Şimdi Ara

Fiber altyapı dönüşümü hakkında yardım (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
27
Cevap
1
Favori
1.383
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
Giriş
    Hocam birçok yöntem denediğinizi söylemişsiniz de dilekçe de verdiniz mi? Eğer vermediyseniz bir de dilekçeyle şansınızı deneyin derim ben. Gerçi artık uğraşmaktan bıkmışsınız, siz de haklısınız. Ama o LinkedIn, Twitter, mail ıvır zıvır genelde hiçbir işe yaramaz. Bu forumda veya başka forumlarda birkaç istisna örnek görüyorum, mesela adam Twitter'dan port sorununu yazıyor. Bir süre sonra port açılıyor falan. Ama bu istisnalar iki elin parmaklarını geçer mi bilmem. En etkili ve resmi yol dilekçedir. Ha, şöyle demiyorum: "dilekçe bende işe yaradığı için herkeste mutlaka işe yarar." Tenkit ettiğim şeye dönüşmek istemem. Bu işin mutlakası yok biliyorum ama neticede dilekçeden daha resmi bir yol da yok, varsa da ben bilmiyorum. Yani gidip bölge müdürüyle yüz yüze konuşsanız ve adam size "adresinize mutlaka, %100, aksi teklif dahi edilemeyecek kesinlikte fiber çekeceğiz" dese ne olur ki? Yarın bir gün aynı adam "ben bu şahısla görüşmedim ki" diyebilir. O konuşmaları kayıt altına alma şansınız yok ya. Alsanız bile bir geçerliliği yok. Ama dilekçe resmi bir evrak olduğu için hukuki bir geçerliliğe sahiptir. Tabii işleme alınmadıktan sonra ne işe yarar o hukuki geçerlilik.
    Demek istediğim onunla bununla konuşmak, mail atmak vs genelde işe yaramaz. Bazı arkadaşlar "müdüre yazın" falan demiş de onlar da zamanla bu yöntemlerin işe yaramadığını anlarlar.

Gözlerim beni yanıltmıyorsa fotoğrafta bir T7 görüyorum. Biliyorsunuz Tip serisi kabinlerin asıl işlevi VDSL hizmeti vermektir. Duruma göre içindeki (eğer varsa) ODF'den (optik dağıtım çatısından) FTTH kurulabiliyor ama dediğim gibi asıl görevleri VDSL dağıtımı yapmak. Dolayısıyla bu kabinin size uzaklığının veya yakınlığının bir önemi yok.
    GPON sahalarında ekseriyetle OFSD (outdoor fiber saha dolabı) kullanılır. Bakınız şu fotoğrafta bana en yakın iki kabini görüyoruz:

Fiber altyapı dönüşümü hakkında yardım

Soldaki bildiğimiz T7, sağdaki ise OFSD. GPON sistem pasif çalıştığı için OFSD içerisinde elektrikle çalışan herhangi bir aksam yoktur, sadece optik bölücüler ve ek kasetleri yer alır.

Benim VDSL hattım bu fotoğraftaki T7'den değil başka bir T7'den geliyor. Yani bu kabinin bana en yakın kabin olmasının herhangi bir avantajı yok. Fiber hattımın ise bu fotoğraftaki OFSD'den gelip gelmediğini bilmiyorum. Zaten fiberde mesafenin önemi yok biliyorsunuz.

Görüldüğü üzere "yakınımda kabin var" argümanının pek bir anlamı yok. Fiber gelecekse kabin fizanda da olsa gelir. Yani kabinin yakında olması bir şeyi değiştirmez.

Biz sıradan vatandaşlar olarak "10 metre kablo çekeceksiniz yahu" diyoruz ama işin arka planında bir sürü bürokratik süreç işliyor. Fiber talebi gelince bir keşif ekibi belirleniyor. Bu keşif ekibi planlama ekibine bilgi veriyor. Planlama ekibi uygun görürse bir proje çiziyor. Bu proje Ankaradaki genel müdürlüğe gönderiliyor. Tabii bu genel müdürlüğe ülkenin dört bir yanından projeler geliyor. Genel müdürlük de potansiyel görürse ve o dönem için yeterli bütçeye sahipse projeyi onaylıyor. Sonrasında çalışmalara başlanıyor. Taşerona haber veriliyor, çalışma takvimine göre binaya kablo çekiliyor vs vs.. Uzar gider.
    Daha kazı yapılması gerekiyorsa belediyeyle altyapı firması arasındaki prosedürlere hiç girmiyorum bile. Başka forumda bir arkadaş yazdı adam belediyede çalışıyormuş. Masadaki yazıcıyı yerinden kaldırmak için 1.5 ay beklemiş. Onay kağıdı gelince yazıcıyı oradan kaldırabilmiş. Yani süreç sıkıcı ve anlamsız gelebilir ama resmi prosedürler boşuna belirlenmiyor. Her şeyin kendi içerisinde belli bir düzeni ve işleyişi var.

Demem o ki size fiber çekilmiyorsa size gıcık olduklarından değildir. Yani planlama ekibindeki bir eleman "bu vatandaşa kıl oluyorum, ben buna fiber projesi çizmem" demiyordur emin olun. Ya talebiniz hiç işleme alınmıyordur ya projeye onay verilmiyordur vs. Bir sürü etken olabilir. Talebinizin akıbeti hakkında bilgi verseler daha iyi olur tabii ama onlara da günde kaç tane talep gidiyordur kim bilir, her birine tek tek bilgi vermek işlerinden alıkoyabilir. Neticede devlet kurumu değil, sivil toplum kuruluşu değil. Babasının hayrına yatırım yapmıyor ya. Kâr geleceğini öngörüyorsa yatırımını yapıyor. Aksi halde pek uğraşmıyor.

Belki de bu yazdıklarımı zaten biliyorsunuz ve zaten dilekçe de verdiniz. Ama ben sizin mesajınıza cevap vermek suretiyle genel bilgiler içeren birkaç satır yazmak istedim. Belki burayı okuyan bir vatandaş bilgi sahibi olur. Bir kişiye bile bilgi verebildiysem ne mutlu bana.
    Haydi iyi forumlar.

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >

• Dejuf D kullanıcısına yanıt
    Uzun ve bilgilendirici mesajınız için teşekkür ederim hocam.

Benim tek denemediğim yol dilekçe. Vdsl için koştururken de dilekçe denememiştim ama gelmişti. Mesele bence dilekçeli veya dilekçesiz farketmeksizin bir şekilde talebi TT sistemine işletmek. Bana verilen cevapta da gördüğünüz gibi 15.04.2022 itibariyle talebim kayıt aldına alınmış. Yani dilekçe verseydim de yine bu şekilde talep alacaklardı. Israrla o günden beri arada bir talebimin durumunu öğrenmek için yazıyorum ama net süre bilgisi veremiyoruz falan diyorlar. Yani onay veya red diye birşeyde söz konusu değil. Yapılmayacak olsa şimdilik yatırım planımızda vs. yok diye kesip atarlardı, birde bu yönden bakıyorum. Fakat diğer yandan da bilgi alamamak (müdürlükten dâhil) can sıkıcı. O yüzden saldım artık. Çünkü hâli hazırda 100mbit zaten alıyorum, upload ihtiyacımdan dolayı fiber istiyordum ama gördüğümüz gibi TT ek upload paketi çıkarıyor ve bu ihtiyacımda halloluyor. İlla ki birgün gelecektir, artık kafaya takmıyorum iyice saldım. Çünkü gerçekten insanı yıpratan bir süreç. VDSL altyapı için haftanın 2 günü adamların binasına gider bilgi alırdım, ki evimden 50km uzakta bir yerdi orası. Git gel ne derece stresli olduğunu az çok tahmin edebilirsiniz. Saha dolabından binaya fiber çekilir çekilmez orasını bilemiyorum ama o dolabın önünde TT logarı var ve fiber kablolar geliyor. Oradan gelecek bir fiber kablo ve sokak başı olması vasıtasıyla bizim apartmanın dışına konaca kutuyla (şu TT'nin direğe falan koyduğu dışarıya eklediği küçük bir kutusu var adını bilemiyorum.) bütün sokak bile faydalanabilirdi. Ne bileyim logardan o kutuya bir fiber kablo ve o kutudan da sokakta yanyanna olan binalara tek tek fiber çekilip dolap konmasıyla komple fiberlenebilirdik. Fakat adamların işleyişi böyle demek ki yapacak birşey yok.

Sıradan bir ev kullanıcısıyım, 100mbit hayli hayli yetiyor. Akşamdan akşam oyunumu oynar, yayınımı açarım. Arada birşeyler izlerim hepsi bu. Bu hâliyle de VDSL upload paketleriyle de bana hâyli hâyli yetecek, daha fazla uğraşmak bana sadece ihtiyacım olmayan 100 üzeri hızları ve saha dolabından modeme gelen 20 metrelik bakır kablonun fibere dönüşmesi kazanç olacaktı, varsın olmasın.

Diğer yandan yine bunada şükür diyorum. Bırak fiberi, altyapı olmayan yerler mi dersin, 30mbit zar zor alanlar mı dersin gırla.

Taa ki evimin önünde TT elemanlarının bir halt çevirdiğini görene kadar artık kıl kıpırdatmayacağım. Eminim ki hiç ummadığım bir anda zile basacaklardır.

Ayrıca son olarak resimde kırmızı dairede ki binalar yeni yapıldı ve gpon var, oraya yakın bir saha dolabida var. 100metre en fazla.. Gidip fizandan değilde ordan çekmiş olmaları muhtemel. Fakat sarıyla işaretlediğim bizim bölgede sadece VDSL. Hatta buralar komple VDSL diyebilirim. Çok nadir fiberi var.

Herneyse diyeceklerim bu kadar hocam

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Jazzalyn -- 7 Temmuz 2022; 11:44:14 >

• Jazzalyn kullanıcısına yanıt
    Rica ederim hocam :)

Evet haftada 2 gün 50 km öteye gidip gelmek zor iş. Doğru düzgün bir bilgi de alamayınca bir yerden sonra "yeter!" dedirtir adama. Siz de haklısınız.

Bahsettiğiniz kutu şu sanırım:

Dış mekan dağıtım kutusu diye geçiyor. Açıkçası ben bunu pek tasvip etmiyorum çünkü görüldüğü üzere ince siyah fiber kablolar açıktan korumasız bir şekilde dağıtılıyor. İptal olmaları ufak bir makas/bıçak darbesine bakar. Ha tabii bunu da boşuna kullanmıyorlar. Kazı yapmanın zor olduğu bölgelerde veya kazı izniyle uğraşmamak için kullanıyorlar genelde. Dediğiniz gibi bu kutuyla birçok binaya fiber çekilebilirdi. Ama o bölgede henüz bir dönüşüm söz konusu değil demek ki. Belki önümüzdeki süreçte sizin bölgenizde de fiber dönüşümü başlatırlar.

Fiberde upload konusu tam bir fecaat oraya hiç girmiyorum. Mevcut VDSL hattınız da istediğiniz uploadı verecekse problem yok.

Tabii hiç altyapısı olmayan veya hâlâ ADSL ile sürünen yerleri de düşününce bizim halimiz yine iyi. Umarım o vatandaşlar da fiberin tadını çıkarabilir.

• Dejuf D kullanıcısına yanıt

Evet hocam kutu aynen o. Diğer evimde direğe ondan koymuşlardı ve baktığım kadarıyla o sokakta yarısı fiber olmuş yarısı hâlâ vdsl.

En azından hâlâ red vermemiş olmaları benim için bir ümit hocam. Ama 1 seneye ama 2 seneye birşeyler olur herhalde. Bir yandan sol'de mahalleye giriş yaptı ama gönlüm TT'den yana, maşallah bugüne kadar anlık reset harici hiç sorun yaşamadım.TurkNet planlamasında da yer alıyoruz. Kısa vade de değilde uzun vadede birşeyler illa ki olacaktır, o vakte kadar da VDSL bana hayli hayli yeter.

Bazen forumda görüyorum millet altyapı çilesi çekiyor, adsl ile sürünüyor, vdsl olsa bile zar zor 30 40 alıyor vs vs. Bunları gördükçe de en azından "saha dolabı dibimde, maximim hızı alabiliyorum" diye teselli oluyorum.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bu maddeleri karşılarsanız üst yönetimden projeyi maliyet neredeyse hiç olmadığı için+ müşteri kazandırdığı direkt onaylıyorlar. Normal şartlar böyle bir zorunluluk yok. Aceleniz ve olmazsa olmazınız yok ise bekleyin derim neden derseniz. İlgililerden aldığım bilgiye göre 2023 yılına kadar fiber olmayan bina ev vs kalmayacak şekilde hedeflemişler. Bu arada ben FTTH bağlatalı 3 ay oluyor. Ve 2 sene uğraştım bağlatmak için ve hiç şekilde yukarıdaki 4 maddeden bahsedilmedi talepte edilmedi.

• 
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.