Şimdi Ara

fem simetri mat 1 sorularım

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
60
Cevap
0
Favori
2.401
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • umarım lys patırtısı içinde mat 1 sormama kızmazsınız. cidden kafama takılıyor yapamadığım sorular ve yardım alacak durumum yok sizden başka

simetri setini bitirmeyi planlıyorum yaza kadar. şimdilik basit bir sorum var ama çözemediklerim oldukça yardımınızı esirgemezseniz sevinirim.

obeb-okek :

obeb(XY, YX)=6 iken, XY iki basamaklı sayısı kaç farklı değer alabilir?

bu soruyu çözdüm fakat tek tek sayıları koyarak sistemsiz bir şekilde çözdüm ve 3 basamaklı filan deseydi çuvallardım. mantığı nedir?

• Benimki de o kadar sistemli bi cozum degil ama soyle dusundum;
    XY iki basamakli sayisi= 10x+y seklinde yazilabilir. Bu sayi 6 ile bolunebiliyomus simdi x yerine 1 koyup y degerini buluyorum x=1 y=8 oluyor. Bundan sonraki sayilar hep 6sar artarak gitcek. Cunku hepsinin 6 ile bolunmesi gerekiyor. Yani 18,24,30,36,42,48...96 oluyor. Icinde 0 olanlar zaten eleniyor cunku 0 basa veya sona gelemez. Ayni olayin hep xy hem yx seklinde saglamasi icin rakamlari yer degistirmis sayilara bakiyorum o da bi tek 24 ve 42 dir. Yani 2 degeri vardir diye dusunuyorum
  • quote:

Orijinalden alıntı: alles90

Benimki de o kadar sistemli bi cozum degil ama soyle dusundum;
    XY iki basamakli sayisi= 10x+y seklinde yazilabilir. Bu sayi 6 ile bolunebiliyomus simdi x yerine 1 koyup y degerini buluyorum x=1 y=8 oluyor. Bundan sonraki sayilar hep 6sar artarak gitcek. Cunku hepsinin 6 ile bolunmesi gerekiyor. Yani 18,24,30,36,42,48...96 oluyor. Icinde 0 olanlar zaten eleniyor cunku 0 basa veya sona gelemez. Ayni olayin hep xy hem yx seklinde saglamasi icin rakamlari yer degistirmis sayilara bakiyorum o da bi tek 24 ve 42 dir. Yani 2 degeri vardir diye dusunuyorum
    teşekkür ederim. benim çözümüm de buna benzer fakat çok dikkatli olmak gerekiyor hata kaldırmıyor. o sırayla gittiğinde 48 ve 84 sayıları da kurala uyduğu için o sayılara da atlayabiliyorsun fakat bu iki sayının obebi 6 değil:)

ben de şu şekilde düşündüm sana ek olarak; bu şayılar 6 ya bölünmeli ve ters çevirdiğimizde de bölünmeli demek ki son rakam yani y ya da x hiç bi şekilde tek sayı olamaz 2-4-6-8 arasındaki kombinasyonlara bakmak yükü 6şar gitmekten baya bir hafifletmiş oluyor.

başka bir yolu varsa da bilen varsa çok iyi olur.

• bu sefer de basit eşitsizlikle ilgili sorulara kafam takıldı.

-2≤ x <2 ve 1 ≤y <4

olduğuna göre x.y - y ifadesi kaç tamsayı değer alabilir? cvp:15

bu gibi sorularda y'yi ortak paranteze almadan, verilen ifadeyi tamkarelere benzetmeden vs neden doğru sonucu bulamıyoruz? yani ben önce x.y için değerler bulup sonra buna -y eklediğimde daha fazla tamsayı buluyorum. bunun gibi üç dört soru var. anlayamadım nedenini?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dilenciii -- 15 Nisan 2012; 21:37:39 >
  • up!
  • quote:

Orijinalden alıntı: dilenciii

bu sefer de basit eşitsizlikle ilgili sorulara kafam takıldı.

-2≤ x <2 ve 1 ≤y <4

bu gibi sorularda y'yi ortak paranteze almadan, verilen ifadeyi tamkarelere benzetmeden vs neden doğru sonucu bulamıyoruz? yani ben önce x.y için değerler bulup sonra buna -y eklediğimde daha fazla tamsayı buluyorum. bunun gibi üç dört soru var. anlayamadım nedenini?

Ben 12 deger buluyorum.
  • quote:

quote:

bu sefer de basit eşitsizlikle ilgili sorulara kafam takıldı.

-2≤ x <2 ve 1 ≤y <4

Ben 12 deger buluyorum.

Alıntıları Göster
    hah ben de bir umut sana mesaj atacaktım cevaplarsın diye:)

ben 17 buluyorum kitap 15 diyor sen de 11:)

y(x-1) olarak çözünce 15i buluyorum ben de, ama dediğim gibi önce x.y sonra da -y yapınca sayı artıyor.

• mat 1 e kasmayin olm o kadar değmez diyeceğim ama dinlemezsiniz biliyorum bana da dediler bende dinlemedim keşke dinleseydim diyorum ama geçti artık

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Phoenix__ -- 15 Nisan 2012; 22:17:08 >
  • quote:

y(x-1) olarak çözünce 15i buluyorum ben de, ama dediğim gibi önce x.y sonra da -y yapınca sayı artıyor.

Ben de xy-y diye ayrı ayrıı gittigimde sonuca ulasamıyorum açıkcası 10 kere cözdüm hepsinde 12 buldum. Sayıları bi daha kontrol eder misin rica etsem
  • ya ben genel olarak çözemediğim şeyler olunca es geçemiyorum mat bir iki üç farketmez:)
  • quote:

quote:

Ben de xy-y diye ayrı ayrıı gittigimde sonuca ulasamıyorum açıkcası 10 kere cözdüm hepsinde 12 buldum. Sayıları bi daha kontrol eder misin rica etsem

Alıntıları Göster
    tekrar tekrar baktım sayılar doğru.

x.y-y = y(x-1)

-2≤x<2 ise -3≤x-1<1 bunu da x.y bulmak için 1≤y<4 ile çapraz yapınca en küçük -12 en büyük 4 çıkıyor.

4-(-12)-1=15 çıkıyor.

benim anlamadığım bu gibi sorularda y yi ortak paranteze almadan, tamkare ifade olarak yazmadan neden çözemiyoruz, bir benzeri

-5<a≤-1/2
    3<b<5 ise

a+b/a.b'nin en büyük tamsayı değeri nedir?

şeklinde bir soru var önümde bunda da sırayla yapınca çıkmıyor illaki soruyu evirip 1/a+1/b olarak çözünce çıkıyor. neden!!

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dilenciii -- 15 Nisan 2012; 22:43:55 >

• üstteki soruyla ilgili net bi şey öğrenemesem de bu tarz sorularda böyle oluyor işte tadında bilgiler edindim:) bir ispatı olan varsa makbule geçer.
    ------------------------------

gelelim şu soruya. bir yere kadar ilerleyebiliyorum ama çıkaramadım.

3x-a<5x+b<x-c

eşitsizliğinin ç.kümesi (-2,3) aralığı ise a-c kaçtır?
  • quote:

Orijinalden alıntı: Phoenix__

mat 1 e kasmayin olm o kadar değmez diyeceğim ama dinlemezsiniz biliyorum bana da dediler bende dinlemedim keşke dinleseydim diyorum ama geçti artık

+ sonsuz
    mat2 kasın
  • çok ilginç:) ben basit eşitsizlik soruyorum lys kas cevapları alıyorum:)

neyse ek olarak bu da var, dün yazdığım soru da kaldı, cevap alamayacağım sanırım..
    --------------------------------
    a,b,c pozitif reel sayılardır.

(2a+b) /c > 4

(b+5c) /a < 3 ise a/c ifadesinin alacağı en küçük tamsayı değeri?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dilenciii -- 19 Nisan 2012; 18:56:14 >
  • quote:

çok ilginç:) ben basit eşitsizlik soruyorum lys kas cevapları alıyorum:)

neyse ek olarak bu da var, dün yazdığım soru da kaldı, cevap alamayacağım sanırım..

(2a+b) /c > 4

cevap 2 mi?
  • quote:

quote:

çok ilginç:) ben basit eşitsizlik soruyorum lys kas cevapları alıyorum:)

(2a+b) /c > 4

cevap 2 mi?

Alıntıları Göster
    evet.

• 2a+b>4c, b+5c<3a oluyor. 2.ifadeyi ters cevirip ilk ifadeyle alt alta toplarsak 5a+b>9c+b oluyor. B leri sadelestir. 5a>9c oluyor. Pozitif tam sayi diyor ona gore birkac degeri yerlestirince a/c 'nin minimum 2 geldigini gorursun
  • quote:

2a+b>4c, b+5c<3a oluyor. 2.ifadeyi ters cevirip ilk ifadeyle alt alta toplarsak 5a+b>9c+b oluyor. B leri sadelestir. 5a>9c oluyor. Pozitif tam sayi diyor ona gore birkac degeri yerlestirince a/c 'nin minimum 2 geldigini gorursun
    teşekkür ederim ben daha karmaşık işlemlerde boğulmuşum:) fem simetrinin böyle bi sıkıntısı oluyor verdiği soru tarzı üzerinde yoğunlaştığın için onun çözdüğü gibi çözmeye çalışıyorsun başka şekilde de düşünemiyorsun pek. sanırım kitabın tek dezavantajı da bu. diğer üstteki soruyu yapamadın mı?
  • O sorunun cevabi da 16 mi?
  • Bu arada dedigin gibi ayni soru tarziyla arka arkaya cok ugrastigin zaman bir ezber mantigi oturuyo ve her soruda ayni yontemi kullanasin geliyo. Onun icin bence araya baska konularin girmesine izin ver. Soru tarzlari karissin yani
  • 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.