Merhaba arkadaşlar, Tamamını yapay zekaya yaptırdığım ilk projem Fonparam.com yayında. "Tamamı" derken, gerçek anlamda tamamı: Logosundan API dökümantasyonuna varıncaya kadar. İddialı konuşmayayım ama Fonparam, Türkiye'de her şeyiyle yapay zeka tarafından geliştirilmiş ilk finansal analiz uygulaması bile olabilir. Birkaç ay önce bir sosyal medya platformunda "Bir uygulama olsaydı, seçtiğimiz bir yatırım fonuyla düzenli olarak birikim yapmış olsaydık 5 yılın sonunda elimize ne kadar geçeceğini gösterseydi nasıl olurdu" şeklinde bir soru sormuştum. Fonparam işte o sorunun yanıtı. Olmuş mu, ona da siz karar vereceksiniz. Fonparam ücretsiz, reklamsız, kâr amacı gütmeyen ve kullanıcı verisi toplamayan bir web sitesi. Ayrıca 1 Haziran 2025'te (Dünya Bankacılar Günü) açık kaynak haline gelecek. Şimdilik son 1 yılın verilerini içeren MySQL veritabanını indirip inceleyebilirsiniz: https://github.com/kemalersin/fonparam-database API'yi denemek isterseniz Swagger bağlantısı: https://api.fonparam.com/api-docs/ Eskiden bir projeyi bitirdiğimde kendi yazdığım kodlara hayret ederdim. Beni bu işte tutan şey de o hayret duygusudur. Bugünlerde yapay zekanın yazdığı kodlara, hatta kodları bırakın, sadece ben söyledim diye her bir bileşenini hiç ikiletmeden ve titizlikle geliştirdiği uygulamalara şaşırmakla meşgulüm. İnanılmaz güzel oyuncaklarla dolu yeni bir oyun parkı keşfetmiş küçük bir çocuk gibi heyecanlı olsam da bir yazılımcı olarak mesleki geleceğimin ne getireceğini kestirememenin tedirginliğini de yaşıyorum. Uygulamadan para kazanma düşüncesi, uygulamayı geliştirip yayınlama hazzının önüne geçti artık. Bu nedenle içeriğin reklamlara boğulduğu, basit işler için kullanıcıdan ölçüsüzce para talep eden, ziyaretçi verilerini raporlayıp şirketlere satan uygulamalarla kuşatılmış durumdayız. Fonparam'ı geliştirmeye başlamadan önce siteyle ilgili aldığım ilk karar şuydu: Ücretsiz olacak, reklam göstermeyecek, ziyaretçileri izlemeyecek. Para kazanma motivasyonu (ya da hırsı) taşımadan iyi bir uygulama geliştirmenin ve yayınlamanın keyfini yaşamak istedim çünkü. Tabii bu söylediklerim, olabildiğinde çok ziyareti karşılayabilsin diye Fonparam'ı güçlü bir uygulama sunucusunda çalıştırdığım gerçeğini değiştirmiyor. Bunun da her ay yarattığı belirli bir maliyet var. Bu nedenle iş birliğine ve sponsorluklara açığım. Şimdilik sizden Fonparam'ı paylaşarak projeye destek olmanızı rica ediyorum: Örnek bir FonParam analizi (Aylık Detaylar'a tıklayarak yatırım ve getiri tablosunu inceleyebilirsiniz): https://fonparam.com/funds/TYH?initial=5000&monthly=500&increaseValue=50&period=last_5_years Sevgiler... < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi monoblaine -- 19 Aralık 2024; 11:56:18 > |
FonParam: Ücretsiz, Reklamsız, Üyeliksiz Yatırım Analizi Platformu
-
-
Öneri getirebilir miyim?
Öncelikle Türkçemize özgü aynı harflerin büyük/küçük ayrımını anlayan bir arama motoru yaptığınız için teşekkürler.
Ama... örneğin İŞ PORTFÖY (iş, İş, iŞ vs. sorunsuz çalışıyor) ararken, is, IS, iS yazınca da bulunabilse (hani EFT harf dönüştürme misali). Diacritic mi diyorlar buna?
İkinci olarak... yine arama ile ilgili. Terimi hatırlayamıyorum. Temenos ana bankacılık yazılımında vardı. Biraz wilcard search'ü andırır. Örneğin, "İş Portföy" arayacağım... ama hatırlamıyorum adını, İp Portföy diye yazdım. Bana hem İş Portföy hem de İpana Portföy Yönetimi sunsun. Gibi...
Başarılarınızın devamını dlerim.
-
Yorumunuz ve öneriniz için teşekkürler. Mutlaka değerlendireceğim.
-
Fonparam'a aylık enflasyon oranlarına ve kümülatif enflasyona göre reel kazançlar eklendi.
Sürprizbozan: Gerçek değerler hiç de parlak değil.
Ayrıca API'ye 20 yıllık enflasyon verileri için yeni endpoint'ler geldi:
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X