Şimdi Ara

fİZİKÇİ ARKADAŞLAR BİR EL ATARMISINIZ... (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
41
Cevap
0
Favori
4.389
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Orijinalden alıntı: PHaLaNX.

Ben şöyle bir açıklama yapayım, cisme aşağı doğru etki eden kuvvet Fw=m*g'dir. Hava nedeniyle cisme yukarı doğru etki eden kuvvet ise yukarıda verdiğim sürtünme denkleminden Fd=(p*v²*Cd*A)/2'dir, ama iki cisim için p, Cd ve A aynı olduğuna göre biz bunu Fd=v² olarak alalım. Dolayısıyla cisme düşüş sırasında etki eden net kuvvet Fw-Fd'dir.

Fd sadece v² değişkenine bağlı olduğuna göre, cisimler hızlandıkça Fd artar. Belli bir noktaya geldiğinde Fw=Fd olur ve cisme etki eden net kuvvet sıfıra iner. Dolayısıyla a=F/m=0/m'den cisim hızını koruyarak düşmeye başlar. m*g=v²'den v=kök(m*g)'dir. g sabit olduğuna göre, daha çok kütleli olan cisim hafif olandan daha büyük bir son hıza ulaşır. Dolayısıyla belli bir mesafeden sonra yere her zaman daha önce düşer.

Cisimlerden hafif olan son hıza ulaşmadan önce iki cisim de yanyana mı düşer? Orasını da başkası hesaplasın artık.

ağır olanın limit hızı hafif olandan daha fazladır ama bence limit hıza ulaşana kadar geçen düşme sırasında da ağır olan öne geçer

• quote:

Orijinalden alıntı: antonidas

quote:

Orijinalden alıntı: CfgMaster

quote:

Orijinalden alıntı: antonidas

şu konu evrim,mevrim olsa mesajlar dolar taşardı,adamın biri bilimsel bir şey sorunca, kimse cevap vermiyor, fizikçi olmamama rağmen bir ben mesaj yazmışım.

Birincisi evrim bilimsel bir konudur.
    İkinci olarak soruya verdiğiniz cevap doğrudur eğer kesit alanları eşit ise iki objeyi de aynı anda bırakırsanız yere aynı anda varırlar.

onu demek istemedim,
    konu evrim olsaydı, saçma sapan mesajlarla dolardı :)

Anlıyorum, benim hatam

• büyük olanın ivmesi daha büyük çıkıyor o yüzden baştan itibaren ağır olan fazla hızlanır

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Yercekimi kuvetti kutleye bagli, surtunme kuvveti ise kutleden bagimsiz. Dolayisyila ayni andan dusmeleri imkansiz.
    Net kuvvetler:

Hafif bilye: (m)

m.g - Fs = m.a

a= g - Fs/m

Agir bilye: (10m)

10.m.g - Fs = 10.m.a

a= g - Fs/10m

Sonuc: Agir olan bilye once duser.
  • beni zahmetten kurtardin sagol

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: bahtiyar0011

beni zahmetten kurtardin sagol

Hocam aslinda bu soru diferansiyel denklem cozumu gerektirir. Cunku surtunme kuvveti hiz arttikca artar.

Ama agir olan bilye bastan itibaren daha fazla hizlanacaktir. Taa ki limit hizlara ulasilana kadar. Limit hiz da (Phlanax'in dedigi gibi) kutlenin karekokuyle dogru orantilidir. Yani agir olan bilyenin limit hizi da daha yuksektir. Dolayisiyla limit hiza ulassa da ulasmasa da agir olan bilye once duser. Biraktigimiz yukseklik onemli degil.
  • quote:

Orijinalden alıntı: neverlate

Yercekimi kuvetti kutleye bagli, surtunme kuvveti ise kutleden bagimsiz. Dolayisyila ayni andan dusmeleri imkansiz.
    Net kuvvetler:

Hafif bilye: (m)

m.g - Fs = m.a

a= g - Fs/m

Agir bilye: (10m)

10.m.g - Fs = 10.m.a

a= g - Fs/10m

Sonuc: Agir olan bilye once duser.

bu formulde a ivme Fs de sürtünme kuvveti mi?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi paranoid_andr0id -- 20 Mayıs 2012; 19:28:00 >
  • Evet a ivmedir. Fs de surtunme kuvvetidir.

Aslinda surtunme kuvveti hizla beraber artar ama basitlestirmek icin sabit aldim.
  • Teorikte aynı anda düşerler
    Fakat apartman tepesinden attığını düşünürsek reel hayata göre yorum yapayım; hava sürtünmesinden dolayı hacmi büyük olan geç düşer, ayrıca rüzgar etkeninden dolayı da özkütlesi büyük olan az savrulur ve erken düşer.
    Ayrıca kültür bilimde bu konuda muhalefet olup tartışılması beni üzdü, lise 2 fiziği arkadaşlar bu tartışılacak birşey değil

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi onlyone -- 21 Mayıs 2012; 12:26:04 >
  • Lisede aynı bahsi fizikçiyle gerçekleştirdik ve doğal olarak kaybettim. Aynı anda düşer. Hava sürtünmesi etki eder ama yapacağınız gözlem göz kararı olacağı için pek fark etmeyecektir. Yani hertürlü kazandın.
  • Uzayda yanyana sabit duran farklı kütleli iki cisme eşit kuvvet uygulanırsa (çarpma ve bir süreliğine aynı mesafeden uzayı bükme şeklinde 2 ayrı deneme) sonuçlar nasıl olur?
  • quote:

Orijinalden alıntı: Drazy

Uzayda yanyana sabit duran farklı kütleli iki cisme eşit kuvvet uygulanırsa (çarpma ve bir süreliğine aynı mesafeden uzayı bükme şeklinde 2 ayrı deneme) sonuçlar nasıl olur?

İlk durumda düşük kütleli olan öne geçer, ikinci durumda yanyana giderler.

Sorunun amacı nedir?
  • quote:

Uzayda yanyana sabit duran farklı kütleli iki cisme eşit kuvvet uygulanırsa (çarpma ve bir süreliğine aynı mesafeden uzayı bükme şeklinde 2 ayrı deneme) sonuçlar nasıl olur?

uzayda birbirine göre sabit duran farklı kütleli 2 cisme kuvvet uygulanırsa düşük kütleli olan daha ileri gider. ya da bu cisimler kafa kafaya eşit hızda çarpışırsa daha kütleli olan yoluna devam eder.
    ancak bükülmüş uzayda düşme hızlar aynıdır.
  • Eğer non-lineer etkileri göz ardı ederseniz ki bu durumda nonlineer etkiler çok ufak olacaktır iki parça da aynı anda düşer.

Kaynak: Fizikçiyim

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Tarkus -- 23 Mayıs 2012; 17:44:21 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: Tarkus

Eğer non-lineer etkileri göz ardı ederseniz ki bu durumda nonlineer etkiler çok ufak olacaktır iki parça da aynı anda düşer.

Kaynak: Fizikçiyim

Tarkus bu başlangıçtaki soru için miydi Drazy'nin sorduğu için mi? Baştaki soruda hava ortamında diyor çünkü.
  • quote:

quote:

Sorunun amacı nedir?

Amacım kötü değil hocam

Şöyleki ;

Asansördeki 2 farklı kilodaki kişi için ipin kopmasıyla ağırlıksız bir ortam hissederken asansördekiler kütlelerine bakılmaksızın serbest düşüşe geçiyor.

Öte yandan bu iki kişi uzay aracı sabit iken ağırlıksız durduğu zaman yine serbest haldeler ama eğer araç yerçekiminin uyguladığı serbest düşme kadar ivmelenirse yerçekimine eşit ağırlık hissediyorlar. Ancak bu iki kişinin arcın tabanına uyguladığı ağırlık dünyadaki gibi oluyor.

O halde bu iki kişi uzay boşluğunda iken kütleleri eşit olmadığı halde neden aynı ivme farklı etki yapıyor.

Şimdi uzay aracının toplam kütlesi söz konusu olduğu için farklı ağırlık olsada eşit ortamda ilerliyorlar diyebilirsiniz.

Yukarıda sormak istediğim asıl soru ise ; ivme kütleçekimi ile aynı olgu ise havada bu iki cismin yere çarpana kadar hızlarının farklı olması gerekmezmiydi. Yere çarptıktan sonra ağırlık farkını anlıyorum ancak yere çarpana kadar ayrı ayrı serbest düşüşte olan bu iki kişinin tıpkı uzayda farklı kütleli iki cisme yapılan eşit kuvvette olduğu gibi farklı düşüş yapmaları gerekmez miydi?

• quote:

Amacım kötü değil hocam

Şöyleki ;

Asansördeki 2 farklı kilodaki kişi için ipin kopmasıyla ağırlıksız bir ortam hissederken asansördekiler kütlelerine bakılmaksızın serbest düşüşe geçiyor.

Öte yandan bu iki kişi uzay aracı sabit iken ağırlıksız durduğu zaman yine serbest haldeler ama eğer araç yerçekiminin uyguladığı serbest düşme kadar ivmelenirse yerçekimine eşit ağırlık hissediyorlar. Ancak bu iki kişinin arcın tabanına uyguladığı ağırlık dünyadaki gibi oluyor.

O halde bu iki kişi uzay boşluğunda iken kütleleri eşit olmadığı halde neden aynı ivme farklı etki yapıyor.

Şimdi uzay aracının toplam kütlesi söz konusu olduğu için farklı ağırlık olsada eşit ortamda ilerliyorlar diyebilirsiniz.

Yukarıda sormak istediğim asıl soru ise ; ivme kütleçekimi ile aynı olgu ise havada bu iki cismin yere çarpana kadar hızlarının farklı olması gerekmezmiydi. Yere çarptıktan sonra ağırlık farkını anlıyorum ancak yere çarpana kadar ayrı ayrı serbest düşüşte olan bu iki kişinin tıpkı uzayda farklı kütleli iki cisme yapılan eşit kuvvette olduğu gibi farklı düşüş yapmaları gerekmez miydi?

Anladığım kadarıyla ikisine de aynı cismin (örneğin Dünya) kütleçekimi etki yaparken neden küçük kütleli olan daha çok ivme kazanmıyor diye soruyorsunuz. Bunun nedeni kütlecekimi nedeniyle cisme aşağı doğru etkiyen kuvvetin cismin kütlesiyle doğru orantılı olması. Yani 10m kütleli cisim 10N ile aşağı çekiliyorsa 1m kütleli olan 1N ile çekiliyor, dolayısıyla a=F/m=10/10=1/1=1 yani ivmeleri aynı oluyor ve yanyana düşüyorlar. Öteki yerçekimsiz durumda ise ikisine de direk eşit kuvvet uyguluyoruz, haliyle ivmeler farklı oluşuyor.

Uzay aracında ise cisimler uzay aracıyla birlikte hareket ettiklerinden ivmeleri aracınkine eşit. Kütleleri farklı olduğundan da bu ancak aracın tabanından cisme etkiyen kuvvetlerin farklı olmasıyla mümkün, bu durumda da ağırlıkları farklı ölçülecektir.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi PHaLaNX. -- 23 Mayıs 2012; 20:24:00 >

• Teşekkür ederim hocam. Benim takıldığım nokta çok büyük bir kütleden kaynaklı uzay bükülmesi kütleleri ne olursa olsun her cisme eşit oranda etki eder deniyor. Burada kütlenin safdışı kalması beni şaşırtmıştı.
  • quote:

quote:

quote:

Sorunun amacı nedir?

Amacım kötü değil hocam

Şöyleki ;

vakumlu ortamda serbest düşüşte kütle önemsizdir çünkü kütleyi oluşturan parçacıkların birarada olup olmaması önemsizdir. ağır bir gülleyi oluşturan parçacıkların her biri ayrı ayrı düşse de birleşip topu olşturup düşse de birşey farketmez di mi.
    ama bu parçacıkların bi tanesinin yere çarptığında ortaya çıkan enerji ile gülleyi oluşturan trilyonlarcasının çarpmasıyla ortaya çıkan enerji aynı olamaz.
    sabit bir artan oranda ivmelenen uzay aracı içindeki cisimlerin de zemine yaptığı baskı işte bu yüzden kütleyle orantılıdır.

• Speedy hocam verdiğiniz bilgi için teşekkür ederim. Benim için aydınlatıcı oldu.

Buna ilaveten aklıma gelen birşey daha var onu da söyleyeyim. Bazı galaksilerin sarmal yada disk şeklinde toplu hareket ettiklerini okumuştum. En dııştaki yıldızlar ile orta daki yıldızların samanyolunun merkezi etrafrındaki dönüş turları aynı ama hızları farklı. Dış yıldızlar daha süratli olduğu halde sistemden savrulmuyorlar. Toplam kütleninde en dıştaki yıldızıda bu kadar sisteme dahil edemeyeceğini düşünüyorum. Burada uzay zman bükülmesi dışında başka bişeyler dönüyor gibi

Birde en küçük şeyden en büyük şeye doğru bir skala yapıldığında en büyüğün (ki biz buna şimdilik 13milyar ışık yılı yarıçaplı evren diyoruz) en küçük sicimlerle biryerlerde birleştiğini düşündüm. Yani bu bir çeşit uçları birleşmiş yuvarlak bir boru ama bu borunun bazı yerleri şişmiş vaziyette.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Drazy -- 24 Mayıs 2012; 4:52:01 >

• 
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.