Şimdi Ara

FANI SESİZLEŞTİRME ---- RESİMLİ ---- (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
278
Cevap
7
Favori
41.195
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Orjinalden alıntı: Uxexes

@seventyseven
    Tam anlamadım ne demek ıstedıgını ama
    VOLTAJI DÜŞÜRMÜYOSUN ZATEN POWER IN 7 VOLT ÇIKIŞI VAR POWER A GERI GIDEN VOLTAJ FALAN YOK

tşk ederim!!!demek istediğim fan 7 volt la çalıştığızaman kalan 5 volt powera ek yük getiriyormu?

hayır tabıkı ..soyle oluyor psu nun ıçınde trafo denılen bır sargı vardır bakır telden olusur ve bu sargının farklı yerlerınden alınanarak voltaj farkı yaratılır yanı örnegın 200uncu sarmaldan alınan tel 10volt verırse 500sarmal 5 volt verır onun için psu dan sadece 12 volt cıkmaz 7 volt da cıkar ek yuk sadece psu ya baglanan ekstra seyleri tabır eder.
  • quote:

Orjinalden alıntı: seventyseven

quote:

Orjinalden alıntı: Uxexes

@seventyseven
    Tam anlamadım ne demek ıstedıgını ama
    VOLTAJI DÜŞÜRMÜYOSUN ZATEN POWER IN 7 VOLT ÇIKIŞI VAR POWER A GERI GIDEN VOLTAJ FALAN YOK

tşk ederim!!!demek istediğim fan 7 volt la çalıştığızaman kalan 5 volt powera ek yük getiriyormu?

hayır tabıkı ..soyle oluyor psu nun ıçınde trafo denılen bır sargı vardır bakır telden olusur ve bu sargının farklı yerlerınden alınanarak voltaj farkı yaratılır yanı örnegın 200uncu sarmaldan alınan tel 10volt verırse 500sarmal 5 volt verır onun için psu dan sadece 12 volt cıkmaz 7 volt da cıkar ek yuk sadece psu ya baglanan ekstra seyleri tabır eder.

çok iyi anladım arkadaşım yani power güçlüyse istediğin kadar 7 volt şeklinde fan bağlaya biliriz, cevapların için tekrar tşk ederim

• FANI 9V ADAPTÖRLE ÇALIŞTIRMAK

Fanımızı düşük voltajla çalıştırmanın bir başka şeklini anlatamaya çalışacağım. Bu sefer fanımızı 9v çalıştıracağız gücü ise Psu dan değil adaptörden alacağız. Adaptörden kullanmak pek yaygın olmasada aslında oldukca verimli ve fanı pek çok farklı amaç ile kullanma olanağı sağlıyor.

Adaptör yardımıyla beslenen bir fanı, bilgisayarı kapattıktan sonrada bilgisayarı bir süreliğine soğutmak için kullanılabilir. Bu amaca yönelik ürünler piyadasa bulunmakta.
    Bir diğer kullanım şeklide dolap içerisinde bulunan prizleri, adaptörleri ve ups gibi ısınan parçaları kapağa monte edeceğiniz bir fanla sessiz ve etkili soğutabilirsiniz.
    Bir arkadaşımda bu şekilde yazın akvaryumunu soğutmak için kullanıyordu (12Vx2 fan). Herkes ihtiyacına göre farklı kullanım alanları için bu yöntemi kullanabilir.

Piyadasa farklı kapasitelerde adaptör bulmak mümkün 5v, 9v ,12v vs.

Fanımız sessizleştirelim.

Malzemeler
    *Fan (yukarıdaki fan ile aynı model)
    *9v lık adaptör
    *Makas, maket bıcağı
    *Isı ile daralan kablo borusu (yapı marketlerde bulunur)
    *Fön makinesi
    *Elektrik bantı
    Bağlantı için
    *Lehim seti veya kablo köprüsü, düz tornavida

FANI SESİZLEŞTİRME ---- RESİMLİ ----

Mlazemeler

Bağlantı elemanları

Adaptörümüz 9v çıkışlı

Adaptör kablomuzu kesip sıyırıyoruz.

Fanımızın pinlerini yurıda anlattığım gibi molexten çıkarıyoruz.

Denemek için fanın ve adaptörün kablolarını birbirine bağlıyoruz.

Elektrik bantı ile kabloları kapatıyoruz.

Adaptör ve Fanımızda herhangi bir sorun yok fanımız sağlıklı bir şekilde çalışıyor.

Şimdi adaptörü prizden çekip elektrik bantlarını çıkarıyoruz. Sıra kabloları birbirine kalıcı olarak sabitlemede. Bunun için iki yol var.

Köprü ile kabloları birbirine bağlamak, kolay olan.

İkinci seçenekse iki kabloyu birbirine lehimlemek buda sağlıklı olan. Lehimlemeyi az çok hepimiz biliyoruz bu işlemi es geçiyorum. Lehimleme işlemi sonrası,

Isı ile daralan kablo borusu (başka bir adıda olabilir.) ile lehimlediğimiz bölgeyi kapatacağız

Evet bu işlem tamam

Sonra fön makinesini kullanarak ısı ile kablo borusunun kabloya tamammen oturmasını sağlıyoruz.

Görüldüğü üzere daralan kablo borusu kablomuzu tamamen sardı.Bu sayede bağlantı noktası hem estik açıdan güzel oldu hemde kısa devre yapma riskini ortadan kaldırdık

Sonunda 9v ile çalışan fanımız hazır.

Hayılı olsun..

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi shadow06 -- 19 Ağustos 2006; 15:56:33 >

• adaptör kullanmak mantıklı değil extra elektrik faturası sonucta psu bu işi yapıyor psu dana kullanmak daha mantıklı merak etmeyin 3 4 fandan birşey olmaz psu ya 10 tane fana taksanız bile kalite bir psu ise sadece biraz daha ısınır kolay kolay problem yaşamassınız zaten aldığınız fanlar kaliteli ise üzerlerinde cektikleri akımlar yaza her parcanın yazıyor yaklaşık cok ufak akımlar cektini görürsünüz.. bir si,te vardı bunları hesaplıyan ama şimdi bulamadım bulursam koyarım buraya kolay gelsin herkese..
  • quote:

Orjinalden alıntı: ß_ßoY

acaba su fanın ucundaki metallerden elektronikçide var mıdır?bi de ismi ne onların?

Arkadaşım aşağıdaki parçayı kastediyorsan, İsmi PİN, elektronikçilerde ve teknik servislerde bulabilirsin.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi shadow06 -- 13 Ağustos 2006; 14:08:49 >
  • eline sağlık
    çok yararlı bir çalışma
  • quote:

Orjinalden alıntı: sentanoo

adaptör kullanmak mantıklı değil extra elektrik faturası sonucta psu bu işi yapıyor psu dana kullanmak daha mantıklı merak etmeyin 3 4 fandan birşey olmaz psu ya 10 tane fana taksanız bile kalite bir psu ise sadece biraz daha ısınır kolay kolay problem yaşamassınız zaten aldığınız fanlar kaliteli ise üzerlerinde cektikleri akımlar yaza her parcanın yazıyor yaklaşık cok ufak akımlar cektini görürsünüz.. bir si,te vardı bunları hesaplıyan ama şimdi bulamadım bulursam koyarım buraya kolay gelsin herkese..

Sentanoo........ bilgisayarı soğutmada adaptör, zaten ilk seçenek değil ve olmamalıdırda sadece bir alternatif belirttiğim gibi bu yöndem daha çok kasa dışı uygulamalarda hobi ve eğlence amaçlı olarak kullanılıyor.

Mesela ben 5v verdiğim 120mm lik bir fanı kasanın üstüne kendime bakacak şekilde sabitlemiştim sessiz ve yavaşca üfledği havayla rahatca oyun oynuyordum.
    120 lik fandan önce kullanığım, 200mm lik masa üstü fan 30v çekiyordu. Ayrıca 10-12 saat masa üstü fanın üfledği havayı lodoslama yiyince akşamları başım ağrıyordu.
    Şimdi ne yazık ki, sıcaklar nedeniyle fanı kasaya takmak zorunda kaldım.

Psu ve fan ile ilgili verdiğin bilgiler içinde teşekkürler. Hocam o sitenin linkinide eklersen çok makbüle geçeer.

• Dostum eline emeğine sağlık güzel çalışma

birde Fan control isteriz
  • quote:

Orjinalden alıntı: By_EsKiYa

Dostum eline emeğine sağlık güzel çalışma

birde Fan control isteriz

Hocam doğruyu söylemek gerekirse bu mod işlerde yeniyim. Fan kontrol cihazı hakkında yeterli bilgi ve alet edevadı toplamaya çalışyorum. Bu işler bitince fan kontrol cihazı yapıp burada yayınlamayı düşünüyorum. İnşallah sonunu getiririm.

Sentanoo topic in başında bu konuda bir çalışması olduğunu bildirmiş. Bir kaç resim eklerse faydalı olabilir.
  • fan kontrol devresi tıkla

fan kontrolunu saglamak devreyle mumkundur sadece pot baglayarak bunu saglayamazsınız burdakı sema sıze yardımcı olacaktır anlayamadıgınız detaylarda yardımcı olurum

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi seventyseven -- 19 Ağustos 2006; 23:53:11 >
  • quote:

Orjinalden alıntı: shadow06

quote:

Orjinalden alıntı: ß_ßoY

acaba su fanın ucundaki metallerden elektronikçide var mıdır?bi de ismi ne onların?

Arkadaşım aşağıdaki parçayı kastediyorsan, İsmi PİN, elektronikçilerde ve teknik servislerde bulabilirsin.

evet onlardı.saol.dün yanlıslıkla kestim.pazartesi günü alıp yapıcam.kasa gayet sessiz calısıyor ama epox

• quote:

fan kontrol devresi tıkla

fan kontrolunu saglamak devreyle mumkundur sadece pot baglayarak bunu saglayamazsınız burdakı sema sıze yardımcı olacaktır anlayamadıgınız detaylarda yardımcı olurum

Saolasın. Sonbahara doğru fan kontrol ünitesini yapmayı planlıyorum, başlayınca başka bir başlık açıcağım ve bu başlık altında adım adım her işlemi yayınlayıp görüşlerinizi ve yardımlarınızı alcağım.

• bende sesin neyden geldiğini tespit edebilirsem yapıcam bu şekilde
  • quote:

Orjinalden alıntı: skyw@lker

bende sesin neyden geldiğini tespit edebilirsem yapıcam bu şekilde

fanlardan bahsedıyorsan durdurabılırsın fanları 1 2 sanıyelıgıne bır kalem ve benzerı bişey le anlarsın nerden geldıgını bırden daldırma kalemı yoksa kanatlarını kırarsın fanın yavasca
  • quote:

quote:

Orjinalden alıntı: skyw@lker

bende sesin neyden geldiğini tespit edebilirsem yapıcam bu şekilde

fanlardan bahsedıyorsan durdurabılırsın fanları 1 2 sanıyelıgıne bır kalem ve benzerı bişey le anlarsın nerden geldıgını bırden daldırma kalemı yoksa kanatlarını kırarsın fanın yavasca

yada fanın orta kısmına elinle bastır o zamanda durur.
  • Kasada fanın neden olduğu titreşimi engellemenin en ucuz ve en kolay yolu. Bu sefer kablolarla uğraşmayacağız.

Malzemeler
    *Makas
    *Çakmak
    *Yüksek yoğunluklu sünger veya mouse pad
    *Çift tarafı yapışkan bant
    *İnce tornavida

İlk olarak bantımızı fanın ayaklarının üzerine yapıştırıyoruz. Bantı göbeğe doğru çok yaklaştırmayın fanın performansını düşürür

Bantın üzerindeki kağıtı çıkarmadan bantın kenarlarını düzeltiyoruz.

Fan ile kasanın arasına koyacağımız süngerleri kesiyoruz. İlk önce bir kalıp çıkarıyoruz.

Kesiyoruz.

Kestiğimiz kalıp ile diğer 3 adet sünger daha kesiyoruz.

Bantın üzerindeki kağıtı çıkarıp süngerimizi yapıştırıyoruz.

Ardından ince torna vida ile vida deliğini belirliyoruz.

İnce tornavidamızı çakmakla ısıtıyoruz

Ve ısınan tornavida ile belirlediğiniz vida deliğinin üzerindeki sünger yakıyoruz. Süngeri vida yerlerinden dağlamanın nedeni fanı kasaya takarken süngerin parçalanmaması için.

Fanımız kasaya takılmaya hazır.

Son olarak; Bu yöntem ile fandan kaynaklanan titremeyi %70 oranında azaltabilirsiniz. Sünger yerine mouse pad de kullanabilirsiniz. Şu an benim kasamda 120 lik ve 80 lik fan ve psu mouse pad ile 80 lik bir fanımıda sünger ile kullanıyorum. Kasada titreme nedeniyle oluşan ses sıfıra yakın.

• ben bu aletin üstüne bildiimiz teyp motoru oturtsam olmaz mı fan yerine?
  • bende çankayadan direk 220 ile çalışan bir fan alıp taktım pğsu ya yüklenme olmasın diye
  • 3lü bir anahtarla üçüne birden ayarlamak mümkün mü??

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi enessasmaz -- 15 Ağustos 2006; 18:03:35 >
  • quote:

Orjinalden alıntı: bulent35220

bende çankayadan direk 220 ile çalışan bir fan alıp taktım pğsu ya yüklenme olmasın diye

Ayrıntıya girebiliirmisin kablo düzenlemesini nasıl yaptın, fanı bilgisayar açılınca otomatik olarak açılmaya ayarladın mı yoksa bunu manüel olarakmı yapıyorsun?.

Bir kaç resimde koyabilirisen çok faydalı olur.
  • 
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.