Arkadaslar bir konuda acil tavsiyeye ihtiyacim var.Fantastik dunyaya adim atip atmamam sizlerden gelicek tavsiyeler bagli olucagi icin boyle bir danismaya gerek duydum.
Bugune kadar sIkI bir bilim-kurgu fani olmayi surdurdugum icin , fantastik kurguya pek ilgi duymadim. Lazer isinlari,uzay, yildiz gemileri vb.. konseptler cocuklugumdan beri beni etkiledigi icin buyuler,kilic,iksir, kilic,kalkan larin bulundugu fantastik konsepte bir turlu isinamadim (bu yazdigim terimler fantastik bilim-kurguyu tanimlayan terimler olmayabilir ,kusura bakmayin). Genellikle hep "2000" lerden sonrasi olan , icinde " star" gecen kitaplara,filmlere, oyunlara kisacasi herseye ilgi duymaya daha cok meyilliyim. Bunlara ek olarak , Starwars hakkinda forumlarda gecirdigim vakitler ve bilim-kurgu oyunlari da derken , futuristik tema ile aramda saglam bir bag olustu.
Tabi ben bunlarla ilgilenirken , Lord of the Rings , World of Warcraft, Harry Potter ( fantastik yapitlara aklima sadece bu yapitlar geldi, bu derece yani :) ) vb. fantastik konsepte sahip bir cok degerli yapitlari es gectim. Bir sure sonra bu kurgu turununde genis bir iceriginin oldugunu fark ettim. Kiliclar, buyuler , chronicles lar , ortacag atmosferi , efsanevi yaratiklar ve dahasi...Bunlarida bir gozden gecirmenin iyi olacagini dusundum.
Asil sorun burda basliyor. Biraz gulunc bir durum olabilir ama ben " fantastik dunyaya girersem sanki bilimkurgudan ve futurist konsepte olan dusuncelerimden soguyacagimdan endiseliyim" Yani ne bileyim , sanki "ikisi" bir arada yurumeyecekmis gibi geliyor bana. Biraz komik evet. Bu yaziyi okuyan cogu kisi " Ya ikisinide sevebilirsin , ne alakasi var. Onun yeri ayri onun yeri ayri ..." gibi yorumlar yapacaktir tahminen. Ama isin ciddiyeti benim icin cok daha farkli cunku ben bilimkurgu temali ufak hikaye denemeleri bile yapmaya calisiyorum. Yani o futuristik ruhla denemeler yaziyorum. E simdi fantastik kurguya ilgi duyarsam bu seferde futuristik havami kaybedicem ve bilimkurgu yapitlarina olan ilgimde azalacak. Bu konuya ait dusuncelerim bundan ibaret.
Simdi size soruyorum. Boyle bir sey soz konusumu ? Fantasik kurguya gecersem , bilimkurguya olan ilgim azalirmi ? Bu her iki kurguyu da filmiyle de ,kitabiyla da ve oyunuyla da yakindan takip edenlerden yorum bekliyorum.Ozellikle bilimkurguya daha cok sevip , bir yandan da fantasik kurguyu takip edenlerin gorusleri benim icin cok onemli.Yoksa cevap basitmi ? "Her ikisinide gayet buyuk bir ilgiyle sevebilirsin"
Bastan soyleyemekte fayda var ; bu konuyu Bilimkurgu ile fantastik kurguyu karsilastirma ve yaristirma amaci ile degil , sadece ikisininde birlikte iyi ilerleyip ilerlemedigini hakkindaki gorusleri ogrenmek amaci ile actim. Bu yuzdende " Aa sen birak bilimkurguyu , uzayi...fln. O neymis oyle ... Fantastik bin takar " gibi yorumlari bastan kale almiyacagimi belirteyim. Bana sadece her ikisini de cok yakindan takip edenlerin , bunun icinde olan kisilerin bu konu hakkindaki yorumlari gerekli.
Yoksa cevap basitmi ? "Her ikisinide gayet buyuk bir ilgiyle sevebilirsin"
Ilginiz icin simdiden tesekkurler.
şahsi görüşümü söyleyeyim sana.fantastik film ile bilim kurguyu birbirinden ayırmayı doğru bulmuyorum bununla birlikte bilim kurgunun olabilmesi önce fantastik şeyler canlandırmalısın ki kafanda bilim kurgu yapabilesin
quote:
Orjinalden alıntı: M.K.A
şahsi görüşümü söyleyeyim sana.fantastik film ile bilim kurguyu birbirinden ayırmayı doğru bulmuyorum bununla birlikte bilim kurgunun olabilmesi önce fantastik şeyler canlandırmalısın ki kafanda bilim kurgu yapabilesin
Ben konsept acisindan bilimkurguyu , fantastikten ayri tutuyorum. Ikisinin sekil acisindan farkli olmasi , asil farki olusturan sebep. Her ikisinde de yontem acisindan , fantastik yonteme bas vuruyor olabiliriz fakat ortaya cikan materyal ve kurgunun birbirinden cok farkli oldugu kanisindayim. Bilimkurgunun beni cezbeden tarafi , iste bu farki. Ortaya daha futuristik bir sey ortaya cikiyor.
Senin dediginin gibi ikisinide bir tutsam , bu sefer bilimkurgunun o sevdigim farki ortaya cikmaz. Bilhassa fantastik ogeler ile bilimkurgunun arasindaki fark , beni fantastik evreni de inceleme istegime sebep olan kriterdir.Cunku onun da kendine has bir konsepti var.
Daha oncede belirttigim gibi endiselendigim taraf, bilimkurgu ruhumu azaltip azaltmiyacagi...
Biz ne desek boş. Siz önce bir Hobbit'i, arkasından da Yüzüklerin Efendi üçlemesini okuyup öyle karar verin. Bunları okumanız bilimkurgu algınızı değiştirmez.
Fantazi tarih, bilimkurgu teknoloji üzerine kuruludur genelde. Fantazide hayat işleyişini etkileyen radikal değişiklikler pek olmaz, insan (ya da iradesi olan ırklar diyelim) daha ön plandadır.
yeni mesaja git
Yeni mesajları sizin için sürekli kontrol ediyoruz, bir mesaj yazılırsa otomatik yükleyeceğiz.Bir Daha Gösterme