Merhabalar, Çok mecbur kalmasam sizleri yormazdım;Chat GPT'ye sordum biraz fikir sahibi oldum ama o da çok içimi rahatlatacak bir cevap vermedi. Bilgisayarım ASUS notebook (Asus X571GD-AL106X). Son 4-5 gündür şöyle bir problem başgösterdi. Bilgisayarı açıp kapattığımda, ya da kapağı açıp kapadığımda ya da yerinde bir değişiklik olduğunda ekranın alt kısmında "flicker" deniyor sanırım titremeler oluyor, 2-3 dakika sürüyor sonra kararlı hale geliyor. Videosunu ekledim, incelerseniz çok memnun olurum. Sizce:
Not: Hep aynı bölgede oluyor olduğunda. Yol gösterirseniz çok memnun olurum; öğrenciyim ve yenisini almak ya da yüksek faturalı bir tamirat ihtimali beni depresyona soktu. Alanım da tam bilgisayar, bilgisayarsız ödevlerimi yapamam, sizce durum vahim mi? Yoksa makul bir miktara çözülebilecek bi şi mi? ![]() ![]() < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi lou_salome -- 28 Ağustos 2023; 4:46:36 > |
Flex Kablo Sorunu mu Yoksa Çok Daha Vahim mi?

-
-
Merhaba, sanırım ekranın alt bölgesi bir darbe almış, garantisi varsa servis ücret karşılığı da olsa ekranı değiştirebilir, önük dışında uygun fiyatlı bir panel ile siz de değiştirebilirsiniz, ama yazılımsal bir sorun değil malesef, yalnız yine de bir temassızlık olma ihtimali var, Flex driverlar vs kontrol edilmesi gerek.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi zn_volkan -- 28 Ağustos 2023; 6:21:15 >
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
Bu çizgiler çıktıgında kapağı kapatıp açar gibi yapın ağır ağır. Flex kablo sorunu ise durum, düzelip gittiğini göreceksiniz. Muhtemelen flex sorununa benziyor.
-
Çok teşekkürler cevabınız için.
-
Merhaba saolun cevabınız için.
Peki şu durumda oluyorsa da gene flex kablo bağlantı hatası mıdır? Mesela bilgisayar sleep moda geçmiş, ne kapağına elliyorum ne de hareket ettiriyorum. Sadece mouse'a tıklıyorum ve ekranın gelmesini bekliyorum, işte orada da aynı görüntü oluşuyor. Her zaman olmuyor arada oluyor. Olunca da 2-3 dakka sürüp kendi kendine sonra aşama aşama düzeliyor.
Ne tetikliyor anlayamadım. Tam bir hipotez oluşturamadım. Grafik kartında sorun olsa ya da LCD panelde falan o hata oluşan kısımda bir darbe falan olsa böyle olur muydu? O sorunlar da hala ihtimal dahilinde midir sizce? Yoksa bağlantısal bir sıkıntı mı genel olarak sizce?
-
Soğukken Flex biraz ayrılıyor ısınınca tekrar temas sağlayıp görüntüyü veriyor muhtemelen. Benim panelde ilk başlarda oynadıkça düzeliyordu sonradan değiştirmek durumunda kaldım.
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı > -
LCD Paneli mi değiştirdiniz (3-4 bin liralık parça) yoksa flex kabloyu (200-300 liralık parça) mu değiştirdiniz?
-
Tv ye veya monitöre takıp aynı hatayı veriyor mu kontrol edin. Bir de sürücü silip güncel sürücüyü manuel kurup deneyin. Sonuç değişmiyorsa. Ekran data flex kablo da sorun olabilir. Söküp tekrar takıp deneyin, belki kabloda hasar vardır. Olmadı yeni kablo alıp deneyin. Yine sonuç değişmiyorsa panelde sorun olabilir.
-
Evet en ucuz parçanın değişmesiyle başlayan bir yol izlenmeli. Çok saolun bugün götüreceğim tamirciye. Tamirciye götürene kadar kaygıma engel olamadım; bir sorayım dedim çünkü büyük masraf çıkması ihtimali yaşamdan soğuttu beni:(
-
Flex kablo değişimi yapan yer bulamadım hocam. 1080p paneli 2 sene önce 400 liraya mı ne değiştirmiştim. Fena fiyat sayılmaz o zaman için.
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı > -
Hmm, çok saolun çok yardımcı oldunuz. Bundan sonra her adımı paylaşacağım. Umarım çok büyük travmalar yaşamam :(
-
Flex problemi gibi duruyor. Önce flex değişimi ile çözüm aramaya başlayın.
-
Tamirciye götürdüm. Flex kabloda değil sorun ama bir altın bir kısım var panelde orada minicik bir tahriş ya da birkaç tahriş var sanırım dedi. Ankara'da sadece 1 yer o kısmı düzeltiyormuş ama sonra gene olma ihtimali çok yüksekmiş; nükseden bir sorunmuş. En köklü çözüm komple panel değiştirmek dedi usta. Ama şimdilik böyle takıl çünkü oluyor bir süre sonra geçiyor, dayanılmaz noktaya gelince panel değişimi gerekir dedi.
Hepinize çok teşekkür ederim, çok yardımcı oldunuz, ön fikir verdiniz bakalım böyle takılacaz bir süre. Tekrar bir güncelleme olursa size de söylerim.
Hayırlı Günler.
-
Sizin sorununuz bundan kaynaklı mı bilmiyorum ama,
Bu tarz sorunlar(dikey çizgi vb.) panelde sıvı teması kaynaklı olabiliyor. Panelin altındaki COF denilen bağlantı noktası(ları) oksitlenmesi sonucu bu tarz sorunlar olabiliyor.
Tv, laptop ekranı, monitör gibi ekranlara hiçbir zaman doğrudan sıvı / sprey püskürtmeyin.
Sadece sileceğiniz bezi nemlendirip silin ekranlarınızı. Aksi taktirde sıvı panelin altına girip oksitlenme yapabiliyor.
Eğer sorun bundan kaynaklı ise tamiri mümkün fakat tamir edebilecek yeri bulabilirmisiniz bilemiyorum. Bonding denilen bir işlem yapılıyor.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Seto-Kaiba -- 1 Eylül 2023; 1:50:12 >
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X