Şimdi Ara

fİZİKÇİ ARKADAŞLAR BİR EL ATARMISINIZ... (3. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
41
Cevap
0
Favori
4.368
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
Giriş

Orijinalden alıntı: Drazy

Speedy hocam verdiğiniz bilgi için teşekkür ederim. Benim için aydınlatıcı oldu.

Buna ilaveten aklıma gelen birşey daha var onu da söyleyeyim. Bazı galaksilerin sarmal yada disk şeklinde toplu hareket ettiklerini okumuştum. En dııştaki yıldızlar ile orta daki yıldızların samanyolunun merkezi etrafrındaki dönüş turları aynı ama hızları farklı. Dış yıldızlar daha süratli olduğu halde sistemden savrulmuyorlar. Toplam kütleninde en dıştaki yıldızıda bu kadar sisteme dahil edemeyeceğini düşünüyorum. Burada uzay zman bükülmesi dışında başka bişeyler dönüyor gibi

Birde en küçük şeyden en büyük şeye doğru bir skala yapıldığında en büyüğün (ki biz buna şimdilik 13milyar ışık yılı yarıçaplı evren diyoruz) en küçük sicimlerle biryerlerde birleştiğini düşündüm. Yani bu bir çeşit uçları birleşmiş yuvarlak bir boru ama bu borunun bazı yerleri şişmiş vaziyette.

galaksilerde de yıldız sistemlerinde olduğu gibi bir hareket olması beklenmişti yani galaksi merkezindeki yıldızların hızlı merkezden uzaklaştıkça daha yavaş dönüş yapmaları. bu konu ile ilgili bir kadın astronom galaksilerin işleyişini kendine ihtisas alanı olarak seçiyor çünkü bu konulara o dönemlerde ilgi gösteren pek bilim adamı yok, popüler değil yani. sonra ismini hatırlayamadığım bu kadın galaksileri incelerken yıldızların garip bir şekilde merkeze göre aynı hızda döndüklerini görmüş (saniyede 250km). dıştakiler daha hızlı dönmüyor hepsi aynı hızda dönüyor. ama buna başlarda anlam verememiş. daha sonra bunun ancak bi şekilde olabileceğini anlamış.
    yıldızların merkeze göre aynı doğrultuda dönmelerinin sebebi sistem içindeki ağırlığın güneş sistemi içindeki gibi merkezde değil homojen olarak yayılması gerekir. yani galaksilerde karanlık madde denilen kütleli bir şey tüm sistemi kaplıyor ve kütlenin heryerde yaklaşık aynı olmasını sağlıyor. bundan sonra galaksilere ilgi bir anda artıyor ve sakin bir konu seçip çalışmalarını yürüten kadın da bir anda ünlü oluyor birçok bilim adamının ilgisi de galaksilere kayıyor.
    diğer konu, küçük ve büyük şeylerle ilgli olarak biçok teori var tabi bununla ilgli olarak roger penrose un kitaplarını öneririm. aradaki bağlantınun nerede başladığını bulmaya çalışırken gerçekten ilginç teoriler ortaya atmış. ama şuan için bulunan net birşey yok gizemini halen koruyor.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi speedy_ -- 24 Mayıs 2012; 8:13:46 >

• 
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.