PIC ' te freqout komutu ile 38 khz kare dalga frekans üretmek istiyorum , şu şekilde program yazdım ;
Frekans: FREQOUT portb.0,1000,38000 GOTO Frekans END
ve bu programı hexe çevirip proteusun isis similatöründe denedim gayet güzel çalışıyor, fakat pice yükleyip normal olarak multimetrenin frekans ölçme özelliğinden faydalanıp ölçtüğümde ise 2 khz frekans görüyorum .. Neden kaynaklanabilir ?
Ölçü aletin bu frekansı ölçmek için gerekli voltaj genliğini bulamıyorsa veya frekansta parazitlenme varsa hata yapar.
Ölçü aletinin kitapçığına bak frekans ölçmek için kriterleri ne.
ondan dolayı kaynaklanacağını zannetmiyorum.Çünki , 555 ile kare dalga üreten devrede aynı konumda ölçtüğümde trimpot ile oynayarak 38 khz i yakaladım.Yani ölçümde problem yok.Fakat 628 in dahili oslatörünü kullandım .. bundan kaynaklanabilrimi acaba ?..
derleyicide osc frekansını RC değerine uygun olarak tanımlayın...
bu komut 0-32767 hz aralığında çalışır.
quote:
Orjinalden alıntı: r2d2droids
derleyicide osc frekansını RC değerine uygun olarak tanımlayın...
evet bundan kaynaklanabilir. Teşekkürler ...
quote:
Orjinalden alıntı: r2d2droids
bu komut 0-32767 hz aralığında çalışır.
Şuana kadar okuduğum tüm kaynaklarda böyle bir sınırlamadan bahsetmiyor, ki bundan kaynaklanacağını zannetmiyorum öyle bir durum olsa pbp de hata verir.Bir denememde 380 khz yaptım onda bir hata mesajı verdi .. fakat 38 khz de bir sorun yok. Teşekkürler..
pic basic in "help" menüsünde böyle bir sınırlama var.fakat 33000 yazdığın vakit çıkışta yine bir sinyal üretebilir.bunun ne derece sağlıklı olduğunu osiloskop ile veya internetten indireceğin ,ses kartının girişini kullanan bir program ile görebilirsin.ayrıca çıkışta bir filtre devresi kullanılması gerektiği yine "help" menüsünde tavsiye ediliyor.filtre devreli ve devre olmadan osiloskop programı ile dene derim. winscop veya oscilloscope 2.51 yazıp ara.
38 khz frekans üretimini freqoutla değil PWM ile hallettim.