Şimdi Ara

Felsefeye Başlangıç için bana hangi kitapları önerirsiniz ? (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
33
Cevap
4
Favori
1.537
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
Giriş
  • tom.waits Reis, hangi hesabını etiketleyeceğimi bilemedim ama sen görürsün.

Bu Ahmet Arslan'ın 5 ciltlik Antik Yunan Felsefesi Tarihi zannedersem çok akademik bir eser. Yani 2000 sayfa onu okuyacağıma bütün presokratik fragmanları artı platonun bütün diyaloglarını okurum herhalde.

Bertrand Russell'ın kitabı da Marx gibi bir adama 8 mi 10 sayfa mı ne ayırmış. Onun da dengesi iyi değil anladığım kadarıyla. Yazıldığı dönem ve saire diyeceğim bu tercih için de ama bilemedim.

Kala kala senin de tavsiyenle bir Ahmet Cevizci kalıyor galiba.

Ya Russell'ı alacağım ya Cevizci'yi hangisini önerirsin? İlla yerli mi diyorsun kesin olarak?

Yıllar önce yarım bıraktığım felsefe okumalarıma dönmek istiyorum bir kaç ay içinde milliyetçilik ve antropoloji okumamı tamamladıktan sonra da kitap topluyorum. O yüzden şimdiden yavaş yavaş almak şart.

@Elan Morin Tedronei

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi E-Nazmi -- 26 Temmuz 2018; 19:5:9 >

• E-Nazmi E kullanıcısına yanıt
    Yo Ahmet Arslan rahat okunuyor akademik bir dili yok, ama beş ciltlik uzun yunan felsefesini okuyana kadar Cappleston'un on cilt felsefe tarihi eseri bile okunur(tabi ingilizcesinden, o kadar akıcı kitabı Türkçeyi çevirirken içine eden malum kişi ... kişilerden), ya da bu alanda klasik olmuş Guthrie'nin altı ciltlik eseri histpry of greek philosopy de okunur sadece greeklere odaklanacaksak(ben okumadım bunu, önermiyorum yani. Sadece namını duydum), daha kısa sürede.

Ama tek kitap olarak Yunan Felsefesine bakacaksan "Batı felsefesinin yeni tarihi" diye anthony kenny'nin bir kitabı var. Dört ciltlik. Onun ilk cildi yunanlara ayrılmış. Zaten Kenny'nin kitabı yamulmuyorsam ders kitabı olarak kullanılıyor bizim ünilerde. Yani temel herşeye ulaşırsın oradan konu konu gidiyor. Sonra dalarsan Poetika'ya, Nichomasa Etik'e vs. dalarsın. Direkt kişileri okumaya daha çabuk geçersin. Fazla vakitte kaybetmezsin. Tek bir dönem için beş-altı cilt okumak zaten gereksiz.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi 1151292116 -- 27 Temmuz 2018; 5:55:31 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• E-Nazmi E kullanıcısına yanıt
    Haa ben tam anlamamışım yazdığını. Sen genel felsefe tarihi de diyorsun.

Bu konuda Russel'in kitabı çok yetersiz. Ahmet Cevizci'nin kitabı daha iyi, birçok konuya daha detaylı giriyor. Tek kitapta şaşılacak şekilde değinmediği konunyok neredeyse. Onu oku bence. Alternatif olarak Kenny'nin dört ciltlik kitabı da gayet akıcıdır, cevizci'den daha akıcı ama ders kitabı şeklinde ve konu odaklı olduğu için Cevizci'deki kadar detay yok. Cappleston en iyisi ama çevirirken içine etmişler. Yani Cevizci okuman daha iyi.

İslam felsefesinde de Cüneyd Kaya'nın İslam felsefesi problemler vs. adı aklıma gelmedi o derlemesi baya iyi. Ek olarak Oxford Handbook İslamic Philosophy'de belli kişiler odaklı ve her yüzyıldan bir kişi seçerek günümûze kadar geliyor. Ama o da biraz uzun. Cüneyd Kaya daha iyi ondan, onu oku.

• Sağ ol Kaptan.
  • Afşar Timuçin-Gençler İçin Felsefe Tarihi

• Pijamalı Ninja kullanıcısına yanıt
    Platonun diger diyaloglarini da okumanizi oneririm hocam. Oznel olmasi yuksek ihtimal olmasina ragmen yer verdigi isimlerin suzgecten gecirdikten sonra dusuncelerini anlayabiliyoruz.

• Nigel Warburton kitapları. Alfa yayınları basıyor.
  • Ahmet Arslan ile giriş yapabilirsin. Hoca felsefede sadelikten yana ve öyle beynini yakmaz. Ahmet Arslan'ın İlkçağ Felsefe Tarihi ile başlayabilirsin. Ancak bu işle ciddi ilgilenmek istiyorsan Almanca şart. Aslında Grekçe de şart ama bu büyük ihtimalle havada kalır çünkü Türkiye'de ölü dil öğrenmek akademiyle bağlantısı olmayan insanlar tarafından ekseriyetle vakit kaybı olarak görülüyor.

Ancak şunu da belirteyim: Eğer Almanca öğrenirsen meşhur Yunan filozoflarının harikulade eserlerinin en iyi çevirilerini okuyabilirsin. Almanlar felsefe işinde bir numaradır. Gerek çeviri, gerek orijinal işler ortaya koymada. Celal Şengör bir programda Naturialis Historia'nın bir edisyonunu getirmişti. Kaç ciltti hatırlamıyorum fakat epey hacimliydi. Kitaptaki her bir cümledeki motifler ve sair detaylıca izah edilmiş. Almanların yaptığı buna benzer çok çalışma var. Almanca bilmek felsefede sizi çok ilerilere taşır.

• felsefenin kısa tarihini öneririm. başlangıç için güzel, hafif ve akıcı. boğmaz ilk etapta
  • almanca öğrenesimi getirdin bir de kitapları euroyla alıp batalım.

• Kişisel olarak sevdiğim ama kessinlikle başlangıç için okunmaması gereken bir kitap oldukça taraflı (marksist) bir perspektif

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • 
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.