıkışlar burada.
     FAN Kontrol Projesi 2

RF verici ve anteni :)
     FAN Kontrol Projesi 2

şimdilik bu kadar...

• güzel çalışma ayrıntılıda anlatmışın da ben bunları yapmaya yemedi hazırını bulupta almak istemem ama yapamayınca işte mecbur.. emeğine sağlık
  • Hocam öncelikle çok güzel çalışma olmuş tebrikler.. Yalnz size bir sorum olacak.. benimde aklımda buna benzer bi proje var fakat bu kadar kapsamlı düşünmüyorum.. sadece sıcaklık lcd bi de pwm olarak düşünüyorum.. sizden isteğim 3 kablolu fandan devir bilgisini nasıl okuduğunuz.. bu konuda yardımcı olursanız sevinirim..

kolay gelsin..
  • ben bu kadar anlasam elektronikten..kendi kasamı kendim inşa ederim..
  • kolay gelsin devamını bekliyoruz bu yapıcı calısmanın.
  • quote:

Orjinalden alıntı: memethemyn

Hocam öncelikle çok güzel çalışma olmuş tebrikler.. Yalnz size bir sorum olacak.. benimde aklımda buna benzer bi proje var fakat bu kadar kapsamlı düşünmüyorum.. sadece sıcaklık lcd bi de pwm olarak düşünüyorum.. sizden isteğim 3 kablolu fandan devir bilgisini nasıl okuduğunuz.. bu konuda yardımcı olursanız sevinirim..

kolay gelsin..

şu anda başka bilgisayardayım, yarın dosyalarıma ulaştığımda yardımcı olmaya çalışırım.

Proje bir süredir beklemede, iş yoğunluğundan transistörleri alamadım bir türlü.
    yakında bitmiş halini buraya eklemeyi düşünüyorum, umarım.
  • Hocam devrenin baskıdevresini,şemasını ve parça listesini ayrıntılı bir biçimde paylaşırsanız çok sevinirim.(Şuana kadar gelinen nokta için)
  • Deli Proje tebrikler.
  • PWM Fan sürücü ve takometre devresi
     FAN Kontrol Projesi 2

fanın sensor ucunu 1k ile +5V'a çekip PIC'e bağladım, derleyici olarak picbasic kullandım.

1.yöntem

OSC 4 MHZ
    ch1_devir var word
    ch1_pulse var word

PULSIN PORTB.1, 1, ch1_pulse
    ' ch1_devir = (60000/((ch1_pulse * 20)/1000))/2
    ch1_pulse = (ch1_pulse * 10)
    ch1_pulse = ch1_pulse/1000 'ms
    ch1_devir = 60000/ch1_pulse '1 dakikadaki devir sayısı
    ch1_devir = ch1_devir/2*2 'tur başına 2 pals

2.yöntem

OSC 4 MHZ
    ch1_devir var word
    ch1_pulse var word
    COUNT PORTB.1, 1000, ch1_pulse '1000ms pals say
    ch1_devir = (60 * ch1_pulse)/2*2 '1 dakikadaki devir sayısı (tur başına 2 pals)

İkiside yaklaşık aynı değerleri veriyor, tabi PC'deki devir ölçümüyle karşılaştırma şansım olmadı.

Devre şeması çizilmiş olarak yok, Baskı devrede de küçük bir hata var. (Boardmaker ile çizmiştim)
    donanım ve yazılım bittiğinde şema vs. bilgileri ekleyeceğim.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi garfie -- 29 Nisan 2009; 11:34:24 >

• tabiri caizse dehşetül vahşet olmuş. Keşke bu kadar anlasamda bende girişsem bu tür projelere. Ama ne yazıkki insanoğlu herşeyi öğrenemiyor. tebrik ederim çok güzel bir çalışma. Başarılarının devamını dilerim.
  • güzel proje lakin o kadar uraşamam arkadaşlar elimde 3 pinlik bir fan var (molex den de çalışıyor) ben bunu bilgisayarımda fazla 3 pin girişi olmadığından kullanamıyorum.. molex den bağladığımda max devir çalışıyor öle olunca kafa kalmıyor tabi. bunu 4 pinden bağlayıp basit bir şekilde devrini düşürme yöntemi varmı bildiğiniz. ben biliyorum bir tane 3 bacaklı ayarlı direnç var bende. direk bunu + veya - uca bağlayıp voltajdan ayarlasam fanın devrini bi zarar verirmi ya da ne kadar sağlıklı olur ?
  • quote:

Orjinalden alıntı: garfie

PWM Fan sürücü ve takometre devresi
     FAN Kontrol Projesi 2

fanın sensor ucunu 1k ile +5V'a çekip PIC'e bağladım, derleyici olarak picbasic kullandım.

1.yöntem

OSC 4 MHZ
    ch1_devir var word
    ch1_pulse var word

PULSIN PORTB.1, 1, ch1_pulse
    ' ch1_devir = (60000/((ch1_pulse * 20)/1000))/2
    ch1_pulse = (ch1_pulse * 10) * 2 '1 pals = 10us (4 mhz osc için), 1 periyod = pals * 2
    ch1_pulse = ch1_pulse/1000 'ms
    ch1_devir = 60000/ch1_pulse '1 dakikadaki devir sayısı
    ch1_devir = ch1_devir/2 'tur başına 2 pals

2.yöntem

OSC 4 MHZ
    ch1_devir var word
    ch1_pulse var word
    COUNT PORTB.1, 1000, ch1_pulse '1000ms pals say
    ch1_devir = (60 * ch1_pulse)/2 '1 dakikadaki devir sayısı (tur başına 2 pals)

İkiside yaklaşık aynı değerleri veriyor, tabi PC'deki devir ölçümüyle karşılaştırma şansım olmadı.

Devre şeması çizilmiş olarak yok, Baskı devrede de küçük bir hata var. (Boardmaker ile çizmiştim)
    donanım ve yazılım bittiğinde şema vs. bilgileri ekleyeceğim.

Teşekkürler dostum.. çalışmanda başarılar dilerim..

• quote:

Orjinalden alıntı: myd
    güzel proje lakin o kadar uraşamam arkadaşlar elimde 3 pinlik bir fan var (molex den de çalışıyor) ben bunu bilgisayarımda fazla 3 pin girişi olmadığından kullanamıyorum.. molex den bağladığımda max devir çalışıyor öle olunca kafa kalmıyor tabi. bunu 4 pinden bağlayıp basit bir şekilde devrini düşürme yöntemi varmı bildiğiniz. ben biliyorum bir tane 3 bacaklı ayarlı direnç var bende. direk bunu + veya - uca bağlayıp voltajdan ayarlasam fanın devrini bi zarar verirmi ya da ne kadar sağlıklı olur ?

potans kısa süre sonra bozulur onun yerine sadece anahtar al 12v 7v 5v şeklinde düşür çıkar çok daha mantıklı..
  • quote:

Orjinalden alıntı: necoinside

quote:

Orjinalden alıntı: myd
    güzel proje lakin o kadar uraşamam arkadaşlar elimde 3 pinlik bir fan var (molex den de çalışıyor) ben bunu bilgisayarımda fazla 3 pin girişi olmadığından kullanamıyorum.. molex den bağladığımda max devir çalışıyor öle olunca kafa kalmıyor tabi. bunu 4 pinden bağlayıp basit bir şekilde devrini düşürme yöntemi varmı bildiğiniz. ben biliyorum bir tane 3 bacaklı ayarlı direnç var bende. direk bunu + veya - uca bağlayıp voltajdan ayarlasam fanın devrini bi zarar verirmi ya da ne kadar sağlıklı olur ?

potans kısa süre sonra bozulur onun yerine sadece anahtar al 12v 7v 5v şeklinde düşür çıkar çok daha mantıklı..

bozuldu bile hassas ayar yapmıyor, döndürüyorum döndürüyorum ya max devirde çalıştırıyor yada çok yavaş, arası yok dediğin gibi anahtarla yapmak daha iyi olacak ama bakalım benim fan 7 volt ve 5 volt da nasıl iş yapacak

• --

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi garfie -- 30 Haziran 2009; 20:06:07 >
  • 
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.