Şimdi Ara

fikirlerinizi bekliyorum...

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
14
Cevap
0
Favori
641
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • yeni yapmayi dusundugum amplime sole bir protection koymayi dusunuyorum.bu protection sistemi cikis power transistorlerinin ayni anda ''C'' akim dalga formuna ve ''E-C'' arasi voltaj dalga formuna bakarak cikis transistorlerinin ''E-C'' arasidaki toplam 200mS AVG true-rms dissipation power 'i scope gibi grafiksel carpma metoduyla olcecek.yine ayni anda cikis transistorlerinin sicakligina da bakarak cikis transistorlerinin uzerinde biriken dissipation power 'in sicakliga gore o transistorun power-derating egrisinin disina cikip cikmadigina bakacak.yani transistorun gercek yanma noktasinin asilip asilmadigini olcerek buna gore kanali kontrol edecek.bunun getirecegi avantaj ornegin normal output empedance'i 4 ohm olan bir ampliye 2 ohm yukleme yapildiginda eger ampli cikisi iyi sogutulabiliyor ise ( klimali ampli odasi gibi ) bu amplinin asiri yuk altinda dahi cikislari otomatik olarak surekli kontrol altinda iken calisabilmesini saglayacak.tabiki ampliye bir de 4 ohm ve 2 ohm empedance selection koyacam.( crown ma-VZ serisinde oldugu gibi ) yine de bu sistem sayesinde ampli dusuk omaj yuklemesi gibi yanlis kullanimlara karsi korumali ve gercek yanma noktasini bilen akilli bir ampli olacak.bundan ayri olarak en az >100uS hizinda calisan kisa devre korumasi ,DC out ve output peak current limiter de olacak onceki yapmis oldugum amplide de oldugu gibi.bu yapmayi dusundugum yeni sistem icin gereken entegreler scope ve precision multimeter gibi olcum cihazlarinda kullanilan biraz pahali ozel amacli entegreler ama gine de yapmayi dusunuyorum.bu konuda sizlerin fikirleri nedir acaba???

• bence bu kadar uğraşman gerekmez... Birinci sorunun sıcaklık. Bunu daha sağlıklı ve mantıklı bir soğutucu tasarımı ve sağlam bir fan ile çözebilirsin. Zaten transistörün ancak gövde sıcaklığını sens edebilirsin , jonksiyon sıcaklığı ile,kılıf sıcaklığı hiçbir zaman aynı olamaz.Power dissipation mevzusunu ise 4er transistör fazla koyarak çözmen mümkün... Böyle bir amplide genel maliyete etkisi gayet az olacaktır ( başkalarının düşündüğü gibi değil yani ! )
    Hatalı kullanım mevzusunu ise , Empedensı ölçerek engelleyebilirsin. Bu mikroişlemcili bir devre ile
    çok da zor olmasa gerek sanırım... Sistem ilk açıldığında hoparlör empedans testi yaparak açılır. Böylece gerekirse 1 Ohm u sürecek besleme gerilimlerini dahi select edebilirsin. Şunu söyleyebilirsin : Amplinin aktif olarak çalıştığı sırada ilave hoparlör takılabilir... Afedersin ama KWatt lık bir ampliye , çalışırken hoparlör ilavesi yapabilen bir kasap ta yaksın ampliyi artık... O tarz insanlar olmasa idi tamir yapan arkadaşlarımız ne yapardı bi düşünsene... Kullanıcı hatası 0 ( sıfır ) !!!
    Akım sınırlamasını konvansiyonel biçimlerde de yapabilirsin... daha önceki uygulananlar bence yeterli idi... Ve bu limitörün feedback üzerine soft bir compressor etkisini de uygulayabilirsen ( ki bunu uygulamak özel bir maharet gerektirir ki sizde bunun olduğunu düşünüyorum ! ) ani peak çıkışlarda soft bir protect sağlayabilirsin gibi geliyor bana... Biraz yorucu ama bir düşünmek gerek...
    Sizin anlattığınız şey bir ampli değil , Precision Test Amplifier olabilir ancak... Ve bizde de böyle cihazlar pek sevilmez... Son söz : Lab-Gruppen bir ampliyi bile ( onca protect uygulamalarına rağmen )
    yakabilen bizler , hiç şüphen olmasın ki onu da yakabiliriz...
    Çalışmalarında başarılar dilerim... Bir gün herşey daha iyi olacak...

• aslinda haklisin.benim su paronaya tasarim hastaligim var ya hic olmadi acip icine devrenin munasip bir yerine tornavida sokulur. ( benim gibi )
  • bu arada siz'li biz'li konustugunu fark ettim.yanlis bisey mi yaptim?
  • estağfirullah kardeşim... Bu ortamda diye... Tabii ki yanlış birşey yapmadın... tanıştığımızı bilmeyen kişilere karşı , birebir muhabbet ediyormuşuz gibi bir durum ihtiva etmemesi ve genele açık bir ortam olduğu içindir... Özel bir sebep yoktur yani...
    Ayrıca yakılmak istenen bir cihaz , 1001 değişik yöntemle yakılabilir...
    Sevgiler ve saygılar...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi untayk -- 11 Ocak 2005, 9:00:00 >
  • Yukarıda yazılanları anlamak için özel bir dikkat harcamak gerekiyor. En azından karşılığı oturmuş teknik terimlerde Türkçe kullanırsak hem dilimize saygı göstermiş oluruz hem de yazılanlar elektronikle yeni ilgilenenler için daha anlamlı olmaz mı?
  • ok...haklisin ama yazdigim bazi seylerin gercekten turkce karsiligi yok malesef.ben de bu teknolojileri gelistirenlere saygi duyuyorum.ama sen de haklisin tabiki...
  • ayrica terimlerin orjinallerini ogrenerek bu teknolojileri gelistirenleri takip edebilmek daha kolay olur diye dusunuyorum...
  • Ben bu konda her iki arkadaşıma da hak veriyorum... teknik terimlerin orjinallerinin bilinmesine kesinlikle inanıyorum. bu bizlerin yabancı kaynaklardaki bilgilere ulaşabilmemiz için kesin bir şart. ancak burada amatör veya yeni başlayanları da düşünmemiz gerekli. bazı teknik terimlerin tam karşılığı var , bazılarının ise yok. en azından karşılığı olanları kullanmalıydık sanırım. ancak bu başlık altında sorulan ve yapılması düşünülen cihaz , son derece profesyonel ve özellikli bir cihaz olduğu için ( ve belki de yeni başlayan bir arkadaşımıza pek bir anlam ifade etmez diye düşünerek / bilemiyorum... ) sanırım kendimizi kaptırdık...
    dil konusunda biraz daha dikkatli olmaya gayret ederim.... teşekkürler ve saygılar

• Benim önerim yabancı dildeki teknik terimlerin yanına türkçe açıklamalarının veya türkçe terimlerin yanına gerekiyorsa yabancı dil karşılıklarının parantez içinde belirtilmesi. Böylelikle hem Türkçe'miz yaşar hem de teknik terimlerde anlaşılmazlık sorunu ortadan kalkar. Bülent Sankur'un teknik terimler sözlüğü ve yakında çıkacak olan Rifat Çölkesen'in hazırladığı sözlük (sanırım editörü) Türkçe teknik terimler konusunda faydalı olacaktır. Özellikle bilişim konusunda hazırlanmış/hazırlanan bu sözlükler bence bilişim konusunda çalışan herkesin elinde olmalı.
  • peki.su anda aklima gelen bir kac terimin karsiliklarini yazayim... AVG=>ortalama ,RMS=> kare kok ortalama degeri ,true power=>dogru-gercek guc (W), apparent power=> gorunen-basit guc (VA) , dissipation power=> yayilim gucu ,power derating=> guc emniyet siniri ,empedance=> frekansa bagli ac drenc ,peak current => tepe akimi ,limiter => sinirlayici.konunun biraz disina ciktik galba.diyer amplici arkadaslarin goruslerini bekliyorum...
  • sens edebilirsin : algılayabilirsin
    jonksiyon : yarıiletkenin çipi , merkezi , özü
    Power dissipation : Üzerinde harcanabilecek en fazla güç , sınır güç harcaması
    select edebilirsin : seçebilirsin
    konvansiyonel : standart , alışılagelmiş , klasik tarz , uygulanageln vs
    limitörün : sınırlayıcının , kısıtlayıcının
    feedback : geribesleme
    soft : yumuşak , hafif , tatlı bir ivme ile
    compressor : sıkıştırma , daraltma vs
    ani peak çıkışlar : ani tepe ( en yüksek , maximum ) çıkışlar.
    soft bir protect : Yumuşak geçişleri olan bir koruma ( ani ve sert olmayan )
    Precision : Tam , kesin doğru , hassas
    Test Amplifier : İdeale yakın tasarlanmış ve test amacı ile kullanılabilecek kalitedeki amplifikatörlerin genel adı...
    protect : koruma
    Ben de fark edebildiklerimi açıklamaya çalıştım... Hata ve kusurlarımız varsa özürler.....

• süpersiniz !
  • Teşekkür ederim... Bu sizin süper liğinizle bağlantılı ...
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.