Şimdi Ara

Fm bulucu Vericiyi bulma devresi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
7
Cevap
0
Favori
3.054
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • S.a ben bi devre yapmak istiyorum orta düzey elektronik bilgim var. Yapacagım devre resimdeki gibi olmalı yada sizin tavsiye ettiğiniz bir devre olursada olur

Fm bulucu Vericiyi bulma devresi

Bir verici yapıcam resimdeki gibi basit olup 100-150m yayın sahası olması sartıyla belli bir frekansta yayın yapabilecek bir verici. Bu vericiyi örnek olarak bir köpek, bir kuş, bir bisiklet vs.. gibi karekterlere monte edicem ve bir alıcı yardımıyla bunu bulmaya calısıcam. Bu alıcıyla, vericiye ne kadar cok yaklasırsam alıcıdan yaklastıgım mesafe kadar (vericiye yaklastıkca buzzerden o kadar cok ) ses cıkıcak.

Kısacası bir alıcı, verici yapıcam vericiyi hareket eden bir cisme monte edicem alıcıyla bu vericiye yaklastıkca sinyalın gücü kadar ses alıcam. Umarım anlatabilmişimdir (:

Özellikler
    - Basit devre olucak
    - 100-150m olucak daha kısa yada uzunda olabilir.
    - Vericiye yaklastıkca (verici sinyalini ne kadar cok yakalarsa o kadar) ses yayıcak bu ses alıcıdan cıkıcak bu arada şimdiden teşekkürler.

• internette "tilki avı" araması yaparsanız işe yarar bilgiler bulabilirsiniz.
    http://antrak.org.tr/index.php?option=com_content&task=view&id=771 linkini de inceleyin.
  • http://antrak.org.tr/gazete/112001/555doppler.gif

Tşkler bu şimdi alıcımı vericimi :S alıcıysa bu nasıl yön buluyo onu anlamadım osilaskoba falanmı baglamamız gerekiyo acaba sinyali görebilmek için ? detay verirseniz minnetter kalırım...

Ve yukarıda ilk mesajımda gördüğünüz devre bir verici bana bunu bulucak bir alıcı gerekiyo..

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ferge -- 29 Mart 2009; 14:20:32 >
  • Çok acil olmakla birlikte güncel arkadaslar yardım lütfen.... :(
  • bu devre benimde aklıma yattı bende yapabilirim

filmlerdeki altın arıyan dedektörler gibi çalışıyor sanırsam antrak ta ayrıntılı bi anlatım yok
    bu arada resimdeki devre verici oluyor
  • bu devre ne alıcı, ne de verici. fm alıcınıza bağlayacağınız bir osilatör devresi.
    sorularınızın cevabı zaten açıklamalarında var.

Devredeki hiç bir malzeme kritik değildir. Gereken en önemli malzeme 555'dir. Yapımda gösterilecek özen de kritik olmayıp, sadece yapımı tamamlanan devrenin metal bir kutuya konulması önerilmektedir. Bu arada Anten bağlantılarını kısa tutmayı ve koaksiyel kablo kullanmayı unutmamalısınız.

Güvenli bir sonuç alabilmek için "Antenler"in arasındaki mesafe 1/4 veya 1/2 dalga boyu kadar olmalıdır. Kullanılacak alıcı FM olmalıdır. AM veya SSB alıcılar bu devre için uygun değildir. Ancak FM alıcı ile AM sinyallerin yönü de bulunabilir.

Devre çalışma prensibi, alıcının bir antenden diğerine sürekli aktarılması ve vericiye olan uzaklıkları farklı olan antenler nedeniyle kayan fazların FM alıcı yardımıyla duyulabilir ton sesine dönüştürülmesine dayanır. Her iki anten de alıcıdan aynı uzaklığa gelirse faz kayması sıfırlanacak ve alıcıdan duyulan ton yok olacaktır.
    ---ANTRAK dergisinden alıntıdır----

• Arkadaslar tmm da asıl sorun benim su anlattıgım devreyi yapabilmem (:

Hareketli bir cisme bir verici yerlestiricem burdan sürekli sinyal üretcek.

Daha sonra elimde bir uydu bulucu gibi bişey olucak bu vericiye yaklastıkca ötücek bib bib bib seklinde yaklastıkca sinyal güclü oldugu için seri bir sekilde bibibibiibib sesi duyucam uzaklastıkca bib seslerinin mesefaye orantılı olarak düştügünü görücem...

Bu kadar yani bir verici hareketli bir cisme (hayvan modül insan vs...) baglanacak
    Bide bu vericiyi algılayıp ses sinyalini mesafesine göre elimdeki cihaza verecek bir devre seması istiyorum (:
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.