Şimdi Ara

Füzyon enerjisinde rekor plazma hacmine ulaşıldı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
25
Cevap
1
Favori
507
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
10 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Füzyon enerjisinde rekor plazma hacmine ulaşıldı
    Japonya ve Avrupa'nın ortaklaşa yürüttüğü füzyon enerjisi projesi JT-60SA, Guinness Dünya Rekorları tarafından "dünyanın en büyük tokamak cihazı" olarak tescil edildi. Füzyon enerjisinin erken ticari kullanımı hedefiyle geliştirilen bu dev plazma deney cihazı, 160 metreküp plazma hacmi elde ederek önceki rekoru büyük bir farkla geride bıraktı.

Japonya Ulusal Kuantum Bilimi ve Teknolojisi Enstitüsü (QST) ve Avrupa Birliği’nin ortak çalışmalarıyla hayata geçirilen JT-60SA, dünyanın en büyük tokamak tipi süperiletken plazma deney cihazı olarak tarihe geçti. ITER projesiyle paralel bir şekilde inşa edilen JT-60SA, füzyon enerjisinin erken dönemde ticari kullanıma geçirilmesini amaçlıyor. Bilmeyenler için ITER, dünya çapında yedi farklı ülkenin ortaklaşa yürüttüğü, füzyon enerjisinin bilimsel ve teknik fizibilitesini kanıtlamayı amaçlayan bir proje konumunda. Füzyon enerjisinin sürdürülebilir enerji üretimi için kullanımı, iklim değişikliği ve enerji güvenliği gibi küresel sorunlara çözüm sunmayı hedefliyor.

JT-60SA, süperiletkenliği kullanarak plazmayı hapsediyor ve sıcaklıkları 100 milyon dereceye kadar çıkarabiliyor. 23 Ekim 2023 tarihinde yapılan ilk plazma denemelerinden sonra cihazın entegre test süreci devam etti ve plazma kontrolü konusunda önemli gelişmeler kaydedildi. Bu süreç sonunda ise JT-60SA, 160 metreküp plazma hacmine ulaşarak zirve performansına çıktı. Bu, daha önceki tokamak cihazlarının ulaştığı 100 metreküplük plazma hacmini önemli ölçüde aşıyor. Plazmanın boyutu, plazmanın hapsedilme performansını doğrudan etkilediği için bu başarı, gelecekteki ısıtma deneylerinde dünya çapında en yüksek performansın elde edileceğine işaret ediyor.

JT-60SA, plazmayı hapsetmek için güçlü manyetik alanlar kullanıyor. Bu manyetik alanlar, süperiletken bobinler tarafından oluşturuluyor ve plazma içerisindeki parçacıklar hareket ettiriliyor. Plazmanın sıcaklığı 100 milyon dereceye ulaştığında atom çekirdekleri birleşerek (füzyon) yüksek miktarda enerji açığa çıkarıyor. Bu, Güneş gibi yıldızlarda sürekli olarak yaşanan aynı reaksiyon.

Ayrıca Bkz.LG, elektrikli araç bataryalarındaki yanma sorununu çözen bir malzeme geliştirdi

Dünya’da bu reaksiyonu canlandırmak ise inanılmaz maliyetli ve zor. Füzyonu kontrol etmek için tokamak olarak dediğimiz cihazlar öncelikli olarak kullanılsa da başka reaktör tasarımları da bulunuyor. JT-60SA tokamağı mevcut başarısını süperiletken bobinlerinin son derece düşük sıcaklıklara, yaklaşık -269°C’ye (mutlak sıfırdan sadece 4 derece yukarıya) soğutulmasına borçlu. Bu sayede yüksek manyetik alanların oluşturulması sağlanıyor, bu alan da plazmanın dağılmasını engelleyerek onu hapsederken, aynı zamanda plazmanın kontrol edilmesini sağlıyor.

Öte yandan JT-60SA, ITER projesine doğrudan katkıda bulunarak daha büyük plazmaların kontrolü ve stabilizasyonu konusunda bilgi sağlayacak. Bu cihazda elde edilen deneyim ve veriler, gelecekteki DEMO reaktörlerinin tasarım ve geliştirme süreçlerine temel oluşturacak. DEMO reaktörleri, füzyon enerjisinin elektrik üretiminde ekonomik olarak uygulanabilirliğini göstermek amacıyla inşa edilecek.

Kaynak:https://www.qst.go.jp/site/news/20241004.html
    Kaynak:https://interestingengineering.com/energy/world-largest-tokamak-jt-60sa-plasma

• Enerji ihtiyacının neredeyse %80'ini dışarıdan ihraç eden Türkiye'nin bu ITER projesine katılmaması akıl almaz bir şey.

Avrupa Birliği, Rusya, Amerika Birleşik Devletleri, Çin, Güney Kore, Hindistan ve Japonya projeyi yürüten ülkeler.

Zaten bir sürü ülke var.

Proje 22 milyar dolarmış. Avrupa zaten %45' ini karşılıyormuş. 10 milyar Avrupa desek, geriye kaldı 12 milyar dolar ve 6 ülke.

Türkiye katılsa 7 ülke. 12÷7 = 1,71 milyar dolar.

Arkadaş! Türkiye yıllık 1,7 milyar dolar veremeyecek kadar aciz mi?

Geleceğin teknolojisidir bu proje.

Füzyon reaktörü hayata geçtiğinde, onlardan enerji satın alacağın için bu ödemediğin miktarın kat kat fazlasını onlara kâr olarak vereceksin.

Çok komik gerçekten!
  • Enerji ihtiyacının neredeyse %80'ini dışarıdan ihraç eden Türkiye'nin bu ITER projesine katılmaması akıl almaz bir şey.

Avrupa Birliği, Rusya, Amerika Birleşik Devletleri, Çin, Güney Kore, Hindistan ve Japonya projeyi yürüten ülkeler.

Zaten bir sürü ülke var.

Proje 22 milyar dolarmış. Avrupa zaten %45' ini karşılıyormuş. 10 milyar Avrupa desek, geriye kaldı 12 milyar dolar ve 6 ülke.

Türkiye katılsa 7 ülke. 12÷7 = 1,71 milyar dolar.

Arkadaş! Türkiye yıllık 1,7 milyar dolar veremeyecek kadar aciz mi?

Geleceğin teknolojisidir bu proje.

Füzyon reaktörü hayata geçtiğinde, onlardan enerji satın alacağın için bu ödemediğin miktarın kat kat fazlasını onlara kâr olarak vereceksin.

Çok komik gerçekten!

• Umit_22 kullanıcısına yanıt
    Kusura bakma senin şaşırman daha komik

1.72 milyar dolar, diyanetin 1 yıllık bütçesinin hemen hemen yarısı yapar..

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
    çağırın rusyayı verin 20 milyor dolar hemen yapsın bize de 100 m3 tokamak , güneşe adanadan daha da yakın olalım

• özal zamanında yunana bulgara suriye ve ırak a elektrik satıyorduk.
    onca zamanda kaç milyon fabrika açlıdı evler yapıldı da yetmiyor anlamıyorum.Gerçekten bilen sektordeki birinin yazmasını isterdim.

Ben inanmıyorum bu füzyon enerjisine artık hele hele iter tokamak vs. cadı avına benzedi bu iş olabilir diye çok para harcıyoruz bir şey çıkmıyor hep 20 yıldır ileride.

Daha başka teknojiler var ve onlara yönelmemiz gerekli.

< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster

Türkiye gibi katılmayan ülkelere pahalı bir kumar gibi geliyordur. Ama füzyon ticari uygulanabilirlik kazanırsa bedeli dediğiniz açıdan çok daha maliyetli/ağır olabilir. Füzyonun sorunu astronomik ölçüler talep etmesinde. Ama teknikte ve malzeme biliminde ilerlemenin füzyon enerjisinin kilidini açma ve astronomik ölçü ihtiyacını kırma ihtimali var. Çünkü doğada neler saklı olduğunu yeterince iyi bilmiyoruz. Yıldızlarda astronomik ölçekte gerçekleşen stellar füzyon, sürdürülebilir füzyonun tek biçimi olmayabilir. Bazı ülkeler bir şekilde "yıldız gücü" elde ederse o zaman bu diğer ülkelerin nazarında ciddi problem teşkil eder. Bu durumda karşılaştırmalı üstünlükler temelinde enerji sektöründe rekabetçi avantaj elde edebilirler; hatta ülkeler arasında yeni enerji bağımlılık ilişkilerinin gelişiminin önü açılabilir.

Sözgelimi ABD LNG konusunda kaydettiği o alanda devrim niteliğindeki teknik gelişme (fracking) ile enerji güvenliği konusunda Ortadoğu'ya bağımlılığını azaltıp kendisine yepyeni bir hareket alanı yarattı; LNG bazında sessiz sedasız mütevazi bir enerji hegemonyası kurdu:

https://forum.donanimhaber.com/mesaj/yonlen/159564205

< Bu mesaj bir yönetici tarafından değiştirilmiştir >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• Hiç bilmediğim için soruyorum 100 milyon derece nasıl oluyor

• jarvis J kullanıcısına yanıt

Sıcaklık, atom ve moleküllerin kinetik enerjileriyle bağlantılıdır ve kinetik enerji ne kadar artarsa, sıcaklık da o kadar yükselir. Ancak atomlar ve moleküller, belirli bir noktadan sonra çok yüksek enerjilere ulaştıklarında, farklı fiziksel süreçler ortaya çıkar.

Son derece yüksek sıcaklıklarda, atomlar parçalanabilir, elektronlar atom çekirdeklerinden kopar, hatta atom altı parçacıklar arasında yeni etkileşimler ortaya çıkabilir. Örneğin, plazma adı verilen bir durum ortaya çıkar, burada atomlar tamamen iyonlaşmıştır (yani elektronlarını kaybetmiştir).

Maddenin 4 hali vardır. Katı, sıvı, gaz ve plazma.

Bize lazım olan plazma hali.

Atomları manyetik alan(güçlü mıknatıs kullanmak) yaratarak boşlukta tutabilirsiniz.

Ondan sonra sürekli enerji vererek sıcaklığı milyon derecelere çıkarabilirsiniz.

• Füzyon enerjisinde rekor plazma hacmine ulaşıldı
  • Gelecekte deniz suyunu arıtıp şebekeye verebilmek için çok çok yüksek miktarda enerjiye ihtiyacımız olacak. Özellikle Türkiyenin bu gibi projelere katılması gerekirdi. Ama işte bir ülkede "herşey allahtan" diyen insanlar çoğunlukta ise orada gelişim mümkün olmaz.

Teşekkür ederim

• quote:

Orijinalden alıntı: makine26

özal zamanında yunana bulgara suriye ve ırak a elektrik satıyorduk.
    onca zamanda kaç milyon fabrika açlıdı evler yapıldı da yetmiyor anlamıyorum.Gerçekten bilen sektordeki birinin yazmasını isterdim.
    ülke nüfusumuz 1980 lere göre oldukça arttı ama esas kişi başı tüketim artışı esas nedendir

alıntı yaptıpım bilgiye göre kişi başı 4 misli tüketim artışı oldu.Teknoloji ilerledi, beyaz eşya sayısı arttı ,sanayi tüketimi de esas tüketen yerler olarak artmış durumda .

Kişi başına elektrik tüketimi rakamlarına bakılacak olursa; Türkiye’de, 1990 yılında kişi başı brüt elektrik enerjisi tüketimi yaklaşık 1. 006  kWh seviyesindeyken, 2021 yılında söz konusu değer 3.931 kWh olmuştur.

maalesef artık enerji ithal etmek zorunda kalıyoruz ,en azından ağustos 2024 verisi böyle

www.teias.gov.tr
    Sayılarla Elektrik İletimi
    https://www.teias.gov.tr/sayilarla-elektrik-iletimi

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi vezir -- 7 Ekim 2024; 13:53:10 >

• vezir kullanıcısına yanıt

Teşekkürler ciddi cevap için. O zamandan beri yeni enerji tesisleri yapılmasına rağmen nasıl yetersiz kalıyor anlamıyorum. Irak hala satışımız var. Diğerlerini tam bilmiyorum ama ihtiyaç varken satmayı da anlamıyorum. Mesela Eskişehir de doğalgazdan elektrik santrali kapatıldı zarar ediyor diye söküldü.

• makine26 M kullanıcısına yanıt
    Satış ve alış fiyatını bilmemiz lazım ki yorum yapabileyim.

Belki alış fiyatı ucuz ,satış fiyatı fazla ise mantıklı olabilir. Ama asıl problem fazla üretim olduğunda bunun depolanamasıdır .Büyük miktarda üretimler için batarya ise anlamsız olur .Aynı şekilde gündüz ve gece dalgalanması da ayrı bir problem konusudur .Bazen gece üretimi fazla ise satış yapılabilir ki gündüz eksik olacak MW alım ile dengeye otursun .

Yani depolanamayan elektriğin problemleri bunlar .

Çeşitli çözümler var ancak hiçbiri fazla üretim veya ucuz kaynaklardan üretim ile hidrojen depolanması kadar mantıklı değildir .İleride ve şimdi bu konuda yatırım yapılması planlanıyor .Bizdeki durumu bilemiyorum

• makine26 M kullanıcısına yanıt
    Bugünkü üretim dağılımı aşağıda ,halen kömür bazlı üretim ilk başlarda yer alıyor

Böyle önemli projelere ortak olmamak büyük aptallık gerçekten.

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.