Şimdi Ara

Gazneliler, Fars Devleti mi?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
6
Cevap
0
Favori
143
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Normalde wikipedia'nın İngilizcesini de örnek vermek istemiyorum, çünkü üye olan herkes wiki yazabiliyor, yazdığım için biliyorum. Ama sadece vikide değil youtubedaki yabancı (İngilizce) videolarda da bu emareleri görüyorum. Henüz yabancı edu uzantılı De Paul olsun, Miami State olsun, ya da Ucla olsun oraların History Department kısımlarına da bakmadım.

Ama cidden böyle bir eğilim var hatta şöyle bir pasaj koymuşlar:

Gazneliler, Fars Devleti mi?

O zaman Gazneliler Türk kökenli sonradan Fars devleti mi olmuş?

O zaman yine bu konu şu kapıya çıkıyor:

Gazneliler, Tuna Bulgarları ve Tabgaçlar ile aynı klasmanda yani asimile klasmanında değerlendirilmiş mi olacaklar?

Bu konu ile ilgili Tarih bilimi içerisinde zihnimde sorular var.

• Alp Tigin , Sebük Tekin vb vb . Yeterli olacaktır sanıyorum.

• Periah kullanıcısına yanıt

Zaman içinde Farslaşmadan söz edebilir miyiz hocam?

• Farsça'nın Türk devletleri üzerindeki etkisi çok yoğun fakat sırf bu etkiye dayanarak kuruluşunda İranlıların rolü olmayan devletlere İran devleti demek ne kadar doğru bilemiyorum.

Bunu başka ülkelerde yapıyor örneğin. Bildiğin üzere Moğollar Çin'i tamamen fethetmiş bir topluluk ve Çin Moğol imparatorluğunun bir parçası özünde fakat Çinlilere baktığımızda şöyle diyorlar.

Çin'de hküm sürmüş Moğol hükğmdarlara Çin'in Yuan hanedanlığı deniyor. Yani bir bütün Çin var ve bu ülkeyi dışarıdan da işgal etseniz aslında ülke yıkılıyor sadece hanedanlık değişiyor ama devlet hala Çinli. Bu bana biraz zorlama geliyor.

Gazne devlerinden önce bölgede hüküm süren ülke Orta Asya'daki Türklerde bazılarını esir alıp bu kişileri ordusunda savaşçı olarak kullanıyor. Daha sonra bu savaşçılardan bazıları o devletten kopup kendi ülkesini kuruyor. Kuran kişiler Türk büyük olasılıkla orduda Türk. Fakat yönetilen halk ve saray dili Farsça. Buda herkesin bir yerinden tutmasına yol açıyor.

Yani Türk desende savunacağım bşr argüman var İranlı desende sen okuyup kendin karar vereceksin bu bir İran devleti mi yoksa Türk devleti mi?

Tarih bir bilim değil disiplindir. Tarihten doğa bilimlerin bulunan kesinliği istemek, deneyselliği istemek mümkün değildir. Dolayısıyla iki şey aynı anda doğru olabilir. Yoruma göre doğru değişebilir, 1 ve 0 netliği de yanıtlar yoktur.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.