Şimdi Ara

Ferrari'ye Sabotaj Yapıldığına Dair Soruşturma (3. sayfa)

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
185
Cevap
0
Favori
4.971
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • 98 yılında kullanılan sistem yasaktı ve mevcut kurallar dahilinde o sisteme itirazlar geldi.

1997 yılında araçlarda ne gibi bir teknik ihlal yapıldığını hatırlamıyorum.Varsa sen bana hatırlat.Eğer Schumi Villeneuve çarpışmasıysa kastın onun cezası zaten Schumiye verildi.Madem sen bana bu soruyu sordun, ki cezası kesilmiş bir dava olmasına rağmen, şimdi sen kendi kendine şu soruyu sor bakalım.bana cevap vermene gerek de yok.1990 sezonu aynı bağlamda kayıp bir yılmıdır? Üstelik orda ceza da verilmedi ve üstüne kasti çarpan pilot şampiyon oldu... Bu konuyu uzatmaya gerek görmüyorum.Tartışmaya bile gerek görmüyorum.

MP4-22 nin incelenmesi pek bir şeyi deiştirmeyecektir.Hiçbirşeyi deiştirmeyecektir.McLaren bu sızdırılan bilgileri kullanmıştır kullanmamıştır, mevzu oda değil.Ortada bilgi sızdırılmasından çok daha büyük bir problem var.Ortada kanıtlanmış sabotaj iddiaları var.Bu sobotaj da McLaren in parmağı vardır yoktur öylede bir iddia da bulunmadı kimse...Ferrari nin içindeki kanı bozuklar tarafından gerçekleştirilmiş olaylar var.Monaco ve diğer yarışlardaki büyük kayıplar.Rüzgar tünelinin sabote edilmesi...Ortada şampiyona yı kovalayan bir takımın kaybettiği telafisi mümkün olmayan bir emek var.

• Bu zan her şeyden önce McLaren-Mercedes'e prestij kaybettirecektir. Eğer sabotaj gibi bir şey varsa bu kişisel bir kinle ilgili olabilir diye düşünüyorum.
  • hayır redstar 1997 de adını hatırlayamadıgım sauber plotuna Villeneuve u engellemesı ıcın soylenen sıhırlı sozcukllerı hatırlatmak ıstedım.
    mıchael carpmasaydı vede sampıyon olsaydı sence etık olurmuydu,senın ıcın kayıp bır yıl olurmuydu
  • quote:

Orjinalden alıntı: MMX 166
    hayır redstar 1997 de adını hatırlayamadıgım sauber plotuna Villeneuve u engellemesı ıcın soylenen sıhırlı sozcukllerı hatırlatmak ıstedım.
    mıchael carpmasaydı vede sampıyon olsaydı sence etık olurmuydu,senın ıcın kayıp bır yıl olurmuydu

Ama o sözcüklerden bahseden sadece ve sadece pilot. Peter Sauber bile şu anda Ferrari ile hiçbir alakası olmamasına rağmen olayı yalanlamıştır. Bir iddia var ama ne kanıt var, ne de şahit.
  • quote:

hayır redstar 1997 de adını hatırlayamadıgım sauber plotuna Villeneuve u engellemesı ıcın soylenen sıhırlı sozcukllerı hatırlatmak ıstedım.

Ben bu tartışmayı uzatmayacağım gerçekten.Çevir kazı yanmasın diyorlar buna halk dilinde biliyoruz.Ayrıca Schumacher o şampiyonluğu almış olsaydı bunu haklı göreceğimi nerden çıkartıyorsun.Haklı görüyor olsam o cezaya karşı çıkardım yazılarımda.Dikkat edersen cezasını çekti diyorum her seferinde.Uzatmaya gerek yok.

Gündem konusunuda bu ıvır zıvırları tekrar tekrar önümüze sürerek deiştirmeyin lütfen.Ortada şampiyonanın kaderini çok ciddi bir şekilde etkileyen ve deiştiren bi sorun var.McLaren aklansa bile bu Ferrari nin deposuna un konulduğunu, daha önce hiç örneği görülmemiş bir şekilde rüzgar tünelinin arızalandığını ve ve polisin ulaştığı kesin casusluk kanıtlarını deiştirmez...Şampiyonanın kaderine çok ciddi bir müdahalede bulunulmuştur ve Ferrari telafisi çok zor puanlar kaybetmiştir.

• umarım gereklı kanıtlar bulunur,ve belırsızlık ortadan kalkar.ama bu mclaren ı zan altında bırakmaya yettı.

umarım sorusturmanın boyutu sadece ferrarı-mclaren arasında kalmaz.ısın ıcıne fıa-formula vede dıger takımlarında gırmesı lazım
  • Diğer takımların girmesi neden gerekli? Ortada iki çalışan söz konusu ve iki üst düzey çalışan.Biri Ferrari nin içinde köstebeklik yapan bir hain diğeri bu köstebeği kullanan McLaren in içinde bir hain.Coughlan ada hain diyorum çünki oda spora hai,nlik etmiştir...

Burda bana göre esas derinlemesine incelenmesi gereken iki şey var.

1) Ferrari de Stepney den başka hain varmı? Bana kalırsa bu akdar dolabı takım içinde tek başına çevirmiş olamaz.
    2) Coughlan ın ele geçirdiği bu teknolojileri McLaren araçlarında doğrudan kullandımı yoksa kullanmadımı? Ayrıca tüm bu sabotaj girişimlerinde ve teknoloji casusluğunda McLaren kurmaylarının ne kadar parmağı var gerçekten. bana kalırsa haberlerinin olmaması mümkün değil.

Bence bu iki konu üzerine şiddetle gidilmeli ve çok titiz bir soruşturma yürütülmeli ve suçlular gün ışığına çıkartılmalı.Bütün bu çirkinliklerin bu iki kafadan çıkmış olabileceğine pek inanasım gelmiyor malesef.

Bu arada mmx diğer takımlar demişken Toyota nında aynı şekilde şaibe altında olduğunu hatırlatmamda fayda var.Onlarda Ferrari den teknoloji casusluğu yapmışlardı ve o konuyla ilgili mahkemelerde hala sonuçlanmadı bildiğim kadarı ile.

• sorusturmanın genısletılmesını ıstememdekı sebep ferrarı nın sene basındakı performansını kaybetmesı-yada mclaren ın hızlanmasını bu olaya baglayanlar ıcındı.

bnedede soyle bır dusunce olustu,acaba ecclestone sırf rekabet olsun dıye ferrarı ye sabotaj duzenlemıs olabılırmı.sadece bır ıhtımal
  • Ecclestone un böyle bir olayla bağlantılı olabileceğini hiç sanmıyorum. Çok ama çok zayıf bir ihtimal olur bu bence.
  • bir McLaren çalışanının evinde Ferrari ye ait gizli teknik dökümanlar bulunuyor ...

birincisi, bu Mclaren için yeterince utanç verici zaten.

ikincisi, kullanılmış olması veya olmaması önemli değil, niyet bozuk bir kere ...

şunu söyleyeyim,
    bir proje üstünde çalışıyorsunuz, projeyi pekçok farklı yönden geliştirmeye, iyileştirmeye çalışıyorsunuz.
    şase aerodinamik motor vs,
    rakiplernizle yarış halindesiniz.

en büyük rakibinizin projesinden bir veya birkaç kısım elinize geçiyor, ilgili bölümleri kendi projenizle karşılaştırıyorsunuz, ve rakibinizin projenin bu bölümlerinden sizden çok ta farklı sonuç verecek şeyler yapmadığını görüyorsunuz dolayısıyla bu teknik dökümanlardan faydalanmaktan vazgeçiyorsunuz.

şimdi burda bu dökümanlardan yararlanılmamıştır mı diyeceğiz ?

bence bu yanlış bir yaklaşım olur. çünkü bu dökümanlar zaman kazandırmıştır,

örnek vereyim, her iki takımda aerodinamik dökümanları karşılatırsınlar, mclaren bizim aerodinamiğimiz zaten ferrarininkinden daha iyiymiş, demekki geride kaldığımız nokta baka bir yerde, o zman aerodinamiğe ayırdığımız zamanı kısıp diğer noktalar üzerinde yoğunlaşalım demiş olabilir ...

bildiğiniz gibi aracın hızı kadar aracın bu hıza şampiyonanın hangi ayağında ulaştığı da çok önemli bir etkendir, örnek verirsek geçen sezon sonu en hızlı araç ferrariydi ancak şampiyon olamadı. Bu nedenle o dökümanlar kullanılmasa dahi performans arttırırmında yoğunlaşılacak konuların belirlenmesinde yol göstererek zaman tasarrufunda yardımcı olmuştur diyebilirz...

• quote:

Orjinalden alıntı: specops

bir McLaren çalışanının evinde Ferrari ye ait gizli teknik dökümanlar bulunuyor ...

birincisi, bu Mclaren için yeterince utanç verici zaten.

mclaren ıcın utanc verıcı bır olay yok.bu konuda nasılda on yargılı dacvrandıgının bır kanıtı kurdugun cumle.

dedıgım gıbı bu saatten sonra mclaren ne kadarda basarılı olsa bu olay hortlatılıcak.bı kere nem kapmıs nasılsa
  • quote:

mclaren ıcın utanc verıcı bır olay yok.bu konuda nasılda on yargılı dacvrandıgının bır kanıtı kurdugun cumle.

dedıgım gıbı bu saatten sonra mclaren ne kadarda basarılı olsa bu olay hortlatılıcak.bı kere nem kapmıs nasılsa

Tam tersini düşün. McLaren'e ait gizli bilgilerin Nigel Stepney'in evinde bulunduğunu ve Coughlan'ın da ona bu bilgileri sağladığını düşün. Diyelim ki sezon başında McLaren daha iyi olsun ve Ferrari geride olsun. Ama bir süre sonra birden atılım yapsınlar.

Ne düşünürdün?
  • inan bu durumda ferrarı yı suclamazdım.
    1. ferrarı vede onun gıbı sadece yarısmak ıcın var olan takımların boyle bır ıse kalkısacagına ınanmıyorum.sonucta yarıs kazanıp daha fazla otomobıl satmayacak.ha reklam alıyor,almasada ayakta durur.ferrarı malı krızlere ragmen battımı
    2.kısılerın yaptıkları baglı oldugu muesseseyı baglamamalı.dusun dısını tırnagına takarak olusturdugun sırketın kendını bılmez 3 kurusluk degerı olan kısı yada kısılerce yanlıs ıslere sokulması.bu haksızlık
  • yanlış anlamışsın beni, aynı durumda Ferrari de olsa kendileri için utanç verici olurdu. bunun takımlarla ilgisi yok. futbol 11 kişi oynanır, 1 kişi doping yaptığı zaman tüm takım zan altında kalır, kazanılan zaferin tadı kaçar demek istediğim bu.

aynı şekilde McLaren ın şimdiye kdr almış olduğu ve muhtemelen alacağı zaferlerin sonuna bir soru işareti yerleşmiştir malesef .

McLaren da sözünü ettiğimiz sıradan bir mekaniker değil, şef tasarımcı.

Bu konuma yükselmiş bir insanın bu dökümanları evinde bulunduracak kadar alçalmaması gerekirdi.

ayrıca McLaren tarafınca ve benm ilgimi çeken bir açıklama da şu oldu.

sözü edilen dökümanlardan haberleri yoksa, araçlarında bu dökümanlardan faydalanılmadığından nasıl emin olabiliyorlar?

yukarda belirttiğim gibi, dökümanlar birebir kullanılmamış dahi olsa, tasarımların karşılaştırılmasıyla , performans çalışmalarının aracın başka parçalarına yönlendirilmesi sağlanarak zaman tasarrufu yapılması sözkonusu, yani McLaern ister istemez, farkında olmadan bu dökümanlardan yararlanmış olabilir.

• quote:

Orjinalden alıntı: jamesjoice

Bu zan her şeyden önce McLaren-Mercedes'e prestij kaybettirecektir. Eğer sabotaj gibi bir şey varsa bu kişisel bir kinle ilgili olabilir diye düşünüyorum.

Neden Mclaren a prestij kaybettiriyor. Aynı durum Ferrari içinde söz konusu o zaman. Çalışanları takımını satmış durumda. Bu durum Takımlardan çok çalışanların Formula-1 deki mesleklerinden olmalarına sebebiyet verdi. Bu olaylar takımları bağlamaz.
  • sarman61

quote:

Neden Mclaren a prestij kaybettiriyor. Aynı durum Ferrari içinde söz konusu o zaman. Çalışanları takımını satmış durumda. Bu durum Takımlardan çok çalışanların Formula-1 deki mesleklerinden olmalarına sebebiyet verdi. Bu olaylar takımları bağlamaz.

Ortada bir takımın başarısı için yapılmış bir hırsızlık var. Ferrari yıllardır F1'i hızı, dayanıklılığı, tasarımı, teknolojisi taktiği ile sürükleyen bir değer oldu. Ve de en çok "esinlenilen", taklit edilen takımı. İsmine ne dersek diyelim, kim tarafından hangi amaçla ($) yapılıyor olsun bu teknoloji hırsızlığıdır. McLaren'in kendini üst düzey çalışanından soyutlamaya çalışsa bile -bu hukuki olarak belki muhtemeldir- bu sporu izleyenlerin gözünde inandırıcı olmayacaktır. Demek istediğim bu.

• quote:

Orjinalden alıntı: sarman61

İyi de Ferrari'nin prestij kaybedeceği bir şey yok ki? Ortada Ferrari'ye ihanet var. Diğer taraftaysa McLaren'e avantaj sağlamak için yapılmış bir hırsızlık.

Şöyle düşün:
    Senin iş yerinden birisi bir şeyler çalmak istiyor ve buna da senin çalışanlarından birisi yardım ediyor. Bu durumda sen mi prestij kaybedersin, yoksa hırsızın çalıştığı şirket mi?

Takımları neden bağlamasın? Sonuçta hırsızlığı yapan, o bilgileri alan McLaren'in şef tasarımcısı. Ya o bilgileri kullandıysa? Ya o bilgileri MP4-22' ye aktardıysa? O zaman McLaren'in zaferlerine gölge düşmez mi? Haksız kazanılmış gözüyle bakılmaz mı?

Lütfen taraftarlığı bırakıp olaya dışarıdan bakın.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Challenger -- 5 Temmuz 2007; 10:16:30 >

• öncelikle uzun zamandır F1 ile birşey yazmıyordum(en son ispanya gp sinde yazdım sanırım)

Olanlar hakikaten üzücü ve dehşet verici.(eski)bir Mclaren çalışanının evinde Ferrari'ye ait gizli teknik veriler çıkıyor.Acaba bunu sadece o kişi mi okudu,yada mühendislerden biri,ron dennis'te bu verileri inceledi mi.İşte herşeyin kilit konusu burası.
    Sadece kişisel ise,Mclaren en doğrusunu yaptı ve direk işten kovdu.Ama acaba bu çalışanın,aerodinamik tasarımı hazırlayanlara bu bilgilerden en küçüğünü dahi bilgi olarak verdi mi.
    Son durum galiba şu;
    Mclaren'in araçlarını FIA nın mühendisleri incelemeye alacak.Zaten McLaren'de işbirliğinde olacak.
    Umarım sadece ve sadece kişiseldir.Bu sporun böylesine kirlenmesini hiç istemem.
    Ayrıca Stepney'ede yazıklar olsun
  • quote:

Orjinalden alıntı: Sanctus Diavolos

quote:

Orjinalden alıntı: sarman61

Bu da benim aklıma şunu getirdi Ferrariden ayrılmak isteyen kişi başka bir takıma giderse. Ferrari hakkında birçok bilgiyi yanında götürmüş olur buda Ferrari için hiç iyi olmaz. Acaba diyorum.

sanırım 3-4 yıl önce böyle bi durum olmuştu

tam hatırlayamıyorum ama ya bi Mclaren çalışanı Ferrari'ye veya bi Ferrari çalışanı Mclaren'a transfer olmuştu
    tabi bu transfer olan kişide normal bi çalışan değil takımda önemli noktada olan biriydi
    doğal olarak transfer olunca önceki takımında edindiği bazı önemli bilgileride yeni takımına getirmişti

şimdi burada kimse bu çalışanı suçlayamaz,yani bu kişi eski takımında tecrübe kazanıyor ve yeni takımındada bunları kullanması çok normal
    misal;kimse tutup Adrian Newey'a "Mclaren'da edindiğin hiçbir bilgiyi Red Bull'da kullanamazsın" diyemez

bknz. Yeni Red Bull Mclaren nin kopyası gibi !

Ben merak ediyorum,diyelim ki Ferrarinin tasarımını Mclaren kullandı savcılık falan filan da garantiledi , o zaman en fazla ne olur ? (puan silme dışında)

• quote:

Orjinalden alıntı: NoSt3am
    Ben merak ediyorum,diyelim ki Ferrarinin tasarımını Mclaren kullandı savcılık falan filan da garantiledi , o zaman en fazla ne olur ? (puan silme dışında)

Eğer gerçekten McLaren Ferrari'ye ait "fikri mülkiyetleri" kullandıysa, şampiyonadan men bile söz konusu olabilir.
  • 
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.