Şimdi Ara

Game Of Thrones - Night Watch ( Gece Nöbeti )

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
18
Cevap
0
Favori
1.133
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş

Bu başlıkta bahsedilenler Game of Thrones, 3. sezonu henüz izlememiş olanlar ya da serinin 3. kitabını okumamış olanlar için Spoiler içermektedir.

Gece Nöbeti(Night’s Watch), yaklaşık 8000 yıl önce, Westeros’un kuzeyinde bulunan Ötekilere karşı bir savunma hattı olarak kurulmuştur. Birliğin konumlandığı merkez olan Duvar, çeşitli büyüler ve devlerin yardımları ile Mimar Brandon Stark tarafından yapılmıştır. Duvar üzerinde 19 adet kale mevcuttur, birliğin ilk yerleştiği kale ise Gece Kalesi’dir.

Günümüzde birliğin amacı, kuzeyi, dolayısı ile diyarı yabanilerin baskın ve yağmalarına karşı korumaktır. Ötekilerin çok uzun süredir güneye bir saldırısı olmadığından dolayı, zaman içerisinde bu tehdit bir nevi mit haline gelmiştir ve Nöbetin amacı da kuzeyi yabani saldırılarına karşı korumaya evrilmiştir.

Gece Nöbeti'nin kuruluş zamanlarından itibaren pek çok yabani saldırısı yaşanmıştır. Yabaniler, Duvar’ın çekilmesi ile birlikte, Westeros’un bütününden ayrı düşen ve bu duruma tepkili olan bir grup insandır. Zaman içerisinde Duvar’ın güneyinde yaşayan insanlar ile tarihsel, kültürel ve ahlaki anlamda çok ayrı şekillerde gelişmişlerdir. Tarih boyunca Duvar'ın Ötesindeki Krallardan 6 tanesi Duvar'ı geçip Westeros'un Kuzey hudutlarını işgal etmeyi denemiştir.

Bu denemelerden birinde, Duvar'ın Ötesindeki Krallar; Gendel ve Kardeşi Gorne, yabanileri örgütlemiştir. Duvarın altında bulunan ve Westeros’un kuzeyine direkt geçiş sağlayan mağara ve tünelleri kullanarak Duvar'ın güneyine geçmişlerdir. Nöbeti bu yolla atlatan yabani ordusunu bekleyen ise, Kuzey Kralı olmuştur. Yaşanan savaş sırasında Gorne, Kuzey Kralı’nı katletmiş ama daha sonra Kral’ın oğlu tarafından öldürülmüştür. Savaşın ortaya çıkışı ile durumun farkına geç de olsa varan Gece Nöbeti kuzeyden gelerek yabani ordusunu sıkıştırmıştır. Bu savaşta Kuzey kaynaklarına göre savaşta Duvar'ın Ötesindeki Kral Gendel de öldürülmüştür. Ancak Yabanilerin kaynaklarına baktığımızda durum farklıdır; Gendel, ordusunun kalanı ile birlikte tünellere kaçmış ve eve dönüş yolunu bulamayarak kaybolmuştur.

Aegon’un Westeros’u Fethinden 184 yıl sonra(AL 184) gerçekleşen bir saldırıda ise, Gece Nöbeti'nin güçsüzlüğünü farkeden Raymun Kızılsakal önderliğinde bir yabani ordusu toplanmıştır. Yabanilerin öncü kuvveti iplerle Duvar’a tırmanmış ve geri kalanları da yukarıya çekmiştir. Nöbetin hazırlıksız bir anında arkadan saldıran yabaniler, yaşanan çatışmalarda başarı kazanmış ve Duvar'ın güneyine doğru ilerlemeye başlamışlardır. Ancak yine Kuzey Ordusu tarafından karşılanan yabaniler katledilmiştir. Bu savaştan sonra Stark Hanedanı’nın lideri, Gece Nöbeti'nin beceriksizliği ve uyuşukluğu nedeniyle, savaşa geç katılan Nöbetin Adamlarına ölüleri gömme cezası vermiştir.

Gece Nöbeti, kurulmasının ardından sadece yabaniler ile uğraşmakla kalmamıştır. Yaklaşık 8000 yıl önce, Ötekiler ve İlk İnsanlar arasında gerçekleşen Şafak Savaşı'ndan sonra, Ötekiler ve Nöbet arasında yaşanan tek bir etkileşim vardır. Gece Nöbetinin 13. Lord Kumandanı, Ötekilerin hizmetinde bulunan bir kadına aşık olur ve bu yaratık-kadın tarafından manipüle edilmeye başlar. Bu durumun ardından Lord Kumandan, kendisini Gece Kralı ve bu kadını da Kraliçe ilan etmiş, 13 yıl boyunca da Gece Kalesi’nde hüküm sürmüştür. Bu hüküm döneminde Gece Nöbeti'nin alışkanlarını hiçe saymış ve Ötekilere kurbanlar vermiştir. Duvar’da oluşan bu tehlikenin farkına varan Kuzey Kralı ve Duvar'ın Ötesindeki Kral Joramun güçlerini bu Gece Kralına karşı birleştirmişler ve ordularının yardımı ile Nöbeti bu lanetli dönemden kurtarmışlardır. Bu savaştan sonra Gece Kralı ile ilgili kayıtlar silinmiş ve adının anılması dahi yasaklanmıştır.

Aegon’un fethinden 300 yıl sonra, yani günümüzde, Jeor Mormont’un önderliğinde Gece Nöbeti oldukça zayıf bir duruma gelmiştir. Nöbet eski saygınlığından da, görkeminden de bir hayli uzaktır. En önemli kolcularından biri olan Benjen Stark’ın Duvar'ın Kuzeyinde kaybolmasının ve bu bölgeden gelen haberlerin artmasının ardından, bu durumu kontrol etmek amacıyla Jeor Mormont, 300 kardeşi toplayarak Duvar'ın kuzeyine geçmiştir. İlk İnsanların Yumruğu'na ilerleyen birlik, bu bölgede bir üs kurar ve gözcülerini çevreye yollar. Ancak Ötekilerin Yumruğa saldırısı ve birçok kişiyi katletmesinin ardından geri çekilmek zorunda kalırlar. Nöbetin üyelerinden Samwell Tarly, bu geri çekilme esnasında Ejderha Camı kullanarak bir ötekiyi öldürür. Bölgede bulunan bir sığınak olan Craster’ın Kalesi'ne çekilir Nöbetin Adamları. Craster denilen adam, Nöbet ile bağları bulunan ancak aynı zamanda ötekiler de kendi erkek çocuklarını kurban eden biridir. Bu sığınakta bazı Nöbet üyeleri açlık yüzünden akli dengelerini kaybedip Craster’ı ve kumandanları Jeor Mormont’u öldürürler. Bu andan itibaren Mormont’a sadık olanlar Duvar’a geri dönerler.

Nöbetin kurulduğu zamanlarda birliğin üyeleri, Nöbete gönüllü biçimde katılmaktaydılar. O dönemlerde Nöbetin üyeleri, bugünün aksine, genelde onurlu kişilerden oluşmaktaydı. Bugüne baktığımızda ise Gece Nöbeti; ölüm cezasına çarptırılanlar, ömür boyu zindanlara mahkum edilenler, piçler ve gözden düşmüş soylulardan oluşmaktadır. Adamların tamamı siyah giyinmektedir. Nöbete gönderilenler, hayatlarının sonuna kadar Duvar’a hizmet etmek zorundadırlar. Görevden kaçışın cezası ise, ölümdür.

Gece Nöbeti'nde üç hizmet kolu vardır; kahyalar, kolcular ve inşaatçılar olmak üzere. Kahyalar bu hizmet kollarının en kalabalık olanıdır. Temel görevleri, kalelerin ve bölgenin günlük işleri ile ilgilenmektir. Yemek yapmak, hayvanların bakımı, çiftçilik, finansal kontrol, temizlik, silahların bakımı gibi konularla ilgilenirler. Kolculara baktığımızda ise; nöbetin silahlı kuvvetini oluşturduklarını görürüz. Genelde Duvar’ın kuzeyinde bulunan tehditlere karşı keşif görevlerini üstlenmektedirler. Bu tehditlere karşı gerektiğinde önlem almak ya da bunları ortadan kaldırmak da yine kolcuların görevidir. İnşaatçılar ise Duvar’ın ve kalelerin bakımlarının yanı sıra yeni inşaalar ile de uğraşmaktadırlar. Bu kolların hepsi temel savaş eğitimlerini almaktadırlar, ancak kolcuların savaş yetenekleri doğal olarak diğerlerinden üstündür.

Lord Kumandan, tüm Gece Nöbeti'nin lideri konumundadır. Tüm görev kollarının ve kalelerin lideridir. Nöbetin içerisinde bulunan herkes, Lord Kumandan olmak için aday olabilir. Yine herkes seçimlerde oy kullanma hakkına sahiptir. Ancak tarihsel gelişime baktığımızda genellikle Lord Kumandanlar, kolcular ya da nöbete katılmış soylu kişiler arasından seçilmektedir. Seçilen kişi ölene kadar bu görevde kalır, Lord Kumandan Jeor Mormont 997. Kumandandır.

Gece Nöbeti diyarda bulunan bir hanedan değildir. Nöbetin amacı diyarı kollamak olduğundan, herhangi bir hanedana bağlılığı bulunmamaktadır. Westeros içerisinde yaşanan hiçbir mücadeleye, savaşa destek ya da karşıt olmaz. Nöbetin Demir Taht’a yasal bir bağlılığı olsa da, Kral, Nöbetin yönetimine karışamaz. Bu anlamda tam bir bağımsızlığa sahip olduğu söylenebilir. Ancak bu bağımsızlık hanedanlar ya da Kral ile bağları bulunmadığı anlamına gelmez. Örneğin; Nöbet kurulduğu zamanlarda Kuzey Kralı Brandon tarafından nöbete Lütuf olarak geçen bir toprak parçası verilir. Targaryenlerin hüküm zamanında ise, Kraliçe Alysanne, Duvar’dan çok etkilenmesinin sonucu olarak Nöbete Yeni Lütuf olarak geçen bir toprak parçası daha vermiştir. Bu topraklar tarım, hayvancılık, ticaret gibi işler için kullanılmakta ve Nöbetin gelir kapısı olmaktadır.

Gece Nöbeti diyar için hayati bir önemdedir. Bu önemin kavranması noktasında ise belki de en önemli olgu, Nöbete katılan herkesin söylemekle yükümlü olduğu yemindir;

“Gece çöker ve şimdi benim nöbetim başlar. Bu ölümüme kadar sona ermeyecek.
    Hiçbir eş almayacağım, hiçbir toprağa sahip olmayacağım, hiçbir çocuğa baba olmayacağım.
    Hiçbir taç giymeyeceğim ve hiçbir şan kazanmayacağım. Mevkimde yaşayacak ve öleceğim.
    Ben karanlıktaki kılıcım. Ben duvardaki gözcüyüm.
    Ben soğuğa karşı yanan ateşim, şafağı getiren ışığım, uyuyanları uyandıran narayım, krallıktakileri koruyan kalkanım.
    Bu gece ve gelen tüm gecelerde yaşamımı ve onurumu Gece Gözcüleri’ne adıyorum.”

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi KaptanCekSparrov -- 24 Ekim 2013; 1:16:33 >

• Güzel konu eline sağlık bir solukta okudum.
  • Hepsini okudum.
  • O değil de konuyu okuduktan sonra kitaplarını alıp okuyasım geldi. Hepsi kitaplarında geçiyor dimi? Hatta fantezi yapıp İngilizce'lerini mi alsam acaba.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Barbar

Güzel konu eline sağlık bir solukta okudum.

teşekkürler
  • quote:

Orijinalden alıntı: Chucky Pancamo

O değil de konuyu okuduktan sonra kitaplarını alıp okuyasım geldi. Hepsi kitaplarında geçiyor dimi? Hatta fantezi yapıp İngilizce'lerini mi alsam acaba.

evet geçiyor :) ingilizcen iyiyse ingilizcesini alıp okuyabilirsin
  • etkili bir anlatımla güzel bir sunum olmuş hocam . benimde gidip kitaplarını okuyasım geldi
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Güzel bir anlatım olmuş. Dizisine gelirsek, dizinin kalitesi ne yazık ki yavaş yavaş düşüyor. Heybetli bir savaş sahnesi diziye eklenmediği sürece de düşüşe devam edecek.
  • Teşekkürler çok güzel hazırlanmis

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bir ara okuyacağım hocam , elinize sağlık mesajda dursun şurda.
  • quote:

Orijinalden alıntı: emre1881

Güzel bir anlatım olmuş. Dizisine gelirsek, dizinin kalitesi ne yazık ki yavaş yavaş düşüyor. Heybetli bir savaş sahnesi diziye eklenmediği sürece de düşüşe devam edecek.

haklısınız ilk başlarda ki gösterdikleri özeni artık göstermiyorlar. kalite gittikçe düşüyor
  • quote:

Orijinalden alıntı: isk0rpit

Teşekkürler çok güzel hazırlanmis

sağolun efendim.
  • Bir solukta okudum, güzel anlatılmış.
  • süper bi derleme olmuş.
  • quote:

Orijinalden alıntı: KaptanCekSparrov

quote:

Orijinalden alıntı: Chucky Pancamo

O değil de konuyu okuduktan sonra kitaplarını alıp okuyasım geldi. Hepsi kitaplarında geçiyor dimi? Hatta fantezi yapıp İngilizce'lerini mi alsam acaba.

evet geçiyor :) ingilizcen iyiyse ingilizcesini alıp okuyabilirsin

Türkçesi yok mu kitabın

• Güzel bir yazı olmuş hocam emeğinize sağlık.
  • Çok güzel olmuş. Şu "13. Lord Kumandan" olayı hangi kitapta geçiyor acaba? Hiç hatırlamıyorum öyle bir şey.
  • quote:

Orijinalden alıntı: ank_yer_6

Çok güzel olmuş. Şu "13. Lord Kumandan" olayı hangi kitapta geçiyor acaba? Hiç hatırlamıyorum öyle bir şey.

kitapta yazmıyor hocam game of thrones'in ingilizce wikisinde bulduğum bir bilgi.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.