Şimdi Ara

FİZİK SORUSU

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
6
Cevap
1
Favori
685
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş

Bildiğim kadarı ile nano boyuttaki parçaları gözlemlemek için AFM (atomic force Microscope) kullanılıyor. Çalışma mantığı olarak, atomik çekim kuvvetleri ile algılayıcı ile yüzey topografisini çıkarabiliyor.

Peki bu boyutlarda gözlem yapabilmek için optik cihazlar kullanılabilir mi? Yani gözümüzün algıladığı renk spektrumu 400nm ile 700nm arasındaki dalga boyuna sahip dalgaları algılayabiliyor. Optik mikroskop ile yeterli büyütme oranı sağlandığında 400nm'den küçük ayrıntıları görüntülememiz mümkün olur mu?

• quote:

Orijinalden alıntı: gin!

Merhabalar,

Bildiğim kadarı ile nano boyuttaki parçaları gözlemlemek için AFM (atomic force Microscope) kullanılıyor. Çalışma mantığı olarak, atomik çekim kuvvetleri ile algılayıcı ile yüzey topografisini çıkarabiliyor.

Peki bu boyutlarda gözlem yapabilmek için optik cihazlar kullanılabilir mi? Yani gözümüzün algıladığı renk spektrumu 400nm ile 700nm arasındaki dalga boyuna sahip dalgaları algılayabiliyor. Optik mikroskop ile yeterli büyütme oranı sağlandığında 400nm'den küçük ayrıntıları görüntülememiz mümkün olur mu?

evet optic mikroskopla 2nanometre bile mümkün. standart optic mikroskopla çok çok uzaktan bakarım cisme. far field optics çalışır. scanning near field optical microscope yani snomla fresnel uzaklığından bakarım daha foton diffract olmadan hemen görüntü alırım.
     FİZİK SORUSU

• Ekonomist olarak upluyorum konuyu bende merak ettim .
  • pirefokkes kullanıcısına yanıt
    Çok sağolun hocam. Tek bir şey takıldı aklıma. Kontrast ile ilgili bir kalibrasyon gerekiyor mi? Yani renkleri doğru yakalamak ile ilgili?
  • quote:

Orijinalden alıntı: gin!

Çok sağolun hocam. Tek bir şey takıldı aklıma. Kontrast ile ilgili bir kalibrasyon gerekiyor mi? Yani renkleri doğru yakalamak ile ilgili?

renkli image yani baktığım şeyin beyaz ışıktaki rengini göremem. snom için polarise laser ışığı gönderiyorum tek dalgaboyunda. yani bütün scanning mikroskoplardaki gibi. güzelliği optic dalgaboyu olması sadece. yoksa zaten başka türlü 200nmden küçük göremezdim afm de diğer scanning mikroskoplar da hep tek renk görüntü verir başka çare yok.
  • pirefokkes kullanıcısına yanıt
    Şimdi tam oldu teşekkürler.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Geometri sorusu
    5 yıl önce açıldı
    bi matematik sorusu
    17 yıl önce açıldı
    3 geometri sorusu
    10 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.