Şimdi Ara

felsefe boş iş değilmiş (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
43
Cevap
0
Favori
1.352
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >

• < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Felsefenin Kısa tarihi diye bir kitap var. Tavsiye ederim
  • İlk olarak okunmak için uygun mu?

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: Hüsrev.

İlk olarak okunmak için uygun mu?
    Uygun hocam. Filozoflar ve hayatları hakkında kısa bilgiler veriyor.
  • Teşekkürler

• quote:

Orijinalden alıntı: Hüsrev.

Teşekkürler
    Önemli değil hocam.
  • Metafizik şeyleri çökertmeyi başarabilmiş birisi değil ama bu konuda daha iyisini bulabileceğini sanmıyorum. La Mattrie İnsan Bir Makine.
  • Çok “felsefik” bir konu olmuş.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Metafiziksiz felsefe yapamazsınız.

• Felsefe boş iş.
  • Nat Alianovna kullanıcısına yanıt
    quote:

Nat Alianovna @ 25 Aralık 2019 22:10:10

Metafiziksiz felsefe yapamazsınız.

İnançsız (Ateist) vede sıksık Evrimci olduğunu söyleyen felsefeciye dikiz.
    Sizin ajan provakator olduğunuzu söyledik mi küplere biniyorsunuz.

quote:

Nat Alianovna @ 25 Aralık 2019 14:57:50

Thomas Aquinas nickli birisi bence Ortodoks olmaz, Katolik olur. Aquinas'ın öğretisini bildiğim kadarıyla asıl benimseyen Katolik Kilisesi, Ortodoks dünyasında hiçbir zaman Aquinas tamamen yerleşmiyor sadece kısmi bir etki bırakıyor. O arkadaşın felsefe bilgisini ve üslubunu takdir ederim yalnızca. Belli ki forumu ciddiye almayı bırakmış. Ne olduğu belirsiz üyelerin nicklerini duymaktan ben sıkıldım açıkçası Aquinas ve Cemil hariç. Hepimizin ismi cismi fikirleri belli. Ben küçüklüğümden beri inançsızım. Ne Hıristiyanım ne de Müslüman. Cemil hocam gayet yaşı başı olan bir adamcağız benimle de Aquinasla da alakası yok.

• quote:

Orijinalden alıntı: Arkedon

quote:

Nat Alianovna @ 25 Aralık 2019 22:10:10

Metafiziksiz felsefe yapamazsınız.

İnançsız (Ateist) vede sıksık Evrimci olduğunu söyleyen felsefeciye dikiz.
    Sizin ajan provakator olduğunuzu söyledik mi küplere biniyorsunuz.

quote:

Nat Alianovna @ 25 Aralık 2019 14:57:50

Thomas Aquinas nickli birisi bence Ortodoks olmaz, Katolik olur. Aquinas'ın öğretisini bildiğim kadarıyla asıl benimseyen Katolik Kilisesi, Ortodoks dünyasında hiçbir zaman Aquinas tamamen yerleşmiyor sadece kısmi bir etki bırakıyor. O arkadaşın felsefe bilgisini ve üslubunu takdir ederim yalnızca. Belli ki forumu ciddiye almayı bırakmış. Ne olduğu belirsiz üyelerin nicklerini duymaktan ben sıkıldım açıkçası Aquinas ve Cemil hariç. Hepimizin ismi cismi fikirleri belli. Ben küçüklüğümden beri inançsızım. Ne Hıristiyanım ne de Müslüman. Cemil hocam gayet yaşı başı olan bir adamcağız benimle de Aquinasla da alakası yok.
    Sık sık değil bir kere ancak demişimdir. Metafizik Aristoteles'in öğrencilerinin tuttuğu ders notlarından hareketten sonra varlığı konu alan bölümüne verilmiş bir isim meta sonrası physis doğa - sürekli değişen varlık dünyası demek, yani fizik sonrası bilimi metafizikte değişir görünen varlığın değişmeyen özü (ousia) ve yapısı tartışılıyor öyle sandığınız gibi sadece gözlemdışı mevzular değil. Metafiziğin ilk ve en geniş bölümü arkhe yani köken sorunu üstünde duruyor değişen tabiatın ana maddesi ve nedenleri ele alınıyor. Materyalist doktrinler formlaştırıcı nedenler çerçevesinde inceleniyor. Bir nesnenin verilmiş olan düzeninin kaynakları üstünde durmak ciddi bir mesele basitçe Aristoteles mekanik materyalist doktrini reddettiği ve mutlak doğrucu olduğu için geçiştirilemez. İlkçağ natüralist filozofları ki bunda diyalektiğin babası sıfatını almış bir filozof Heraklit de dahil hep metafizikler - varlık teorileri inşa etmişlerdir ve bu teoriler aynı zamanda materyalisttir. Marksizm - politik ekonomik materyalizm ve mantıksal pozitivizm bu teorilerin aksine metafiziği reddederek çok ciddi bir çelişki içerisindedir. Çünkü mantıksal pozitivizmin metafizik ve deneysellik hakkındaki çıkarımları deneysel değil metafiziki, diyalektik zaten baştan aşağı metafizik. Atomist (mekanik materyalist) teori gözlemlerle başarılı şekilde uyuşan tamamen matematiksel ve mantıksal bir metafizik olarak ortaya çıkmıştır en basitinden, Elea mantık varlık okulu ile Milet ve Efes doğa varlık okullarını bir uzlaştırma çabası olarak. Metafizik dediğiniz şey "değişmeyenin - varlığın bilimi", "değişimde değişmeyenin bilimi" ya da "varlığın ve varlık bilgisinin ilkelerinin bilimi" öyle sandığınız gibi melek, cin, tanrı, peri vb değil. Halk arasındaki kullanımı kulaktan dolma ve çok yanlış. Elbette metafiziğin konusu tanrı da yapılabilir, metafizik bir metabilim kalıbına sokularak metafiziki düşünce ile tanrı ve bilimdışı konseptler de reddedilebilir. Bir teoloji ya da Marksizm gibi sosyal ve ontolojik bir kuram da metafizik olabilir ki öyledirler. Karl Marks metafizikle metafiziği dışlıyor mesela ama bunu anlamıyor. Bence Marksizm kaynaklı bir popüler düşünce devşirmişsiniz ve çok yanlış ve yüzeysel bir kategorizasyon yapıyorsunuz. Ajan provokatör da çok farklı bir şey. Birazcık felsefe okuyup cıvıtmadan ciddi ciddi düşünenler bana hak vereceklerdir. Metafizik aslında prote philosophia (ilk felsefe) Aristo'nun da deyişi ile. Kullanıma göre biraz daha kapsamlı ya da dar kapsamlı şekilde ontoloji (varlık bilimi, bilgisi). Ontolojisiz de felsefe olmaz. Hem gözlemleyebildiğiniz hem de gözlemleyemediğiniz ve sadece zihni tasarı, görü, doğadışı düşünce, salt teori vs artık ne şekilde tanımlıyorsanız o şekilde tek tek ortada olan tüm varlıklar, genel olarak literal anlamda "varlık" hakkında düşünmeden, tanımlar, ilkeler, kurallar kurgulamadan nasıl felsefe yapmayı planlıyorsunuz bana lütfen bir açıklayın.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Nat Alianovna -- 26 Aralık 2019; 13:56:14 >

Aristo mantığıymış evet siz metafizik ile yatın kalkın yetti be .
    21. yüz yılda yaşıyoruz . Metaphysics = metafizik = Fizik ötesi = Bilim Dışılık Sonuç Metafizik= Teizm = Deizm

Ne kadar çarpıtırsan çarpıt bu günün fizik bilimi metafiziği, bilim dışı sayar.
    Laga luga yapan senin gibi felsefeci bozuntularının zaten bilim ile işi yoktur.

Marksizim ve Materyalizme çamur atmak ,senin haddine değil .
  • quote:

21. yüz yılda yaşıyoruz . Metaphysics = metafizik = Fizik ötesi = Bilim Dışılık Sonuç Metafizik= Teizm = Deizm

Aristo mantığını daha doğrusu Aristo'nun tanrıbilimini, teleolojik varlık kuramı ile formlar kuramını savunmuyorum. Sadece konsept olarak metafiziği savundum, özelde Aristoteles'in metafiziğini değil. Bugünün bilimi oturmuş konsept ve kavramları, yine oturmuş ampirik prosedür ve araştırmaları ile matematik metafiziği olan teorik fizik alanı hariç salt metafizik düşünceyi yöntem olarak kullanmıyor ama felsefe ya da diğer deyişle düşünbilim metafizik düşünceyi çok sık kullanıyor. Marksizm de bir düşünbilim ürünü, kesinlikle tabiat bilimlerinden gelmiyor. İlkçağ felsefesinden gelen aslında en klasik ve bilindik bir takım metafizikleri füzyonlamış Hegel idealizminden türemiş metafiziki bir felsefe Marksizm. Marksizm'de Newtoncu ve evrimci düşünceden bazı izler bulunuyor - tabii çok doğal olarak zira Marks İngiliz materyalizminden çok etkileniyor - ama Marksizm bir metafizik - idealizm çünkü diyalektik tarihsel gelişimci Hegel'den küçümsediğiniz Aristo teleolojisi Marksizm'in tarihsel determinist bünyesine yerleşmiş vaziyette ve üstüne Marksizm'in öngörüleri de tutmuyor, hakikaten bilimsel bir kuram geleceği de öngörmek durumunda olduğu için Marksizm kuramsal olarak da şu an oldukça dünyadışı kalıyor. İyiden iyiye ahlaki bir retoriğin ve dogmanın tekrarına dönüşüyor. Çamur atma derdinde değilim. Sınırlarımı bilmeye dikkat ediyorum. Siz ediyor musunuz bu bence çok şüpheli.

Marksizm , Diyalektik Materyalizmdir. Metafizik ile en ufak bir ilişkisi yoktur.
    Biz Diyalektik düşünür Materyalizme dayanırız.
    çamurunu bize sıçratma.
    yorumlarını ve ne düşündüğü belirsiz felsefeni bize bulaştırma.
    kavram karmaşıklığı,yerin dibine girdim.

• quote:

• 
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.