Slm. Corsa 2003 model 1.7 DTI arabam ile dun gece yola cıktıktan 5 dakka sonra ani bir fren yaptım. Onume sol seride gecen bi minubus cıktı. Hızım 90 civarındaydı ve Allahtan kurtardık. Aradan 2 dakikak gecmeden bir ford taunus zınk diye durdu ısıklarda , yeşil yanarken tabi arkadan vurmayalım diye bi fren daha yaptım bu da sert tti. Bu ikinci frenden sonra fren pedalım cok sertleşti ve hafif bi koku duydum. ( Daha once kamyonda başıma gelen balata kokusuna benzettim ) Pedal taş gibi olmuştu. Hemen yapıştım dortlulere. Sanki pedal yerine sabit bişey gibi basıyorsun ama hıh demiyor yerinden kıpırdamıyor. Cevreden bi kaç kişi yardım etti ve arabayı kenarı cektim. Biraz bekledim ve hidrolik seviysini kontrol ettim. Normaldi . Sonra fen kendine gelmeye başladı . Bu arada gideceğim yere daha 100 km var ve otobana cıkmam gerekiyordu. Biraz test ettim arabayı baktım frenler tutuyor. Ama sanki yine oyle olacakmış gibi geliyor. Bide unutmadan artık firene basınca fıss fııs gibi sesler geliyor bunu dikkat edince fark ettim. Hani ayak pompasına basarsın ve fıısss diye ses gelir ya aynen oyle.
Tecrubeli arkadaşlardan yardım bekliyorum. Ogrenmek istydiğim şu aslında fren sistemine ne olmuş olabilir , bu tekrar edermi , yoksa servis yolu bize şen olamı ?
birader sen aracı bi doktora göster fren bu ihmale gelmez. Allah korusun kritik bi durumda olur aynı şey
Kendini tehlikeye atmana gerek yoq dostum yavaş yavaş servise git göster nolur nolmaz burdan birisi bişi der sonra sen gitmezsin Allah korusun kaza falan olur....
Öncelikle ilginiz icin teşekkürler.. Servise gitmem kacınılmaz gibi gorunuyor ama şunu dusunuyorum. Ben bilg. teknisyeniyim. Bi musterinin bilgisayarını yaparken adam sorununu merak ediyordur deilmi... Bende şimdi sorunumu bileyim diyorum. Bide arabayı cok agresif kullandık. E buda bize janjanlı kapak oldu.
Araç gerçi çok yeni ama belki balataları veya fren pedalını frenlemeden sonra boştaki konumuna getiren mekanizma (yay..vs) sert kullanımın etkisiyle bozulmuş olabilir. Sağa sola çekme ve/veya hissedilir performans kaybı varsa muhtemelen bundandır.
ilginç bir durum...
frenler hava yapmış gibi görünüyor, fıslama sesi duyuyorsan. sonuçta servise gidip baktırman lazım. çünkü hava yapmışsa bile öyle iki sert frenle olacak bi şey değil bu. sebebini araştırıp bulmak lazım. bi çok şeyden olabilir. hidrolik bağlantılarından, fren hortumlarından, kelepçelerden vs...
Evet araçta performans kaybı var. Arkadaşların uyarılarını dikkate alarak servisten randevu aldım. Servis sonucunda tespit ettikleri sonucu buraya yazacağım.
Corsa tipi arabalarla ilgili degilim fakat yine de bir tahmin yurutecegim. Atiyorum diyelim, tutarsa..........
Bence fren booster guvenlik valfi (brake booster check valve), bazi arabalarda ucuz plastikten yapiyorlar ve isininca problem cikartiyor.
Neyse, bakalim servis ne diyecek.
quote:
Orjinalden alıntı: aya
frenler hava yapmış gibi görünüyor, fıslama sesi duyuyorsan. sonuçta servise gidip baktırman lazım. çünkü hava yapmışsa bile öyle iki sert frenle olacak bi şey değil bu. sebebini araştırıp bulmak lazım. bi çok şeyden olabilir. hidrolik bağlantılarından, fren hortumlarından, kelepçelerden vs...
+1
ya araçta ABS yok anladığım kadarıyla kampanalarda normal birşey sertleşmesi. Sen ani 2 kökleme yapmışsın, iyi hidroliği patlatmamışsın. Abs olmayan frenlerde kökleme yapmayacaksın pompalayacaksın. Bence aracında bir şey yok, ABS si olmayanlar bilirler, fren bastıkça sertleşir bu normal bir durum. Biraz bekledikten soğuduktan sonra kendine gelmesi lazım bizde de kampana var, sertleşiyor yani. Ama genede bir göster
quote:
Orjinalden alıntı: antiochos
ya araçta ABS yok anladığım kadarıyla kampanalarda normal birşey sertleşmesi. Sen ani 2 kökleme yapmışsın, iyi hidroliği patlatmamışsın. Abs olmayan frenlerde kökleme yapmayacaksın pompalayacaksın. Bence aracında bir şey yok, ABS si olmayanlar bilirler, fren bastıkça sertleşir bu normal bir durum. Biraz bekledikten soğuduktan sonra kendine gelmesi lazım bizde de kampana var, sertleşiyor yani. Ama genede bir göster
Valla hocam oyle bir cevap yazmışsın ki bi an icin orada o arabayı senin kullandığını dusundum. Tam isabet..
+1
Fakat bu durumdan sonra bi anormallik oldu. Yani frene basınca sanki ayak pompası ile lastiğe hava basarsın ya fııs fııs şeklnde ses geliyor. Bu muhtemelen bir kalıcı hasara neden olmuştur deilmi ?
Şimdi artık içime bir kurt duştuğu icin mutlaka servis ambarını yalaması lazım tekerlerin. Yoksa bu korkuyla ne araba surulur ne bi yere gidilir. Yani odlegin teki deilim ama
Bildigim cok iyi bir söz var ; Ne elektrikle şaka olur nede arabayla...
Doğru söylüyorsun şaka olmaz...
Ya vallahi sonuçta kullanımda normal olmayan bir durum söz konusu, fıs fıs ses geliyor git göster belki birşey yoktur ama rahat olursun hiç olmazsa
yeni mesaja git
Yeni mesajları sizin için sürekli kontrol ediyoruz, bir mesaj yazılırsa otomatik yükleyeceğiz.Bir Daha Gösterme