-m5a97 r2.0 -fx-6100 -8gb (2x4gb RAM) 1600 mhz -240 mm sıvı soğutma var, radyatör üzerinde 4 fan var önlü arkalı, kasada üst tarafta ve arka tarafta egzoz fanları var, ön tarafta bir fan daha var. Ayrıca ramlerde de fanlı soğutma mevcut G.SKill'in -aerocool'un 800w PSU'su -hd 6870
4.3 ghz'ye kadar çok rahat neredeyse hiç voltaj vermeden çıkartabiliyorum. 4.4 ghz için 1.45v gerekiyor ve 4.4'ün üzerinde hiçbir şekilde stabil olmuyor. Hatta 1.55v'ye kadar çekip 4.4'ün çok az üzerinde denedim. Her denememde ne yazık ki 5. ve 6. çekirdekler (p95 testinde) 1.55v deyken en kötü 15. dk civarlarında kendini kapatıyor. Termal yönden bir sorunum yok 60 dereceyi neredeyse geçmiyor 1.55v deyken 74'ün üzerine çıkmadı ama testi 15 dk bile yapamadım. Denediğim yöntemleri yazıyorum: Turbo Core açık kapalı ikisini de denedim Direk çarpandan OC'yi ve FSB-çarpan orantılı OC'yi denedim bir fark yaratmadı (Fsb'den arttırdığımda CPU NB'ye 1.5v ye kadar çektim yine de bir fark olmadı) Cool n Queit açık kapalı ikisini de denedim CPU Spread Spectrum açık kapalı auto denendi BU enerji tasarrufuyla alakalı her şey EPU filan hep kapalı Load-line calibration'ı açık tutuyorum (açık ya da kapalı olmak üzere iki seçenek mevcut extreme veya high gibi ara seçenekler yok) LLC'yi kapattığımda verdiğim voltaj yeteri kadar gitmiyor dalgalanmalar oluyor. HTC açık kapalı denedim Daha aklıma gelmeyen bir çok kombinasyonu denediğime eminim
Şimdi sorum şu: Yabancı forumlarda 1.55v ile 5.0ghz bile gören varken benim işlemcimin 4.4'ü aşamaması anakartımın çipsetinin 970 olmasından mı? Yoksa sadece "unlucky" veya talihsizlik olarak mı değerlendirmeliyim? Önerilerinizi ve yorumlarınızı bekliyorum. Okuyanlara ve cevap yazacak olanlara şimdiden çok teşekkürler.
up
hepsi 970. 990 olanlar bile sb970. stabil iken ve 4.4 e aldıgın zaman ayrı ayrı kuzey köprüsü ve mosfet ısılarına da bak. kuzey köprüsü programda çıkar ama mosfetleri kendin ölçmen lazım. 5 ghzi aynı anakart ile mi almış yabancı forumdakiler ?
CRhackSH
kullanıcısına yanıt
Anladım hocam, benim baktığım hiçbir 4.5 ghz ve üzeri OC sistemlerde 970 anakart yoktu farklı modellerin 990 olanları vardı ama en çok gördüğüm Sabertooth'un 990fx'i. Kuzey Köprüsü acaba ne olarak geçer anakart(motherboard) olarak bir gösterge var hwinfoda bu genelde oc varken 33 derece, her şeyi geri aldığımda 30 derece civarında olmakta. SS'i ekliyorum hocam. Bir de mosfet ısılarını nasıl ölçebilirim yani kendim ölçmem gerektiği için en iyi şekilde nasıl yapabilirim onu. Cevabınız için çok teşekkür ediyorum hocam.
İsterseniz başka programlardan da ss alabilirim. Speedfan, OCCT, Overdrive vb. gibi
sensör yoksa yapacak bişey yok. oyunlarda FPS drop yersin ya, OC yaparken o drobu yersen ya PC kapanır yada ısınan parçaları kapatır.
CRhackSH
kullanıcısına yanıt
Peki sadece 5. ve 6. çekirdeklerin kapanması da bunun içinde midir hocam? Çünkü Sadece 5. ve 6. çekirdekler kapanıyor p95te. Amd overdriveda hata veriyor bir süre sonra devam etmiyor(düşüncem overdrive bir çekirdek bile kapansa teste devam etmiyor). BIOS'dan 5. ve 6. çekirdekleri kapattığımda 4.6 ghz yi stabil olarak yakaladım daha önce ama 4.6 nın üzerinde de bu sefer 1. çekirdek (ve evet sadece 1. çekirdek) kendini kapatmaya başladı. Benim en baştaki sorumun asıl sebebi şuna dayanıyor, eğer anakart benim OC potansiyelimi kısıyorsa anakartı değiştirebilirim, çünkü FX işlemcilerin OC potansiyelinin yüksek olduğunu biliyorum. Yok eğer işlemci bir şekilde potansiyelinin en fazlasını veriyorsa o zaman işlemciyi değiştirebilirim (belki Visheraya geçerim 6300 gibi). Bende OC yapmak hobi gibi bir şey. Bunun tam sebebini bilsem böylece uygun şekilde bir adım atabilirim. Bir de hocam mosfetleri elle ölçmek gerekiyor dediniz ya onları nasıl elle ölçebilirim. Direk dereceyi alıp mosfetin üzerinde mi tutayım? ona da bakmak istiyorum açıkcası. Tekrardan cevabınız için teşekkür ederim hocam.
KciD
kullanıcısına yanıt
aslında konunun en başında yazacaktım ama bu yazının en sonunda seninde hevesini kırmadan yazayım da en azından forumda içerik olur diyerek;
çekirdeklerin kapanması hakkında. onu açıklaması zor. architecture a bakmak lazım. bulldozer ile AMD zaten hata yaptığını kabul etmişti ancak o zaman için intelin karşısında durmaya yetmişti. kapanan çekirdeklerin aynı modül mü yoksa yoksa farklı modüllerin çekirdeklerimi ona bakmak lazım. her iki cevapta da yabancı forumlara bakman lazım ki senin işlemci ve anakart ile ilgili bilgi bulamazsın. muhtemelen o yüzden dönüp dolaşıp buraya yazıyosun. AMD'de rekor kıran hız aşırtmalar hep tek çekirdekte yada tek modülde kırıldı. tüm çekirdek ile demek ki kırılmıyor. sensör yoksa en iyisi lazer pointer ile sıcaklık ölçen cihazlar ama eczaneden alacağın bebek ateş ölçeri de olur. civasız dijital olanlardan. ne anakartın ne işlemcin overclock için uygun değil. bakınca 6100 base 3.3 turbo 3.9 gözüküyor. 4.4 çok güzel rakam bırak artık yakasını. anakartına gelirsek biraz araştırsan o anakart ile OC yapılamadığını öğrenirdin.
970 = Single GPU and No overclocking 990X = 2 way SLI with overclocking 990FX = multiple SLI with overclocking
990fx anakart ile vishera'ya geç ancak 9590 gibi bir işlemci varki amd ye apuları icat ettirdi.
quote:
Orijinalden alıntı: CRhackSH
aslında konunun en başında yazacaktım ama bu yazının en sonunda seninde hevesini kırmadan yazayım da en azından forumda içerik olur diyerek;
çekirdeklerin kapanması hakkında. onu açıklaması zor. architecture a bakmak lazım. bulldozer ile AMD zaten hata yaptığını kabul etmişti ancak o zaman için intelin karşısında durmaya yetmişti. kapanan çekirdeklerin aynı modül mü yoksa yoksa farklı modüllerin çekirdeklerimi ona bakmak lazım. her iki cevapta da yabancı forumlara bakman lazım ki senin işlemci ve anakart ile ilgili bilgi bulamazsın. muhtemelen o yüzden dönüp dolaşıp buraya yazıyosun. AMD'de rekor kıran hız aşırtmalar hep tek çekirdekte yada tek modülde kırıldı. tüm çekirdek ile demek ki kırılmıyor. sensör yoksa en iyisi lazer pointer ile sıcaklık ölçen cihazlar ama eczaneden alacağın bebek ateş ölçeri de olur. civasız dijital olanlardan. ne anakartın ne işlemcin overclock için uygun değil. bakınca 6100 base 3.3 turbo 3.9 gözüküyor. 4.4 çok güzel rakam bırak artık yakasını. anakartına gelirsek biraz araştırsan o anakart ile OC yapılamadığını öğrenirdin.
970 = Single GPU and No overclocking 990X = 2 way SLI with overclocking 990FX = multiple SLI with overclocking
990fx anakart ile vishera'ya geç ancak 9590 gibi bir işlemci varki amd ye apuları icat ettirdi.
Hocam anakartın zaten 990 lara göre biraz daha eksik olduğunu biliyordum ve bunu da belirttim illaki bir sıkıntı yaşıyor farkındayım ama bunları bu dediğiniz şekilde bir dijital derece alıp ölçerek tekrar deneyeceğim. Onun dışında aslında benim amacım % üzerinden yüksek overclock yapabilmek hocam yani 3.3 ghz yi 4.4'e getirdiğimde %29 civarı bir OC oluyor. Bunun için AMD sistemi de bırakabilirim sorun değil, Intel sistem alırım (i5-2500k'nın da çok iyi bir OC potansiyeli olduğunu gördüm bir çok yerde) sizin bu konuda bir öneriniz var mı? Ya da diyelim ki hocam mosfetler gerçekten çok ısınıyor ve o yüzden sıkıntı yaşıyorum stabilite konusunda, burada o zaman bir soğutma çözümünden bahsedebilir miyiz yoksa anakart değişimine mi gelir konu? Güzel cevaplarınız için çok çok teşekkür ederim hocam.
Bu çok iyiymiş hocam teşekkürler, keşke hava, sıvı ya da nitrojen tipi soğutma olup olmadığı da yazsaydı ama onlar zaten çok detay olurdu. Bu en sade haliyle yüksek potansiyelli işlemcileri gösteriyor. Tekrardan teşekkürler hocam cevabınız için
yeni mesaja git
Yeni mesajları sizin için sürekli kontrol ediyoruz, bir mesaj yazılırsa otomatik yükleyeceğiz.Bir Daha Gösterme